CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Stijn Madou

Starten met een wildcamera; dit wil je weten

donderdag 6 mei 2021, 15:30 door | 9.855x gelezen | 5 reacties

Wildcamera's kunnen jouw leven gemakkelijker maken en je kansen op succesvolle wildfoto's vergroten. Ook kunnen ze je in staat stellen om, zonder zelf aanwezig te zijn, de dierlijke activiteiten in de gaten te houden en te monitoren.

Wildcamera aan boom


Een wildcamera is kortgezegd een draagbare en automatisch opererende camera die pas aangaat op het moment dat het beweging detecteert. Niet alleen beweging maar ook warmte wordt gemeten waardoor zowel dag- als nachtbeelden mogelijk zijn.

Sommige wildcamera's zijn ook mobiel bestuurbaar. De camera's zijn speciaal gemaakt om dierlijk gedrag vanaf een afstandje, volledig automatisch vast te leggen.

Dieren reizen, socialiseren en voeden zich gedurende de dag en we kunnen er niet altijd zijn om ze in de gaten te houden. Om de te fotograferen dieren zo goed mogelijk te begrijpen is het handig om wildcamera's te gebruiken om deze activiteiten in de gaten te houden.

Maar net als alle andere gadgets die we in ons leven gebruiken, kunnen trail camera's gevoelig zijn voor zowel gebruikers- als technologische fouten. Het grote voordeel is dat het dierlijk gedrag niet verstoord wordt door de menselijke aanwezigheid, de camera's zowel dag/nacht beelden kunnen maken en bovendien voorzien zijn van vele praktische opties.

Daarnaast is een wildcamera, ook wel trailcamera genoemd te gebruiken om onder andere:

- Nesten en broedplaatsen in de gaten te houden
- Dierlijke observaties uit te voeren (zonder de natuur te storen)
- Biologische onderzoeken uit te voeren
- De groei van plant/dier/constructie te monitoren (timelapse functie)
- Je passie voor natuur op een bijzondere manier extra invulling te geven

Hoe werkt een wildcamera?


De essentiële onderdelen die een wildcamera laten werken zijn de bewegingssensor, de lens, de infraroodstralers, de batterijen en de geheugenkaart. De bewegingssensor van een wildcamera is wat de camera activeert om beweging vast te leggen.

Een camera die foto's of videoclips maakt telkens als de wind de bladeren rond blaast, zou nutteloos zijn, dus zijn bewegingssensoren ook uitgerust met warmtedetectie.

Deze warmtedetectie zorgt ervoor dat de camera en haar sensoren pas starten met opnemen, zodra er een levend wezen haar gezichtsveld binnenkomt. Hoe beter de sensor, hoe sneller hij beweging en warmte detecteert, hoe sneller hij beweging en warmte kan detecteren en hoe sneller hij beelden binnen zijn gezichtsveld zal verzamelen.

Camera's van hogere kwaliteit hebben ook een hoge omlooptijd tussen het nemen van een foto en het klaar zijn voor de volgende.

Onderdelen wildcamera

Belangrijkste onderdelen van een wildcamera


Wanneer je opzoek bent naar een wildcamera komen er vaak tal van verschillende termen en benamingen aanbod. Hieronder wordt op eenvoudige wijze, kort uitgelegd wat welke functie eigenlijk precies inhoudt.

No-glow of Low-glow


Camera's met een "no-glow" flitser zijn uitgerust met zwarte LED's die totaal onzichtbaar zijn, niet alleen voor het wild, maar ook voor de mens.

Opgemerkt moet worden dat alle beelden die 's nachts met deze optie worden vastgelegd zwart-wit zullen zijn.

Gebruik je de camera als beveiligingscamera en wilt je dat deze niet gezien wordt? Dan zijn No-Glow camera's iets voor jou! In het algemeen hebben wilde dieren géén last van flitsen.

Low-Glow wild camera's daarentegen hebben een lichte gloed vanuit de infrarood sensoren. Deze rode gloed is lichtelijk zichtbaar met het blote oog. Vaak zijn de low-glow modellen iets goedkoper in aanschaf.

Megapixels en Videoresolutie


De meeste wildcamera's variëren tussen de 8 en maximaal 20 megapixels. Megapixels samen met de kwaliteit van de camera lens staan voor de scherpte en resolutie van de foto's die de camera neemt.

Binnen het wildcameraXL assortiment zijn de laagste aantal megapixels 12 megapixel en lopen deze op tot maar liefst 42MP. Qua videoresolutie is het belangrijk om te mikken op minimaal 'Full-HD' videoscherpte. Het is natuurlijk erg belangrijk scherpte video's te schieten. Ook bestaan er verschillende 4K video-modellen, welke bijzonder goede video's schieten.

Triggersnelheid


De triggersnelheid of triggertijd is in wezen de tijd die een camera nodig heeft om een foto te maken zodra een beweging, zoals een hert wordt gezien.

Triggersnelheid is een zeer belangrijke eigenschap en kan zonder twijfel het verschil tussen het zien, of niet zien van bepaalde beweging zijn. Triggersnelheid is een van de belangrijkste eigenschappen van een wildcamera. Triggertijden variëren tussen 0,2 seconden en 1,5 seconden.

In principe is een kortere triggersnelheid altijd beter. Bij een langere triggertijd is de kans aanwezig dat het dier dat voorbij komt al weer uit beeld verdwenen is.

Triggersnelheid van een wildcamera

Detectiezone


De 'detectiezone' van een wildcamera is een onzichtbaar gebied dat begint bij de voorkant van de camera en zich naar buiten uitbreidt in een V-vorm; het wordt groter naarmate de afstand groter wordt.

Deze zone is waar de camerabeweging detecteert. Zodra beweging is opgemerkt, wordt de camera geactiveerd en neemt een beeld op of begint video-opnamen te maken.

Wat de detectiezones betreft, moet je jezelf ervan bewust zijn hoe breed en hoe lang jouw specifieke model is, want afhankelijk van waar je de camera wilt gebruiken, heb je misschien niet zo'n grote zone nodig.

Vanzelfsprekend zal de camera bij hoge cijfers in beide zones meer beweging vinden en meer foto's nemen, en vice versa.

Detectiezone van een wildcamera

PIR-hoek


PIR staat voor Passief InfraRood en de PIR-hoek verwijst naar de mate waarin de camerabeweging kan waarnemen.

Camera's die een grote PIR-hoek hebben kunnen beweging sneller detecteren en hebben een betere kans om het dier/object in het midden van het frame vast te leggen.

Camera's van mindere kwaliteit hebben een kleine PIR-hoek. Camera's van hogere kwaliteit hebben meestal een PIR-hoek van 48 graden.

Pir detectiebereik wildcamera

Multi-shot/Burst mode


In plaats van één beeld te nemen wanneer de camera triggert, zal de 'Burst Mode' de camera toelaten een vooraf bepaald aantal beelden te nemen alvorens te stoppen.

Bijvoorbeeld: een hert loopt voorbij en de camera, wanneer de multi-shot aanstaat (bijvoorbeeld ingesteld op 3 foto's per detectie), neemt de camera direct 3 extreem snelle foto's achter elkaar!

Je geheugenkaartje loopt zo natuurlijk wel sneller vol, maar ideaal om hét shot te krijgen.

Burstmode wildcamera


De 3 belangrijkste voordelen van een wildcamera



1. Je krijgt betere informatie maar ook meer informatie over de gewenste gebieden
Wildcamera's kunnen jou naar een andere plaats brengen met slechts een klik op een knop. Met goed geïnstalleerde wildcamera's met internet, kunt je live-feeds van jouw gewenste locatie observeren en scouten naar een geschikte fotografielocatie of te onderzoeken locatie voor een langere periode.

Ze geven je het broodnodige inzicht, zodat je jezelf kunt voorbereiden. Je kunt je voorstellen dat het een enorm waardevolle tool is om met het gebruik van wildcamera's met live notificaties verschillende 'ogen' op verschillende locaties te hebben hangen!

Zo kun je bijvoorbeeld het gedrag, de voedingsgewoonten en de broedzones van jouw specifieke onderwerp bestuderen.

Vandaag de dag beschikken wildcamera's over zeer geavanceerde digitale functies. Je kunt bijvoorbeeld de positie van sommige camera's op afstand aanpassen voor betere opnamen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde Bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit die tot op 150 meter afstand kan worden bediend. Wildcamera's met Wi-Fi zijn uiterst geschikt om live mee te kijken binnen beperkte afstand!

2. Tijdbesparend
Je kunt een hoop tijd besparen door een wildcamera te gebruiken. In plaats van talloze uren te spenderen aan het persoonlijk verkennen van verschillende plekken, kun je een wildcamera plaatsen op de plek die je interesseert, achteroverleunen en de camera het werk voor je laten doen.

Als de camera een hoop activiteit vangt, dan weet je dat je een goede plek hebt. Niet te vergeten, je kunt ze het hele seizoen in de gaten houden en constant nieuwe informatie krijgen over bewegingen.

Ze kunnen veel meer zijn dan een scoutingsinstrument voor het seizoen, als je ze goed gebruikt.

3. Beveiliging
Wildcamera's zijn ideaal voor het bewaken van jouw land, opslag of huis. Het laatste wat je nodig hebt is een ongewenst persoon die niet op jouw terrein hoort te zijn en die rond je persoonlijke gebieden loopt.

Trail camera's geven je een gevoel van veiligheid voor die gevallen waarvan je hoopt dat ze nooit gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld bij jouw persoonlijke opslag, loods of bijvoorbeeld in de tuin een camera met alarm ophangen die tot wel 150 meter (met gekoppelde pieper/alarm) jou een realtime signaal afgeeft.

Of kun je via de live app (bij de wifi/4G/3G modellen) een melding krijgen wanneer er beweging plaatsvindt rondom een bepaald gebied!

Wildcamera tips


Locatie en plaatsing
De locatie is het meest cruciale aspect bij het scouten met een wildcamera. Geef voorrang aan voedsel- en waterbronnen, veel gebruikte paden en slaapplaatsen wanneer je op zoek gaat naar een plek om je camera te plaatsen.

Houd in gedachten dat het gedrag van het wild het hele jaar door verandert, afhankelijk van het seizoen, dus maak jezelf vertrouwd met deze veranderingen.

Ook de positionering van de wildcamera is een factor die een rol speelt tot het maximale uit de camera te behalen.

Afhankelijk van de gewenste dieren die je wilt observeren is het handig om bepaalde 'standaardregels' aan te houden.

Zo is het bijvoorbeeld handiger om de camera op ongeveer 1 meter hoogte te hangen wanneer je herten, reeën of andere grotere dieren wilt observeren.

Wil je juist vossen, wilde zwijnen of andere kleinere dieren observeren? Dan is het handig om de camera op ongeveer 40-60 centimeter hoogte te positioneren.

Positiebepaling en plaatsing wildcamera

De camera van stroom voorzien
Als het aankomt op het kopen van batterijen voor jouw wildcamera's, denk je misschien dat je geld bespaart door voor goedkopere opties te kiezen.

Hoewel dit waar kan zijn, hebben batterijen van lage kwaliteit spanningsonregelmatigheden en reageren ze slecht op verschillende weersomstandigheden. Dit kan leiden tot storingen.

Zorg ervoor dat je trail camera's worden gevoed door hoogwaardige, duurzame oplaadbare lithium batterijen of vervangbare alkaline batterijen, afhankelijk van de instructies van de fabrikant.

Hoewel ze misschien iets duurder zijn in de aanschaf, gaan ze veel langer mee zodat je 'waar voor je geld' krijgt. Ook het gebruik van zonnepanelen of adapters zijn geen overbodige luxe, als de situatie zich hiervoor voordoet. Daarnaast bestaan er ook zonnepanelen en adapters voor wildcamera's.

Controleer de instellingen van de trail camera
Om het meeste uit de wildcamera te behalen is het belangrijk om deze goed in te stellen, op basis van jouw eigen behoeften.

Stel de sensor-gevoeligheid van de trail camera's in om aan jouw (scouting) behoeften te voldoen. Hoewel je alle bewegingen van het dier wilt vastleggen, wilt je zeker geen valse triggers zoals vallende bladeren en bewegende takken vastleggen.

Zorg ervoor dat je de juiste passief infrarood (PIR) hoek op de trail camera instelt, zodat deze de beweging van het wild kan detecteren volgens de snelheid waarmee ze zich gewoonlijk bewegen. Op die manier worden de langzame bewegingen van dingen zoals bladeren en takken niet vastgelegd.

Je moet ook een hogere beeldresolutie instellen om kwaliteitsbeelden vast te leggen. Vergeet niet om een SD-kaart van hoge kwaliteit en veel geheugen te gebruiken.

Tips voor instellingen


Cameramodus
De cameramodus is in wezen de keuze van de manier waarop de gebruiker wenst dat de camera foto's neemt. Veelgebruikte opties zijn foto's maken in een burst, video, één foto of timelapse.

Welke modus een gebruiker kiest, hangt af van zijn doelen. Sommige mensen kiezen voor aas, wat betekent dat ze voedsel in de buurt van de camera plaatsen om dieren te lokken.

In dat geval kan een enkele foto het beste werken. Met Burst-foto's worden meerdere foto's achter elkaar gemaakt, waardoor deze modus beter is voor fotografie zonder lokaas.

Videofuncties zijn handig wanneer je het gedrag goed wilt monitoren, dit neemt echter veel plek in beslag op de SD-kaart maar is een erg interessante functie om het gedrag van dieren te observeren.

Intervalmodus
Interval is de tijd tussen elke afzonderlijke foto of burst. Het kiezen van een goed interval is belangrijk, omdat het kan helpen om de batterij langer te sparen en te voorkomen dat de camera eindigt met honderden opnamen van precies hetzelfde dier.

Ook als de gebruiker veel opnamen van één bepaald dier wil, kan een kleine intervaltijd worden ingesteld.

Stel: je wilt elke 15 minuten een foto of video maken van het dier dat je in de gaten houdt (bijvoorbeeld een uilennest), dan kunt je de camera interval instellen op 15 minuten.

Wanneer deze functie wordt ingesteld met een 4G wildcamera, is aanbevolen een ruim internetabonnement te kiezen. Ook een wificamera is hiervoor ideaal!

Let wel op dat de meeste wildcamera's een interne hotspot hebben, waardoor je niet verder dan ongeveer 20 meter van de camera verwijderd kunt zijn om via jouw mobiel mee te kijken of de bestanden te downloaden.

Gevoeligheid (sensitivity)
De gevoeligheid is de reactie van de camera op beweging, en warmtedetectie als de camera infrarood is. Hogere gevoeligheidsinstellingen zullen zelfs op kleine bewegingen reageren, waardoor de camera een foto zal nemen.

Het gemakkelijkste is om een proefopnamen maken met de wildcamera om te bepalen welke gevoeligheid het beste werkt in de gekozen omgeving.

Als je de wildcamera in een bos ophangt waar veel takken en bladeren door de wind voor de camera bewegen, en jouw doel is om grotere dieren vast te leggen, is het verstandig om de gevoeligheid niet op de allerhoogste stand te zetten.

Veel gemaakte fouten


1. Het kiezen van de verkeerde wildcamera
Het is erg belangrijk om direct de juiste wildcamera aan te schaffen, dit voorkomt een hoop gedoe en kan tevens een besparing zijn op onnodige kosten.

Wil je een wildcamera in je tuin ophangen? Dan is misschien een wifi-camera of standaard camera de beste optie.

Wil je de camera ver weg van huis ophangen en is het noodzakelijk om live mee te kunnen kijken? Dan is het heel erg handig een wildcamera met internet aan te schaffen.

Weet je niet zo goed welk type camera bij jou past? Doe dan de wildcamera-quiz of vraag advies aan een verkoper.

2. Een te kleine geheugenkaart aanschaffen
Geheugenkaarten moeten groot genoeg zijn om meerdere foto's gedurende vele uren aan te kunnen. Een te kleine geheugenkaart zal tot gevolg hebben dat de camera het geheugen te snel vult dankzij de vele foto's of video's.

Aanbevolen wordt dat je aan de grootste geheugenkaart aanschaft, die de wild camera aankan. Dit is een iets grotere investering maar heeft op lange termijn zeker meer voor- dan nadelen.

3. Geen rekening houden met je eigen geur
Wildcamera gebruikers dienen rekening te houden met het feit dat dieren een scherpe reukzin hebben en dat de camera de geur van de persoon zal vasthouden als hij na het opstellen niet wordt schoongemaakt.

De camera moet worden opgesteld met geurbestendige handschoenen of moet na het opstellen worden schoongeveegd om de dieren niet te alarmeren of te verontrusten.

4. De camera té goed camoufleren of verstoppen
Hoewel het belangrijk is om je camera te verbergen (om diefstal te voorkomen en de beste opnamen te maken), is het mogelijk om hem te goed te verbergen.

Dat beïnvloedt de opnamen: Als je te veel gebladerte of dekking gebruikt, kan dat er juist voor zorgen dat je geen goede opname krijgt.

Ook kun je het zo voor jezelf moeilijk maken om de camera terug te vinden.
Moeilijkheden om de camera te vinden: En als je geen GPS-punt neemt, is het ook mogelijk dat je hem voor jezelf verstopt en moeilijk terug kunt vinden.

5. De camera vergeten aan te zetten
Je zult het misschien niet geloven, maar het komt voor dat mensen de camera perfect instellen, opstellen en verbergen, maar hem uiteindelijk vergeten aan te zetten alvorens dat ze het terrein verlaten!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Stijn Madou

Over de auteur

Stijn heeft passie voor dieren, natuur en fotografie. Hij is oprichter van de webwinkel WildcameraXL waar hij wildcamera's verkoopt.

5 reacties

  1. Stijn Madou
    Stijn Madou schreef op donderdag 6 mei 2021 om 16:37  | reageer

    Vragen of opmerkingen? ik hoor het graag!

    Gr Stijn Madou


    ook te bereiken op:
    0618484438
    info@wildcameraxl.nl

  2. Jasper
    Jasper schreef op vrijdag 7 mei 2021 om 20:16  | reageer

    Ik zie wel eens wildcamera’s bij bv. De lidl voorbijkomen wat is het verschil?

  3. Stijn Madou
    Stijn Madou schreef op maandag 10 mei 2021 om 10:53  | reageer

    @jasper, de kwaliteit van de Lidl camera's is niet zo hoog, daarbij zijn de specificaties en opties beperkt. Neemt niet weg dat de Lidl wildcamera's ook nuttig kunnen zijn hoor! maar alleen al de prijzen geven aan dat het niet om hoge kwaliteit camera's gaat.

  4. Paul
    Paul schreef op woensdag 12 mei 2021 om 08:23  | reageer

    Ik zou graag een wildcamera willen kopen maar als ik dan de reviews van een bepaald model lees dat ik voor ogen heb, dan is de kwaliteit toch vaak ondermaats. Vooral tijdens de nacht zou de kwaliteit toch nog niet zo goed zijn en daar zou ik hem vooral willen voor gebruiken. Ik begrijp dat je tijdens de nacht geen haarscherpe foto's moet verwachten maar met een schim van een dier, daar ben ik ook niets mee.

  5. Stijn Madou
    Stijn Madou schreef op woensdag 12 mei 2021 om 09:27  | reageer

    Dag Paul,

    Als je mij een mailtje stuurt op info@wildcameraxl.nl kan ik jouw eventueel verder helpen of in elk geval voorzien van het juiste advies!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord