Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Orton-effect direct in de camera

zaterdag 15 maart 2025, 14:28 door | 1.319x gelezen | 4 reacties

Het Orton-effect geeft een dromerig effect aan je foto. Dit effect is eenvoudig te bereiken in Lightroom of Photoshop. Je kan dit ook direct in de camera doen. Hiervoor moet je wel meervoudige belichtingen kunnen instellen.

Michael Orton was de fotograaf die bekend werd met deze techniek. Vandaar de naam Orton-effect. Door een scherpe foto met een onscherpte foto van hetzelfde onderwerp te combineren, ontstaat er een al dan niet subtiele gloed in de foto.

Hij deed dit vroeger met diafilm, door de twee dia's in een enkel diaraampje te plaatsen. Het was geen onbekende techniek, maar Orton werd er bekend mee.

Nando 2024 sandwich slide

Twee dia's in een diaraampje was niet ongewoon. Een sandwich-slide werd het genoemd. Orton werd er bekend om door de combinaties die hij maakte.

Tegenwoordig wordt dit in Photoshop of vergelijkbare fotobewerkingsprogramma's gedaan. Je kan het tot op zekere hoogte ook in Lightroom doen. Het is met deze moderne techniek niet meer nodig om twee verschillende foto's te combineren.

In plaats van het vertrouwen op digitale manipulatie van je foto, kan je ook de oude techniek gebruiken. Maak een foto die scherp is, en daarna een die onscherp is. Later voeg je ze samen.

Nando 2024 in camera orton

Orton-effect direct in de camera met meervoudige belichtingen.

Je kan het zelfs nog een stap verder nemen. Is je camera in staat tot het maken van meervoudige belichtingen? Gebruik dan die techniek om het Orton-effect toe te voegen.

Activeer meervoudige belichtingen, stel deze in op twee opnames met de overlay-optie 'gemiddeld'.
Je maakt dan een foto van je onderwerp. Als tweede foto schakel je over op handmatige scherpstelling en draai de scherpstelling zover mis als je wilt.

Je ziet het resultaat direct op je beeldscherm zodat je de onscherpte kunt gebruiken die jij passend vindt. Eventueel kan je de belichting nog aanpassen voor het gewenste effect.

Op deze manier heb je direct een in-camera Orton-effect. Je maakt het ter plekke, zonder behulp van software op je computer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op zaterdag 15 maart 2025 om 16:34  | reageer

    De techniek om met meervoudige opnames te werken is in mijn ogen beter dan het achteraf toevoegen met de nabewerking. Ik denk wel dat je het mooiste effect krijgt als je ook tegenlicht gebruikt.

  2. Matt Houben
    Matt Houben schreef op vrijdag 21 maart 2025 om 08:35  | reageer

    Voor Sony is er nog een mogelijkheid: de Minolta 100mm F2.8 Soft Focus lens.

    Dit is een A-mount lens die een soortgelijk effect veroorzaakt. Sony E-mount camera's kunnen deze lens met een adapter gebruiken.

    De sterkte van het effect is instelbaar op de lens.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef op vrijdag 21 maart 2025 om 09:12  | reageer

    Ik wist dat Canon een soft-focus objectief heeft (135mm). Van Minolta wist ik het niet. Er zijn ook heel veel softfocus filters beschikbaar die je op je objectief schroeft.
    En toch, soft focus geeft volgens mij niet helemaal hetzelfde effect. Het is juist de combinatie van scherp en onscherp. Met soft-focus mis je dat laatste.

  4. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op vrijdag 21 maart 2025 om 09:56  | reageer

    Nando, het was nog in de tijd van de analoge fotografie dat ik een aantal creatieve filters gebruiken van Cokin, waaronder verschillende types softfocusfilters en bijvoorbeeld centerspotfilters. Het waren kunststof filters en echt geweldig waren die nu ook weer niet. Ik heb ze ook niet meer.
    De methode die jij hebt voorgesteld vind ik persoonlijk een betere methode met een mooier resultaat. Overigens heeft Lensbaby ook een aantal mogelijkheden om dit soort resultaten te bereiken, maar dit terzijde.
    Nog even opgemerkt dat softfocus niet hetzelfde is als het Ortoneffect.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.801 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord