Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Edwin van Aalten

Fotograferen is Uitbeelden

vrijdag 17 mei 2013, 22:02 door | 9.072x gelezen | 12 reacties

Boeken en tijdschriften, websites, youtube films, tweets en op nog veel meer andere media vind je tips om mooie foto's te maken. De detailhandel richt met name de aandacht op hardware. Een spiegelreflex maakt betere foto's dan een compact camera. Een duurdere spiegelreflex doet het ook allemaal beter dan een instapmodel. Dat is wat veel mensen geloven.

Maar wat is een goede foto? Ten eerste, dat is hartstikke persoonlijk. Ten tweede, dat is maar net hoe je de foto beoordeeld. Op technische kwaliteit? Is het beeld mooi belicht, heeft de foto op de juiste plek de juiste scherpte, zijn de kleuren natuurgetrouw, enzovoort. Beoordeel je daarentegen een foto op creativiteit of orginaliteit, dan zijn in één keer alle technische criteria een stuk minder van belang.

Als mij wel eens de vraag wordt gesteld of je fotograferen kan leren, dan geef ik twee antwoorden. Ja, je kunt leren om het maximale uit je camera te halen en een technisch goede foto te maken. En nee, het inzicht om dingen uit te beelden op een manier dat het de kijker prikkelt, dat is iets wat je in je moet hebben. Fotograferen is uitbeelden.

Slippery

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Edwin van Aalten

Over de auteur

Edwin van Aalten is een enthousiaste fotograaf uit Eindhoven met een eigen, pure stijl. Zijn kracht? Oog voor detail, het uitbeelden van gewone, alledaagse dingen met verrassende, soms gedurfde composities. Edwin werkt graag met natuurlijk licht, zoekt het unieke van het onderwerp voor zijn camera.

12 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 22:22  | reageer

    Leuk artikel!
    Ik ben het in een aantal opzichten volledig met je eens maar niet als je stelt dat inzicht niet te leren is. Het is alleen moeilijker om te leren!

  2. Edwin
    Edwin schreef op vrijdag 17 mei 2013 om 22:32  | reageer

    Eens. Techniek is relatief snel aan te leren. Er zijn voldoende tips en trucs voorhanden. Sterker nog, de camera helpt je bijna volledig met het maken van een technisch goede foto. Het zoeken naar het 'unieke van je onderwerp', dat is lastiger te leren. Maar inderdaad niet onmogelijk. Ik refereer graag naar het boek The Practice of Contemplative Photography voor iedereen die met name inzicht verder wil ontwikkelen.

  3. Hoo Gan Tan
    Hoo Gan Tan schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 00:03  | reageer

    A technically perfect photograph can be the world’s most boring picture - Andreas Feininger
    Overigens ben ik het ook niet eens dat inzicht niet aan te leren is; kijken kan iedereen, maar zien komt met de jaren...

  4. Huub
    Huub schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 09:28  | reageer

    Eens met bovenstaande maar ook met Edwin.
    Verbeteren van inzicht in uit- en verbeelden zodat het kijkers behaagt kun je jezelf aanleren door de geaccepteerde regels voor beelden toe te passen (en weer los te laten);
    talent om tegen de stroom toch de kijker te prikkelen zal je meer in je moeten hebben ......

  5. Antoon
    Antoon schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 09:50  | reageer

    Techniek kun je als mens gemakkelijk leren daar ligt ook vaak de focus om te meten of je iets goed kunt. Velen vinden zichzelf dan ook een goede fotograaf als ze de techniek beheersen. Ieder mens kan zich (in beperkter mate) ontwikkelen in inzicht in verhalen en wat met het beeld vertelt wordt. Het in uit- en verbeelden kun je dan ook leren al speelt hier ook een rol wie je bent, dat kun je namelijk niet veranderen. Het ontwikkelen van mensen in het in uit- en verbeelden mede het bestaansrecht van een Fotoacademie

  6. MaGi
    Profiel MaGi schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 10:41  | reageer

    Leuk artikel. Met het laatste deel ben ik het niet helemaal eens, ook het vertellen van een verhaal met een beeld kan iedereen leren (al zal dat voor de een een stuk makkelijker zijn als voor een ander).

  7. Estrella
    Estrella schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 13:20  | reageer

    Qua het leren van de techniek ben ik het met je eens, qua het 'oog hebben' voor mooie foto's niet helemaal. Om voor mezelf te spreken: ik ben nu 10 jaar bezig met fotografie waarvan de laatste 5 á 6 jaar behoorlijk intensief. Daarnaast ben ik slechtziend en heb ik een zicht van 5% met beide ogen.

    Vroeger bakte ik helemaal niks van fotografie, ik maakte ook hooguit 1 rolletje per jaar vol en meer dan de helft kon weggegooid worden. Gewoon nietszeggende foto's, vinger voor de lens, bewogen, dat idee. Toen ik meer eerste digitale camera kocht ben ik meer gaan experimenteren en ik merk dat ik steeds betere composities kies en inmiddels 'zie' ik ook composities en goed licht zonder dat ik zelfs van plan was iets te fotograferen.

    Ik krijg hier ook regelmatig complimenten over, zowel van mensen die niet op de hoogte zijn van mijn visuele beperking als van mensen die dat wel weten. De afgelopen 2 jaar heb ik het meest met mijn iPhone 4S gefotografeerd en kreeg daar vaak reacties van mensen die dachten dat het met een spiegelreflex gemaakt was. Het vooroordeel dat je alleen écht mooie foto's kun maken met een dSLR kan dus gelijk uit de weg geholpen worden.

    Enkele dagen geleden heb ik mijn eerste dSLR gekocht, het ding maakt technisch gezien inderdaad schitterende plaatjes en ik kan eindelijk werken met scherptediepte, maar uiteindelijk is de fotograaf degene die de foto's maakt en niet de camera. Het inzicht hebben in composities, juiste belichting en dergelijke is mijn inziens dus wel te ontwikkelen. Ik heb nooit een cursus gevolgd, maar toch heb ik het nu wel, terwijl ik het eerder nooit had.

  8. Anith
    Anith schreef op zaterdag 18 mei 2013 om 19:23  | reageer

    Amen! Inderdaad kun je je als fotograaf wel ontwikkelen door veel te zien en te doen. Dat zal de een gemakkelijker af gaan dan de ander. En inderdaad: een technisch perfecte foto kan saai worden of nietszeggend. Sommige van mijn leukste foto's heb ik gemaakt met een compact, juist omdat je hem bij de hand hebt op de momenten dat het ertoe doet.

  9. ton
    ton schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 10:40  | reageer

    De aandacht ligt altijd op body / lens en pixelpiepers. Je kunt met n compact ook n mooi resultaat krijgen. Het juiste moment kiezen en n creatieve benadering. Creatief is wel moeilijk. Je kunt op dansles gaan maar als het gevoel van ritme ontbreekt... Vele kijken wel... maar zien het (helaas) niet.

  10. gast schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 11:27  | reageer

    Mooi vergelijk Ton, leren dansen zonder ritmegevoel is niet gemakkelijk... Kijken kun je best leren, maar zien is toch wel degelijk iets anders.

  11. Frans
    Frans schreef op dinsdag 21 mei 2013 om 14:58  | reageer

    Edwin, helemaal eens, niet veel toe te voegen aan alle voorgaande mails. Behalve dit: wat een prachtige foto van die fietsers in het felle (ochtend?)licht. Prachtig!

  12. roysfoto
    Profiel roysfoto schreef op woensdag 22 mei 2013 om 09:57  | reageer

    Ben het eens met Frans.
    Hoeveel zouden er niet aan het beeld voorbijlopen die Edwin hier plaatste, knap, maar ook het idee en de zeggingskracht.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord