Crash! Omgaan met bedrijfsdata zoals foto's
maandag 10 augustus 2009, 22:42 door Ed Coenen | 6.784x gelezen | 13 reactiesVanmorgen deed-ie het nog. Terug van even weg bleek de computer niet meer aan de praat te krijgen. 'Crash van de harde schijf,' luidde de boodschap van de leverancier. De harde schijf werd vervangen; de computer kon weer van begin af aan worden opgebouwd. Er is wat verloren gegaan, maar niet de RAW-bestanden. Die waren op een externe harde schijf opgeslagen.
Op mijn werk kwam ik een paar maanden voor het eerste het begrip 'resilience' tegen, nadat een oud-collega daarover een boek hadden geschreven. Hij heeft met enkele anderen onderzocht wat de veerkracht van bedrijven is als zij door een calamiteit worden getroffen. Een brand is een voorbeeld van zo'n calamiteit, maar het kan ook gaan om een stevige stroomstoring of een inbraak (camera's weg), of een grotere calamiteit als de ontruiming van een gebied.
Niet zo interessant voor de beantwoording van deze vraag is dát een bedrijf na een ramp weer opstart, maar de snelheid waarmee dat gebeurt. De productie moet doorgaan, met de minste overlast voor klanten. Grote organisaties kunnen dat doen door productie en voorraden te spreiden over meer bedrijfspanden. Dat kost geld, maar niet kunnen leveren is nog veel kostbaarder.
Een fotografiebedrijf is in zeker opzicht een productiebedrijf met productiemiddelen en een magazijn met halfproducten en gereed product. Productiemiddelen zijn hier de camera's en de hard- en software voor fotobewerking en administratie. Het magazijn van halfproducten herbergt de voorraad RAW-bestanden; het magazijn gereed product bestaat uit de bewerkte beelden die ooit verkocht zijn, of klaar staan voor aflevering. Dit noem ik de essentiële voorraad, gerelateerd aan de productie. Een fotografiebedrijf zal ook minder essentiële voorraad hebben. Een pak fotopapier is ook voorraad, maar is snel vervangbaar, dus niet zo essentieel.
Voor bedrijven en ondernemers is ook het uitvallen van computers een calamiteit. Ik moest daaraan denken na de crash van de harde schijf van mijn computer. Van het ene op het andere moment hield-ie ermee op. Ik kon er direct meer naar de verkoper, die er nog dezelfde (zater)dag een nieuwe harde schijf in monteerde.
Daarmee begon de wederopbouw. Alle software opnieuw installeren, waarbij Lightroom nu ineens weer in het Engels functioneert. Was nog snel gedaan vond ik. Echt vele uren ging er vervolgens zitten in het opnieuw keyworden (lekker Nederlands) van de RAW-bestanden. Die trefwoorden stonden op de verloren gegane harde schijf.
Wat is verloren? Mijn adresboek met e-mailadressen. Dat ruimt op, maar van sommige oude contacten hoop ik nog eens een mail te krijgen. Wat mappen met teksten moet ik ook weer aanvullen. En de map met nogal wat fotobewerkingen is ook verdwenen. Maar de schade viel uiteindelijk mee.
Overigens, minder dan een week later bleek mijn computer op het werk kaduuk. Problemen met het moederbord, volgens de IT-onderneming die de ICT-omgeving onderhoudt. Daar bleek het gemak van een echt externe opslag. Na vervanging van een kastje onder het bureau kon ik weer gewoon doorwerken. De map met het bedrijfsfotoarchief stond daar ook nog netjes, met trefwoorden.
Geleerd: maak minstens één back-up van alle correspondentie, administratie en alle bewerkte en onbewerkte foto's. En kijk wat externe opslag kan betekenen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.
13 reacties
-
Elja Trum schreef op maandag 10 augustus 2009 om 22:45 | reageer
Oei, altijd een pijnlijke manier om achter de gaten in je back-up systeem te komen. Overigens kun je vanuit Lightroom de keywords en andere aanpassingen op de foto's opslaan bij het RAW bestand door op CRTL-S te drukken (eerst alle foto's selecteren met CRTL-A).
Dan zit de informatie niet langer alleen maar in je Lightrooms catalogus, maar bij elke foto. Je kunt ook een instelling zetten die ervoor zorgt dat dit automatisch na elke wijziging gebeurt. -
EdC schreef op maandag 10 augustus 2009 om 23:23 | reageer
@Elja. Goede tip over Lightroom. Scheelt bij de volgende crash (of bij de aanschaf van een nieuwe computer) een hoop werk.
-
Reinoud schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 00:04 | reageer
Zorg gewoon voor een goede backup van zowel je foto's als de Lightroom database (!). Je raakt namelijk ook alle collecties e.d. kwijt. En doe dat dan ook meteen buitenshuis.
Ik heb een NAS doosje in de kelderkast dat elke nacht een sync doet naar eenzelfde kastje bij een kennis. Kosten: eenmalig 350 euro extra (voor die buitenshuis dan). Dat is prima betaalbaar voor kleine zelfstandigen -
Reinoud schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 00:05 | reageer
En als je toch aan het backuppen bent: vergeet ook de directories met de Lightroom presets niet!
-
Arno schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 00:09 | reageer
Goed artikel! Ik backup alles 3 keer, na een reportage 2 keer: 1 als extra backup voor in de kluis en 1 als korte termijn backup voor een eventuele crash van het systeem. De derde backup is minimaal 1 keer per maand en die gaat op een extern adres in de kluis.
Het is wat omslachtig en het kost wat aan goede backup harde schijven maar het werkt wel en de kans om alles kwijt te raken is minimaal. Alle backups zijn in zijn geheel makkelijk terug te zetten en er gaat ook geen informatie verloren. Laatst nog een crash gehad en alles terug moeten zetten en gelukkig tot de conclusie gekomen dat het werkt en dat alle informatie bij de foto's goed is teruggezet. -
Niels schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 07:29 | reageer
Inderdaad erg jammer om er zo achter te komen hoeveel foto's je hebt...
Er is voor je Outlook trouwens een heel handig programmaatje.
Dit heet pfbackup en is gewoon van Microsoft.
Heb dit ook draaien, en deze maakt - om de aangegeven tijdsperiode - automatisch een backup van al je .pst bestanden.
Ik laat deze naar een externe harde schijf back-uppen, en laat deze om de week draaien (duurt nog geen minuut) waardoor je in het ergste geval maar 1 week mailverkeer etc. kwijt bent.
Je vindt hem hier. -
Charles schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 09:59 | reageer
Naast normale backups op de pc (naar ander deel van schijf) alles via Ghostprogramma (incl. alle instellingen van de computer, e-mail etc.) naar een externe drive.
-
Digitale Fotografie schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 10:23 | reageer
Een gratis programma om op windows systemen betrouwbare backups te maken is
SyncToy. Hiermee kun je intelligent bestanden (mappen) synchroniseren, kopiëren en backuppen naar andere (externe) harddisks inclusief preview. Een NAS of backup bij een kennis is natuurlijk ideaal als er een keer iets met je huis/kantoor/studio gebeurt. -
Harmen schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 12:03 | reageer
Koop gewoon een MAC en hang er een externe HDD aan heb je altijd een volledige backup van al je bestanden met het standaard meegeleverde Timemachine programma
-
Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 12:59 | reageer
@Elja: wijzigingen opslaan in de raw... tjonge.. als ik dat geweten had.
Thanks voor de tip -
-
EdC schreef op dinsdag 11 augustus 2009 om 21:31 | reageer
@Harmen. Een externe HDD geeft je wel een volledige backup, maar wil je een bedrijf 'veerkracht' geven (en dat is de kern van mijn verhaal) dan is dat niet voldoende. Voor de continuïteit van de business, of van het familie-archief, is het beter data (ook) buiten de deur te plaatsen. Een echt externe HDD, dus
-
NielsThijssen schreef op dinsdag 18 augustus 2009 om 11:59 | reageer
Ben sinds kort over naar een Apple, en het backup draaien gebeurt nu volautomatische (middels Time Machine). Nu nog een vette NAS, en je kan de handelingen voor het backuppen vergeten. Wel nog tussentijds oefenen met terughalen van een bestand
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Luminar NEO krijgt een panorama functie
door Nando Harmsen
-
Hoeveel software heb je voor je foto's nodig?
door Nando Harmsen
-
Affinity Photo Version 2 is gelanceerd
door Nando Harmsen
-
Update voor Luminar NEO in het najaar van 2022
door Nando Harmsen
-
Skylum lanceert Luminar NEO
door Nando Harmsen
-
Er is een grote update van Affinity Photo
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.