Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Landschapsfotografie tip: zoom zowel met je voeten als je objectief

zaterdag 5 december 2020, 20:02 door | 3.653x gelezen | 1 reactie

Zoomen met je voeten wordt vaak als alternatief voor zoomen met een objectief genoemd. Maar dat klopt niet, het zijn twee totaal verschillende dingen. Dus, waarom gebruik je ze niet beiden? Zo krijg je de foto exact zoals jij dat wilt.

Je kent de uitspraak wel, dat een fotograaf die een vast objectief gebruikt moet zoomen met de voeten. Wil die fotograaf iets groter in beeld krijgen, dan zal de afstand tot het onderwerp kleiner moeten worden. Om het onderwerp kleiner in beeld te krijgen, moet de afstand groter gemaakt worden.

Dit houdt in dat je de afstand tot je onderwerp moet veranderen bij het gebruik van een vast brandpunt. Iemand die een zoom objectief heeft, kan vaak op één plek blijven staan als het onderwerp groter of kleiner in beeld moet komen.

Nando overzicht

Wil ik de boomstronk groter in beeld, dan kan ik dichterbij gaan staan of inzoomen. Het resultaat zal echter niet hetzelfde zijn. Deze foto is gemaakt met 24mm brandpunt op ongeveer 4 meter afstand.


Toch leveren beiden methoden totaal verschillende foto's op. Dit heeft alles te maken met de beeldhoek die bij een brandpunt hoort. De fotograaf die niet zoomt en dichterbij gaat staan verandert niets aan die beeldhoek. De fotograaf die blijft staan en inzoomt, verandert de beeldhoek.

Kijk eens voorbij je onderwerp, naar de achtergrond. Als de beeldhoek verandert door in te zoomen krijg je minder van de achtergrond in beeld. Hoewel er minder in beeld komt, moet het wel de hele breedte van de foto vullen. Dat betekent dat het groter in beeld zal komen ten opzichte van je onderwerp.

Kijk je naar de achtergrond als je niet zoomt, maar dichterbij gaat staan, zal de hoeveelheid van de achtergrond die je in beeld hebt niet veranderen. Die blijft hetzelfde, terwijl je onderwerp wel groter in beeld komt.

Nando groothoek dichtbij

Een landschap met een 24mm objectief. Ik sta hier 2 meter van de stronk af. Let op de grootte van de boomstronk en de grootte van de achtergrond, en vergelijk die eens met de eerste foto in dit artikel.


Nando tele verderaf

Het landschap is nu met een 50mm brandpunt gemaakt, op 4 meter afstand tot de stronk. Door de grotere afstand en het langere brandpunt is de stronk even groot in beeld gebleven. Vergelijk nu de grootte van achtergrond met de vorige foto.


Gebruik daarom beide methoden als je een zoom objectief gebruikt, of meerdere objectieven met een vast brandpunt gebruikt. Kies eerst hoe groot je het onderwerp beeld wilt hebben, en kijk dan hoeveel je van de achtergrond in beeld wilt hebben. Kies het brandpunt om de gewenste hoeveelheid achtergrond in beeld te krijgen, en verander dan de afstand tot je onderwerp om die op de gewenste grootte in de foto te krijgen.

De Landschapsbijbel, met 101 tips voor luisterrijke landschapsfoto's


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor luisterrijke landschapsfoto's. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische landschapsfoto te gaan maken.

Landschapsbijbel.jpeg


Heb je De Landschapsbijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Eduard Barreveld
    Eduard Barreveld schreef op woensdag 9 december 2020 om 22:58  | reageer

    Nando, een heel duidelijk artikel(tje) met een heel goed voorbeeld. Raar dat je daar normaal niet bij stil staat! Het verschil is inderdaad overduidelijk en geeft ook een andere sfeer weer! Alweer de 102-e tip! Bedankt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord