Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Fotograaf matcht bezoekers met kunstwerken

zondag 19 november 2017, 15:15 door | 5.295x gelezen | 2 reacties

Het is een soort Droste-effect, maar dan net even anders. Stefan Draschan fotografeert mensen die als een soort kameleon opgaan in de kunst die ze bekijken.

De Oostenrijkse fotograaf Stefan Draschan werkte voorheen als journalist, dj en had een koffiezaak. Tot hij in 2013 stopte met roken en begon met fotograferen. Toen ontdekte hij dat zijn echte talent kijken was. Nu fotografeert hij mensen en objecten die bijna in hun omgeving opgaan.

People matchin artwork 25


Voor een aantal mensen is een museum enorm saai en doet zo'n museumbezoekje denken aan verplichte schooltripjes van vroeger. Voor Stefan Draschan ligt dat anders. Hij kan zich hier uren en uren vermaken.

Die uren doodt hij echter niet met het bekijken van kunstwerken. Hier maakt hij zijn éigen kunstwerken.

Exacte match


Hij wacht op het exacte moment waarbij bezoekers zich als het ware mengen met de schilderijen of beelden waarnaar zij staan te kijken. Het moment dat het schilderij de perfecte achtergrond vormt, is het moment dat hij wil vastleggen.

Stefan maakte als straatfotograaf al foto's van koppels die dezelfde kleding dragen, en van geparkeerde auto's die qua kleur of vormgeving een opvallende match vertonen met het gebouw erachter.

Die toevallige overeenkomsten trof hij ook aan in musea, die hij als fervent kunstliefhebber graag bezocht.

Matching Artworks


In de zomer van 2014 zag hij een opvallende gelijkenis tussen de torso van een mannelijke museumbezoeker en een Griekse vaas, en tussen een vrouw met een zwart-witte hoed en een schilderij van Vermeer in dezelfde kleurstelling. Toen wist hij dat hij hier iets mee moest doen.

Sindsdien maakte hij meer den vijfhonderd foto's voor de serie People Matching Artworks. Hij maakt zijn foto's voornamelijk in musea in Parijs, Wenen en Berlijn.

Dit doet denken aan de museumbezoekers die hun dubbelganger vonden in een bepaald schilderij. Hoewel daar ook foto's tussen zaten van mensen die speciaal naar het museum waren getogen om hun foto met het gelijkende portret te maken, zijn de foto's van Stefan puur toeval.

Geduld is het hoofdingrediënt waarmee Stefan te werk gaat.

Spion, geen stalker


Ondanks dat hij benadrukt dat de foto's niet zijn geënsceneerd laat hij toch niets aan het toeval over. Zo heeft hij de kunstwerken van de musea waar hij rondloopt goed in zijn hoofd, en zoekt hij onder de bezoekers naar een kandidaat die daar bij kan passen.

Dat kan iemands postuur zijn, kapsel of kledingmotief. Hij volgt de bewuste persoon tot hij/zij voor het kunstwerk staat en maakt dan razendsnel foto's. Stiekem, als een spion, niet als een stalker.

Het achterhoofd van een vrouw met blauw geverfd haar lijkt als een kwal op te gaan in een zeegezicht van de Franse schilder Henri-Edmond Cross.

Henri Edmond Cross


Een vrouw met een strohoedje, gekleed in een transparante jurk met bloemmotief, kijkt naar één van de waterlelies van Monet; ze zou er zo uit weggelopen kunnen zijn.

Waterlelies Monet


Voor een donker schilderij van een haven bij nacht staat een in donkerblauwe coltrui en muts geklede hipster. De zuigzoen in zijn nek correspondeert perfect met het rode lichtpuntje op het schilderij.

Hipster schilderij haven


Gemiddeld is hij per foto negen minuten bezig. Hij kiest eerst het beeld, dan probeert hij de kandidaat te vinden en blijft die volgen. Vervolgens hoopt hij dat de groep eromheen weggaat en de kandidaat blijft staan.

De vrouw met bruin krullend haar en groene-witte blouse, waarvan de kleuren en structuren terugkomen in een schilderij van Gauguin, heeft er niets van gemerkt. Gemiddeld kijkt iemand elf seconden naar een schilderij, dus je moet snel schieten.

Gauguin


Stefan denkt dat mensen onbewust worden aangetrokken door beelden waarin zij iets van zichzelf herkennen. Iemand met rood haar kijkt eerder naar een roodharige op een schilderij.

En soms lukt het ook niet. Stefan wachtte eens bij het rood-zwarte schilderij van Marc Rothko in Center Pompidou waar binnen één uur drie mensen langsliepen die rood-zwart gekleed waren. Maar ze stonden niet stil!

Het geduld en de toewijding van Stefan Draschan leverde echter toch hele mooie en verrassende beelden op. Wij selecteerden de mooiste voor je:

People Matching Artwork


People Matching Artwork


People Matching Artwork


Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!

Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.

Photofacts Academy + de Compositiebijbel

We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!

Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. Ly
    Ly schreef op dinsdag 21 november 2017 om 17:49  | reageer

    De vraag die ik bij dit soort foto's altijd weer heb is: wordt die mensen achteraf om toestemming gevraagd om het te gebruiken?

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 november 2017 om 18:00  | reageer

    @Ly: ik denk, omdat mensen van achteren zijn gefotografeerd en dus onherkenbaar zijn, dat het wel los zal lopen..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord