Flitsfotografie tip: Overweeg een flitslichtmeter
donderdag 24 augustus 2023, 20:20 door Elja Trum | 1.627x gelezen | 3 reactiesAls je echt goed wilt belichten, dan is een flitslichtmeter een handig accessoire. Zelf gebruik ik hem in de praktijk eigenlijk nooit, maar ik wil er toch even aandacht aan besteden.
Je flitslichtmeter richt je in de richting van het licht dat je wilt meten vanaf het onderwerp dat je wilt uitlichten (bijvoorbeeld je model of je achtergrond). Vervolgens laat je jouw flitser afgaan.
De flitslichtmeter geeft dan aan welk diafragma je in moet stellen op je camera om met de huidige hoeveelheid licht een correcte belichting te krijgen.
Niet de gewenste hoeveelheid? Pas het vermogen van je flitser aan (dat kan ook door hem te verplaatsen) totdat het wel de gewenste hoeveelheid licht voor je foto is.
Het grote voordeel van je flitslichtmeter ontdek je vooral wanneer je met meerdere flitsers gaat werken. Je kunt dan per lichtbron goed zien of er genoeg licht op je onderwerp valt.
Je meet het opvallende licht, dus je hoeft geen rekening te houden met bijvoorbeeld een lichte of donkere huidskleur. Het weerkaatste licht van je onderwerp komt overeen met de werkelijkheid.
Deze tip om betere flitsfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over flitsfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Flitsbijbel.
» Bestel De Flitsbijbel
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
3 reacties
-
Robert schreef op dinsdag 29 augustus 2023 om 11:27 | reageer
Ik gebruik hem in studio opstelling ,zeker met meerdere monoblocs altijd. Geeft zekerheid. Tenminste voor mij Elja.
Fotoschietgroet Robert -
Marcel schreef op dinsdag 29 augustus 2023 om 13:44 | reageer
Maar als je nu een ander diafragma wil, dan wat de flitsmeter zegt?
-
Elja Trum schreef op dinsdag 29 augustus 2023 om 13:57 | reageer
Dan is de hoeveelheid licht die je flitsers afgeven dus te krachtig (of niet krachtig genoeg). Je past dan de flitskracht van je flitser aan totdat je uitkomt op het diafragma dat je wilt gebruiken.
Red je het dan nog niet, dan kun je gaan werken met filters of lichtaanpassers om het licht te verminderen. Of je ISO verhogen of een extra flitser toevoegen als je nog meer licht wilt.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De Lichtmeter, hoe lees je hem af?
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Volledig witte achtergrond
door Elja Trum
-
Slimmer belichten bij het fotograferen in de sneeuw
door Nando Harmsen
-
Cursus Belichten als de Oude Meesters
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.