De hele sterrenhemel in één foto
maandag 11 maart 2024, 15:51 door Nando Harmsen | 2.308x gelezen | 9 reactiesMet panoramafotografie kan alles om je heen in de foto vastgelegd worden. Dit kan heel aparte resultaten opleveren. Wat gebeurt er als je 's-nachts 240 van die foto's achter elkaar maakt en samen voegt? Dan ontstaat er iets bijzonders.
Je kan een panoramafoto maken door drie, vier of vijf foto's samen te voegen. Dan wordt er een beeldhoek bereikt die maar liefst 180 graden kan bedragen. Dat is een halve cirkel. Ga je helemaal rond, dan eindig je met een panorama waar de linkerzijde van de foto aansluit op de rechterzijde.
Een 360 graden panorama biedt veel mogelijkheden. Maar het is slechts in één richting rond gefotografeerd. Wat als je ook in verticale richting helemaal rond gaat? Dan heb je een 360/180 graden foto. Je ziet ze wel eens in vastgoedfotografie, waarbij je virtueel helemaal rond door de foto kunt kijken.
Ik heb een 360 graden camera op een heldere avond mee naar buiten genomen. Op een donkere plek heb ik alles om mij heen gefotografeerd, inclusief de sterren aan de hemel. Maar in plaats van één foto heb ik er maar liefst 240 gemaakt.
Elke opname was 15 seconden lang. De tijd tussen de afzonderlijke foto's was 1 seconde, korter kon niet. In dat uur tijd (240 keer 15 seconden) hebben de sterren een hoek van 15 graden rond de poolster gedraaid.
Dit is dus sterrensporen fotografie, maar nu met een 360 graden camera in plaats van een gewoon groothoekobjectief. Deze foto's heb ik bewerkt en samengevoegd. Dat leverde de onderstaande foto op.
Een foto van 360/180 rond betekent dat je dit op verschillende manieren op een plat vlak kan projecteren. Het kan als een hemelkoepel, zoals de foto hierboven. Of als een zogenaamde Little Planet. Ik heb beide versies gemaakt. Het is dezelfde foto, maar op een andere manier gepresenteerd.
Ik heb de smaak te pakken en ga dit vaker doen. Nu is het alleen wachten op een volgende nacht met een heldere hemel. Ik heb maar twee uurtjes nodig.
Heb jij interesse in panoramafotografie of sterrensporen fotograferen. Op Photofacts Academy heb ik van beiden een uitgebreide cursus. Zoals je ziet ben je niet beperkt tot één bepaalde soort fotografie. Wees creatief en combineer daar waar het kan. Wist je al dat in 2024 mijn nieuwe boek over sterrensporen fotograferen gepubliceerd wordt?
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
9 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 maart 2024 om 10:37 | reageer
Nu ben ik eens benieuwd of je beide foto's als resultaat ook kan verkrijgen zonder de sporen, dus gewoon met sterren als stippen aan de hemel. Dat is uiteindelijk wat het menselijk oog waarneemt.
-
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 12 maart 2024 om 11:15 | reageer
Nando, als ik het goed begrijp, hoef je dan maar één foto te maken ipv 240? Natuur dan wel met een 360° camera. Want inderdaad in een belichtingstijd van in totaal een uur krijg je sterrenstrepen.
Zelf ben ik niet zo gek op sterrenstrepen. Ik zie liever een sterrenhemel met stippen. -
-
Roofthooft schreef op woensdag 13 maart 2024 om 09:55 | reageer
Prachtig. Welke camera heb je gebruikt?
-
-
-
Marc Roofthooft schreef op zaterdag 30 maart 2024 om 10:54 | reageer
Met welk programma heb je die foto's samengevoegd? Ik vind het eindresultaat fantastisch en heb nu zelf een Insta 360 1 inch camera gekocht.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ga op pad voor sterrensporen
door Nando Harmsen
-
Wat doe je met al die vallende sterrenfoto's zonder vallende ster?
door Nando Harmsen
-
Cursus Industriële Nachtfotografie met Tony Vingerhoets
door Elja Trum
-
Voeg sterrensporen samen in Photoshop met een action
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.