
6 Redenen bij een spiegelreflex te blijven en één reden waarom niet
maandag 31 maart 2025, 20:10 door Nando Harmsen | 3.158x gelezen | 47 reactiesAls je tegenwoordig nog met een digitale spiegelreflex camera fotografeert hoor je er bijna niet meer bij. Het is mirrorless wat de klok slaat. Toch is het niet altijd nodig om die stap naar een spiegelloze systeemcamera te maken. Ik heb zes redenen opgeschreven. En een om wel over te stappen.
Ben jij de fotograaf die nog met een spiegelreflex fotografeert? Dan ben je eigenlijk niet eens zo verkeerd bezig. Een spiegelreflex voldoet perfect voor veel fotografie. Al die nieuwste snufjes, die dankzij een spiegelloos systeem mogelijk zijn geworden, zijn niet altijd noodzakelijk.

Heb je de overstap (nog) niet gemaakt, maar overweeg je het. Kijk dan eens naar de onderstaande redenen en denk er nog eens goed over na. Misschien ben jij wel de fotograaf waarvoor de voordelen van een spiegelloze camera niet of nauwelijks gelden.
1. Je maakt er geen betere foto's mee
Soms krijg je het idee dat een mirrorless camera iets magisch is dat veel betere foto's maakt dan een soortgelijke camera met spiegel. Helaas, niets is minder waar.

Een mirrorless camera is precies wat de naam zegt: een camera zonder spiegel. Voor de rest is het gewoon een camera, net als al die andere camera's. Het werkt alleen op een andere manier dankzij de moderne technieken.
Je maakt er geen betere foto's mee. Het is wel zo dat er technisch meer mogelijkheden zijn waardoor er situaties zijn waarbij de kans groter is om een geslaagde foto te maken. Maar of jij snel of vaak in die situaties bent is nog maar de vraag.
2. Je hebt geen autofocus magie nodig
Een van de mogelijkheden die mirrorless systemen bieden is een slim autofocussysteem. Er kunnen objecten herkend worden en over het hele beeldvlak gevolgd worden. Je hebt er alleen profijt van als je dat ook gaat gebruiken.

Stel je altijd op één enkel punt scherp, of gebruik je handmatig scherpstellen? Dan heb je al die complexe scherpstelmogelijkheden niet nodig. Sterker nog, veel DSLR camera's presteren ook perfect bij actiefotografie. Dat deden ze toen, en dat doen ze nu nog steeds.
Voldoet het autofocus systeem van jouw spiegelreflex? Waarom is het dan nodig om over te stappen? Als het nu goed is, kan het toch niet beter worden.
3. WYSIWYG is al met liveview beschikbaar
Mirrorless camera's laten het resultaat van de belichting zien, zowel in de zoeker als op het LCD-scherm. What You See Is What You Get (WYSIWYG). Dat is handig, maar ook niet meer dan dat. Ben je fotograaf, dan weet je hoe je de belichting moet aflezen en instellen, ook zonder het zien van de belichting op het scherm.

Sterker nog, vrijwel alle 'moderne' DSLR camera's hebben liveview. In feite is dat de mirrorless functie van de DSLR camera. Ook daar zie je de belichting realtime op terug. Maar dat is dan nog steeds geen must, want alle camera's geven in de zoeker en op het LCD-scherm weer of de belichting goed ingesteld is.
4. De batterij gaat een eeuwigheid mee
Een nadeel van alle elektronica in een camera is het verbruik van stroom. Hoe meer elektronica, hoe meer stroom nodig is. Dat is de reden dat alle mirrorless camera's minder lang met een batterij doen dan een DSLR.

Zeker bij het veelvuldig gebruik van een elektronische zoeker gaat het hard met een batterij. Maar ook alle rekenkracht die nodig is voor de snelle autofocussystemen hebben de nodige energie nodig. Met een DSLR heb je slechts één reserve accu nodig. Met een mirrorless misschien wel vier.
5. Het scheelt veel geld
Alle nieuwe technieken kosten geld. Soms zelfs extreem veel. Toch stappen veel fotografen al dan niet uit noodzaak over. Dat betekent dat alle oude camera's en objectieven op de tweedehands markt terecht komen.

Blijf je bij een DSLR, dan kan je tegenwoordig professionele camera's en objectieven vinden voor hele redelijke bedragen. Soms zijn ze zelfs niet van nieuw te onderscheiden. Stap je niet over, dan heb je misschien zelfs geld over voor dat ene objectief dat je anders nooit had kunnen betalen.
6. Gewichtsbesparing is heel beperkt
Een mirrorless camera is lichter en kleiner. En hoewel dat in zeker zin waar is, zal de gewichtsbesparing in vrijwel alle gevallen heel gering zijn. Het is vaak maar een paar honderd gram en een paar millimeters in afmetingen.

Echter, de objectieven zijn niet kleiner of lichter. Het is nagenoeg onmogelijk om een objectief voor een fullframe kleiner te maken. Met andere woorden, in totaal bespaar je misschien 200 gram op de camera, maar de vier objectieven in de tas blijven even groot en zwaar.
Wil je echt kleiner gaan omdat het gewicht een probleem wordt? Kies dan voor een APS-C camera, of een M43. Door de kleinere sensor heb je ook de mogelijkheid tot kleinere objectieven. Dat is pas een win-win situatie.
7. Als de nieuwe mogelijkheden nodig zijn
Waarom zou je overstappen op een mirrorless camera? Er is maar één echte goede reden. Dat is als de nieuwe mogelijkheden helpen om eenvoudiger en efficiënter een goed resultaat te behalen.

Dat kan door een nauwkeurigere en snelle autofocus met gezichtsherkenning, oogherkenning en al dat soort dingen. Dat kan door een hogere beeldsnelheid bij actiefotografie. Maar daar blijft het eigenlijk wel bij.
Indien je profijt hebt van deze nieuwe dingen, dan heeft een mirrorless camera echt meerwaarde voor je. Maar misschien wil je gewoon het nieuwste van het nieuwste hebben. Want dat kan ook. En eerlijk is eerlijk, bij veel fotografen is dat vaak de echte reden voor de overstap.
Wat is jouw reden voor overstap geweest? Of ben je nog met een oude vertrouwde spiegelreflex aan het fotograferen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
47 reacties
-
-
Bert Schaeffer schreef gisteren om 11:05 | reageer
Helemaal mee eens Nando,
Ik fotografeer nog steeds met volle tevredenheid met een Canon 5D Mark IV, welke pasgeleden overnieuw begon te tellen. Dat heb je niet bij spiegelloze camera waarbij je door kunt blijven fotograferen.
Bij navraag in de plaatselijke fotozaak hoorde ik dat het vervangen van een nieuwe sluiter rond de € 550,- moet kosten, dat is heel veel geld, hetgeen je niet hebt bij een spiegelloze camera.
Mijn enige onzekerheid is nu wel dat ik niet weet wanneer ik mijn mechanische sluiter moet vernieuwen als hij er mee stopt? -
-
Hans schreef gisteren om 11:19 | reageer
Dag Nando,
Nog steeds mis ik de autofocus van mijn canon 5D4, deze was ongeevenaard, zeker in combinatie met de flitser. De reden dat ik de overstap maakt naar de canon R6 is toch wel het gewicht en de toevoeging van stabilisatie in de RF 24-70mm L. en als laatste maak ik nu veel gebruik van de mogelijkheid om aanpassing in belichting gelijk te kunnen zien in de zoeker. -
-
Arjan Spaander schreef gisteren om 11:22 | reageer
Sinds een half jaar (na ruim 16 jaar een Pentax K10D) een Pentax K3III in gebruik met een geweldige zoeker. Ben nog steeds van mening dat je fotografeert met de camera voor je oog zodat hoofd en camera één zijn. Beter voor de stabiliteit en je focus op het onderwerp. Een bijkomend voordeel: ik kan alle accessoires van mijn oude camera blijven gebruiken...
-
-
Ed schreef gisteren om 11:22 | reageer
Fijn te lezen zo'n artikel
want je zet eigenlijk de punt wel op de i.
Het gewicht van het totaal is voor mij altijd wel een dingetje maar al-doende leer je snel. Daarnaast moet ik zeggen dat de nieuwe functionaliteiten je soms wel laten twijfelen. Daar tegenover is het realistisch blijven nadenken hoe je de beelden maakt zeer van belang. Tegelijkertijd zorgt het ook voor uitdaging bij het zoeken naar de juiste mogelijkheden mocht je wat 'missen'. -
Henri schreef gisteren om 11:35 | reageer
Ben afgelopen augustus (2024 dus) overgestapt van een 5D Mark IV naar een R5 Mark II.
Grootste nadeel is de gebruiksaanwijzing van 937 pagina's (!)
Wie onthoudt dat allemaal? En bij een camera van € 6099 (incl. 24-105) niet eens een papieren handleiding vind ik nog steeds onverteerbaar....
Verder zorgen de iets gewijzigde lay-out van de knoppen en het ontbreken van een aantal knoppen ook nogal eens voor 'vertraging' tijdens het fotograferen: bij de 5D kon ik alle knoppen bedienen zonder mijn oog van de zoeker af te halen. Dat lukt nog steeds niet bij de R5II.
Positief is dat ik bij productfoto's de 'focus stacking' kan inzetten en dat werkt (meestal) fantastisch! Ook oog- en gezichtsherkenning zijn top!
Het zoekerbeeld bij weinig licht is overigens ook niet super: dat is ook wennen.
En ja er zit nu iets compacters in de fototas.
Ik had bij de 5D serie in eerste instantie een EF 4.0/70-200 en die heb ik verkocht en heb de 2.8/70-200 MkII aangeschaft. Daar heb ik altijd spijt van gehad want in mijn foto's zag ik geen verschil in beeldkwaliteit, maar de gewichtstoename was enorm.
Nu ben ik weer terug bij F4.0 en de RF 4.0/70-200 is fantastisch wat beeldkwaliteit betreft en hij is ruim 500 gram lichter dan de voorganger. En veel compacter! Nu gaat hij wel mee tijdens lange wandelingen.....
Bij de 5D MkIV had ik ook al minstens 3 accu's bij me, voor de zekerheid en dat doe ik nu ook. (Nee, ik gebruik geen batterijen, alleen accu's want die zijn herlaadbaar...)
Groot gemis tijdens het reizen is overigens de niet ingebouwde GPS functie. Nu moet ik perse een telefoon meenemen met de Canon app. En die werkte overigens ook niet op mijn 6 jaar oude Samsung J6 telefoon, dus ik moest ook nog een nieuw mobiel, ondanks dat die oude voor mij goed genoeg was.
Al met al is de overstap wel wat dubbel. -
Nando schreef gisteren om 12:52 | reageer
Wat maakt dat uit, hoe dik je handleiding is. 75% kan je gewoon negeren, want de bediening van een camera is niet anders. Alleen de specifieke nieuwe functies zou je kunnen bekijken, en alleen als je er gebruik van gaat maken.
Wat betreft het vinden van de knoppen is eerder door een nieuwe camera, en niet doordat het mirrorless is. Dat is slechts een leerproces wat je snel genoeg onder de knie hebt. -
Henri schreef gisteren om 14:10 | reageer
Die dikte van de handleiding is meer om aan te geven hoe complex camera's zijn geworden en hoeveel mogelijkheden er zijn. (Mijn eerst camera was een Nikon F. Deze professionele camera had een handleiding van 32 pagina's)
Aangezien ik bijv. nooit film kan ik inderdaad al een flink stuk overslaan, maar toch...... -
Nando schreef gisteren om 14:40 | reageer
Gebruik het als naslagwerk... als je het even niet weet, zoek het op. Liefst digitaal met een zoekfunctie, want dat werkt sneller dan een inhoudsopgave doorbladeren
Het grappige is, dat ik sommige functies van de camera nog steeds niet snapte, ondanks de handleiding. Uiteindelijk heeft een YouTube filmpje de oplossing gegeven.
Daar sta je dan met je 750p dik boekwerk
hahaha -
-
Evert schreef gisteren om 11:43 | reageer
Goed geschreven Nando, zelf heb ik geen Spiegelreflex meer maar een Mirror of systeem camera, twee zelfs, waar ik achteraf een beetje spijt van heb. Voor sommige doeleinden vind ik het super maar als ik achteraf de foto's bekijk denk ik soms, "had ik mijn spiegelreflex camera maar gehouden"
Evengoed wel blij met de systeem camera's -
-
Rob schreef gisteren om 11:52 | reageer
Bij o.a de mirrorless Nikon Z8 hebben de lenzen een groter diameter.
Nog even het voordeel van zulke lenzen op een rijtje.
Een grotere lensdiameter maakt het mogelijk om lenzen met een hogere maximale diafragma-opening (zoals f/1.2 of f/0.95) te maken.
Dit zorgt voor:
•Betere prestaties bij weinig licht (hogere sluitertijden, minder ruis).•
- Meer bokeh-effect door een kleinere scherptediepte.
2. Betere beeldkwaliteit (minder aberraties en vervorming)
Door de grotere diameter kunnen optische ontwerpers betere lensconstructies maken met:
• Minder chromatische aberratie (kleuren die zich verspreiden rond randen).
• Minder vervorming, vooral bij groothoeklenzen.
• Betere scherpte over het hele beeld, zelfs in de hoeken.
3. Efficiëntere lichtdoorvoer (minder vignettering)
Bij een kleinere lensdiameter wordt licht soms afgekapt aan de randen, wat kan leiden tot vignettering (donkere hoeken in het beeld). Een grotere diameter helpt om het licht efficiënter naar de sensor te sturen.
4. Geschikt voor grotere sensoren in de toekomst
Hoewel de Nikon Z8 een full-frame sensor heeft, kan een groter optisch systeem in de toekomst compatibel zijn met grotere sensoren of hogere resoluties zonder kwaliteitsverlies.
Conclusie
Lenzen met een grotere diameter zoals op de Nikon Z8 kunnen betere beeldkwaliteit, betere prestaties bij weinig licht en minder optische afwijkingen opleveren. Dit is vooral merkbaar bij professionele prime-lenzen zoals de Nikon Z 50mm f/1.2 S of de Noct 58mm f/0.95 S, die optimaal profiteren van de grote Z-mount. -
Nando schreef gisteren om 12:48 | reageer
Met deze opsomming zeg je in feite dat alle AF-S objectieven slecht waren.
Daar ben ik het niet mee eens. De verschillen zijn marginaal en voor 95% van de gevallen in de praktijk niet merkbaar.
Overigens, ook de AF-S objectieven kon je met f/1,4 lensopening krijgen. -
Henri schreef gisteren om 12:53 | reageer
Tja, allemaal leuk in theorie. Echter, de meeste mensen zien aan mijn foto's niet eens wat met een prime of wat met een zoomobjectief is geschoten, laat staan of het met een Z-mount is gemaakt....
En wie kopen er allemaal een Noct 58mm van 6.999,- die ook nog eens ca. 2 Kg. weegt?
Nee, praktisch gezien is dit allemaal irrelevante theorie die vooral voer is voor marketingafdelingen.... -
onckelinx bob schreef gisteren om 12:11 | reageer
.... zelden deze eerlijke wijsheid op het net ... Bravo & Chapeau (om héél zeker te zijn) ... bob
-
gast schreef gisteren om 12:42 | reageer
Ik heb me gek laten maken door al die reclame kan alles weg doen wat op de nikon 5600 paste achteraf dood dood zonden,
-
Henri schreef gisteren om 12:57 | reageer
Oh ja, nog even een
PS:
Bijna vergeten, maar ik ben wel heel erg blij met het beweegbare scherm op de achterkant van de R5 MkII.
Nu is het met mijn slechte knieën eindelijk weer mogelijk om foto's vanuit het kikkerperspectief te maken....
Heb overigens nooit begrepen waarom dat nooit op de 5D serie is geïmplementeerd.
PSII: Nando, goed verhaal! -
Nando schreef gisteren om 13:00 | reageer
Dat was een mooie optie geweest, destijds. Misschien technisch niet (meer) relevant of interessant voor die 5D-serie? De R-serie was immers in aantocht.
Ik had destijds een hoekzoeker voor die lage standpunten. Niet hetzelfde, lastig in het gebruik, maar ook handig, zeker toen liveview ook niet bestond. -
Peter schreef gisteren om 13:04 | reageer
Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad van mijn Sony A7r5 en G-masterlenzen. Zoveel lichter (en kleiner) dan die van Canon of Nikon. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
-
Nando schreef gisteren om 13:13 | reageer
Dan heb je een verkeerd idee van de grootte van die A7R V
Die camera weegt op een paar gram na hetzelfde als een EOS R5, en heeft vrijwel dezelfde afmetingen.
De tijd dat A7-serie camera's kleiner waren is ver voorbij.
De objectieven zijn ook niet veel kleiner. -
Ludo Van den Schoor schreef gisteren om 13:31 | reageer
In 2012 kocht ik me een Nikon D800. In 2014 kwam daar een Nikon V1 bij wat al een systeem camera was. In 2018 volgde een Fuji XT2, XE2 en X100T omdat die lichter zijn om mee op stap te nemen. Sinds een maand heb ik me de Nikon D500 aangeschaft, idd omdat die zeer betaalbaar was. Dus ja, waarom die Fuji's? GAS zeker wel, denk ik.
-
André Kremer schreef gisteren om 13:42 | reageer
Ik ben van DSLR (Sony A99, A-700) naar mirrorless (A7R5) overgestapt door een banale reden: bij een inbraak (overdag...) zijn mijn camera's en een deel van de A-mount lenzen gestolen, en ik zag dat de nieuwe e-mount lenzen beter zijn dan de oude A-mount, sneller qua focus en sommige met een betere combi van kwaliteit en bereik. Ik gebruik nu de Tamron 35-150 als standaard, en dat is toch een veel ruimer bereik dan de Zeiss 24-70 die ik eerst had. En het scherpstellen, ook in de studio, gaat een stuk makkelijker met deze A7R5. En misschien maak ik daardoor (lens/scherpstellen) toch iets vaker goede foto's ...
-
Liesbeth Verkade schreef gisteren om 13:44 | reageer
Fijn om een een tegengeluid te horen over mirrorless!
Ik heb 41/2 jaar geleden een Eos 90D gekocht en ben er nog steeds heel blij mee, maar al die berichten maakten me soms aan het twijfelen. Nu kan de objectieven van mijn oude 500D gewoon gebruiken, dus geen extra aanschaf.
Ik gebruik het liefst de zoeker. Het lijkt alsof ik dan meer controle heb. Maar het kantelbare scherm is wel een uitkomst nu ik niet meer zo mobiel ben.
Ik zie geen reden om over te stappen naar mirrorless. -
Tim schreef gisteren om 13:48 | reageer
Ik liep op bruiloften altijd met 2 Nikon D750's. Geweldige toestellen! Beide tellers over de ton en bij eentje kwamen wat ouderdomskwaaltjes, bv een klok die verkeerd ging lopen. Als je meerdere camera's gebruikt om een dag vast te leggen is het wel belangrijk dat de klokken synchroon lopen. Ook begon er wat van de bekleding los te laten.
Eerst één nieuwe Z5 gekocht. Die doet alles wat ik nodig heb. Met een adapter om de AF-S lenzen te kunnen blijven gebruiken. Dat was wel even wennen, hij heeft ook een paar maanden als reserve in de tas gezeten. Daarna ging het goed. Ik ben wél erg blij met de WYSIWYG om snel te kunnen schakelen tussen situaties en toestellen. Het was toen vervelend om twee verschillende toestellen te gebruiken, dus nog maar eeen Z5 gekocht. Het bevalt mij prima. Het verschil is niet enorm, maar de WYSIWYG is wel fijn. -
Donald Willemsen schreef gisteren om 13:48 | reageer
De handleiding kan je als een pdf-bestand downloaden op de smartphone. Dan heb je die altijd bij de hand.
-
-
Peter schreef gisteren om 13:54 | reageer
Ok. De Sony camera is toch wat lichter maar bijvoorbeeld het verschil tussen de beide 24-70 (GM en RF) lenzen is meer dan 200 gram in het voordeel van Sony.
-
Peter schreef gisteren om 13:58 | reageer
Nog een aanvulling: het gewichtsverschil tussen de beide 70-200 2.8 lenzen is meer dan 300 gram in het voordeel van Sony.
-
Nando schreef gisteren om 14:29 | reageer
Sorry dat ik je weer moet corrigeren.
De Sony FE 70-200mm f/2,8 GM II is 1045 gram
De Canon RF 70-200mm f/2,8L is 1070 gram
Die 24-70 klopt wel.
Maar waarom wil je er toch zo'n wedstrijd van maken. Die verschillen in gewicht van de camera (want daar gaat het in dit artikel om) is verwaarloosbaar. Bovendien, je hebt een Sony of een Canon, of een Nikon, of wat voor merk dan ook. Als je de merken onderling gaat vergelijken is het appels en peren. Je kan geen Sony objectief op een Canon gebruiken of andersom.
Als je nu een nieuw Canon objectief vergelijkt met een oud Canon objectief, of een nieuw Sony objectief met een oud Sony objectief.
Of een oude Sony camera met een nieuwe Sony camera... Hoewel, dat moet je dan weer niet doen, want die nieuwe Sony camera's zijn veel zwaarder dan die oude modellen. Kortom, je bent er in gewichtbesparing op achteruit gegaan. -
Donald Willemsen schreef gisteren om 14:06 | reageer
Eerlijk gezegd ben ik blij met de overstap naar mirrorless. De AF van mijn R7 is veel beter dan die op mijn voorgaande 70d en 80d. Ook de IBIS draagt bij tot een betere scherpte van mijn foto's. Ook de hulpen bij het handmatig scherpstellen helpen me om beter te kunnen zien wat wel en niet scherp is. Bij de spiegelreflex had ik omwille van mijn ogen problemen met scherpstellen. Nu met mijn R7 is dat probleem er niet meer. Groot verschil is ook dat de mirrorless altijd scherpstelt op niveau van de beeldsensor. Bij de spiegelreflex gebeurd dat via een aparte sensor net achter de spiegel. Dat laatste kan er toe leiden dat je een lens/cameracombinatie moet kalibreren in geval je last hebt van front- cq backfocus.
Een mirrorless moet je nooit kalibreren op dat probleem.
Het is mij opgevallen dat RF lenzen over het algemeen toch lichter zijn in gewicht dan EF lenzen.
Voor mij is de overstap naar mirrorless duidelijk een verbetering.
Maar je heb wel gelijk Nando met jouw betoog als je het algemeen bekijkt. Voor mensen zoals in mijn specifieke geval is de overstap een goede zaak. -
Gina Heynze schreef gisteren om 14:13 | reageer
Voor een aantal vormen van fotografie is het zalig wanneer je het klappen van de spiegel niet hoort maar stil je werk kunt doen. Ik blijf ook graag de ontwikkelingen een beetje bij zolang ik dat kan. "Een mirrorless camera is precies wat de naam zegt: een camera zonder spiegel". Waarom schrijven we dan niet gewoon "spiegelloos"?
-
Nando schreef gisteren om 14:33 | reageer
Het is vrijwel altijd en alleen de fotograaf die het klappen van de spiegel storend vindt. Jij zit er met je oor direct naast. Een meter verder en je hoort die spiegel al nauwelijks meer. Ik heb in alle decennia fotografie, onder alle omstandigheden, nog maar één keer gehad dat het vervelend was.
Je hebt gelijk: we zouden allemaal spiegelloos moeten gebruiken - of mirrorless als we de voorkeur voor de Engelse benaming hebben. Ik heb er alleen een hekel aan dat iedereen (inclusief de fabrikant) het systeemcamera noemt. Dat slaat nergens op. Want een spiegelreflex is ook een systeem camera.
Typisch Nederlands... -
Lauran schreef gisteren om 14:56 | reageer
Mensen kopen vaak een veel te dure camera tov. hetgeen ze kunnen. Wat moet een amateur nou met een camera van bijvoorbeeld 4000 euro plus.
Geef liever je geld uit aan een behoorlijke opleiding. En kijk daarna eens voor dat ene dure lichtsterke objectief. Drijfveer is vaak de jaloezie wat daaraan ten grondslag ligt. -
-
gast schreef gisteren om 15:19 | reageer
Ik ben erg blij met mijn Canon R5. Ik ben portretfotograaf en fotografeer vaak op locatie in kerken, kastelen en andere oude gebouwen. Meestal is daar weinig licht en dan presteert de camera geweldig. In de studio is het iets minder van belang omdat ik daar met flits- en ledlicht werk al vind ik de oogdetectie wel echt geweldig. Werkt altijd perfect. Voor mij dus echt een verbetering ten opzichte van de spiegelreflexen die ik heb gehad.
-
gast schreef gisteren om 15:26 | reageer
Zeer content met mijn Olympus 3/4 set: a.g.v fysieke kwalen is gewicht een belangrijke factor
-
Rob schreef gisteren om 15:49 | reageer
Nee hoor, dat beweer ik niet. Het zijn uitstekende lenzen; ik heb er ook mee gewerkt. Nu werk ik opnieuw met S-lenzen. Hiervoor had ik een Nikon D850, maar nu een Nikon Z8. Voor het soort foto’s dat ik maak, is dat een grote vooruitgang op het gebied van autofocus, vooral wat betreft snelheid, precisie en tracking – en nog veel meer.
-
Nando schreef gisteren om 16:21 | reageer
Ik dacht ook niet dat je zoiets bedoelde, maar het klonk wel zo.
De snelheid van autofocus, precisie en tracking is natuurlijk niet vanwege het objectief, maar door de camera. De Z8 en Z9 presteren daarin heel goed.
Uiteraard zijn de objectieven wel in staat om die snelheid en precisie te volgen. Dat heeft echter weinig met de diameter van de lensmount te maken. -
Guido Van Belle schreef gisteren om 16:39 | reageer
Het verschil in gewicht kan soms groot zijn. Ik stapte over van een Nikon D7500 naar een Sony Alfa 7CR. In de plaats van mijn schitterende superzoom 16-300 APSC werk ik nu met een APSC lens 18-135. Maar het scheelt enorm veel in gewicht en afmetingen. Als ik nog veel gewicht kon rondzeulen, dan was ik beter bij mijn Nikon gebleven voor mijn foto's. Maar het werd te zwaar.
-
Rob schreef gisteren om 16:47 | reageer
Het is natuurlijk allemaal betrekkelijk Nando.
In mijn geval toegespitst op de Nikon (ik werk ook met Leica mirrorless)
Nog even:
Voordelen van een grotere lensdiameter (Z-mount vs. F-mount)
Betere autofocus ? Omdat Z-lenzen speciaal zijn ontworpen voor spiegelloze camera's, werken ze sneller en preciezer met de on-sensor AF-technologie van de Z8, in vergelijking met F-lenzen op een D850, die nog een aparte fasedetectiesensor gebruikt.
De grotere lensdiameter van de Z-mount biedt optische en technische voordelen, vooral bij lichtsterke en groothoeklenzen. De Z8 haalt daardoor meer potentie uit nieuwe lensontwerpen dan de D850 met F-lenzen. -
Henk Elshout schreef gisteren om 19:34 | reageer
Ik ben altijd al een dwarsligger geweest (geen spoor zonder dwarsliggers), ik fotografeer nl met de Pentax K1 M2, een dijk van een spiegelreflex, ik heb zo ongeveer alle voorgangers ook gehad, ook analoog vanaf 1980. En als er nog een opvolger komt, ga ik die ook weer aanschaffen, maar helaas ben ik bang dat die er niet gaat komen. Om die reden ben ik aan het oriënteren voor iets anders, maar overstappen naar ander merk wordt uiteraard dure grap, als ik weer nieuwe lenzen nodig heb. Ik denk wel als ik overstap, dat het een systeemcamera wordt, maar nodig is het voor mij niet, want de genoemde voordelen spelen voor mij geen rol.
-
Willie Kiek schreef gisteren om 21:10 | reageer
Ik ben er nog steeds blij mee dat ik mijn 5D's heb ingeruild voor de R6. Die is super met weinig licht. Dacht niet zo zwaar te gaan tillen, maar uiteindelijk toch ook een battery grip aangeschaft. Omdat ik dacht mijn EF objectieven te gaan gebruiken heb ik een adapter erbij gekocht. Ook die objectieven ingeruild en ik ben heel blij met de RF objectieven.
Nu kijk ik al een tijdje jaloers naar R5 gebruikers die beter kunnen croppen achteraf, handig met natuurfoto's. Dus dacht ik eraan om de R5 Mk2 aan te schaffen. Maar, die is best prijzig. Ik kreeg de tip om te wachten op de R6 Mk3 en daarbij de R6 in te ruilen en een tweede hands R5 te kopen omdat die wellicht goedkoop worden aangeboden binnenkort.
Kort geleden adviseerde iemand mij om een (goede) tweedehands R3 te kopen en de R6 te houden. De R3 heeft ook een aantal mooie opties. Pffft, keuzes, keuzes. (Ik ben nog steeds blij met mijn R6.) -
Jef Debacker schreef gisteren om 22:54 | reageer
Prima artikel. Ik kan me er helemaal in vinden.
Mijn vorige camera was een Canon 5D mk II. Die heb ik ca. 10 jaar gebruikt. Prima camera, alleen de autofocus kon beter, vond ik. Het middelste scherpstelpunt werkte prima, de andere 8 maar zo-zo.
Sinds een goed jaar gebruik ik een Canon R6 mk II. De sublieme mogelijkheden van de autofocus in de spiegelloze cameras, ongeacht het merk, trokken me over de streep. En alle andere extra features en verbeteringen waren mooi meegenomen.
Meestal gebruik ik de zoeker, maar vaak ook het uitklapbare schermpje. Vanop buikhoogte fotograferen valt minder op, en geeft een ander, vaak beter, perspectief.
Met mijn Canon 70-200mm f/2,8L IS (eerste generatie) krijg ik af en toe onscherpe foto's. De scherpte zit dan niet op de plaats waar de camera / raw file aangeeft dat ze zou moeten zitten. Ik vermoed dat dit komt omdat de autofocus in deze oudere lens te traag is voor deze moderne camera. Inwisselen voor zijn RF opvolger is best prijzig, dus ik twijfel nog.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.800 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
