Vroeg op pad voor de bandheidelibellen
vrijdag 20 augustus 2021, 20:10 door Erik Nevels | 3.083x gelezen | 0 reactiesIn tegenstelling tot fotograferen is vroeg opstaan niet mijn grootste hobby. Toch zet ik met enige regelmaat de wekker omdat ik vroeg op pad wil gaan. Zo ook afgelopen week toen ik met mijn fotomaatje naar Brabant toog om bandheidelibellen te fotograferen en ik om 5 uur naast mijn bed stond.
Vlinders en libellen
Van april tot en met september genieten vlinders en libellen regelmatig mijn fotografische aandacht. Logisch, het zijn de maanden waarin ze het meest actief zijn.
Nu is dat actief zijn niet ideaal voor het maken van foto's. Als ze al stil zitten doen ze dat meestal niet lang. Daarom ga ik voor deze insecten vroeg op pad.
Als de dauw nog op hun vleugels zit zijn ze te zwaar om te vliegen en kan ik rustig aan de slag. Bovendien zijn al die fijne druppeltjes op hun lijf en vleugels letterlijk schitterend om mee te fotograferen.
Bandheidelibel
Momenteel komen zo'n 64 soorten libellen voor in Nederland. Een daarvan is de bandheidelibel. Het is een vrij kleine heidelibel met onmiskenbare vleugeltekening: in de tophelft van iedere vleugel loopt een donkerbruine dwarsband.
Hij is nog vrij zeldzaam en komt vooral voor in de oostelijke helft van Nederland. Vorig jaar heb ik deze libel voor het eerst gefotografeerd. Nu gaan mijn maatje en ik weer naar dezelfde plek op zoek naar dit prachtige insect.
Meer fotografen
Als we onze auto gaan parkeren zien we dat we niet de enigen zijn vandaag. Twee andere auto's verraden de aanwezigheid van vermoedelijk andere fotografen.
Al snel horen en zien we ze bezig met stokjes en wasknijpers. Blijkbaar verplaatsen ze libellen om ze zo vrij en tegen een gekozen achtergrond te kunnen plaatsen.
Dat gaat mij echt te ver. De meningen verschillen maar ik vind toch dat je zo de beestjes verstoort. Bovendien is de lol er op die manier voor mij vanaf.
Een natuurgetrouwe foto is het zo voor mij niet meer. We lopen verder en moeten goed kijken tussen het riet en de pit- en zomprussen voor we de eerste bandheidelibel ontdekken.
Het is een vrouwtje en ze is nog aardig bedauwd evenals de vele spinnenwebben die tussen het groen schitteren. Voorlopig vliegt ze niet weg en ik kan dus rustig mijn gang gaan.
Uitdaging
De libel zit niet dwars op de zon die af en toe door het wolkendek heen breekt. Zo kan ik hem niet met zijn gespreide vleugels in het tegenlicht fotograferen.
Voor zover de begroeiing dat toelaat loop ik om het beestje heen en daag mezelf zo uit tot kijken vanuit verschillende hoeken. Ik zie meerdere fraaie beelden en start met een beeld zoals ik ze graag maak: het dier in zijn leefomgeving.
Daarvoor gebruik ik mijn telezoomlens op 600mm, op statief. Met de statiefpoten breed uitgestrekt plaats ik de camera op de juiste hoogte en afstand. Ik zit nu ongeveer op 2,5 meter van mijn onderwerp en neem de tijd voor het bepalen van compositie en instellingen.
Lens en camerastabilisatie zet ik uit. Diafragma op f/8 omdat ik graag de hele libel scherp wens en de leefomgeving enigszins. Sluitertijd op 1/320 seconde omdat het nog iets waait en ik toch, al is het vanaf statief, met 600mm fotografeer.
Voor een goede belichting is tot slot ISO 1000 nodig. Om eventuele bewegingsonscherpte uit te sluiten gebruik ik de zelfontspanner.
Zo maak ik een tiental opnames in de verwachting dat er vast eentje bijzit waar de wind even helemaal stilvalt.
Schuin van boven
Een half uur later verruil ik mijn telelens voor de macrolens. Het statief plaatsen zonder de libel te verstoren is geen optie en dus ga ik uit de hand fotograferen. Ditmaal van opzij met tegenlicht.
Ik start met een standpunt vanaf ooghoogte maar ben niet tevreden over de achtergrond. Dat word ik wel als ik schuin van boven door de zoeker kijk.
De kleuren van de libel komen fraai terug in de achtergrond terwijl de vleugels nog mooi oplichten. Scherpstellen op het voorste facetoog, adem inhouden en afdrukken!
Nagenoeg zwart-wit
Tja, als schuin van boven een fraai beeld oplevert dan natuurlijk ook eens kijken wat iets meer schuin van onderen laat zien met vooral lucht op de achtergrond.
Wow, dat is gaaf! Een nagenoeg zwart-wit beeld met alleen de banden in de vleugels van de libel in kleur.
De zomprus als silhouetten in de achtergrond. Met een diafragma van f/4.5 wil ik de libel voldoende scherp krijgen zonder de achtergrond te veel te verscherpen.
Nu nog de vleugels zo positioneren dat ze niet worden doorkruist door zwarte lijnen en de geheugenkaart wordt weer meerdere opnamen rijker.
De moeite waard
Vroeg op pad gaan loont! Behalve dat het licht fraai is, zitten vlinders en libellen vol met dauwdruppels op je te wachten. Je hoeft ze alleen nog maar te vinden.
Een speurtocht in de natuur terwijl de zon de ochtenddauw doet verdampen. Heerlijk toch!
Cursus Macrofotografie
Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Lange sluitertijden aan de Opaalkust
door Nando Harmsen
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Laat je niet teveel beinvloeden door het weer
door Nando Harmsen
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.