Flitsfotografie tip: Koop geen Omnibounce
zaterdag 18 maart 2023, 20:02 door Elja Trum | 3.554x gelezen | 12 reactiesVeel fotografen denken dat ze hun flitslicht kunnen verzachten door een Omnibounce te kopen. Dit is een klein plastic kapje dat je op je flitser kunt zetten. In de praktijk is het effect van een dergelijk plastic kapje te verwaarlozen.
De zachtheid van je licht komt van het formaat van je lichtbron (hoe groter, hoe zachter) en de afstand tot je onderwerp.
Beide veranderen vrijwel niet met een Omnibounce. Het enige wat er gebeurd is dat het licht iets meer verspreidt wordt; het wordt meer kanten op geslingerd.
Het effect van een Omnibounce is echter minimaal. Je raakt vooral flitskracht kwijt. Hierdoor moet je flitser dus harder werken voor hetzelfde licht en zal de batterij sneller leeg gaan.
Bespaar je die paar tientjes voor dat stuk plastic dus maar.
Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.
» Bestel De Flitsbijbel
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
12 reacties
-
Jo schreef op zondag 19 maart 2023 om 23:17 | reageer
Dus iedereen die een Omnibounce gebruikt is dom. Wat een pretenties!
-
Elja Trum schreef op zondag 19 maart 2023 om 23:39 | reageer
Dat zeg ik helemaal nergens, Jo.
Ik heb zelf ook ooit zo'n Omnibounce gekocht omdat ik dacht dat het een makkelijke manier was om mijn licht te verzachten. Ik had zelf toen ook nog niet goed door wat nu zorgt voor zachter licht.
Heb je een Omnibounce? Dan stel ik voor dat je het gewoon eens gaat uitproberen met wat testfoto's. Wat is nu werkelijk het verschil? En is dat niet ook te bereiken met het witte bounce-kaartje dat doorgaans standaard bij flitsers zit.
Flits vervolgens eens indirect (via plafond, muur of reflectiescherm). Wat levert betere resultaten op?
Mijn bericht is een waarschuwing aan iedereen die denkt over het kopen van zo'n Omnibounce. Besef je wat het doet en bespaar je het geld. -
Stefan ALEN schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 10:40 | reageer
Bij mijn Nikon flitsers werd standaard een diffusiekapje meegeleverd. Dus geen extra aankopen.
-
Marcel schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 10:58 | reageer
In een kleine ruimte met witte muren en wit plafond zal een omnibounce het licht meer verstrooien en voor zachter indirect licht kunnen zorgen. Maar in grotere ruimtes of buiten gaat dit niet op en raak je alleen maar energie kwijt. Lijkt mij.
-
Gonda schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 11:23 | reageer
Heb het uitgeprobeerd met mijn hondje
Met en zonder bouncekapje…vond met kapje toch mooier beter licht verspreiding zonder schaduwen om de ogen…zonder kapje donkere schaduwen om de ogen…dus voor mij in deze situatie met omnibouncekapje
Dus ben blij dat ik hem gebruik. -
wilmers schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 11:44 | reageer
dat van dat bouncen klopt wel dat je dan meer het licht verspreid en zachter wordt maar beste Ilja je weet zelf toch ook wel dat je dan met je sluitertijd veel meer in de problemen komt. flits ik direct naar iemand met een goede bouncekap of een magmod boob erop dan kan ik zo met wel 1/15 van seconde een scherpe opname maken, dat lukt je niet wanneer je gaat bouncen via een plafond .
-
KJ schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 12:08 | reageer
Ik zou zeggen, verdiep je eens in de materie ipv van te stellen dat de schrijver pretenties heeft..Nergens wordt in het artikel gezegd dat iemand dom is om een omnibounce te gebruiken...wel onwetend
-
KJ schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 12:13 | reageer
Zoveel mogelijk licht op muren bouncen doe je niet met zo'n kapje.
Het zachte licht ontstaat toch al door het bouncen. Met kapje erop moet de flitser nog harder werken, dus heeft is de recycletijd groter en de accu sneller leeg. -
Robert schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 12:52 | reageer
Bij Nikon zit inderdaad het kapje er bij.
Ik gebruik hem bij trouwerijen, recepties edg altijd. Geen donkere ogen meer en veel vriendelijker licht met een natuurlijke uitstraling.
Fotoschietgroet Robert -
Ronny schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 16:29 | reageer
Ik heb al veel gewerkt met zacht GEKLEURDE omnibounces : zo kan je de kleur van je flitser afstemmen op het aanwezige licht voor consistentere belichting.... oranje voor gloeilampen en groen voor tl verlichting: werkt prima !
-
Eric Dankbaar schreef op dinsdag 21 maart 2023 om 16:31 | reageer
Met een speedlight reportageflitser in een softbox zijn mijn ervaringen met omnibounce positiever dan zonder het kapje, het licht wordt door het kapje beter verspreid binnen de softbox. Wel heb ik de ervaring dat de kleurechtheid van deze kapjes van invloed is op de witbalans, zeker als je deze kapjes gebruikt van meerdere leveranciers en dat toepast op 2 of 3 flitsers.
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 22 maart 2023 om 09:39 | reageer
De proef op de som genomen:
Ik vind dat Elja gelijk heeft, maar als de gebruikers tevreden zijn over hun omnibouncekapje, laat ze het dan ook maar gebruiken. Zou zonde zijn een paar tientjes over de balk te gooien door het niet meer te gebruiken.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Stap voor stap: Flits toevoegen aan daglicht
door Elja Trum
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
-
Flitsfotografie tip: Vergeet de omgekeerde kwadratenwet
door Elja Trum
-
De keuze tussen continu licht of flitslicht voor portretten
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.