Baardmannetjes; favoriet bij menig vogelfotograaf
woensdag 15 februari 2012, 22:02 door Johannes Klapwijk | 10.749x gelezen | 15 reactiesDe winter is (mits de weersomstandigheden echt winters zijn) een mooie tijd voor de vogelfotograaf. De laatste open plekken en wakken bevatten grote concentraties watervogels, vogels komen massaal op voer af en een ander leuk vogeltje dat met wat geduld te fotograferen is: het baardmannetje..
Het baardmannetje is een prachtig vogeltje dat het meeste in de buurt komt van de mezenfamilie. Biologisch zijn het bijzondere vogeltjes omdat ze in de zomer insecten eten terwijl ze in de winter overstappen op rietzaad. Voor rietzaad heb je een veel hardere maagwand nodig, dus de organen van dit vogeltje veranderen daadwerkelijk, iets wat een erg risicovolle manier van leven is.
Al een aantal jaren lukt het me steeds niet om dit mooie vogeltje onder goede omstandigheden tegen te komen. In het riet zijn te wel te vinden, maar het lastig van riet is dat het altijd langs water staat en als je dus tegenlicht hebt loop je niet zo maar even om de vogel heen voor het licht in de rug. Behalve als het water bevroren is en je dus wel om kunt lopen.
Specifiek voor het baardmannetje ben ik daarom afgelopen zaterdag richting de oostvaardersplassen gegaan en heb ik een poos rondgelopen op een goed plekje waar ze veel worden gezien. Ik had geluk en met een uurtje had ik een groepje van zeven vogeltjes gevonden die zich met wat geduld goed lieten benaderen. De zon stond nog laag omdat ik rond zonsopkomst begonnen was met zoeken.
Dat levert dan dit soort plaatjes op van deze schetige bolletjes veren, genomen vanaf statief met mijn 500mm f/4 en Canon 1.4x converter. De meeste beelden zijn min of meer full-frame en genomen vanaf een meter of vijf tot zeven.
Wat een belangrijke tip is bij dit soort foto's is het juiste diafragma kiezen: te veel en de riet omgeving word erg rommelig, te weinig en je hebt wel het lijfje, maar niet het kopje scherp.
Ze zitten het mooist vrij hoog in de pluimen en dus tegen een blauwe lucht
1/1250ste, f/9.0
Zelf ben ik blij met de curve in de rietpluim en de kijkrichting naar binnen
1/2500ste, f/8.0
Klassieke plaat op de rug met een rietzaadje in de snavel
1/2500ste, f/6.3
De baardvrouwtjes mogen niet ontbreken natuurlijk
1/1600ste, f/7.1
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
15 reacties
-
-
Jan schreef op donderdag 16 februari 2012 om 01:05 | reageer
Mooie serie. Heb al heel wat riet gefotografeerd en nog nooit een baardmannetje gespot. Maar deze Jan, Pier, Tjoris en Cornelia inspireren me genoeg om de volgende keer beter op zoek te gaan.
-
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 16 februari 2012 om 06:47 | reageer
@Erik: thanks!
@Jan: zoek hun geluid eens op, dat is onmiskenbaar, j hoort ze eerder dan dat je ze ziet! -
eduardvanmil schreef op donderdag 16 februari 2012 om 10:45 | reageer
Prachtige foto's Johannes, wat een scherpte en een fraaie Bokeh!
-
Eugène
Weer een lust voor het oog. Als zo'n wonderlijk schepsel een opgezet verendek heeft lijken de vleugeltjes op die van een pinguin. Dit heeft er alle schijn van dat ze niet eens kunnen vliegen. Verder denk ik dat een roeibootje tijdens warmere dagen aan jou goed besteed zal zijn Johannes.
-
discocandy schreef op donderdag 16 februari 2012 om 21:35 | reageer
Een Nederlands vogeltje dat ik nog nooit heb mogen aanschouwen.
schitterend!
zijn die door heel nederland te spotten? -
Erik schreef op donderdag 16 februari 2012 om 22:04 | reageer
@discocandy, voor dat soort informatie kun je het beste waarneming.nl raadplegen.
-
Brian schreef op donderdag 16 februari 2012 om 22:31 | reageer
Door een bevriend fotograaf ben ik deze vogeltjes ook eens gaan fotograferen (terwijl ik eigenlijk zelden natuur foto's maak) en zo leerde ik over deze vogeltjes dat je ze heel gemakkelijk kunt laten landen.
Als een groepje baardmannetjes over je heen vliegt en je klapt een paar keer in je handen, komen ze vanzelf meteen naar beneden en duiken ze in het aanwezige riet. Je kunt ze dan gemakkelijk fotograferen want ze vliegen dan dus niet door naar de waterkant, maar duiken gelijk daar waar ze de klappen horen naar beneden, soms zelfs heel dicht langs het pad waar je kunt lopen.
Ik leerde dit trucje van een boswachter in de Oostvaardersplassen waar ik letterlijk en figuurlijk om de hoek woon (minder dan 10 min. loopafstand) en dus zeer geregeld wandel, maar eigenlijk nooit meer fotografeer omdat het voor mij elke dag hetzelfde is. -
Peter van Veen schreef op donderdag 16 februari 2012 om 22:57 | reageer
Prachtige serie foto's, Johannes!
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 17 februari 2012 om 07:36 | reageer
@Discocandy: ze zijn wel door heel Nederland te spotten en vooral op plekken met veel riet. De uitdaging is dan dat ze zich veel verplaatsen in de grote rietvelden, dus je moet soms wel veel geduld hebben om ze uiteindelijk tegen het lijf te lopen.
@Brian: dat wist ik niet, het klinkt interessant, dus ik zal het zeker nog eens proberen! Zodra we een keer flinke rijp beloofd krijgen ga ik weer een dag aan deze mooie vogeltjes besteden.
@Peter: Thanks! -
-
kevin schreef op vrijdag 17 februari 2012 om 11:10 | reageer
Wat een mooie foto's, altijd een lust voor het oog jouw foto's!
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 17 februari 2012 om 11:23 | reageer
Bedankt voor de leuke en positieve reacties!
-
Leendert schreef op maandag 20 februari 2012 om 20:43 | reageer
Vorige week voor het eerst baardmannetjes gezien. Nu nog mooi op de foto zien te krijgen!
Hele mooie serie! -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Waarom ik nooit een statief gebruik
door Elvira Smit
-
Een tip voor gebruik van teleobjectieven op een balhoofd
door Nando Harmsen
-
Wat is het beste: een balhoofd of een 3-wegkop
door Nando Harmsen
-
Op zoek naar een statief? Kies twee van de drie opties.
door Nando Harmsen
-
5 Redenen voor een L-bracket, en 5 redenen tegen een L-bracket
door Nando Harmsen
-
Wees verstandig, koop een goed statief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.