Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Lichtende nachtwolken fotograferen

vrijdag 23 juni 2023, 15:51 door | 1.532x gelezen | 0 reacties

De tijd van het jaar is aangebroken dat er kans is op het zien van lichtende nachtwolken. Je ziet ze alleen na zonsondergang, maar je moet geluk hebben. Ze zijn namelijk zeldzaam. Ga jij ook de avonden in het oog houden, met de camera gereed voor het moment dat ze te zien zijn?

Lichtende nachtwolken staan ook bekend onder de Engelse naam Noctilucent Clouds, afgekort NLC. Deze zeldzame wolken zijn alleen te zien als de zon onder is, en lijken in een eigen licht te stralen aan de steeds donkerder wordende hemel. Je ziet ze in de richting van het Noorden, uitwaaierend naar West en Oost.

Sized NH20190621 233820 Pano

NLC's boven Brouwhuis, Helmond in 2019 (Panasonic Lumix S1 met 24mm, ISO800, f/8, 4s)

Lichtende nachtwolken zijn zeldzaam. Je moet een beetje geluk hebben om ze te zien. Er mogen geen andere wolken aan de hemel staan, want ze bevinden zich extreem hoog in de atmosfeer. Daar is in de zomer de temperatuur extreem laag, waardoor ze kunnen ontstaan.

Hoewel ze zeldzaam zijn, lijken ze de laatste jaren wel veelvuldiger voor te komen. Er wordt gewezen op luchtvervuiling en klimaatverandering. Zelfs de activiteit van de zon lijkt invloed te hebben op het ontstaan van deze wolken.

Sized NH20190622 000450

NLC's boven Helmond centrum in 2019 (Canon 5D mark IV met 105mm, ISO800, f/9, 5s)

De wolken zijn nauwelijks of niet te voorspellen. Er worden wel pogingen gedaan, met radarbeelden, maar het is onzeker in hoeverre dit bruikbaar is. Het beste is, om elke avond een uur na zonsondergang de lucht in de richting van het Noorden in het oog te houden.

Nando nlc buntven

NLC's boven het Buntven, Helmond in 2019 (Panasonic Lumix S1 met 95mm, ISO1.600, f/4, HDR)

Je herkent de lichtende nachtwolken direct als ze er zijn. Ze geven licht, of lijken dat te doen. Ze bewegen als golven op het water, traag maar onweerstaanbaar. Er zijn rimpelingen te zien, patronen, lijnen. Meestal blijven ze laag aan de horizon, maar soms strekken ze zich uit tot boven je hoofd.

Sized NH20190621 235035

NLC's boven Brouwhuis, Helmond in 2019 (Panasonic Lumix S1 met 90mm, ISO800, f/8, 4s)

Staan de wolken laag aan de hemel? Dan is een locatie met vrij zicht in de richting van noordoost tot noordwest noodzakelijk. Een donkere plek laat ze beter tot recht komen. Staan ze echter hoog aan de hemel, dan kan je een mooie voorgrond mee fotograferen. Je foto wordt er interessanter door.

Je hoeft geen gekke dingen te doen om ze te kunnen fotograferen. Zorg simpelweg voor een goede belichting, zoals je dat altijd doet. Werk wel vanaf statief, want het is donker. gebruik een hoge ISO om je sluitertijd niet te lang te maken. Dan zie je de rimpels, lijnen en patronen terug in je foto.

Nando nlc zuidwillemsvaart

NLC's boven de Zuid-Willemsvaart in Helmond in 2021 (Panasonci S5, 60mm, ISO1.600, f/5,6, 1,6s)

Stel je belichting in volgens je belichtingsmeter en controleer het resultaat. Is het te donker of te licht, zorg dan voor een belichtingscorrectie. Probeer op rechts te belichten, indien je in raw fotografeert. Maak desnoods een aparte foto van de voorgrond.

In mijn vorige artikel over lichtende nachtwolken staat meer informatie. Ik adviseer je om dat ook te lezen.

Nando nlc berkendonk

NLC's boven Berkendonk, Helmond in 2019 (Panasonic Lumix S1 met 49mm, ISO1.600, f/5,6, 4s, panorama)

Een laatste tip die ik je kan geven is de volgende. Lichtende nachtwolken zullen, als ze verschijnen, gedurende een langere tijd aan de hemel staan. Dat geeft je tijd om ze vanaf een paar verschillende locaties te fotograferen. Blijf je op een enkele plek staan, dan zullen alle foto's op elkaar gaan lijken.


Bekijk ook de cursus nachtfotografie



Wil je alles weten over het fotograferen in de nacht? Op Photofacts Academy vind je de cursus nachtfotografie door Nando Harmsen.



Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord