Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

5 Tips voor Landschapsfotografie

maandag 18 april 2022, 20:02 door | 4.875x gelezen | 7 reacties

Ben jij een liefhebber van landschapsfotografie? Dan heb ik een aantal tips voor. Het zijn geen tips over de instellingen van je camera, of over de apparatuur die je moet gebruiken. Die kennen we allemaal wel neem ik aan.

Het gaat hier over de manier hoe je een landschapsfoto gaat maken. Haal er je voordeel uit.

We weten inmiddels allemaal welke apparatuur je kunt gebruiken, en welke instellingen je kunt doen. Dat is allemaal niet zo moeilijk, hoewel je er profijt van kunt hebben als je op de goede weg gewezen wordt. Soms is dat gewoonweg nodig.

Nando - Sony a7iv landschap


Maar er is meer dan alleen apparatuur, of zelfs het maken van composities. Het is de manier hoe je op pad gaat, waar je naar toe gaat, en het gedrag van jezelf tijdens het fotograferen. Daar heb ik de volgende vijf tips voor. En een bonustip.

Tip 1 - Ga eens rustig zitten


Dit is iets wat wel eens over het hoofd gezien wordt. We leven in een snelle wereld waar we geen moment rust vinden. Ben je op een mooie locatie, of eender welke locatie dan ook, ga dan eens zitten en ga even een moment lekker genieten van wat je allemaal om je heen ziet.

Nando genieten


Vergeet de camera even, of zet 'm op statief en laat het staan. Kijk er niet naar om, maar kijk naar wat er om je heen te zien is. Laat het op je inwerken.

Uiteindelijk ga je dingen zien, hopelijk ook geïnspireerd. Pak dan de camera en ga dan die dingen fotograferen. Ik weet zeker dat je zo nog meer geniet van het fotograferen.

Tip 2 - Ga op verkenning


Ben jij een fotograaf die alles in voren wil plannen? Of ga je op goed geluk op pad, om te fotograferen wat je tegen komt? In dat laatste geval is tip 1 echt iets voor je. Wil je het planbaar maken, dan moet je op verkenning gaan.

Nando plannen


Op verkenning kan het beste te voet, op de fiets. Laat jezelf verdwalen en kijk wat er allemaal om je heen te zien is. Een app zoals Photopills is daarbij handig, waar je de zonopkomst en zonsondergang kunt zien via augmented reality.

Op deze manier ontdekt je nieuwe plekken. Noteer ze, maak een foto met je smartphone zodat je de GPS locaties direct vastlegt. Noteer onder welke omstandigheden en welke tijd geschikt is. Zo maak je een simpele lijst met plekken waar je naar toe kunt als de juiste omstandigheden zich voordoen.

Tip 3 - Wees niet bang om ook overdag te fotograferen


Het gouden uurtje, het blauwe uurtje, schemering, zonsopkomst of zonsondergang. Dat zijn de momenten die de meest indrukwekkende landschapsfoto's opleveren. Althans, zo doet men geloven. Wist je dat overdag ook fantastische landschapsfoto's gemaakt kunnen worden?

Nando overdag fotograferen


Prachtige wolkenluchten zijn overdag een lust voor het oog. Waarom ga je die ook niet fotograferen? Met bloemen in de wei, de koeien die daar tussen staan. Of de schapen op een dijk, met in de achtergrond de prachtige Nederlandse wolkenlucht?

We worden zo overstelpt met de sprookjesachtige kleuren van zonsopkomst en zonsondergang, dat het eigenlijk niet zo bijzonder meer wordt. Juist door daarmee te breken, en toch overdag te fotograferen, maak je iets unieks.

Wees niet bang voor het zogenaamde harde licht. Juist door gebruik te maken van licht en schaduw kun je fantastische resultaten behalen. Combineer dit eventueel met tip 1 en tip 2, en ik weet zeker dat je landschapsfoto de moeite waard kan zijn.

Tip 4 - Wees op tijd


Wil je een zonsopkomst of zonsondergang fotograferen? Wees dan op tijd. Ga niet als de zon al op aan het komen is, of onder gaat.

Zorg dat je een uur vooraf op de plek bent die je uitgezocht hebt. Hiervoor is het belangrijk dat je weet waar je wilt staan, dus kijk nog eens naar tip 2.

Nando wees op tijd


Het ontwaken van de wereld begint een uur voor zonsopkomst. Heb je hoge wolken? Dan is de kans dat ze een half uurtje voor de zon opkomt rood kleuren. Lage wolken kleuren vaak als de zon boven de horizon verschijnt. Dit werkt zo ook voor zonsondergang, maar dan in de omgekeerde volgorde.

Ga je op jacht voor een regenboog? Wacht dan niet tot die verschijnt, maar ga op pad als het regent. Zorg dat je op de plek bent die je wilt fotograferen wanneer de zon doorbreekt. Het geeft niet dat je even nat wordt. Trek een regenpak aan, en gebruik desnoods een regenhoes voor je camera.

Tip 5 - Wees niet gefrustreerd als het niet lukt


Fotografie is geen verplichting. Er is niemand die zegt dat je met wereldfoto's thuis moet komen, hooguit jij zelf. Lukt het een keer niet, zijn de omstandigheden niet zoals je wilde? Dat is niet erg, er komt altijd weer een volgende keer.

Nando mislukt


Wil je toch fotograferen, ook al zijn de omstandigheden niet helemaal naar wens? Ga dan wat dingen uitproberen. Experimenteer, en wie weet bedenk je dingen voor een volgende keer. Of je hebt uiteindelijk toch foto's die de moeite waard zijn.

Hoe dan ook, als je tip 1 in gedachten houdt, dan kan een uitstapje ook zonder dat je een enkele foto maakt fijn en ontspannend zijn.

Bonus tip - Chimping is prima, maar gooi niets weg


Wat is chimping, vraag je jezelf af? Dat is op locatie door je foto's kijken, op dat kleine schermpje op je camera. Ik zie het veel fotografen doen, en ik betrap mezelf er ook altijd weer op. Het is ook niet erg om te doen, maar gooi niets weg.

Sommigen hebben de neiging om de mislukte foto's direct van het kaartje te verwijderen. Net alsof ze bang zijn om een mislukte foto tussen al die andere terug te zien, of dat ze zich ervoor schamen. Doe dit niet, want je kan wel eens de verkeerde foto weggooien.

Nando chimping


Maak je wel eens een belichtingstrapje? Dan heb je meerdere foto's met verschillende belichtingen. Die heb je nodig voor je HDR beeld, en tijdens chimping kun je dat wel eens uit het oog verliezen en een foto uit de reeks weggooien.

Of je denkt dat de foto niet goed is, terwijl die in feite goed gebruikt kon worden. Maar bovenal, die mislukte foto kan een leermoment zijn. Bekijk thuis waarom die mislukt is, en ontdek hoe je dit een volgende keer kunt voorkomen. Mislukte foto's zijn de beste leermeesters.

Bovendien, waarom zou je die foto's dan al verwijderen? Heb je te weinig geheugenruimte? Koop dan een extra geheugenkaartje, of een grotere. Besteed de tijd in het veld aan de fotografie, en het genieten van al het moois om je heen. Bewaar het selecteren voor thuis.

Heb jij nog tips?


De tips die ik beschreven heb richten zich deels op een bepaalde mindset. De manier hoe je op pad gaat bepaalt voor een deel hoe goed je foto's zullen zijn.

Laat je je leiden door verplichtingen of sta je open voor wat je aantreft? Moet je fotograferen of ga je met open verwachtingen? Geniet je of is het een frustrerende bezigheid?

Nando panorama meerfotos


Heb jij nog tips die goed in dit rijtje kunnen passen? Of wil je delen hoe jij te werk gaat wanneer je een landschapsfoto wil gaan maken?

Dan nodig ik je uit om deze onder dit bericht te delen. Ik vind het leuk om te lezen, en waarschijnlijk is het ook leerzaam voor anderen. En voor mij, wat dat betreft. Want ook ik blijf leren.


Ontdek meer over landschapsfotografie!


Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.

Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.

In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!

Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.

» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 19 april 2022 om 11:18  | reageer

    Tof artikel Nando. Je geeft een aantal nuttige tips. Je vraagt zelfs aan de lezers of die nog een tip hebben. Jawel hoor, ik heb er een: Bekijk het landschap eens vanaf een hoog standpunt zoals bijvoorbeeld een uitkijktoren, brandtoren. De Vlooyenbergtoren in Tielt- Winge (België, Vlaams Brabant), zo'n 80km van Eindhoven en 75km van Maastricht is een prachtige locatie vanwaar je een geweldig mooi uitzicht hebt over het glooiend landschap. De toren staat op het hoogste punt van de omgeving en is 10 meter hoog.

    Beschik je niet over een drone dan kan je vanaf zo'n toren toch ook indrukwekkende foto's maken.

  2. Pixeldude
    Pixeldude schreef op dinsdag 19 april 2022 om 11:34  | reageer

    1. Vergeet in geen geval je polaroid filter. Wanneer je hem goed gebruikt kan het een zee van verschil uitmaken.
    2. En ... heb geen angst om met fel tegenlicht te fotograferen. Dat kan fantastische beelden opleveren.

  3. Remmelt van Veelen
    Remmelt van Veelen schreef op dinsdag 19 april 2022 om 12:21  | reageer

    Voor mij is ook de vraag belangrijk hoe het landschap is ontstaan, zowel natuurlijk als door menselijk ingrijpen. Ook historische gebeurtenissen die zich daar hebben voorgedaan, zijn belangrijk. Het zijn belangrijke inspiratiebronnen.

  4. Pie Pierre  Cilissen
    Pie Pierre Cilissen schreef op woensdag 20 april 2022 om 17:44  | reageer

    Dank je Nando voor je nuttige tips.
    Als je weer workshops geeft lees ik dat graag.
    MvG Pie

  5. peter heins
    peter heins schreef op vrijdag 22 april 2022 om 09:51  | reageer

    Mooie uitleg. Tip 3 heb ik eergisteren gedaan.Ik zou een rondje verkenning doen langs mijn tulpen locaties, het was bloedmooi weer, maar gelukkig toch de camera meegenomen. Op mijn eerste locatie stond ik zo te genieten van de intense kleuren, er was een mooie veeglucht, ik dacht " hier moet ik gewoon foto' s van maken" 's middags om 14.00 uur. 1 foto van een tulpenveld met beregening heeft zelfs als weerfoto bij RTL 30 seconden in beeld geweest. Wat waren die kleuren mooi. Dus inderdaad ook overdag bij mooi weer kan je prachtige foto's maken.

  6. peter heins
    peter heins schreef op vrijdag 22 april 2022 om 09:53  | reageer

    En bij Tip 4 zou ik ook willen zeggen : ga na de zonsondergang niet te snel naar huis.Gisteravond tot een half uur na zonsondergang nog prachtige foto's kunnen maken van een tulpenveld omdat de lucht toen mooi rood begon te kleuren.Voordeel is ook dat je dat het felle licht van de zon niet meer hebt, het zijn heel andere foto's.

  7. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 26 april 2022 om 10:34  | reageer

    @Pie Pierre Cilissen:
    Op mijn site staan de workshops die ik geef vermeld. Via SBB komen er nog een drietal, dit jaar. Een privé workshop kan natuurlijk ook.

    @Peter Heins:
    Je hebt gelijk. Blijf nog even na de zon onder is gegaan is een goede aanvulling.

    @Pixeldude:
    Polaroid is een merknaam. Wat je bedoelt is een polarisatiefilter. Dit filter is niet altijd nuttig, en soms zelfs ongewenst. Maar in de juiste omstandigheden is het inderdaad fantastisch.

    @Remmelt van Veelen:
    De achtergrond van het gebied dat je fotografeert geeft zeker wel meerwaarde. Het kan echter geen oninteressante foto interessant maken. Je moet dan nog steeds zorgen voor een goede compositie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.339 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord