Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Recensie: Speciale fototechnieken - panorama's, HDR's, virtuele tours en meer

vrijdag 27 september 2019, 15:30 door | 5.824x gelezen | 2 reacties

In het digitale tijdperk is het maken van foto's met speciale fototechnieken een hot item geworden. Steeds meer fotografen zien de toegevoegde waarde van een panorama, een HDR-beeld of een foto gemaakt met een speciaal filter.

Speciale fototechnieken


In dit praktische boek neemt fotograaf Jeroen Jazet je mee langs een aantal veelgebruikte speciale fototechnieken die hij in de dagelijkse praktijk gebruikt. Aan de orde komen:

- 360 graden panoramafotografie
- Virtuele tours
- Speciale filters
- Light painting
- Lensflare
- HDR-fotografie

IMG 5987

Vlakke projectie, perspectiefprojectie, cilindrische projectie en sferische projectie

Elk onderwerp wordt stapsgewijs uitgelegd vanaf de voorbereidingen tot de opname en afwerking met diverse softwareprogramma's. Waarom is het nogal point zo belangrijk bij panoramafotografie? Welk panoramastatief kan ik het best gebruiken? Hoe corrigeer ik stitchfouten in PTGui?

Hoe voeg ik een hotspot toe aan mijn virtuele tour? Hoe verbeter ik het design van mijn virtuele tour? Welke fysieke filters zijn belangrijk en welke kan ik in Photoshop nabootsen? Hoe fotografeer ik vuurwerk en sterren? Hoe maak ik spectaculaire beelden met behulp van staalwol?

Hoe krijg ik zo'n mystieke lensflare in mijn beeld? Hoe maak ik een HDR-foto zonder dat het er kitsch uit ziet? Na het lezen van dit boek kun je de speciale technieken aan je fotografische gereedschapskist toevoegen, om ze daarna met kennis van zaken in de praktijk te gebruiken.

IMG 5988

Perspectivische vertekening; rechte lijnen lopen weg

Jeroen Jazet


Jeroen Jazet is publiciteitsfotograaf, filmer en docent. Hij begeleidt al jaren speciale fotoreizen naar fotogenieke bestemmingen las IJsland, Toscane en Alsaka. Daarnaast publiceert hij in fotomagazines P|f en Zoom.nl.

Naast reclame- en redactionele projecten maakt Jeroen veel 360 graden-panorama's en virtuele tours, en geeft hier ook trainingen in. Meer informatie vind je op www.jeroenjazet.nl of www.suite360.nl.

IMG 5989

Tonvormige (vooral bij groothoeklenzen) en kussenvormige (vooral bij tele-objectieven) vertekening

Voorwoord


Alle behandelde technieken in het boek zijn niet te zien met het oog. Ons oog is namelijk beperkt als het gaat om het kunnen zien van de dingen om ons heen. We kunnen ongeveer 120 graden breed zien, als we het zicht van onze beide ogen bij elkaar optellen.

Ook het dynamisch bereik van ons ook is aardig beperkt. Onze ogen kunnen 10-12 stops contrast onderscheiden. In een gewone foto zijn vaak maar 5-6 stops contrast te onderscheiden. Echter in een HDR-foto kun je wel 20 stops contrast opnemen, veel meer dan het oog kan zien. Een andere beperking van het oog is het waarnemen van bewering.

Ons oog werkt - kort door de bocht - met een sluitertijd van ongeveer 1/25 van een seconde. In een foto kun je snellere sluitertijden laten zien, en met een ND-Big Stopper gaat dat nog veel verder. Je ziet dingen die je nog nooit zag, zoals bewegende wolken en je kunt in foto's ineens schrijven met licht.

Noorderlicht is op een foto bijvoorbeeld veel beter te zien dan met het blote oog. Het oog kan ook slecht tegen de zon inkijken, dat is zelfs gevaarlijk. Maar op een foto geeft het wel een mooi effect. Eigenlijk verlost fotograferen met speciale technieken ons van een visuele beperking.

Deze intro geeft precies weer waar dit boek over gaat en wat de kracht is van deze speciale technieken, waarmee je dus echt kunt schrijven met licht.

IMG 5990

Als je staand opneemt heb je meer van de voor- en meer van de achtergrond in beeld

Inhoudsopgave


1. Panoramafotografie
2. Panorama opnemen
3. Panorama afwerken
4. Virtual tours
5. Speciale filters
6. Lensflare
7. Light painting
8. HDR-fotografie

Auteur Jeroen Jazet heeft er lang over gedaan om een aantal technieken, zoals het schieten van 360 panorama's, werken met ND filters en het maken van HDR, onder de knie te krijgen. Het viel hem op dat er weinig 'How to' boeken over deze onderwerpen zijn.

Met veel vallen en opstaan heeft hij deze technieken onder de knie weten te krijgen. Met dit boek probeert hij nu die kennis te delen omdat hier veel behoefte aan is, zowel bij profs als amateurfotografen.

Panoramafotografie, opnemen en afwerken


De meest speciale fototechniek in dit boek is toch wel Panoramafotografie. Als je het goed wil doen zitten hier behoorlijk wat haken en ogen aan. In het boek worden die goed ontrafeld.

Vooral het goed krijgen van het nodal point is erg belangrijk voor een goed eindresultaat. Het gaat er hierbij om dat het draaipunt van het statief recht boven het diafragma van het objectief zit. Dat lukt nooit met een normale statiefkop, omdat die niet verstelbaar is naar achter, opzij en meer.

IMG 5991

Wat doet een panoramastatiefkop

Je moet je camera handmatig instellen. De camera moet van de autofocus af en je moet scherpstellen op de hyperfocale afstand die je met een DOF-calculator kunt berekenen. Daarnaast moet ook de Iso handmatig worden ingesteld, evenals de witbalans. Daarnaast is het handig om met een zelfontspanner te werken.

Het boek is geschreven voor iedereen die verder wil komen met zijn/haar fotografie. Je hoeft geen jarenlange ervaring als fotograaf te hebben om alles te kunnen begrijpen. In principe staat alles dusdanig beschreven dat het voor iedereen te volgen is.

Voor een aantal technieken heb je wel wat ervaring nodig en is de leercurve soms steil. Je hebt dus wel wat doorzettingsvermogen nodig en ook wat speciale materialen zoals een Panoramakop en een ND filterset. Bij lightpainting heb je genoeg aan een zaklamp, wat kleurfilters en een garde met wolfram.

In het hoofdstuk 'Panorama afwerken' vind je een complete workflow over hoe je geschoten panorama kunt afwerken. Hoe je een Plat, Cilindrisch en Sferisch panorama kunt maken en hoe je een virualrealityfilm kunt samenstellen. Tot slot hoe je een HDR-panorama afwerkt.

Panorama maken photoshop

Projectieopties in Photoshop

Zowel in de handmatige als de geautomatiseerde werkwijze kom je een keuzescherm tegen met verschillende projectie-opties voor panorama:

  • Perspectief: Photoshop tilt bij deze optie de beelden ook virtueel op, zodat perspectief in de beelden kan ontstaan;

  • Cilindrisch: Photoshop zal de beelden virtueel aan de binnenkant van een cilinder plakken zodat de horizontale lijnen vervormen;

  • Bolvormig: De beelden worden bij die optie geprojecteerd aan de binnenkant van een bol. Zowel de horizontale als de verticale lijnen worden vervormd;

  • Automatisch: als je deze optie kiest, zal Photoshop aan de hand van de aangeleverde beelden bepalen wat de beste projectie is.


IMG 5992


Virtual Tours


In het hoofdstuk 'Virtual Tours' leer je werken met het programma Panotour, hoe je hotspots toevoegt aan een virtuele tour, hoe je stijlelementen toevoegt aan een virtuele tour en hoe je een virtuele tour online plaatst.

Een panorama is leuk om rond te kijken in een ruimte, maar soms is het beter, luxer en praktischer om meerdere panorama's met elkaar te verbinden. Op die manier kun je in een hele school, een hotel of huis rondkijken. Dit doe je door een virtuele tour te maken.

Speciale filters


In het hoofdstuk 'Speciale filters' leer je alles over Analoge filters, polarisatiefilters, ND-filters en hoe je filters simuleert in Photoshop. Als je een filter voor je objectief plaatst, bekend dat dat je iets gaat tegenhouden. Je weert bepaalde soorten licht uit de camera, of je laat het totale licht meer gedoseerd binnen.

IMG 5994

De verschillende effecten op een rijtje. Van links naar rechts: origineel, ND 0.9, gradueel ND soft edge 0.6, gradueel ND 0.6 hard edge

Het gebruik van filters is sinds de komst van de digitale camera fors verminderd. Op de computer is een groot aantal van die filters na te bootsen, vandaar dat er maar een paar fysieke filters overgebleven zijn waar je wat aan hebt als digitale fotograaf: het polarisatiefilter, het ND-filter en zijn gegradueerde familie.

IMG 5993

Een polarisatiefilter met polariserend effect. Metal staan deze brillen zo gedraaid, dat de reflectie optimaal is weggefilterd

Lensflare


In het hoofdstuk 'Lensflare' leer je wat je ervoor nodig hebt, de rol van het diafragma bij lensflare, flikkeringen met flitser en nabewerking va lensflare.

Lensflare is een hip gereedschap. Het effect duikt op in modebladen, maar ook in reclamefotografie zie je lensflarefoto's voorbij komen. Lensflarefoto's zien er een beetje uit als snapshots terwijl jook ziet dat er veel aandacht aan besteed is.

Light painting


In het laatste hoofdstuk 'Light Painting' leer je hoe je dit kunt doen met objecten, hoe je vuurwerk en kermisattracties kunt opnemen, hoe je lichtbollen kunt maken en hoe je sterrenbanen fotografeert.

IMG 5997


Wat vond ik ervan?


Het boek is een prima leidraad voor de fotograaf die meer wil dan alleen fotograferen. Ik heb tips en informatie gelezen over met name panorama- en hdr-fotografie die je weinig tot niet in andere literatuur terugvindt.

Er wordt niet voor één maar voor verschillende opties gekozen en ook de uitleg van de gerelateerde software is uitstekend. Ook de hoofdstukken over filters en lensflare zijn erg goed om schreven. Een dikke aanrader!

Prijs en waar te koop?


Het boek kost 29,99 euro en is onder andere te koop bij Van Duuren Media.

In de maanden oktober, november en december is het boek te bestellen met een speciale korting! Je vindt het boek op Van Duuren media en gebruik de code: PF25 voor 25% korting!

Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. gast schreef op woensdag 2 oktober 2019 om 14:02  | reageer

    Quote:In de maanden augustus en september is het boek te bestellen met een speciale korting! Je vindt het boek op Van Duuren media en gebruik de code: PF25 voor 25% korting! Unquote
    Heel nuttige tip als dit bericht pas op 1 oktober verzonden wordt!

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 2 oktober 2019 om 14:11  | reageer

    @Gast: klopt en dat is mijn fout, ik was vrij (te) laat met het afronden van de review. Er komt in de maanden november/december weer een kortingsactie van Van Duuren. Ik zal vragen of dit boek daarbij wordt opgenomen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord