
Een APS-C objectief of liever een fullframe objectief?
maandag 16 juni 2025, 15:51 door Nando Harmsen | 4.622x gelezen | 19 reactiesJe hebt een camera met een cropsensor. Is het dan verstandig om toch objectieven te kopen die geschikt zijn voor fullframe? Of kan je perfect vooruit met objectieven voor de sensormaat van jouw camera?
Wanneer je een cropcamera gebruikt heb je de mogelijkheid om objectieven te gebruiken die voor fullframe zijn ontwikkelt. Althans, die mogelijk is er met name bij de APS-C camera's. Maar is het wel verstandig om dan fullframe objectieven te gebruiken?

Er zijn zowel nadelen als voordelen, net zoals alles in het leven niet zo zwart-wit is. De keuze is heel persoonlijk en een die je voor jezelf moet maken. Sta jij voor de keuze, neem dan de volgende twee punten in je overweging mee.
1. Formaat en gewicht
Omdat objectieven voor fullframe een grotere sensor moeten voorzien van beeld, moet er een grote beeldcirkel zijn. Om die reden zijn de meeste fullframe objectieven groot en zwaar.

Heb je een APS-C camera gekozen omdat die kleiner en lichter is dan de fullframe varianten? Dan doe je dat voordeel volledig teniet met het gebruik van fullframe objectieven. Je haalt namelijk de grootste winst in gewichtsbesparing en formaat uit de objectiefkeuze.
2. Kwaliteit
Omdat fullframe objectieven een grote beeldcirkel hebben, zal je met de APS-C sensor alleen het midden van die cirkel benutten. Dat is de plek waar de beeldkwaliteit vaak het beste is.

Echter, de kwaliteit van moderne objectieven is zo goed, dat randen van de foto meer dan voldoende kwaliteit hebben. En daar waar het iets achterblijft, zal lenscorrectie in de camera zorgen voor... Tja, correctie.
3. Prijs
Omdat de beeldcirkel van APS-C geoptimaliseerde objectieven kleiner is, kan het lensontwerp vaak eenvoudiger worden. Dit heeft direct effect op de prijs van het objectief.

Dit betekent dat je voor APS-C objectieven minder hoeft te betalen terwijl je door de bank genomen toch een goede kwaliteit beeld hebt.
4. Voorbereid voor de toekomst
Ben je objectieven voor fullframe aan het kopen omdat je voor de toekomst gereed wilt zijn? Vraag je dan af waarom je in eerste instantie al niet voor fullframe gekozen hebt?

Er is een reden dat je APS-C kiest. Ofwel prijs, danwel formaat camera. Anders wat velen beweren is fullframe is niet de heilige graal in fotografie. Een overstap maakt je geen betere fotograaf of levert niet per definitie betere beelden op.
Compacte fullframe objectieven
Er zijn tegenwoordig ook heel compacte fullframe objectieven. Ze zijn licht, klein en een perfect alternatief tussen de grote fullframe en compacte APS-C objectieven.

Meestal gaat het dan wel om objectieven die heel erg afhankelijk zijn van beeldcorrectie. Dat hoeft niet fout te zijn, maar je moet er bewust van zijn. Bovendien is het zoombereik in veel gevallen beperker dan de grotere fullframe modellen.
Denk aan nu, niet aan wat misschien (n)ooit komt
Je bent nu aan het fotograferen, en je kiest de objectieven die je nu wenst te gebruiken. Heb je APS-C, kies dan ook voor objectieven voor APS-C. Dat levert je alleen maar voordelen op.
Misschien ben je het er niet mee eens. Dat kan. Ik ben benieuwd wat jouw redenen zijn om voor fullframe objectieven te kiezen op een APS-C camera. Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
19 reacties
-
Donald Willemsen schreef op maandag 16 juni 2025 om 20:19 | reageer
Ik blijf bij een apsc sensor. Nando, ik kan mij vinden in jouw advies om dan ook lenzen te kopen die specifiek gemaakt zijn voor dit type sensoren. Je geeft daarvoor verschillende argumenten die logisch zijn. Maar kijken we bijvoorbeeld naar de RF-S lenzen, dan is het aanbod mager en de lichtsterkte is ook niet om over naar huis te schrijven.
Hopelijk zal het aanbod stijgen en het aanbod aan lichtsterke lenzen ook. -
Frank Schabracq schreef op maandag 16 juni 2025 om 20:52 | reageer
Bij Canon is de keuze in EF-S en RF-S lenzen maar zeer beperkt, dus zul je toch voor een EF of een RF lens moeten kiezen.
-
Donald Willemsen schreef op maandag 16 juni 2025 om 21:51 | reageer
Ben ik met je eens Frank. Dus ben je duirder uit. Voordeel is wel dat je de keus hebt van lichtsterke lenzen.
-
Mac schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 08:24 | reageer
Ik heb zelf ook een APS-C camera, en meeste van mijn lenzen zijn ook voor de APS-C camera. Maar heb ook nog genoeg FF lenzen, die ik zeer regelmatig gebruik.
Voor mij maakt het dus niet welke lenzen ik heb, zolang ik er maar mee kan fotograferen. -
-
Fred Louwen schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 11:07 | reageer
Hoi Nando, ik heb fulltime frame vintage lenzen. Minolta, toxine. Sommige handmatig, sommige automatisch. Bevallen prima. Inderdaad gebruik je het middelste van de lens, het scherpste deel.
-
-
Edw schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 11:30 | reageer
Maar nu andersom, zou je op een fullframe camera aps-c lenzen gebruiken en waarom wel of niet?
-
-
Gramberg A schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 12:13 | reageer
Als Pentax bezitter gebruik ik een aps-c camera. Daarnaast bezit ik de nodige ff objectieven uit het analoge tijdperk. Werken perfect op de huidige camara's. Ok, wel handbediening, maar dat is geen probleem. Oplossing is goedkoper dan nieuwe objectieven aanschaffen.
-
Paul van Aken schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 15:45 | reageer
Interessante vraag. Maar niet helemaal relevant. Als je op een Dx camera een groothoek wil hebben, kun je eigenlijk geen Fx objectief gebruiken, stopt bij 11 mm, en is dan ineens lomp, groot en zwaar. Aan de andere kant, teleobjectieven maakt het geen fluit uit, een f4 600mm is precies even groot voor Dx als vor Dx, je kunt natuurlijk kiezen voor een 2.8 400, maar daar is je rug net zo min blij mee.
Verhaal gaat dus over een kleine groep objectieven rond het standaard brandpunt, voor Dx 16-80 voor Fx 24-80, en dan zie je gelijk waar t schort, die Fx heeft een veel kleiner bereik. Groothoek zooms idem.
Dus technisch gezien is het een non-issue, op Dx een Dx objectief, tot je in de telesector komt, voor Dx is e geen keuze. -
-
Fred Louwen schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 16:00 | reageer
Ik vergat te vermelden dat ik een Sony a6600 heb, dus een aps c. Met K&F adapters.
-
Ron schreef op dinsdag 17 juni 2025 om 22:28 | reageer
Dan zet ik mijn full frame sensor op crop. Andersom gaat dat niet.
-
gast schreef op woensdag 18 juni 2025 om 23:32 | reageer
Laat je opzettelijk M43 buiten beschouwing?
Super licht en kwalitatief zeer goed. -
Nando schreef op donderdag 19 juni 2025 om 00:53 | reageer
Dat geldt natuurlijk ook voor M42, indien daar objectieven voor zijn die voor grotere (of kleinere) sensoren zijn gemaakt.
Dat weet ik niet.
Maar los van dat, als ik zowel APS-C, fullframe, als M42 (en indien ze bestaan de varianten voor afwijkende sensormaten) door elkaar gebruik, snapt niemand er meer wat van. -
René Arnold schreef op donderdag 19 juni 2025 om 07:49 | reageer
Helaas is het aanbod van objectieven speciaal voor een Crop-sensor bij het Nikon z-systeem beperkt.
-
Bjorn Vink schreef op donderdag 19 juni 2025 om 21:33 | reageer
Dat is bijna meestal het geval maar niet altijd Bijv Tokina 12-24 van 18 mm prima op fullframe en de 11-16 op 16 mm inzetbaar, ook Sigma 10-20 f3.5 en de Nikkor 12-24 vanaf 18mm. Tot zo'n 24 megapixels een redelijk goede tot goede scherpte en ok vignetering in de hoeken. Dit zijn lensen voor DSLR. En zo zijn er meer. Nb veel Sigma Art objectieven hebben bewust een grotere beeldcirkel meegekregen , ook de Tamron 15-30mm en functioneren prima op grootformaat Fuji GFX. Je moet per objectief kijken. Als je je APSC inruilt, test ff in de winkel of je objectief werkt. Ik heb zo mn 12-24 Tokina behouden, van D200 op mn Nikon D800 en nog op fullframe film gebruikt ipv Nikkor 20mm f2.8 .
-
Jan vdm schreef op vrijdag 20 juni 2025 om 09:59 | reageer
Ik maak ook gebruik van oudere lenzen ff voor mijn Pentax K3 iii, werkt prima
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Brandpunt omrekenen naar fullframe is zinloos
door Nando Harmsen
-
De kosten die je maakt als je start met vintage objectieven.
door Nando Harmsen
-
Laat het brandpuntbereik overlappen
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Zou jij een camera met een M43-sensor overwegen?
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.592 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.
