Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Laat het brandpuntbereik overlappen

zondag 1 december 2024, 22:11 door | 741x gelezen | 8 reacties

Er was een tijd dat bijna iedere fotograaf actief was op een forum. Bij de profielnaam stond een hele opsomming van objectieven. Het streven was het hele bereik van 10mm tot 1000mm brandpunt, of meer. Zonder overlap. Dat laatste is misschien toch verstandig om te hebben.

Het was bijna een status symbool: een hele lijst van camera's, objectieven, statieven, filters en wat nog meer onder je naam. Sommigen doen dat nog steeds op hun website, alsof geprobeerd wordt om indruk op anderen te maken.

Nando heel veel lenzen

Je kan volledig los gaan in de keuze van objectieven. Vaak is het niet nodig om alles te hebben.

Apparatuur is zeker belangrijk. Wie zegt dat dit niet het geval is liegt, of heeft niet de financiële middelen. Natuurlijk kan je met elke camera goede foto's maken, maar de mogelijkheden en gebruiksgemak is belangrijk.

Dat geldt zeker ook voor objectieven. Die zorgen voor het beeld wat de sensor registreert. Dat moet goed of zo goed mogelijk zijn. Dan is er brandpunt, van groothoek tot tele en alles er tussenin. Vroeger wilde iedereen alles tussen ultragroothoek en supertele hebben.

Nando 24 70 en 70 200

Er zijn nog steeds fotografen die dit hebben, en denken dat er dan nog een 11-24mm bij moet, en een 200-600mm. Het liefst zonder overlap, want dat is zonde.

De lijst van brandpunten was iets om mee te pronken. Mijn lens is groter dan de jouwe. Ik heb meer bereik dan jij. Het was het streven om dan perfect aansluitende zoomobjectieven te hebben.

Het welbekende trinity is misschien wel daaruit ontstaan: een 16-35mm, een 24-70mm en een 70-200mm, allemaal met f/2,8 natuurlijk. Er zit maar 10mm overlap in, maar de rest sluit perfect aan.

Nando 15 35 en24 70

Is het nodig om die overlap van bijna 10mm te voorkomen? Het kan, door een 11-24mm objectief te kiezen.

Toch geloof ik dat het goed is om zoomobjectieven te hebben die wat overlap hebben. Streef je er toch naar om alles te hebben, van groothoek tot tele? Laat ze dan niet naadloos op elkaar aansluiten.

Nando 24 105 en 70 200

Er is een overlap van 70mm tot 105mm. Dat is niet erg, want dat betekent dat je minder snel moet wisselen van objectief. In feite is dat zelfs ideaal.

De 16-35mm en 24-70mm zoom is een goed voorbeeld. Die 10mm overlap betekent dat je langer kan blijven fotograferen met ofwel de 16-35mm, danwel de 24-70. Je hoeft niet direct te wisselen als je van 24mm naar 35 gaat, bijvoorbeeld.

De 24-70mm en 70-200mm hebben die overlap niet. Ze sluiten naadloos aan. Dus betekent het dat als je niet genoeg hebt aan 70mm je moet wisselen. Ik geloof dat het verstandiger is om dan een 24-105mm te hebben.

Je krijgt maar liefst 35mm overlap, wat betekent dat je minder snel hoeft te wisselen naar die 70-200mm. Dat is toch prettig? En dit telt door. Een 70-200mm en een 150-600mm bijvoorbeeld. Het geeft je net wat meer ruimte aan de korte kant met je superteleobjectief.

Nando objectieven set

Dit is mijn bijna ideale set objectieven. 15-35mm, 24-105mm en een 100-500mm. Het liefst had ik de Nikon 24-120mm in plaats van deze 24-105mm, maar die past niet op Canon.

Als ik moet adviseren, zorg dan voor overlap. De 24-105mm en 70-200mm is een perfect voorbeeld. Nikon heeft een 24-120mm objectief, wat nog mooier is. Het voorkomt dat je te vaak moet wisselen voor de gewenste beelduitsnede.

Wat ik echter niet zal adviseren is één enkel objectief met alles brandpunten erin. Een 24-200mm, of meer. Dan ga je simpelweg teveel kwaliteitsverlies krijgen. Kussenvervorming, tonvervorming, lichtverlies, onscherpte in de hoeken, noem maar op.

Van de andere kant, als het slechts voor wat kiekjes is, waarom niet. Hoewel...

Ben jij nog die fotograaf die prat gaat op zijn apparatuur en ermee pronkt? Wil jij alle brandpunten aaneengesloten en liefst zonder overlap? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik beoordeel je er niet op, want het is en blijft geheel een persoonlijke keuze. Nietwaar?


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

  1. MacBigfoot
    Profiel MacBigfoot schreef op zondag 1 december 2024 om 23:34  | reageer

    Ik heb me nooit laten leiden wat anderen ervan zouden denken, of wat ik zou willen dat ze over mijn objectieven denken.

    Ik koos voor een Olympus, voor zoomobjectieven kom je uit bij Panasonic of Olympus. Ik wilde goede kwaliteit, waterafstotend, liefst constant diafragma bij zoomen. Dan blijven er al weinig opties over. Ik heb gekozen voor de Olympus objectieven omdat die technisch 100% aansluiten bij de body, denk onder meer aan beeldstabilisatie.

    Uiteindelijk bleef er een drietal over wat ik per stuk pas aangeschaft heb op basis van financiën en behoefte om te gebruiken:
    Achtereenvolgend de 12-40 f/2.8 , 40-150 f/2.8 en een 7-14 f/2.8.
    En me nooit druk gemaakt over overlap of niet, veel keus was er niet, maar deze keuze zit me in de praktijk nooit dwars, er komt altijd een moment dat je wilt (“moet”knipoog wisselen van zoomobjectief.

  2. Hans
    Hans schreef gisteren om 11:22  | reageer

    Dag Nando,

    Eens goed om dit onderwerp eens te behandelen, vroeger dacht ik ook alles nodig te hebben. (nu nog best veel)
    tegenwoordig heb ik een ander soort trinity set :
    1. de canon RF 24-240mm geen slecht lensje die veel aan kan die ik meeneem afhankelijk van mijn behoefte.
    2. canon RF 14-35mm , RF 24-105mm, EF 100-400mm + 1,4X , en de EF 100mm macro , goede kwaliteit en niets kan je ontgaan, vanwege het gewicht nog een EF 70-300mm.
    3. dan nog wat lichtsterker spul, niet spectaculair maar als het nodig is heb ik de RF 24mm 1.8 , de RF 35mm 1.8 , en de RF 50mm 1.8.
    Vanwege mijn doel, o.a. vakantie , natuur , familie , avond, dierentuin ; en de inhoud en totaalgewicht van mijn fototas kan ik hieruit leuke combinaties maken om mee te nemen.
    Alles gekoppelt aan twee body's de R6 en de R7 die ik zie als mijn reservebody met 1.6X converter.

  3. Nando
    Profiel Nando schreef gisteren om 11:59  | reageer

    Wat heerlijk om zoveel vrijheid in keuze te hebben.
    vrolijk
    Ooit last van keuzestress?

  4. Frouke
    Frouke schreef gisteren om 13:13  | reageer

    Eindelijk iemand die mijn mening deelt. Ik adviseer ook altijd een overlap aan mijn cursisten. Daarnaast adviseer ik ook om ervoor te zorgen dat de diameter van de objectieflens van je objectief bij al je objectieven hetzelfde is, hoef je maar 1 set pola/nd filters mee te nemen en aan te schaffen.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef gisteren om 13:21  | reageer

    Gelijke filterdiameters is prettig, maar als dat een argument is voor het wel of niet kopen van een objectief, is de kans groot dat je jezelf erg (of zelfs veel te veel) beperkt in de keuze van een objectief.
    Ik zou dan liever adviseren om een grote diameter filter te kopen, en verloopringen (step-up ringen) om ze passend te maken voor kleinere diameters.

  6. Hans
    Hans schreef gisteren om 14:19  | reageer

    Jazeker heb je last van keuzestress, zeker als je weet dat je 80 procent van je foto's maakt met je 24-105mm. vanwege die fijne overlap gaat een tele vanaf 70mm ook eerder mee.

  7. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef gisteren om 14:42  | reageer

    Nando, ik ben het met je eens dat overlap zeker geen slecht idee is. Wat ik even belangrijk vind, is het zoombereik van een lens. Wat mij betreft mag dat de 5x de kleinste brandpuntafstand niet overstijgen omwille van redenen die jij ook noemt in het artikel. Met mijn lenzen kan ik van 7,5mm tot 400mm (fullframe equivalent) overbruggen waarvan een groot deel met overlap. Dat is dus inclusief zooms en promes.

  8. Maurice
    Profiel Maurice schreef gisteren om 15:48  | reageer

    Omdat ik met een Nikon Z8 fotografeer en 45 mp vaak niet nodig is maak ik voor de overlap gebruik van de ruimte om te droppen. Vaak ga ik zelfs op pad met alleen met twee body's met daarop een 35-150 en een 14-24. Daar zit een gat tussen maar met beetje meer lopen en de erop ruimte kom ik een heel eind.

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.338 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord