Foto's bewerken met de Apple Vision Pro
zondag 18 februari 2024, 16:32 door Elja Trum | 1.206x gelezen | 5 reactiesIn Nederland is ie vooralsnog niet te koop, maar in Amerika kun je hem al halen: de Apple Vision Pro. Deze virtual reality bril van Apple richt zich minder op gaming en meer op entertainment en productiviteit. Is het iets voor fotografen?
Ik noem het hierboven een virtual reality bril, maar Apple zelf heeft het over 'spatial computing'. Ze bedoelen daarmee dat het de werkelijke wereld en de digitale wereld combineert. Dat je een computer gebruikt net zoals je iets in de echte wereld zou gebruiken.
Die visie, over het combineren van de realiteit met toegevoegde digitale delen (ook wel 'augmented reality'), dat vind ik een gave ontwikkeling. Dat Apple hier nu ingestapt is, is een mooi teken dat dit nu waarschijnlijk meer gemeengoed zal worden.
En daarmee ook dat er meer voor ontwikkeld zal worden, zowel op het gebied van software als aan de hardware kant. Ik ben daar erg enthousiast over!
Je foto's bewerken in de Vision Pro?
De Apple Vision Pro komt helaas met een stevig prijskaartje. In Amerika betaal je er nu 3.499 dollar voor. Dat is een stevig bedrag! De vraag is natuurlijk wat je in de praktijk aan zo'n bril zou hebben. Kun je met deze bril bijvoorbeeld je foto's bewerken?
Het antwoord is ja. Al kun je jezelf nog wel afvragen of het ook echt meerwaarde heeft ten opzichte van je foto's bewerken op je laptop.
Momenteel is er nog geen app specifiek voor de Apple Vision Pro voor het bewerken van je foto's. Er zijn echter wel twee alternatieve manieren om toch je foto's te kunnen bewerken.
De eerste methode is door de Vision Pro te koppelen aan je Macbook. Je krijgt dan een groot virtueel scherm in de Vision Pro te zien terwijl je gewoon de touchpad en keyboard van je Macbook kunt gebruiken. Dit zie je in de video hieronder.
De tweede methode is door een compatible iPad app te gebruiken. Zoals de Lightroom app voor iPad. Als je al gewend bent aan de iPad app, dan is dit een mooie optie.
De onscherpte die je ziet in bovenstaande video komt overigens door een techniek die de Vision Pro gebruikt om minder processorkracht te gebruiken. Het beeld is namelijk alleen scherp op de plek waar degene die de bril draagt kijkt.
Maak jij veel panorama's? Dan is het bekijken van je panorama's in de Vision Pro in elk geval indrukwekkend. In de onderstaande video laat Terry zien hoe gaaf het is om een panoramafoto te bekijken in de Vision Pro.
Het is te hopen dat Adobe nog een specifieke app maakt voor de Vision Pro zelf. Ik denk dat er veel potentieel is om je foto's op een bijzondere manier te kunnen bewerken.
3D fotografie
Een andere manier waarop de Vision Pro interessant is, is voor het bekijken van 3D fotografie. Het bekijken van dergelijke foto's is erg indrukwekkend in een dergelijke bril. Je kunt hierin 3D beelden levensecht bekijken.
In mijn ogen voegt 3D echt wat toe aan foto's, alleen is het nu nog erg lastig om foto's daadwerkelijk in 3D te bekijken. Het is altijd behelpen. Als de Vision Pro populair wordt, zou dat kunnen veranderen.
Zodra meer mensen een dergelijke bril hebben zal er ook meer vraag komen naar 3D en VR foto's (en video's). Het kan dus de moeite zijn voor jou als fotograaf om je er alvast in te verdiepen.
Met de Vision Pro kun je zelf trouwens ook al direct 3D foto's en video's maken. Helaas is de kwaliteit van de camera's in de bril nu nog te slecht. De kwaliteit is minder dan je bijvoorbeeld gewend bent van een iPhone, laat staan van een echte camera.
Momenteel nog te duur
Persoonlijk vind ik de Apple Vision Pro erg interessant, maar momenteel ook gewoon nog te duur. Even los van dat hij op het moment in Europa helemaal nog niet te koop is.
Een goedkopere toekomstige versie zou ik zeker overwegen als de prijs ook onder de 2.000 euro zou zakken.
En jij? Zie jij toekomst in dit soort apparaten? Denk je dat deze techniek nu eindelijk door gaat breken, of zijn we de Vision Pro over een paar jaar weer helemaal vergeten?
Laat het weten in de reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
5 reacties
-
Donald Willemsen schreef op zondag 18 februari 2024 om 22:46 | reageer
Net zoals met AI zal ook zo'n gadget weer oneigenlijk gebruikt gaan worden. nep is dan niet meer te onderscheiden van reality. Het zal vooral gebruikt worden door mensen die niks goeds in de zin hebben. Je ziet dat nu al om je heen. Door onwetendheid worden mensen slachtoffer.
Met zo'n artikel als dit wordt er door de commercie nieuwsgierigheid naar een gadget opgewekt en daarmee ook behoeftes gekweekt. Ik zet dan mijn vraagtekens Elja, dat jij je daardoor laat beïnvloeden.
Niet alles wat mogelijk is, moet ook kunnen. Zeker niet als er ook kwalijke kanten aan zitten. -
-
Donald Willemsen schreef op maandag 19 februari 2024 om 09:45 | reageer
Elja, augmented reality heeft niets meer te maken met de realiteit. Je moet niet iets willen creëren wat er gewoon niet is. De realiteit is zoals die is. Die moet je niet verfraaien of veranderen. Ik weet het in de fotografie kan door de digitale bewerking al heel veel, moet het ook allemaal gebeuren? De realiteit is geen droomwereld en laten we dat zo houden.
Augmented reality an sich is een manipulatief middel. Moeten we dat willen? We worden al constant gemanipuleerd door de media, de politiek, machthebbers. Mogen we de realiteit niet meer zien? Mogen we niet meer zelf ontdekken? Niet elke technische ontwikkeling is een vooruitgang. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar pfas. Die stof is geweldig goed waterafstotend en ideaal voor anti aanbaklagen in pannen. Maar wat blijkt? De stof is niet afbreekbaar en uiterst kankerverwekkend. De gezondheidzorg kost ons gigantisch veel geld, o.a. omdat we mensen willen genezen van kanker. Kanker door stoffen die we omwille van de technische vooruitgang zelf maken en 'Jan met de pet' doen geloven dat het goed voor ons is.
Wie zegt dat augmented reality goed voor ons is? Er is een bekend spreekwoord dat zegt: 'Bezint eer ge begint'. -
Chris schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:28 | reageer
Heel plezant om eens te bekijken maar zelfs die lichte hoofdbewegingen doen het beeld voor mij teveel bewegen. Je zit precies op een schip dat schommelt. Maar misschien is dat muggenziften van mij persoonlijk.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Canon RF-S 3,9mm f/3.5 STM DUAL Fisheye VR lens aangekondigd
door Elja Trum
-
Fujifilm kondigt nieuwe camera's en objectieven aan
door Nando Harmsen
-
Wat zijn jouw favoriete props?
door Elja Trum
-
Bruidegom draagt Apple Vision Pro op zijn bruiloft
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.