Fotografie technieken of stijlen, of zijn het fototrucjes?
maandag 31 juli 2023, 20:02 door Nando Harmsen | 4.899x gelezen | 10 reactiesFotografie is meer dan alleen het registreren van iets. Het kan ook een manier van expressie zijn, of iets creatiefs. Kijk je goed rond, dan zie je dat er een aantal verschillende stijlen bestaan. Sommigen zijn goed te vinden, of je moet er toevallig tegenaan lopen. Wat vind jij van dit soort fotografie technieken of stijlen?
Stel er is een fotograaf die een bepaalde manier van fotograferen of nabewerken heeft. Die fotograaf wordt vervolgens bekend of zelfs beroemd. Dan kan zijn fotografie een stijl worden die door velen wordt gebruikt.
Een aantal zijn heel bekend, maar er zijn er ook waarvan je nooit gehoord hebt tot je er tegenaan loopt. Het kan zelfs zo zijn dat je een bepaalde stijl prachtig vindt, maar dat je niet wist dat er een naam voor was.
Wat denk jij van deze fotografie technieken of stijlen? Of vind je het niets meer dan een trucje, een rage die snel weer overwaait? Ik heb er een aantal verzameld, met een korte beschrijving. Ken jij er nog meer?
Dragan effect
Dit effect benadrukt de structuur van de huid bij portretten. Het wordt deels gedaan door een verlichting die de structuur benadrukt, deels door het versterken van de details in de nabewerking.
De foto's worden ook wel eens karakterportretten genoemd. De stijl is bekend geworden door de Poolse fotograaf Andrzej Dragan.
Orton effect
Door twee totaal verschillende foto's van hetzelfde landschap te combineren, ontstaat er een mix van veel details en weinig details. De techniek is genoemd naar Michael Orton. Met de digitale wereld is de techniek een digitaal effect geworden dat nauwelijks nog in de camera uitgevoerd wordt.
Pep Ventosa effect
De fotograaf Pep Ventosa maakt veel gebruik van meervoudige belichtingen. Daarbij beweegt hij driehonderdzestig graden rond het onderwerp. Hiermee zie je in een enkel beeld het onderwerp van alle zijden.
Adamski effect
Een foto die beweging laat zien, gecombineerd met een onderwerp dat scherp weergegeven wordt, is het Adamski effect. Het is genoemd naar de fotograaf Josh Adamski. Er is weinig informatie over de oorspronkelijke techniek te vinden, behalve het bereiken van de techniek in Photoshop.
Brenizer methode
De Brenizer methode is het bereiken van een extreem kleine scherptediepte bij groothoek. Dit wordt gedaan door meerdere opnamen met een langer brandpunt en extreem kleine scherptediepte te maken om zo een grote beeldhoek te bereiken. Het effect is genoemd naar de fotograaf Ryan Brenizer.
Een trucje, of een fotografie stijl?
Sommige van de genoemde technieken kan in de camera bereikt worden, hoewel de meesten voor de gemakkelijk uitweg van fotobewerking kiezen. Uiteindelijk gaat het om het eindresultaat, en de unieke uitstraling van je foto.
Bedenk dat dit niet een gevolg is van de digitale fotografie en bewerkingen. Veel technieken stammen nog uit de analoge fotografie, en het bewerken tot een eindresultaat in de donkere kamer.
Wat vind jij van dit soort fotografie, of vind je dat nooit iets met fotografie te maken heeft gehad? Weet jij nog andere speciale technieken naast die ik genoemd heb? Laat het weten in een reactie hieronder. Wie weet is het een goed onderwerp voor een uitleg op Photofacts Academy.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
10 reacties
-
kok.f@ziggo.nl schreef op maandag 31 juli 2023 om 22:06 | reageer
Voor mij hoort het er allemaal bij. Niks mis met allerlei vormen van puur registrerende fotografie (familie, vakantie, memorabele momenten), dat doen we allemaal. Daarnaast kan je met fotografie allerlei creatieve uitspattingen maken en dat wordt lang niet altijd door iedereen gewaardeerd. Maar dat hoeft ook niet. Als jij je gevoel, emotie of iets anders er in kwijt kan, doe het dan vooral. Vaak gebruik je hiervoor niet alledaagse cameratechnieken en ook in Photoshop kan je los gaan met lagen en verschillende blendings. Ik heb er plezier in dat soort dingen te doen en als het soms lukt een ‘wow’ compositie te maken dan geeft dat mij voldoening. Prima dat sommigen het niets vinden, maar dat hoeft mij niet tegen te houden.
-
-
Jan Kleinjan schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 10:43 | reageer
Ieder zijn meug. Ik fotografeer uitsluitend registratief. Maak geen gebruik van filters en zo meer tijdens fotograferen of in de nabewerking. RAW plus Lightroom en ik kom er altijd uit. Mijn grootste voldoening vind ik als de uiteindelijke foto overeenkomt met wat ik zag toen ik de foto maakte. En dat is al moeilijk genoeg, dus de hele trukendoos die je in de nabewerking kunt aanspreken is totaal niet aan mij besteed. Mensen die die gebruiken zijn geen fotografen maar (would be)kunstenaars en ik ben geen kunstenaar. Slechts een amateurfotograaf met een Nikon.
-
Paul schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 13:13 | reageer
Het doet mij denken aan de tijd dat ik een zwart-wit doka had en solarisatie toepaste. Een techniek (zonder camera overigens) waarbij onder de vergrotingskoker een compositie werd gemaakt rechtstreeks op het fotopapier. Ik gebruikte bijvoorbeeld allerlei glaswerk maar ook de handjes van mijn toen nog kleine kinderen. Vonden ze prachtig.
-
Dies Groot schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 13:55 | reageer
Erg leuk artikel. Ben het volledig met F.Kok eens. Niets moet, niets hoort, alles mag, als je er maar plezier in hebt. De techniek die Paul in zijn doka beoefende vermoed ik dat hij fotogrammen bedoeld. Al met al, fotografie in welke vorm dan ook, is en blijft een fantastisch medium.
-
Nico den Broeder schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 16:51 | reageer
Anders dan bij documentairefotografie of als je voor een magazine werkt, bewerk ik als "beeldmaker" de beelden die ik in mijn studio of op locatie heb geschoten (veelal portretten) op mijn eigen manier en naar mijn eigen inzichten. Ik ben van mening dat ik daarmee geen valse geschiedenis creëer. Een foto is eigenlijk een nieuwe werkelijkheid en ik mag bepalen wat jij ziet. En jij mag bepalen of je het mooi vindt.
-
Ben schreef op woensdag 2 augustus 2023 om 10:21 | reageer
In dit verband zou je eens op facebook moeten kijken naar hetgeen Ab van Dalen maakt. Ik vind zijn werk bewonderenswaardig
-
Chantal schreef op woensdag 2 augustus 2023 om 11:53 | reageer
Ik ben het helemaal eens met Nico den Broeder, een mooie uitdrukking trouwens,
een foto is eigenlijk een nieuwe werkelijkheid en ik mag bepalen wat jij ziet, en jij mag bepalen of je het mooi vindt..
mooi verwoord Nico den broeder -
Donald Willemsen schreef op woensdag 2 augustus 2023 om 13:29 | reageer
Een uitstekend verhaal Nando. Net als jij ben ik het met F. Kok helemaal eens. Zo vind ik de stijl van David Hamilton met zijn softfocus techniek erg mooi en ik ben ook bewonderaar van de stijlen van Erwin Olaf, Paul Huf en Stephan Vanfleteren. Bijzonder vind ik ook de sociale fotografie van fotografe Lieve Blancquaert.
Nando, ik zou het tof vinden als je bij Photofacts Academy een cursus gaat maken over die verschillende stijlen en technieken waarbij je zowel via de camera als via de nabewerking bepaalde stijlen kan bereiken. -
Silverfox schreef op zondag 13 augustus 2023 om 09:10 | reageer
Ik heb ooit eens bij een fotovakgroep foto's gemaakt met een bewust ingestelde lange sluitertijd. En de camera bewust in bepaalde richtingen bewogen. Geen idee of dit een officiële naam heeft maar het gaf een grappig effect. Mijn soort fotografie is het echter niet.
Wat ik wel altijd aan beginnende fotografen mee geef is dat fotografie (voor mij) een kunstvorm is, die een ieder anders kan invullen. Om de vergelijking met de pude meesters te gebruiken: De één vind een Picasso mooi, de ander een Rembrandt. Kwestie van smaak dus.
Beginners houden zich vaak ook 'vast' aan de compositieregels. Enerzijds snap ik dat, maar leg ook uit dat dit je artistieke brein kan tegenwerken. Denk eens out-of-the-box! Ga er creatief mee om en wellicht ontdek je inderdaad een nieuwe fotografie stijl
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Bijzondere foto's met unieke Photoshop bewerkingen
door Elja Trum
-
Het orton effect zonder Photoshop
door Nando Harmsen
-
Zwart-witfotografie tip: Ruis toevoegen aan je foto
door Elja Trum
-
Het lichtkwadrant van Tom Meerman
door Frouke Ringenoldus
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.