Filmlocatie op Sicilië
donderdag 3 mei 2018, 23:46 door Michelle Peeters | 5.894x gelezen | 4 reactiesIn het hooggelegen pararijs Sávoca aan de noordoostkust van Sicilië kun je zien waar Al Pacino aan een tafeltje zat. Hier vonden in 1971 opnamen plaats voor The Godfather.
Sicilië en The Godfather, Il Padrino, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldberoemde Amerikaanse maffiafilm van Francis Ford Coppola werd deels geschoten op het eiland. De plekken die ooit het decor vormden voor de film ademen nog altijd de sfeer van de filmset van toen.
Weet je het nog? Het huwelijk van Michael Corleone, gespeeld door Al Pacino, en de mooie Apollonia Vitelli. Michael, jongste zoon van de Corleone-clan, heeft in New York een paar kerels overhoop geschoten en houdt zich schuil.
'Don' van de familie wil hij niet echt worden (maar hij wordt het later wel). Niet lang na het huwelijk loopt Apollonia op een dag naar de auto. Ze wil laten zien hoe goed ze al kan rijden. De auto explodeert.
Bar Vitelli
In Sávoca geloof je je ogen niet. Wat een oord; stil, vredig en met overrompelende vergezichten. Het café van Apollonia's vader, Bar Vitelli (aan het Piazza Fossia 7), en de kerk waar het huwelijk plaatsvond, zijn gemakkelijk te vinden.
Als je erheen gaat moet je wel de film weer even bekijken. De tafel waaraan Al Pacino zat toen hij de padrone om zijn dochters hand vroeg, staat er nog.
Filmopnames
De oude dorpsbewoners herinneren zich de dagen van de filmopnames nog maar al te goed. Op weg naar de nostalgische Bar Vitelli, die een prominente rol heeft in The Godfather, vertelt een oudere man dat zijn broer als figurant op een fiets voorbij kwam in de film.
Zijn vader is ook te zien, met zijn haar wapperend in de wind. Zijn ogen glimmen van trots. Il Padrino staat voor eeuwig op zijn netvlies.
Dankzij de film is Bar Vitelli wereldberoemd. Net na aankomst in Corleone komt Michael Appolonia voor het eerst tegen en wordt hij op slag verliefd. In de volgende scène zie je Michael en zijn twee bodyguards uit het straatje links van Bar Vitelli komen, waarna ze op het terras van de bar gaan zitten.
Michael vraagt dan aan de vader van Appolonia (bareigenaar van Vitelli) of hij een ontmoeting wil arrangeren tussen hemzelf, zijn dochter Appolonia en de familie. Ze ontmoeten elkaar eerst bij Vitelli thuis. Daarna bij Bar Vitelli, waar ze samen aan een lange tafel buiten zitten.
Vliegengordijn
Je kunt nog steeds een drankje drinken op het terras van Bar Vitelli, onder een met druivenranken bedekte pergola. Terwijl je van een Limoncello geniet, waan je je even in de film.
Maar ook binnen is Il Padrino niet ver weg: de bar hangt vol met oude foto's en krantenartikelen uit de tijd van de filmopnames.
Grappig detail: het vliegengordijn waardoor je naar binnen stapt, is nog precies hetzelfde als in de film. Het houdt nu al zevenenveertig jaar vliegen buiten…
Stand-in voor Corleone
Sávoca, met vele smalle, steile straatjes vervulde een dubbelrol als stand-in voor het plaatsje Corleone. Corleone zelf was, ook in de jaren zeventig, namelijk al te modern om als decor voor de maffiafilm te dienen.
Om authentieke scènes te kunnen schieten moest er dus uit worden gekeken naar een ander dorpje waar de tijd wat meer stil was blijven staan.
Sculptuur voor Coppola
Op het Piazza Fossia staat een hoge, roestvrijstalen sculptuur die is opgericht als eerbetoon aan Francis Ford Coppola, die Savoca. Francis Ford Coppola is afgebeeld terwijl hij filmt, met de camera naar de omgeving gericht, wat de reikwijdte van de film symboliseert.
Bar Vitelli, als belangrijk decor in de film, wordt voortdurend weerspiegeld in het spiegelende materiaal ervan.
Maffia
De term 'maffia' heeft sinds de drie films van Francis Ford Coppola, The Godfather 1, 2 en 3, een romantische bijklank. Strijdig met de gruwelijke realiteit van schending van de rechtsstaat, terreur, marteling, moord.
Het schijnt dat er weinig toeristen naar Sicilië komen. Waarom is een raadsel. Sicilië heeft alles om een Mallorca of een Kreta te zijn: natuurschoon, steenpracht, kunstschatten, Romeinse overblijfselen, stranden...
Toch blijft het eiland van massatoerisme verschoond. Politica Christina Matranga, van Berlusconi's Forza Italia zei ooit: De maffia houdt niet van toerisme. En dat lijkt te kloppen.
Mannen van eer noemen ze zichzelf, schijnt het, want je krijgt ze nooit te spreken. Met mafia (in het Italiaans met één f gespeld) duiden ze zichzelf niet graag aan. Dat klinkt niet prettig. Ze gedragen zich volgens strikte codes, waarvan de omertà, de zwijgplicht, de bekendste is.
Ook in het moderne Sicilië hebben burgers en bedrijven nog steeds de 'eer' dat de mannen van eer ze protectie aanbieden. Helaas moeten ze daarvoor wel een flink bedrag afdragen, de zogenoemde pizzo.
La Cosa Nostra ('Ons Ding'), zoals de Siciliaanse maffia ook wel heet, heeft er een leuk inkomen aan: volgens de universiteit van Palermo levert protectie de mannen van eer tien miljard per jaar op.
Vooral in de buitenwijken van Siciliaanse steden kun je de gevolgen van deze en andere praktijken waarnemen. Vervallen woonkazernes uit inferieur beton opgetrokken, afzichtelijke parkeerkolossen, puinhopen en en slecht verwerkt afval.
Vaak kunnen ondernemingen of families die de boel financieren de pizzo niet opbrengen. De bouw komt dan stil te liggen. Bizar om te bedenken dat elk schattig restaurantje waar je zo leuk kunt eten protectiegeld moet afdragen.
De maffia is dus nog steeds actief. Naar schatting was de omzet van de georganiseerde misdaad in Italië zo'n 90 miljard per jaar. Daarmee is het de grootste bedrijfstak van het land.
Behoorlijk uitpakken
Bij een huwelijk op Sicilië worden echter kosten noch moeite gespaard. Maakt niet uit wie die dure trouwauto betaalt en hoeveel fotografen er hun brood mee mogen verdienen.
Sicilië heeft dus twee gezichten, maar wat een goddelijk eiland!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
4 reacties
-
-
Michelle Peeters schreef op vrijdag 4 mei 2018 om 18:33 | reageer
Thank you Michael (Corleone)?
-
Huub schreef op vrijdag 4 mei 2018 om 18:34 | reageer
Met dank aan Vito....
-
Robert Vogels schreef op dinsdag 8 mei 2018 om 13:31 | reageer
Wow....wat een fijne vakantie plek Michelle. Dank voor het delen.
Met fotoschietgroeten Robert Vogels
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Fotograaf op Sicilië: Luca Migliore
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.073 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.