Heb jij komeet NEOWISE al op de foto? Wees er snel bij voor het te laat is
dinsdag 14 juli 2020, 20:02 door Nando Harmsen | 4.418x gelezen | 0 reactiesHet moet bijna wel zijn opgevallen, want naast de redelijk kleine artikeltjes op nieuws websites, zijn de sociale media overstroomd met foto's van de komeet NEOWISE. Dat is ook niet zo vreemd, want een komeet die met het blote oog zichtbaar is hebben we al heel erg lang niet meer gehad.
In 2007 was de grote komeet c/2006 p1 McNaught een sensationele verschijning aan de hemel. Aan het Zuiderlijk halfrond, weliswaar. Wij moesten dat helaas missen. Maar nu hebben we NEOWISE, die misschien niet zo spectaculair is als McNaught, maar zeer zeker de moeite waard.
NEOWISE is een komeet die momenteel alweer terug keert naar de verre, koude regionen van het zonnestelsel. Ze heeft haar rondje om de zon al gedaan, en zal pas weer over 7000 jaar terugkeren. Nu NEOWISE verder van de zon af beweegt, zal ze ook redelijk snel zwakker worden, en uiteindelijk onzichtbaar voor het blote oog. Maar zo ver is het nog niet.
De hele maand juli staat de komeet nog aan de hemel. In augustus ook, maar waarschijnlijk is de helderheid dan zo ver terug gelopen dat we zonder telescoop niets meer zullen zien.
De onderstaande video van Paulo Girotti, die op APOD (Astronomy Picture of the Day) is verschenen, laat de komeet zien, samen met lichtende nachtwolken.
Waar vindt je komeet NEOWISE?
Het is dus belangrijk om de komeet in de komende weken te fotograferen, indien je dit nog niet gedaan hebt. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een camera, een standaard- of tele-objectief, en een statief.
Ongeveer een uur na zonsondergang verschijnt NEOWISE aan de hemel. Kijk naar het Noorden, en vindt een zwak vlekje laag aan de hemel. Gebruik een kaart, zoals die op de website hemel.waarnemen.com, om de komeet beter te vinden.
Een donkere locatie is aan te raden, hoewel de komeet ook te zien is vanuit een stad als je weet waar je moet kijken. Een verrekijker helpt om de komeetstaart te kunnen zien, maar een camera en kleine tele-lens werkt nog beter. Natuurlijk moet je een vrij zicht hebben op de horizon.
Hoe zit het met belichting?
Wanneer je dan gaat fotograferen, is het instellen van de belichting afhankelijk van je brandpuntafstand. Ten minste, als je de komeet niet bewogen op de foto wilt hebben. Maak je belichtingstijd daarom niet te lang.
- Diafragma zo ver mogelijk open
- Probeer de belichtingstijd uit te rekenen met de regel van 600
- Stel de belichting in met de ISO waarde
De regel van 600 stelt dat je sterren op de foto krijgt in plaats van streepjes, wanneer je het getal 600 deelt door de brandpuntafstand maal de cropfactor. Belicht je langer dan die sluitertijd (in seconden), dan zal ook de komeet een kort streepje worden.
Probeer daarom je belichting te regelen met de ISO waarde, zo lang die maar niet te hoog wordt. Je wilt natuurlijk ook geen overmatige hoeveelheid ruis. Heb je ervaring met het stacken van foto's, kun je door meerdere opnamen te stapelen een deel van de ruis wegfilteren.
Ga ook op pad
Hou de komende weken het weerbericht in het oog, en kijk naar de Noorderlijk hemel na zonsondergang. Is het helder, hangen er geen wolken, neem dan je kans waar en probeer NEOWISE te fotograferen.
Zorg dat je al een mooie plek uitgezocht hebt, of misschien zelfs een aantal, en ga op pad als de gelegenheid er is. Als je zorgt voor een hele mooie, niet te drukke voorgrond, dan weet ik zeker dat de foto's prachtig zullen zijn.
Mijn resultaten
Ik heb, behalve de bovenstaande foto's, nog een aantal extra foto's die ik in het weekend van 11 juli heb gemaakt, die wellicht als inspiratie kunnen dienen om ook zelf aan de slag te gaan. Met de exif data erbij, heb je een goed idee waar je zelf met de instellingen kunt beginnen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ga op pad voor sterrensporen
door Nando Harmsen
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Cursus Industriële Nachtfotografie met Tony Vingerhoets
door Elja Trum
-
De hele sterrenhemel in één foto
door Nando Harmsen
-
Voeg sterrensporen samen in Photoshop met een action
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.