Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
zondag 10 november 2024, 13:13 door Nando Harmsen | 1.067x gelezen | 10 reactiesDe hele fotografiewereld is overgenomen door het mirrorless camerasysteem. Dat is niet vreemd, want deze techniek biedt een aantal prettige voordelen. Overweeg om de oude spiegelreflex-objectieven te gebruiken, want dat kan perfect.
De mirrorless camera's hebben geen spiegel meer (vandaar de naam) waardoor de camera's 'dunner' gemaakt kunnen worden. Dit heeft echter consequenties voor de objectieven. Een objectief dat voor een spiegelreflex gemaakt is kan niet zomaar gebruikt worden; het zit te dicht op de sensor.
Om die reden zijn er speciaal voor mirrorless camera's objectieven gemaakt. Stap je over van een spiegelreflex naar een mirrorless camera, dan kan het een kostbare gelegenheid worden wanneer je ook nieuwe objectieven moet kopen.
Gelukkig is er een simpele oplossing: een adapterring. Deze speciaal daarvoor ontwikkelde tussenring zorgt ervoor dat een objectief voor een spiegelreflexcamera op de perfecte afstand van de sensor zit. Op die manier kan je gebruik blijven maken van de 'oude' objectieven voor je nieuwe mirrorless camera.
De grote voordelen
Met een adapterring is er geen enkele noodzaak om al je objectieven te vervangen bij de overstap naar een mirrorless camerasysteem. Je hebt geen enkel lichtverlies en de kwaliteit lijdt er niet onder. Maar er zijn meer voordelen.
De autofocus werkt ook met de spiegelreflex-objectieven zonder problemen, zeker wanneer je objectieven van je cameramerk gebruikt. Dit gaat vrijwel altijd naadloos en de snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus blijft gehandhaafd.
Zoek je een nieuw objectief, of een nieuwere versie van het objectief dat je al hebt? Dan kan het kiezen van een spiegelreflex-objectief voor je mirrorless camerasysteem veel geldt besparen. Ze zijn vaak goedkoper.
Doordat iedereen uiteindelijk de overstap maakt of gemaakt heeft, is er een grote markt met tweedehands spiegelreflex-objectieven ontstaan. Veel fotograferen willen de objectieven voor het mirrorless camerasysteem, en verkopen dan de oude objectieven. Vaak zijn die bijna in mint-conditie.
Hierdoor wordt het mogelijk om een topklasse objectief voor een redelijke prijs in bezit te krijgen. Je foto lijdt er niet onder, net zo min de snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus. Je moet alleen even investeren in een goede adapterring.
Wat kleine nadelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Die vloeien voort uit de noodzaak van een adapterring. Hiermee wordt het objectief een klein beetje langer. Maar misschien kan je beter zeggen: je camera wordt net zo 'dik' als je oude spiegelreflexcamera.
Je hoeft een adapterring er niet af te halen, indien je voornamelijk of uitsluitend DSLR-objectieven gebruikt. Wissel je af met objectieven voor het mirrorless camerasysteem, dan kan dit soms wat lastig zijn.
Third-party objectieven kunnen soms wel een probleem opleveren. Denk aan objectieven van Sigma en Tamron, die misschien niet optimaal werken met een adapterring. Gebruik je objectieven van dit merk, zoek dan na of je problemen kan verwachten.
Meestal valt het met third-party objectieven wel mee, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Objectieven van het cameramerk zelf zullen nooit problemen opleveren.
Minder beeldkwaliteit en snelheid?
Omdat je een ouder objectief gebruikt, kan het gebeuren dat de snelheid en beeldkwaliteit het niet haalt met de nieuwste objectieven voor het mirrorless camerasysteem. In vrijwel alle gevallen is dit niet merkbaaar.
Bedenk dat de nieuwste objectieven met de laatste ontwikkelingen op autofocus en optiek zijn gebouwd. Het is logisch dat ze (marginaal) sneller en scherper zijn. In de praktijk moet je beide objectieven echt naast elkaar gebruiken en vergelijken om het te merken.
Vind je de beste snelheid en beeldkwaliteit heel erg belangrijk, dan moet je gaan investeren in de nieuwste objectieven. Waarschijnlijk deed je dat ook al toen er nog geen mirrorless camerasystemen op de markt waren.
Zorg voor een originele adapterring
De adapterring die nodig is om DSLR-objectieven op een mirrorless camera te monteren, is niets meer dan een lege koker. Er zit geen glas in. Dat geeft de indruk dat je niet de dure originele adapterring van het cameramerk nodig hebt.
Mijn advies is: doe dat wel. Kies voor de originele adapterring van je cameramerk. Dan weet je zeker dat alle lensinformatie goed doorgegeven wordt, de autofocus perfect blijft werken, en er geen speling zit op de aansluiting.
Misschien ben je dan meer geld voor een adapterring kwijt dan voor een third-party adapter. Maar je bespaart er toch handenvol geld mee doordat je niet over hoeft te stappen op andere objectieven.
Gebruik jij je oude objectieven op je nieuwe mirrorless camera? Vertel over je ervaringen in een reactie onder dit bericht.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
10 reacties
-
Kees Verwaard schreef op dinsdag 12 november 2024 om 10:40 | reageer
Bedankt Nando, Dit is een heel nuttig artikel voor als ik overschakel op een mirrorless camera. Mijn Canon Eos 6D Mark2 is nog vrij jong. Het idee nieuwe lenzen te moeten kopen zou zeker een extra hindernis zijn om over te schakelen.
Vriendelijke groeten,
Kees -
-
Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 12 november 2024 om 13:46 | reageer
Een heel duidelijk en vooral nuttig artikel! Dank.
-
Jef Langenaeken schreef op dinsdag 12 november 2024 om 14:42 | reageer
Ik heb de Sony-objectieven van mijn reflexcamera eveneens een tijd lang kunnen gebruiken op mijn nieuwe systeemcamera A1 van Sony en ben ondertussen stilaan overgeschakeld naar de nieuwe objectieven van Sony.
-
Pau schreef op dinsdag 12 november 2024 om 17:20 | reageer
Dit:
"De autofocus werkt ook met de spiegelreflex-objectieven zonder problemen, zeker wanneer je objectieven van je cameramerk gebruikt"
Is wat kort door de bocht. Als het objectief geen eigen motor(en) heeft is het niet vanzelfsprekend dat autofocus met een adapterring werkt. -
Nando schreef op dinsdag 12 november 2024 om 22:36 | reageer
Is dit niet een Nikon-dingetje? Die heeft toch objectieven zonder eigen motor, zodat een motor in de camera gebruikt moet worden?
Dit is dan niet specifiek voor mirrorless, maar het geldt ook voor de spiegelreflex van Nikon, die geen AF-motor in de body ingebouwd heeft.
Maar desalniettemin, objectieven zonder motor heeft net als bij de spiegelreflex, ook bij de mirrorless geen AF. -
Paul schreef op woensdag 13 november 2024 om 12:25 | reageer
Natuurlijk, het was bij Nikon ook al een compatibiliteitsprobleem bij DSLRs. Maar het leek me wel correct aan te geven dat dit niet is opgelost in de adapters, iets wat op zich had gekund
-
-
Paul Laarman schreef op woensdag 13 november 2024 om 14:18 | reageer
Beste Nando, op mijn oude analoge OM1 van Olympus zit een prachtige 1.4 50 mm lens. Als ik die via een adapter van Olympus op mijn OMD EM 10 mk IV zet werkt de autofocus niet meer, alleen de lichtmeting. Dit komt overeen met wat in de handleiding van mijn camera in het hoofdstuk "lens- en cameracombinaties" wordt vermeld. Dus je verhaal geldt kennelijk niet voor alle merken. Jammer voor mij.
-
Nando schreef op woensdag 13 november 2024 om 14:34 | reageer
Beste Paul,
Je hebt het over een oude 50mm uit het analoge tijdperk, als ik dat goed begrijp. Heeft die wel autofocus? Of is het een handmatig objectief?
In mijn artikel heb ik het over de meer recente autofocus objectieven van de digitale spiegelreflexcamera's die gebruikt worden op mirrorless camera's. Niet over het gebruik van oude objectieven van analoge camera's.
Deel jouw mening
Ook interessant
-
Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z6 III mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Canon kondigt de ontwikkeling aan van de EOS R1
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.499 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.