Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Make a Memory zoekt fotografen

dinsdag 27 oktober 2009, 17:20 door | 10.658x gelezen | 17 reacties

De Stichting Make a Memory houd zich bezig met het fotograferen van ernstig zieke, stervende of overleden baby's en kinderen. Dit als aandenken voor familie. De foto's worden gratis aangeboden en de stichting is nog op zoek naar extra fotografen om de dienst over heel het land aan te kunnen bieden.

De stichting wil troost bieden aan ouders door middel van het aanbieden van professionele foto's van hun kind, zodat ze in een later stadium een mooie herinnering hebben. Ze streven naar landelijke bekendheid om op deze manier zoveel mogelijk ouders te bereiken.

De diensten zijn beschikbaar voor ouders van ernstig zieke, stervende of overleden baby's en kinderen. Iedereen kan een verzoek in dienen als er een kind in nood is in hun omgeving. Via de stichting wordt dan een fotograaf gestuurd. Om dit doel te bereiken heeft de stichting in elke provincie professioneel fotografen ter beschikking die binnen drie kwartier de ziekenhuizen in hun omgeving kunnen bereiken. Dag of nacht.

De stichting werkt alleen met professionele fotografen. Dit omdat deze mensen meer ervaring hebben met het werken met klanten. Fotografen werken belangeloos voor de stichting en uiteraard moet je als fotograaf wel redelijk stevig in je schoenen staan.

Met name in Limburg, Leiden, Den Haag, Utrecht en omgeving Alkmaar is er een urgente behoefte aan fotografen om de druk op de reeds beschikbare fotografen te verkleinen. In deze plaatsen zitten veel ziekenhuizen met grote kinderafdelingen. Daarnaast wil men een groep fotografen in Zeeland zodat men ook daar de ziekenhuizen kan gaan benaderen.

Lijkt het je wat dan kun je via de website van de Stichting contact opnemen.

Make a Memory


Bron: Dutchheaven

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

17 reacties

  1. Charles
    Profiel Charles schreef op dinsdag 27 oktober 2009 om 19:33  | reageer

    Een noemenswaardig initiatief. Je moet het even op je in laten werken maar de professionele fotograaf maakt hier uiteraard het verschil. Zie de link.

  2. Ruud
    Profiel Ruud schreef op dinsdag 27 oktober 2009 om 20:02  | reageer

    en een lovenswaardig initiatief....wat ik zo bij make a memory heb gelezen wordt het ook erg op prijs gesteld.

  3. MaGi
    Profiel MaGi schreef op dinsdag 27 oktober 2009 om 20:33  | reageer

    Een mooi initiatief...het lijkt me wel erg zwaar.

  4. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op dinsdag 27 oktober 2009 om 20:35  | reageer

    Het werk is niet makelijk. Je werkt vaak letterlijk bij nacht en ontij in een krappe ziekenhuiskamer, en dat is niet eens het moeilijkste...
    Maar het is wel dankbaar werk. Je kunt de ouders iets onbetaalbaars geven.

  5. Evert
    Evert schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 09:49  | reageer

    wow, wat een goed initiatief..

  6. Niels
    Profiel  Niels schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 10:33  | reageer

    Inderdaad een erg mooi en goed initiatief.
    Zoals Reinoud al zegt lijkt het me nog knap lastig en moet je stevig in je schoenen staan, maar het is wel een enorme herinnering die je kan geven aan de ouders.

    Heavy, maar erg mooi!

  7. Peter Riemslag Baas
    Peter Riemslag Baas schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 12:31  | reageer

    De doelstelling van de stichting onderschrijf ik volledig. Echter ik kan mij niet verenigen met het beleid van het bestuur aangaande de wijze waarop zij omgaan met fotografen.

    Na een viertal opdrachten die ik heb uitgevoerd en daaruit voortvloeiend onenigheid omtrent de wijze van afleveren, het vervolgens niet meer terugkomen op positief kritische bezwaren van mijn zijde door het bestuur, heeft mij doen besluiten mij terug te trekken als fotograaf voor de stichting.

    Jammer, maar ik laat mij niet ge- en misbruiken, gehuld in anonimiteit en ten faveure van de bestuursleden zelve. Een stichting is wat dat betreft een wezenlijk nadeel voor de deelnemende, anoniem aangesloten fotografen.. Geen inspraak en het bestuur beslist naar eigen inzicht.

  8. Charles
    Profiel Charles schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 14:32  | reageer

    Peter Riemslag Baas, jammer dat er in dit kader onenigheid moet ontstaan. Je relaas biedt geinteresseerde fotografen wellicht onvoldoende duidelijkheid.

  9. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 14:40  | reageer

    Ik weet niet waar Peter onegheid over had, maar fotografen dragen het auteursrecht over hun foto's over aan de ouders. En ze treden op als gezicht van de stichting en verder dus vrij anoniem. De digitale foto's die je aanlevert bevatten dus ook niet meer je eigen IPTC informatie maar die van de stichting.
    Je doet dit niet om reclame voor jezelf te maken maar omdat je het belangrijk werk vindt.

    Maar het is belangrijk om dat allemaal goed te weten voordat je eraan begint, en om het alleen te doen als je er volledig achter staat. De stichting houdt regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten voor adspirant-fotografen waarin het beleid wordt uitgelegd.

  10. Geert Vanden Broeck
    Geert Vanden Broeck schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 19:10  | reageer

    Ik zit een beetje met een wrang gevoel. Beroepshalve doe ik ook aan postmorten fotografie. Hoe mooi het initiatief ook klinkt, het ruikt toch naar oneerlijke concurrentie.
    Als het zo is dat de fotograaf volledig anoniem moet blijven, dan kan ik daar niet achter staan.

    Komt er binnenkort misschien nog een stichting die gratis (anonieme) huwelijksfotografen aanbiedt?

  11. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 21:12  | reageer

    Het gaat hier niet om de eer van de fotograaf, maar dat is gelijk het manco. Het gaat in tegen alles wat gebruikelijk is in professionele fotografie. Een professional die zichzelf kan wegcijferen? Het kan, kennelijk. Maar geloof me, in de post mortem fotografie moet je jezelf toch al op de achtergrond houden.

    Ik ken de stichting niet en heb er ook geen ervaring mee. Ik kan me het geluk van ouders voorstellen. Een mooie herinnering aan een overleden kind is waardevol. Dat is op zichzelf een mooie vergoeding voor de fotograaf. Maar Geert vanden Broeck heeft wel gelijk als hij er op wijst dat oneerlijke concurrentie op de loer ligt.

    Overigens, petje af voor de fotografen die dit werk willen doen.

  12. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 22:16  | reageer

    Ik heb een beetje een vreemd gevoel bij de suggestieve vraag of er ook een stichting voor huwelijksfotograven komt, een vergelijking die in dit kader misplaatst is denk ik.
    Ik denk dat Sommige !! professionele fotograven een iets te groot ego hebben en alleen nog maar commercieel kunnen denken, jammer .

  13. Geert Vanden Broeck
    Geert Vanden Broeck schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 22:50  | reageer

    @Jeroen, niks groot ego, maar mijn kinderen moeten ook eten en een beetje netjes gekleed gaan.

  14. EdC
    Profiel EdC schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 23:04  | reageer

    Jeroen, waarom is de vraag van Geert misplaatst? Hij is kennelijk een beroeps in deze tak van fotografie. En zoals een bruidsfotograaf zijn vraagtekens zet bij mensen die zijn werk gratis doen, heeft ook de beroeps post-mortem fotograaf dat recht.

    Als ik de website bekijk, dan gaat het vooral om foto's van doodgeboren kindjes. Ik vind het fantastisch dat er fotografen zijn die op dat moment hun professionaliteit gebruiken om de ouders een mooi portret te schenken. Maar op welk moment is het gepast voor fotografie geld te vragen? Is het fotograferen van een overleden wat ouder kind niet net zo emotioneel voor de ouders?

    Voor mij hoort de dood bij het leven en is het niet gek ook dan een reportage te maken. En die reportage hoeft in principe niet gratis te zijn. De fotograaf staat hier op één lijn met bijvoorbeeld de bloemist, van wie ook niet wordt aangenomen dat hij het rouwboeket kosteloos aanbiedt.

  15. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op woensdag 28 oktober 2009 om 23:45  | reageer

    Ik snap de vraag, maar ik denk dat je je niet helemaal kunt voorstellen om wat voor een omstandigheden het gaat. Het is voor de ouders echt een noodgeval. De keuze of er een fotograaf zal komen is vaak al moeilijk genoeg. En die moet er dan ook vaak binnen een uur zijn.
    Ik zou zelf als fotograaf dit werk absoluut niet voor geld willen doen. Dat zou gewoon niet goed voelen. Een beetje alsof je geld zou vragen om iemand te reanimeren, om geen oneerlijke concurrentie voor de professionele hulpdiensten te zijn. Maar zo'n vergelijking gaat natuurlijk mank.
    In veel ziekenhuizen werken ook medische fotografen die in het begin ook weerstand tegen het werk van de stichting hebben, maar de meesten zien na enige tijd in dat dat toch heel ander werk is. Bovendien is hun organisatie vaak niet ingericht op 24 uurs beschikbaarheid.

    Als fotograaf weet je vantevoren precies onder welke voorwaarden je werkt. Als je je daar niet in kunt vinden moet je er gewoon niet aan beginnen.

  16. Remco
    Profiel  Remco schreef op donderdag 29 oktober 2009 om 09:27  | reageer

    Ik ben het eens met Geert Vanden Broeck. Natuurlijk is het mooi en loffelijk en iedere fotograaf moet doen wat-ie goeddunkt, maar het is concurrentie en ik kan er ook niet goed mee leven dat de fotograaf anoniem blijft.

  17. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op donderdag 29 oktober 2009 om 17:28  | reageer

    interessante respectvolle discussie!,
    Ik ben van mening dat als een stichting professionele fotografen vraagt om kosteloos hulp te bieden, en er geen naam van de fotograaf bekend wordt, wat is er dan oneerlijk, leg het me uit.

    Over het feit wat geert aangeeft over de kinderen eten geven en mooie kleertjes, begrijp ik, en in die context ben ik het met Geert eens dat als er amateurs geld vragen voor zulke opdrachten en geen belasting afdragen dat is is oneerlijke concurrentie.

    Fotografie blijft een kunstvorm, en als er gedreven amateurs het leuk vinden om dit gratis aan te bieden Bv bruidsreportage, dan mag je mij vertellen welk recht de professianals hebben om iemand het uitoefenen van een hobby te beletten??.

    maar jezelf opzij zetten voor een goed doel is nobel en iets waar wat meer bij stil gestaan zou mogen worden .

    Ik wil tot slot benadrukken dat ik zeer zeker niet mn gelijk halen, want een ieder heeft recht op een eigen mening,
    dit is inderdaad een gevoelig punt wat ik al vaker over heb willen schrijven discussieren, dus als er iemand zich geroepen voelt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord