Landschapsfotografie met een telelens
zaterdag 23 april 2022, 14:28 door Erik Nevels | 3.020x gelezen | 7 reactiesLandschappen worden vaak met een groothoeklens gefotografeerd. Dat is best logisch aangezien je zo veel van wat je ziet op de foto krijgt.
Maar is dat altijd wat je wil? Misschien wil je de zon wel groot in beeld of wil je inzoomen op een boeiend onderwerp in het landschap. Voor die gevallen is een standaard- of zelfs een zoomlens nodig.
Wat neem ik mee?
Als ik op pad ga voor het maken van landschapsfoto's neem ik meestal al mijn zoomlenzen, met een totaalbereik van 17mm-groothoek tot 600mm-tele, mee. Dat betekent een hele rugzak vol terwijl ik weet dat de gerede kans bestaat dat ik slechts een of twee lenzen ga gebruiken.
Toch neem ik me de sjouw-moeite omdat ik vooral geen spijt wil krijgen van het thuislaten ervan. Het tasje met filters past nu niet meer in de rugzak maar gaat, bevestigd aan de zijkant, ook mee. Natuurlijk mag het statief niet ontbreken.
Inzoomen op de prachtige eik
Een van mijn favoriete bomen om te fotograferen staat op fietsafstand van mijn huis. Regelmatig en het hele jaar door bezoek ik deze eik en het lukt me nog steeds om weer heel andere foto's te maken.
Natuurlijk zijn de licht en weersomstandigheden steeds anders wat zorgt voor de variatie in de foto's. Maar ook de keuze van de lens zorgt voor variatie.
De eik op onderstaande foto heb ik de afgelopen twee jaar met alle mogelijke brandpuntsafstanden gefotografeerd. Deze foto is genomen met 225mm (op fullframe).
Ik herinner me het moment nog goed toen ik er stond, al een hele serie foto's had gemaakt en m'n boeltje bijna had ingepakt.
Toen ik de aanvankelijk vol-rode zon langzaam achter de grijze wolkenmassa zag schuiven pakte ik snel weer m'n camera en plaatste hem weer op het statief. Net op tijd wist ik het juiste standpunt te vinden en in te zoomen.
Storende elementen buiten beeld
Het gebruik van een teleobjectief voor een landschapsfoto maakt het niet alleen mogelijk in te zoomen op dat wat ik mooi vind, ik kan storende elementen ook buiten beeld houden.
In het geval van de volgende foto met zicht op de Maas en Maasplassen wilde ik geen gebouwen en 'verkeersborden' op de oevers in beeld. Met het inzoomen tot 153 mm lukte dat.
Bovendien leverde dat precies op wat ik wel in beeld wilde, een herhaling van horizontale licht-donder banen met enkele opvallende bomen in contrast met de achtergrond.
De lucht buiten beeld
Met het gebruik van nog meer millimeters aan brandpuntsafstand druk ik als het ware het landschap verder in elkaar. De diepte verdwijnt, zeker als je de lucht buiten je beeld houdt.
Dat geeft vaak een vervreemdend effect zoals je op de volgende foto, genomen met 600mm, kunt zien.
Ik heb hier bewust de lucht buiten beeld gehouden om nog meer het idee te geven van een stapeling van lagen zonder diepte. Omdat je echter herkent wat je ziet heb je toch het idee van een landschap.
Terug naar mijn favoriete landschap.
Misschien herken je hem wel, de boom rechts op de foto. Het is dezelfde boom als op de eerste foto maar dan een paar maanden later en vanuit een heel andere hoek gefotografeerd.
Ik ga vaak terug naar mijn favoriete plekken. Zo ook met de laatste foto.
Ik had ze al een paar dagen geleden gezien, de gele akkers naast de Linnerheide, een van mijn local patches.
Over de keuze voor een van mijn favoriete bomen als achtergrond hoefde ik niet lang na te denken. De direct daarachter gelegen bosrand maakte het plaatje compleet, ook omdat de eik qua kleur hier fraai tegen afsteekt. Om de lucht net buiten beeld te houden was inzoomen tot 422mm voldoende.
Resume
Tenzij ik precies weet welke foto ik ga maken en welke lens daarvoor nodig is, zitten alle lenzen in mijn rugzak als ik op pad ben voor het maken van landschapsfoto's.
Het gebruik van de telelenzen biedt me de mogelijkheid tot een heel andere, letterlijk beperkende maar daardoor vaak verrijkende en meer intieme blik op het landschap voor me. Ik beperk het beeld tot dat wat me boeit en houd minder interessante of zelfs storende elementen buiten beeld.
Landschappen die ik eerder met een groothoeklens fotografeerde of zelfs links liet liggen blijken bij nader inzien toch de moeite waard om op in te zoomen. Dus, wie weet ga jij na het lezen van dit artikel nog eens terug naar je groothoek-landschap en bekijk je het ook eens van dichterbij.
Ontdek meer over landschapsfotografie!
Momenteel is het Landschapsweek bij Photofacts Academy; de hele week schrijven we over landschapfotografie én we hebben een leuke actie.
Word nu lid bij Photofacts Academy en je ontvangt gratis het boek De Landschapsbijbel gratis (ter waarde van 25 euro). Bovendien betaal je nu tijdelijk niet 159 euro, maar slechts 119 euro voor je lidmaatschap.
In totaal dus maar liefst 65 euro voordeel!
Met een Photofacts Academy lidmaatschap krijg je toegang tot meer dan 85 verschillende fotografiecursussen, waaronder meerdere cursussen over landschapsfotografie.
» Direct lid worden (korting + gratis landschapsfotografieboek)
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
7 reacties
-
Donald Willemsen schreef op zondag 24 april 2022 om 09:29 | reageer
Ik fotografeer een landschap het liefst met een telelens +/- 200 à 250mm en camera in portretstand en maak dan een reeks foto's om ze later samen te voegen in een panorama. Voordeel is dat je dan alles mooi groot in beeld hebt. Het nadeel van een groothoek is dat alles verkleind wordt weergegeven.
-
Nando schreef op dinsdag 26 april 2022 om 10:38 | reageer
@Donald Willemsen:
Een teleobjectief gebruiken voor een grotere hoek te fotograferen is hetzelfde als een groothoek gebruiken. Het enige verschil is een grotere resolutie als eindresultaat. Maar als je dan de foto op je 4K televisie bekijkt, of op een afdruk van 20x30 (en groter), geeft die panorama met een teleobjectief niet meer detail dan een met een groothoek.
Het gebruik van een teleobjectief is juist om details eruit te lichten, zoals Erik Nevels verteld. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 26 april 2022 om 11:06 | reageer
@Nando, een telelens 'drukt het beeld wat inelkaar' als het ware. Elementen in het landschap worden met een telelens 'wat meer naar je toegehaald'. Dan wordt het wat groter weergegeven in vergelijking met een groothoeklens met een veel bredere beeldhoek. Het levert inderdaad niet meer detail op, maar door meerdere foto's te maken en die samen te voegen tot een panorama, kan je dezelfde beeldhoek (kijkhoek) bereiken als met één foto met een groothoeklens met als gevolg dat je de elementen in het landschap wat groter ziet.
-
Nando schreef op dinsdag 26 april 2022 om 11:30 | reageer
@Donald Willemsen:
Ik adviseer je om het eens te proberen. Maak een landschap met een groothoek, dan als panorama met een teleobjectief en leg ze naast elkaar.
Het effect van 'in elkaar drukken' is een optische illusie die alleen ontstaat wanneer er een aanzienlijk verschil is tussen de afstand tussen voor- en achtergrond, in combinatie met je eigen afstand tot het voorgrond object. Blijf je echter op dezelfde plek staan, dan is er absoluut geen verschil. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 26 april 2022 om 12:11 | reageer
@Nando, ik ga zeker aan de slag met jouw advies.
-
Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 26 april 2022 om 15:24 | reageer
Dag fotovrienden,
Destijds tijdelijk zonder groothoek maakte ik zoals boven omschreven met 50 tot 70 mm een aantal staande foto’s om deze samen te voegen tot 1 foto. Afgedrukt op 75-50 cm en voorzien van een 1mm backing gepresenteerd in een baklijst zonder glas reageren zonder uitzondering mijn klanten verrukt. Mijn ondertussen gearriveerde 14-35 werkt voortreffelijk maar de staandecombifoto is een blijvertje.
Groet, Hans -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z
door Nando Harmsen
-
Cursus over de app PhotoPills voor Landschapsfotografie
door Elja Trum
-
Straatfotografie tip: Isolatie van je onderwerp
door Michiel Heijmans
-
Mooi weer is saai voor landschapsfotografie
door Nando Harmsen
-
Paddenstoelen zonder macro objectief, en nog een paar extra tips
door Nando Harmsen
-
Minimalisme en negatieve ruimte in je foto
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.