Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Lightroom: je catalogus in de cloud

donderdag 11 oktober 2012, 21:24 door | 15.588x gelezen | 9 reacties

Met de komst van laptops en tablets wordt het steeds aantrekkelijker om op locatie te werken. Lekker op de bank of onderweg bijvoorbeeld. Helaas kun je je Lightroom-catalogus maar vanaf één account benaderen. Door DropBox in te schakelen kun je dat omzeilen!

Exporteren en importeren


Natuurlijk is het mogelijk om een (deel)catalogus uit Lightroom te exporteren, die te importeren op de tablet en na het mobiele werk de catalogus weer te importeren in je totaalcatalogus. Dat werkt prima, maar misschien wel wat omslachtig.

Daarnaast loop je natuurlijk het risico dat je data gaat overschrijven (omdat je een aangepaste deelcatalogus vergeten was terug te plaatsen bijvoorbeeld). Het veiligst en gemakkelijkst zou het zijn als je in een en dezelfde catalog kunt werken. Een dienst als Dropbox maakt dat mogelijk.

Catalogus in de cloud


Dropbox is een cloud-service, waarmee je online bestanden kunt opslaan. In feite maak je een directory aan op je computer, die je vervolgens ook kunt benaderen vanaf je tablet of laptop (of mobiele telefoon). Het is ook mogelijk om de map met vrienden te delen. Dus je zou zelfs een ander aan je files kunnen laten werken.

Lightroom screenshot

Hoe werkt het


Hoe het werkt? Eigenlijk heel eenvoudig. Dropbox maakt dus gebruik van een folder op je desktop. die folder wordt altijd in 'de cloud' gesynchroniseerd, maar fungeert verder als een lokale map op je computer. Door je Lightroom catalogus in die map weg te laten schrijven, kun je dus vanaf meerdere computers bij je Lightroom-catalogus. Het grote voordeel: je werkt niet meer in aparte deelcatalogi of in een kopie, zodat je nooit bang hoeft te zijn voor fouten wat dat betreft.

Stap voor stap


  1. Installeer Dropbox op je computer en laptop of tablet

  2. Sluit Lightroom af en verplaats je Lightroom catalogus naar (een speciale Lightroom)map in de Dropbox-folder

  3. Verplaats eventueel ook previews.lrdata en Lightroom Settings. Maar let op: in Dropbox kun je selectief synchroniseren. Verwijder daaruit de lrpreviews-folder, zodat alleen de catalog gesynchroniseerd wordt. De previews-folder kan namelijk enorm toenemen in grootte.

  4. Op een tweede computer of tablet, waar je nu Dropbox installeert, zul je de Lightroom-catalogus ook zien staan.

Let op:
Na het verplaatsen van de catalogus op je hoofdcomputer, kun je de eerste keer het beste op de catalogus (in de Dropbox-folder dus) dubbelklikken om hem te openen. Als je dat niet doet, weet Lightroom de locatie van de catalogus niet te vinden.

Haken en ogen


Handig? Ja.
Ideaal? Nee. Want ook aan deze methode kleven wat nadelen:

1. Het feit dat Dropbox continu meldingen geeft als je catalog-bestand een update krijgt, is gemakkelijk op te lossen, dat kun je uitzetten in de voorkeuren van het programma.

2. Iets wat niet te verhelpen is, is het feit dat je nog steeds niet op meerdere computers tegelijk in je catalog-bestand kunt. Je zult te allen tijde op je tablet Lightroom helemaal moeten afsluiten, voor je weer op je desktop kunt werken.

3. Aangezien je de RAW-bestanden zelf niet op je tablet hebt staan, zul je in de preview bovenin continu de melding krijgen dat het bestand 'offline' of 'missing' is. Dat is normaal, omdat je tablet natuurlijk niet bij de originele RAW's kan.

Dat geeft in Lightroom echter niet: je kunt immers op de preview je bewerking uitvoeren. Je zult echter geen export kunnen maken van het resultaat. Wil je dat wel kunnen, dan moet je hele collectie RAW-bestanden ook in Dropbox staan. Dat is voor de meeste fotografen natuurlijk geen optie, omdat je maar over enkele Gigabytes beschikt (behalve als je een betaalde Dropbox-account neemt). Daarnaast zal synchronisatie dan erg lang duren.

Conclusie


Ondanks die nadelen is de methode wel heel handig om bijvoorbeeld onderweg toch bewerkingen te kunnen doen (of, door iemand toegang te geven tot je Dropbox-folder, hem of haar mee te laten kijken in je foto's). Ook is het ideaal om te selecteren, ratings te geven, enzovoorts. Ik heb mijn catalogus nog niet verplaatst, maar overweeg wel om dit te proberen. Als iemand hier al ervaring mee heeft, hoor ik het in ieder geval graag!

Ook Dropbox?


Nog geen Dropbox? Je kunt hier je gratis account aanmaken. Of je het nu hiervoor gebruikt of als een handige manier om overal bij je bestanden te kunnen, makkelijk is het zeker. En naast Dropbox zijn er natuurlijk andere manieren om online je bestanden op te slaan, zoals Google Drive of SkyDrive van Microsoft. Ongetwijfeld kun je ook met deze diensten je catalogus synchroniseren.

Creative cloud lightroom

Adobe?


Hoe goed dit wellicht ook werkt, het zou natuurlijk wel mooi zijn als Adobe zelf met een nuttige toepassing komt, die het mogelijk maakt om op een eenvoudige manier op afstand te kunnen werken: al is het maar dat je op een tablet (dus met je klant) ratings kunt aanpassen en collecties kunt maken, zonder dat je daar dubbel werk op moet los laten.

Sinds enige tijd maakt Lightroom deel uit van het Adobe Creative Cloud, maar ik weet niet in hoeverre je daarmee op meerdere apparaten in dezelfde catalog kunt werken. Het zal in ieder geval betekenen dat Adobe voor de 'traditionele' gebruikers van Lightroom niet snel met een dergelijke cloud-toepassing zal komen.

Bronnen
Digital Photography School en Lightroom Secrets

Disclaimer
De beschrijving op Digital Photography School en Lightroom Secrets gaat over het gebruik op een Windows computer. In principe zal het op een Apple op dezelfde manier werken. Hoe dan ook lijkt het me altijd slim om eerst een back-up te maken van je catalog, wil je dit proberen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

9 reacties

  1. Gerben
    Gerben schreef op donderdag 11 oktober 2012 om 21:34  | reageer

    Je zou ook voor het project waar je momenteel mee bezig bent de raw-bestanden naast je main-pc ook op je laptop kunnen zetten en alleen de catalogus syncen via dropbox (de raw-bestanden blijven toch hetzelfde)

  2. -mj-
    Profiel -mj- schreef op donderdag 11 oktober 2012 om 23:48  | reageer

    mijn ervaringen met drop box is dat hij niet kijkt naar een locale map op mijn desktop maar naar een map in mijn dropbox account op een server. Files die ik daar heen sleep worden niet gecopieerd maar verplaatst . dus als er geen netwerk is heb ik de files ook niet (meer). ook als ik een map deel met vrienden en die slepen er een file uit dan ben ik de file kwijt.

    wellicht heb ik een instelling verkeerd staan ergens . maar ik vind dit niet handig .
    icloud doet wel de inhoud van een folder (~/Library/Mobile Documents) syncen met andere gelijksoortige folders. geen idee of dat dan werkt met LR.

  3. kidogo
    Profiel  kidogo schreef op vrijdag 12 oktober 2012 om 09:25  | reageer

    Een andere optie is Google Drive (5GB gratis).

  4. Kees Jurgens
    Profiel Kees Jurgens schreef op vrijdag 12 oktober 2012 om 11:06  | reageer

    Slimme toepassing, cq combi van LR en DropBox.
    Ik heb een correctie op de beschrijving.
    In stap 3 moet 'previews.ltdata' zijn: 'previews.lrdata'

  5. Brian
    Brian schreef op vrijdag 12 oktober 2012 om 12:12  | reageer

    Meest handige optie blijft toch zelf een NAS in te zetten zodat je een map hebt die via een FTP locatie benaderbaar is en vervolgens ia RSYNC zorgen dat je een locale map op de computer waar je bewerkt synchroniseert met de map op je NAS.

    Groot voordeel, het werkt beide kanten op, dus je kunt zowel op de PC als op locatie met een laptop werken en veranderingen worden zowel op de PC in de locale map, als op locatie via de gesynchroniseerde map opgeslagen.

    Is er een keer geen internet verbinding, geen nood. De synchronisatie komt vanzelf weer tot stand zodra die verbinding er wel is.

    Voor de database kenners onder ons is het zelfs mogelijk om meerdere computers zo te synchroniseren, zodat je zelfs vanuit elke computer met locale mappen kunt werken en ondertussen toch overal de data synchroon kan houden.

    Nuttig artikel, Thanks... Zou het alleen niet via dropbox doen maar op een eigen NAS.

  6. onem
    Profiel  onem schreef op vrijdag 12 oktober 2012 om 21:58  | reageer

    je maakt gewoon een WEBDAV aan deze kun je op PC als op Mac als een gewone harddisk benaderen. Bijna elke webserver op Linux heeft deze optie. Zo kun je dus je eigen cloud maken en ook je RAW bestanden erop plaatsen. Geen rare meldingen en als je server provider ook nog eens backuped ben je helemaal klaar. Ook zijn er dedicated servers waarmee je een VPN verbinding kunt maken zodat je ook nog eens op een computer in het buitenland een versie van lightroom kunt opstarten. Hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn. Een dedicated server met 1TB harddisk kun je maandelijks voor 40,- huren. Zelf heb ik 2 macmini's in een datacentrum staan waarop ik altijd een server WEBDAV map klaar staan op mijn bureaublad en dit werkt perfect. Kan met een VPN verbinding ook nog eens inloggen met mijn iPad en heb een volledige lightroom tot mijn beschikking. Willen jullie meer info hierover mail mij maar

  7. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 13 oktober 2012 om 11:03  | reageer

    Dank voor de reacties!

    @mj: Heb je dan wel de desktopapplicatie geinstalleerd? Want dat is nou juist het grote voordeel van Dropbox over bijvoorbeeld SkyDrive (en vroeger Google Docs), het gaat juist om een lokale map. Ik kan altijd offline bij mijn bestanden, dus ik denk dat je wat fout doet inderdaad?

    @kidogo: Klopt, die had ik ook genoemd al. Neem aan dat dat met de desktopinstallatie op dezelfde manier zal werken!

    @Kees: Dank, ik zal de typo corrigeren!

    @Brian: Klinkt goed en 'safer' dan via Dropbox. Echter, als je laptop nog niet gesynct is op het moment dat je op je pc aan de gaat, krijg je dan geen conflicten of overschrijvingen?

    @onem: Webdav ken ik niet, maar die oplossing klinkt ook heel degelijk. Met VPN-verbindingen heb ik echter wel de ervaring dat het nogal traag kan werken en dat lijkt me als je een stevige LR-catalogus benadert op die manier natuurlijk ook het probleem?

    Kortom: opties genoeg! Dank!

  8. Wim
    Wim schreef op zaterdag 13 oktober 2012 om 15:44  | reageer

    LET op!! als men een dropbox installeerd zijn de gegevens openbaar voor de Amerikaanse overheid. de veiligheids diensten CAI, FBI enzenz hebben toegang zonder toestemming.
    het is niet zo dat, net zo als hier, in Nederland hebben we hier een wet voor. maar dit is niet van toepassing op de amerikanse ZIJ HEBBEN GEWOON TOEGANG.

    Wim

  9. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 14 oktober 2012 om 13:55  | reageer

    @Wim:
    Klopt op zich, wat je zegt. De Patriot Act. Het was weer eens op tv. Zie vooral ook als nuance, dit verhaal en de bijbehorende links aldaar.

    Nu vermoed ik zelf, heel naief, dat CIA, de FBI en de FDA vooral op zoek zullen zijn naar terreur, fraude, drugshandel en andere grote criminaliteit. Als ze daarvoor de foto's van de bruiloft van Alex en Tineke van afgelopen vrijdag willen bekijken, of de foto's die ik maakte van de zwangere buik van Astrid, twee maanden geleden: dan gaan ze vooral hun gang...

    Maar even serieus. Overheden zullen die toegang alleen gebruiken indien ze er aanleiding toe zien. Mijn pincode en creditcardgegevens bewaar ik ook niet in de cloud...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord