100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

De spiegelreflex is dood, lang leve de systeemcamera!

maandag 12 oktober 2020, 22:44 door | 9.357x gelezen | 49 reacties

Volgens de geruchten worden er komende weken weer een aantal mooie nieuwe camera's aangekondigd. Voor zover ik gezien heb eigenlijk alleen systeemcamera's. Ik durf het dan ook te zeggen: De spiegelreflex is dood, lang leve de systeemcamera!

Canon EOS R5

Canon EOS R5

Op enkele hele specifieke fotografiespecialisaties na, is de systeemcamera op alle vlakken beter dan spiegelreflexcamera's. Bij mij is er dan ook geen twijfel: mijn volgende camera is ook een systeemcamera.

Kijk je puur naar specificaties, dan is er niks wat een spiegelreflex kan wat een systeemcamera niet net zo goed voor elkaar heeft. Vergelijkbare sensoren, beeldkwaliteit, bediening, scherpstelsnelheid en meer.

Altijd live-view


Het grootste voordeel van een systeemcamera is dat je direct in de elektronische zoeker het beeld kunt zien zoals het eruit gaat zien wanneer je afdrukt. Tenminste, in de gemiddelde situatie. Eigenlijk net zoals iedereen ook al jaren gewend is op zijn smartphone.

Je kunt nog voordat je de foto maakt de belichting aanpassen naar smaak en direct zien wat het effect is. Was de leercurve met de digitale spiegelreflex al heel veel korter geworden: met een systeemcamera is het nog een stapje sneller.

Nikon Z7

Nikon Z7

Droom voor portretfotografen


Nu fotografeer ik zelf het liefst portretten. En laat vrijwel elke systeemcamera tegenwoordig automatische oogherkenning hebben. Er wordt hierdoor direct scherpgesteld op het oog van de geportretteerde.

Regel nummer 1 bij een portretfoto is: stel scherp op de ogen. Bij een systeemcamera gaat dit dus volautomatisch. Je moet zo wel erg goed je best doen om nog een onscherpe foto te krijgen. Zelfs wanneer je op f/1.2 werkt. Ik vind het heerlijk fotograferen!

Sony a7r mark III

Sony a7r mark III

Compacter en lichter


Nu kun je een Canon R5 of een Nikon Z7 niet direct een kleine camera noemen, maar vergeleken met vergelijkbare spiegelreflexcamera's is toch duidelijk dat systeemcamera's niet alleen compacter, maar ook lichter zijn.

Dat is vrijwel altijd een gunstige bijkomstigheid: minder gesleep. Ook objectieven kunnen een stuk lichter zijn, alhoewel veel van de prachtige nieuwe objectieven die verschenen zijn ook gewoon flink aan het gewicht zijn.

Fuijfilm X-T4

Fujifilm X-T4

Voordelen van een spiegelreflex


Er zijn een paar kleine onderdelen waarbij een spiegelreflex in het voordeel kan zijn. Wanneer je fotografeert in het donker bijvoorbeeld. De elektronische zoeker heeft hier meer moeite mee en geeft je een korrelig en soms wat hakkelend beeld.

Bij een spiegelreflex is je zoeker optisch en zie je dus gewoon wat je ook met het blote oog zou zien. dat kan prettiger zijn in sommige situaties.

Een ander voordeel is het batterijgebruik. Doordat een systeemcamera, als je door de zoeker kijkt, constant een beeldscherm moet tonen gebruikt hij flink wat extra stroom.

Canon 5D mark IV

Canon EOS 5D mark IV - spiegelreflex

Je kunt het echter probleemloos uren uithouden met een systeemcamera. En een extra accu is niet duur en eenvoudig mee te nemen. Mara in sommige situaties kun je de spiegelreflex hierbij dus ook het voordeel geven.

In mijn ogen wegen de beperkte nadelen van een systeemcamera niet langer op tegen de mooie voordelen. De systeemcamera heeft de spiegelreflex overtroffen op alle belangrijke gebieden.

Hoewel bekende camerafabrikanten als Canon en Nikon het volgens mij nog niet toe durven te geven, hebben ze zelf ook wel door waar het heen gaat. Aankondigen de komende jaren zullen vooral op het gebied van systeemcamera's komen.

De dagen van de spiegelreflex zijn geteld.

Denk jij ooit nog een spiegelreflex te kopen?


Ik ben overtuigd van de superioriteit van de systeemcamera. Jij ook? Of is jouw volgende camera nog gewoon een spiegelreflex? Waarom wel of niet?

Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

49 reacties

  1. Marcel
    Marcel schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 10:17  | reageer

    Ook Ik ben overtuigd van de superioriteit van de systeemcamera , na 35 jaar met spiegelreflex ben ik over gegaan naar een Sony RX 10 IV , alles steeds bij en geen gesleurd meer met een rugzak vol lenzen !

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 10:37  | reageer

    @Marcel; Een Sony RX10 mark IV is een bridge camera. Eigenlijk een systeemcamera met vast objectief. Zeker ook een alternatief, maar zelf ben ik nog wel fan van het kunnen verwisselen van objectieven.

    Jij bent duidelijk nog een stapje verder in het proces. vrolijk

  3. Bart van Dijk
    Bart van Dijk schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 11:04  | reageer

    Ik ben sinds kort overgestapt van een Canon spiegelreflex naar Sony systeem. En het bevalt me uitstekend. Ik doe vooral straatfotografie en de snelheid en het compacte formaat zijn ideaal

  4. Hans
    Hans schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 11:59  | reageer

    Beste Elja,
    Speciaal voor de cropfactor heb ik er toch een canon 90D bijgenomen.
    De spiegelloze camera's koppelen wel EF-S lenzen, maar je verliest dan
    de helft van je pixels, met de 90D hebben tele's een verlengings-factor
    van 1,6, met behoud van het aantal pixels. Dat kan me van pas komen.

  5. Nico van Ast
    Nico van Ast schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 12:21  | reageer

    Ik geloof meer in camera's die de voordelen van beide systemen overbruggen zoals bijvoorbeeld de nieuwe Nikon D780. Deze camera heeft een speciaal hybride AF-systeem voor livebeeldopnamen en een AF-systeem met fasedetectie voor fotograferen door de zoeker.
    Een live zoeker, betere batterijduur en een betere afscherming van de sensor bij het wisselen van objectieven vind ik echt belangrijke kwalificaties bij de keuze van een camera. Daarnaast heb ik een persoonlijke voorkeur voor een grote(re) body voor een betere grip en meer comfort.
    Dus mijn voorkeur gaat uit naar de hybride spiegelreflexcamera.

  6. gast schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 12:33  | reageer

    Ik ben gelukkig een jaar geleden al overgestapt van Canon 5D III Canon 7D II naar Sony A9 en Sony A7RIII. Op dat moment was de spiegelreflex nog redelijk goed door te verkopen, want de prijzen zullen 2e hands rap gaan dalen nu. Ik heb geen moment spijt, de Sony kan enorm hoge ISO waarden aan en dan nog prachtige foto's leveren. De instellingen zijn talloos, waardoor je de camera geheel naar je hand kunt zetten. Het direct zien van onder of over belichting is een enorme pré, zeker in de natuur fotografie waar je in het ene moment op een bosrand focus en het volgende moment een roofvogel in de lucht wil vastleggen. Je merk direct dat de belichting te laag is en kan razendsnel corrigeren om toch ook die roofvogel goed belicht te fotograferen. Mijn macro en groothoek heb ik gehouden i.c.m. met een goede Metabones adapter. Deze lenzen en hun onderwerpen vragen zowieso geen supersnelle focustijden en nieuwe lenzen hiervoor aanschaffen en de oude verkopen vraag een veelvoud van de investering op een goede adapter.

  7. Jan Mrosz
    Jan Mrosz schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 12:41  | reageer

    De systeemcamera heeft ook nadelen.
    Accu sneller leeg, autofocus trager (sport en vliegende vogels).
    De camera is wel een paar honderd gram lichter, maar de goede lenzen zijn net zo zwaar als bij de spiegelreflex....

  8. Chris
    Chris schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 13:05  | reageer

    Enkele jaren geleden overgestapt van Canon naar Fujifilm. Ik heb het mij nog geen moment beklaagd. Ook de autofocus van de nieuwste toestellen is razend snel.

  9. Petra Teeuwsen
    Petra Teeuwsen schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 13:08  | reageer

    Hallo. Mijn plan is om een systeemcamera te kopen voor onderweg, het reizen. Maar voor het fotograferen van dans in het theater en in mijn foto-atelier blijf ik voorlopig bij mijn spiegelreflex. Dat ene moment van perfecte houding is belangrijk. Ik wacht wel met spanning de ontwikkelingen af.

  10. Noor
    Noor schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 13:50  | reageer

    de oudjes doen het nog best.
    Ik blijf nog ff doorgaan.

    Ik vind de knopjes priegelig van de systeemcamera's.
    De lenzen benuttend die ik heb vind ik het evenwicht uit balans.

    Wel zal ik, gezien mijn leeftijd, iets meer moeten kiezen waarmee op stap te gaan.
    Dus geen volle rugzakken meer.
    De 50 mm is voor mij nog steeds een heerlijke lens en lekker licht.
    Tussen ringen erop en je hebt macro.
    Kortom:
    De tijd zal het leren dat ik nog overstap.
    Dan gaat dit spul bij de Analoge verzameling 😊

  11. Ray
    Ray schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 13:54  | reageer

    Ik ben op het punt gekomen om een nieuwe camera te kopen. Thans heb ik een Nikon D7100 , zoomlens 200-500, 17-55 , 18-105 en een 18-200 lens. De camera heeft een crop van 1.3. Ik fotografeer hoofdzakelijk vogels en andere natuur dus snelle AF is wel gewenst. De huidige camera kan jiet echt hoge iso aan want dan teveel ruis.
    Ik ben mij aan het oriënteren en constateer dat er veel aanbod is. Ik denk om naar een systeem camera over te stappen daar dat toch de toekomst heeft. Maar nu komt het punt moet ik bij Nikon blijven en alles inruilen voor een Canon b.v. de R5 of de Sony? Het is moeilijk en denk er dan ook over om alle 3 de camera's een x te huren en te kijken wat het beste resultaat geeft.
    Tips zijn welkom.

  12. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:10  | reageer

    Wanneer ik 5 jaar geleden mijn eerste systeemcamera kocht ging mijn voorkeur als natuur- landschaps- en macro amateur direct naar de micro 4/3 (crop 2). Een pak lichter en goedkoper, vooral de objectieven. Eigenlijk heb ik binnenpretjes wanneer ik bemerk dat ik de spiegelfanaten meestal te snel af ben en bijna nooit een statief hoef mee te sleuren.
    Ik ben begonnen met 2 Olympus E-M1's. Waarom 2? Om met een zelfde gewicht aan fotomateriaal dan een spiegel 2 toestellen met een ander gemonteerd objectief 'ogenblikkelijk beschikbaar' te hebben. Geen gedoe met objectiefwissel in de natuur.
    Een jaartje geleden heb ik me een Olympus E-M1X gekocht, redelijk prijzig, maar wat een toestel. Om één zeer opmerkelijk feit te noemen: 7,5 stops aan beeldstabilisatie, hetgeen me naast scherpte bij veel langere sluitertijden uit de hand ook het voordeel van een altijd lagere ISO oplevert voor donkerder omgevingen.
    De voordelen van een systeemcamera zijn inmiddels overdonderend.

  13. Stef
    Profiel Stef schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:26  | reageer

    Ben twee jaar geleden overgestapt van Canon naar Olympus vanwege o.a. het gewicht (problemen met nek en schouder). Wat ik verrassend vond was de razendsnelle scherpstelling van het MFT systeem. Ook '40M High Res Shot'-functie, Focusstaking, Wifi, HDR, Live composite mode, ook het gebruik van Panasonic lenzen en dat je meteen zien kunt hoe de opname gaat worden. Voor mij alleen nog maar systeemcamera.

  14. scoot-shooter
    Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 14:48  | reageer

    Het hele artikel laat duidelijk het voordeel van een systeemcamera zien ( zelf werk ik er ook mee), en toch.. op je vraag of ik ooit nog een spiegelreflex-camera zou willen kopen : Ja
    Nog altijd heb ik heimwee naar mijn olympus E-volt-410, waarvan de kleuren echt veel mooier waren dan ik bij mijn systeem-camera heb gezien. Het is dat ik de lenzen ervan niet meer heb, ( verkocht om de systeem- lenzen te kunnen kopen) maar anders ging ik echt op zoek naar een spiegel=reflex van olympus

  15. Dick
    Dick schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 15:12  | reageer

    Precies 2 jaar geleden ruilde ik m'n Canon 5D4 in voor m'n eerste systeem camera de Canon R . Met ontzettend veel plezier gebruikt. Totdat de R5 in het vizier kwam. Die heb ik dus vorige maand aangeschaft met 1000euro inruil voor de R. Ik wilde die 45M pixels want ik ben een zoom, macro en crop freak! Wat een camera, wow, je vraagt je af of het nog beter kan. Vast wel denk ik dan ook, maar dat duurt nog een aantal jaren. Tot dan dan vrolijk

  16. Jean-Pierre
    Jean-Pierre schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 15:13  | reageer

    Ik gebruik ze nu allebei (Canon 5DIII en Sony A7RIII), maar gezien de laatste ontwikkelingen zal mijn volgende en Canon R6 zijn...

  17. Jan van Rijswijck
    Jan van Rijswijck schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 16:08  | reageer

    Ik ben erg gelukkig met mijn Fujifilm X-T3 met 56/1.2 voor portretten en voor binnen. Superscherp! Elja heeft mij met de portretbijbel op dit spoor gezet en daar ben ik hem dankbaar voor.

  18. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 16:15  | reageer

    Ik lees nergens over de extra warmte die een beeldsensor genereert, omdat die constant aan staat bij een systeemcamera. Ik sluit niet uit dat zo'n sensor dan oververhit raakt. Een keer dat het gebeurt, zit je met een kapotte camera. De sensor en de beeldprocessor lijken mij juist de 2 duurste onderdelen van de camera. Ook zal de sensor van een systeemcamera eerder vuil kunnen worden. Er zit immers geen spiegel en gordijn/spleetsluiter voor die de sensor enige bescherming biedt. Dat betekent dus extra kosten voor hen die het niet aandurven zelf de sensor te reinigen. Immers de kans is groot dat de sensor eerder vuil wordt.
    Ik ben echt niet tegen een systeemcamera, maar om nu meteen hosanna te juichen, gaat mij wat te ver. Je moet niet enkel de voordelen benoemen maar ook alle nadelen. Doe je dat niet dan werp je de schijn op je dat economische belangen een belangrijke motivatie zijn om zo'n artikel te schrijven.

  19. Ronnie
    Ronnie schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 16:40  | reageer

    De spiegelreflex is dood? Hmmm ik zou zeggen (en vooral kijken) wat Ken Rockwell daar over te zeggen heeft. Voorlopig (met de nadruk op voorlopig) houd ik het nog even bij mijn D5 en D780

  20. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 16:58  | reageer

    @Donald.
    Ik heb toch al meer dan 50 000 'behouden' foto's geschoten, dus zeker nog wel wat meer clicks. En nog altijd geen enkel vuiltje op de sensor. Moderne camera's hebben vaak een 'trilfunctie' om stofjes, wanneer ze er dan toch mochten opzitten, er af te trillen.
    Ik weet het, oude apen kan je nog moeilijk andere smoelen laten trekken. Systeemcamera's zijn ontegensprekelijk beter geworden dan spiegels, op 'alle' vlakken. Waar je wel rekening mee moet houden is of je al je objectieven die in je bezit zijn verder kan gebruiken, want daar zit de 'echte' kost.
    En dat je liever met een spiegel werkt, dat is een heel goede en met recht verdedigbare keuze ... maar dat ze nog op één gebied technisch beter zouden zijn dan een systeem???

  21. Peter
    Profiel Peter schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 17:13  | reageer

    Op zich boeit het mij niet, of het een spiegelreflex of systeemcamera is. Wat er uit komt, dat is wat telt. Ooit was ik helemaal gelukkig met de Nikon Fullframes en bijbehorende objectieven. Tot dat het gewicht mij parten ging spelen, een hele dag met volle bepakking lopen werd mij, vanwege lichamelijk ongemak, te zwaar. Daarop heb ik een poosje Fujifilm als 2e systeem gebruikt met een paar van hun lenzen. Uiteindelijk helemaal over gegaan en dat tot volle tevredenheid. Met de D700 van Nikon kon ik lezen en schrijven, daar heb ik in de Fujifilm X-H1 zijn evenknie in gevonden. Lekker robuust apparaat, dat goed in de hand ligt. Nu maar uitkijken naar de X-H2!

  22. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 17:15  | reageer

    @Bart; De Sony's zijn ook erg goed ja. Al is er met de R5 en R6 niet veel reden meer om nog voor Sony boven Canon te gaan, in mijn ogen. Het heeft even geduurd, maar Canon is weer bij op systeemcamera-gebied.

    @Hans; Volgens mij ook prima, maar ook daar is wel een systeemcamera oplossing voor: de Canon M50. Ook met cropfactor en hierop kun je een adapter plaatsen om al je EF(-S) objectieven nog te gebruiken.

    @Nico; Dat is natuurlijk ook prima.
    Persoonlijk vind ik de accuduur van systeemcamera's tegenwoordig geen probleem meer. Je kunt er uren mee werken.

    @Gast; Ja, die 'live-view' in je zoeker is echt goud waard. Je hebt nog sneller door wanneer je wel of niet de juiste belichting gebruikt.

    @Jan; de snelheid van de autofocus doet eigenlijk amper meer onder voor de spiegelreflex. Ik zie ook steeds meer sportfotografen overstappen.

    @Petra; Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat je jouw spiegelreflex thuis gaat laten wanneer je eenmaal je systeemcamera hebt. vrolijk

    @Noor; Of de knopjes priegelig zijn ligt ook erg aan merk en type systeemcamera. De Canon R-lijn is bijvoorbeeld helemaal niet zoveel kleiner dan een spiegelreflex. De knopjes zijn ook prima te bedienen.

    @Ray; Wacht in elk geval nog even af wat Nikon morgen gaat aankondigen. Ik denk dat een overstap niet per se nodig is. Een keer de camera's huren is ook geen slecht idee natuurlijk. Dan kun je echt ervaren of je wat gaat missen.

    De D7100 gaat al even mee, je gaat sowieso een flinke upgrade zien in beeldkwaliteit. Maar ook in autofocus, verwacht ik.

    @PixelDude, Stef en Dick; Leuk jullie positieve praktijkervaringen te horen!

    @Jan; Leuk te horen en goed dat ie bevalt!

    @Donald; De camera's hebben allemaal een oververhittingsbeveiliging ingebouwd. De camera schakelt dus uit voordat er schade kan ontstaan. Ik hoor daar ook geen klachten over, moet ik zeggen.

    De sensor wordt inderdaad sneller vuil, dat is een nadeel. Het valt me in de praktijk mee hoe vaak je moet schoonmaken, maar het zal waarschijnlijk wel iets vaker zijn dan bij een spiegelreflex.

    Het schoonmaken van een sensor is niet zo moeilijk of gevaarlijk als de professionele bedrijven willen doen lijken. In veel gevallen licht het vuil vrij los op de sensor. Bij hardnekkig vuil zou ik inderdaad ook lekker naar een gespecialiseerd bedrijf gaan.

    Enne, economische belangen zijn geen belangrijke motivatie voor het schrijven van dit artikel hoor. Niemand heeft me ervoor betaald, helaas. knipoog

    @Ronnie; Ken Rockwell is volgens mij helemaal zo negatief niet over systeemcamera's.

  23. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 18:02  | reageer

    @Pixeldude, ik beweer niet dat spiegelreflex camera's beter zijn dan systeemcameras. Ik twijfel niet aan de kwaliteit. Mijn opmerkingen betreffen vooral het al of niet noemen van voor- èn nadelen.
    Met name die oververhitting vind ik een serieus punt. Nu mag er wel een oververhitting beveiliging op zitten en de camera dan uitschakelt. Maar dat is dan juist het punt. Door die beveiliging kan je een poosje niet fotograferen en mis je mogelijk een belangrijk shot.
    In ieder geval dank voor jouw reactie. Het verruimt in ieder geval mijn blik.

  24. paul
    paul schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 18:13  | reageer

    Verschillende nadelen die aan een systeemcamera worden toegeschreven zijn nu toch wel echt achterhaald. Zo hoor ik dat de Canon eos R5 een energievreter is, daar kan je als gebruiker heel veel aan doen door de juiste instellingen te selecteren. Zo laat ik mijn R5 al na één minuut in slaapstand gaan en dan verbruikt die geen energie meer. Als ik snel een foto wil nemen, dan druk op de AF-on toets en dan is mijn camera onmiddellijk klaar om een foto te nemen. Mijn batterij gaat veel langer mee dan is aangegeven. Als de camera "uit" staat, dat komt er een gordijntje voor de sensor. Dus bij het verwisselen van lenzen zit de sensor beschermt. Zo kan ik nog lang doorgaan met nieuwigheden die recente systeemcamera's hebben meegekregen. De concurrentie is bikkelhard bij de camera fabrikanten en daar kunnen wij als gebruiker maar heel blij mee zijn, ongeacht het merk dat we hebben.

  25. Sheila
    Sheila schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 18:31  | reageer

    LOL, ik kom net kijken omdat ik pas dit jaar de overstap van analoog naar spiegelreflex heb gemaakt (na jaren níet fotograferen buiten huis-, tuin- en keukengebruik van compact camera en smartphone - kleine kinderen e.a. stress). Wellicht ben ik over 20 jaar ook aan een systeemcamera toe.
    Ik vind dit wel een superleuke omgeving om veel over (digitale) fotografie te leren trouwens. Want ik wil weer verder waar ik ooit, heel lang geleden, gebleven was.

  26. Bernie
    Bernie schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 18:40  | reageer

    Al in 2015 ben ik overgestapt van een spiegelreflex naar een Sony Alpha 7R, Op de spiegelreflex had ik alleen de kitlens, dus wisselen van lenzen was geen probleem. De eerste versie van de 7R had toch veel kinderziekten. Een half jaar geleden heb ik de 7R III aangeschaft (de 7R IV vond ik toch wat overdreven), en wat een camera. Snelle autofocus, lange accuduur, groot ISO bereik, eye autofocus voor mens en dier enz. enz. Ik doe voornamelijk landschap-, natuur-, architectuur-, macro- en astrofotografie en vind dat prime lenzen daar beter geschikt voor zijn dan zoomlenzen.(Ik gebruik zelfs de Minolta lenzen uit begin jaren 70 nog met een adapter.)
    Ik moet dus regelmatig van lens wisselen en inderdaad, als je buiten in de wind wisselt komt er toch vuil op je sensor. Dat is wel een nadeel.
    In het donker krijg je met focus peaking toch scherpe foto's.
    Met een L bracket heb je een betere grip op de kleinere camera.
    Ik zeg het ook voortdurend op de fotoclub: het einde van de spiegelreflex is nabij....

  27. Ronnie
    Ronnie schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 18:54  | reageer

    @Elja

    Ok..jij zegt het! Luister en kijk even vanaf pak em beet de 10e minuut tot iets na de 11 minuut en luister even naar z'n commentaar daar.

    Ik zeg niet dat de man een foto-profeet is maar hij wordt gewaardeerd en zegt waar het op staat. Systeemcamera's hebben inderdaad de toekomst maar persoonlijk vindt ik het te ver gaan om te roepen dat de spiegelreflex dood is in welke context dan ook. Er valt voor diverse vormen van fotografie nog een wereld te winnen voor systeemcamera's.

    Ik heb vorig jaar met succes de landscape and nature opleiding gedaan aan het NYIP en zelfs de profs verbonden aan dat instituut willen er nog steeds niet volledig aan.

    Dat is een heel verhaal met allerlei voorbeelden, een ieder moet doen waar hij zich prettig mee voelt en daar vooral voor gaan. Maar ik zie een Z7II een D5 of D6 nog niet zo 1,2,3 inhalen.

  28. Mikko2
    Mikko2 schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 19:25  | reageer

    Het verbaasd me (niet) dat er in geen enkele posting te lezen staat dat men zich de (te) dure aankoop beklaagd want heel vaak kopen "gemiddelde" gebruikers toestellen met véél toeters en bellen om dan na een tijdje vast te stellen dat ze maar een klein percentage van de capaciteiten van het toestel benutten. Maar wie durft dat toe te geven ???

    Geen nood echter ... voor hun is er binnenkort een nieuwere versie en die is niet alleen nog veel duurder maar ook veel handiger (denken ze).

    Al te vaak denkt men dat men alleen met het laatste nieuwe superdure fototoestel perfecte foto's kan maken.
    Ik stel vast ik met mijne Nikon D7200 er niet in slaag om zo'n mooie foto's te maken als mijne maat met zijne Nikon D3200 (soms gaat hij nog op stap met zijne oude Olympus OM40 - nog met filmrolletje).
    Met andere woorden, het is de fotograaf die bepaalt hoe het definitieve beeld er zal uitzien.

    En dus om op de vraag te antwoorden:
    JA, ik koop zeker nog minstens één spiegelreflex.
    Binnenkort komen er blijkbaar genoeg te koop en dan aan gunstprijsjes

  29. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 19:38  | reageer

    @ Ronny
    Vaak zijn profs die verbonden zijn aan instituten zo verknocht aan hun manier van doen ... dat ze niet uit hun comfortzone durven te stappen. Ze zijn geboren met een spiegel in de hand en durven nu niet 'uit' de spiegel te kijken uit vrees hun gezicht te verliezen. 'De' oplossing om hun vel te redden: al wat niet spiegel is, deugt niet. Stel je voor ... al die cursussen op spiegel gebouwd omturnen naar systeem. vrolijk
    @ Donald
    Een bescherming tegen oververhitting zit er op zoals er sprinklers staan in ieder warenhuis. Zelden dat ze in actie moeten komen. Ik heb nog nooit van een oververhittingsdefect gehoord en ik heb zelf al heel wat lange tijd repeterend geschoten, en nog nooit is één van mijn camera's uitgevallen. M.a.w. je focusseert je op een mogelijk probleem dat er geen is. Als dat het enige is dat je weerhoudt van een systeemcamera?

  30. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 20:26  | reageer

    @ Mikko
    Gelijk heb je dat het tenslotte de fotograaf is die het hem al dan niet doet en niet de camera.
    Gelijk heb je dat er heel veel gebruikers zijn die veel te dure en voor hen te complexe modellen in handen hebben om familiefoto's te maken.
    Gelijk heb je om budgettair nog een spiegel te kopen in de wetenschap dat binnen onafzienbare tijd de markt door spiegeloccasies overspoeld zal worden.
    Gelijk heb je om een welbepaalde voorkeur te hebben en daar niet van af te wijken.
    Gelijk heb je om gelijk te hebben, wie heeft dat recht niet?

    Maar daar gaat het niet over in dit artikel. Wel dat het einde van de vroegere topgeneratie 'de spiegel' op sterven na dood is, ingehaald en voorbijgestoken door betere technologie.
    En zoals er mensen zijn die liever in een oldtimer rondrijden en er ongetwijfeld nog te vinden zijn die bij een tweetakt zweren zullen er liefhebbers zijn en blijven van analoge fotografie en van een spiegelreflex. In het verleden werd de overgang gemaakt van analoog naar digitaal. Vandaag wordt de overgang gemaakt van spiegel naar systeem. En daar kan je niets tegen inbrengen. Dat noemt 'vooruitgang'.

  31. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 20:40  | reageer

    @Pixeldude, niets weerhoudt mij van een systeemcamera. Nou ja, toch wel. Het enige wat mij weerhoudt is een lege portemonnee. Mijn 2 crop spiegelreflexen gaan nog wel een tijdje mee. Tijd om te sparen voor mogelijk een systeemcamera.

  32. Marcel M.
    Marcel M. schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 23:45  | reageer

    Mij is altijd al jaren verteld door jullie fotografen, fotojournalisten, -testers en fotomagazines dat het uiteindelijke resultaat van een foto hoofdzakelijk wordt bepaald door (uiteraard) de fotograaf en de kwaliteit van de objectieven. De camera is enkel een instrument (lees: gereedschap). En daarom zie ik geen enkele reden om op korte termijn over te stappen op zo een systeemcamera, nog afgezien van het financiële verlies bij inruil van je nog zéér goede (top) DSLR. Daarvoor zijn mij de verschillen thans nog te gering. Zeker als je altijd tevreden bent geweest met je DSLR, waarom zou je dan ineens overgaan? Voor die paar extra's? Misschien zie je het zelfs niet eens!

  33. gast schreef op dinsdag 13 oktober 2020 om 23:59  | reageer

    mijn spiegelreflex heeft liveview, dus waarom zou ik overstappen. Ik zie wat er voor me staat en kan live van alles aanpassen.

  34. PixelDude
    PixelDude schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 08:47  | reageer

    @ Donald
    Ik vind de portemonnee een prima motivatie. Ik zou om deze reden ook heel veel moeite hebben om over te stappen. Bovendien heeft een wisseling van body vaak gevolgen voor veel andere hardware, met een grotere financiële impact dan de body. M.a.w. het is niet uitsluitend de kost van een nieuwe body die aangerekend moet worden.
    Ik wil wel 'nieuwkomers' ervoor behoeden nog een spiegel te kopen, dat is passé. Spiegel was een toptechnologie zoals ooit stoomtreinen het ook waren.
    Aan de 'oldies' (vergeef me het woord, maar ik mag dat zeggen omdat ik zelf ook een oldie ben) die in het bezit zijn van een spiegel die nog goed functioneert en die fysiek nog voldoende kracht hebben om met zware apparatuur om te gaan ... waarom wisselen? Ik zou ook niet weten waarom.

  35. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 09:35  | reageer

    @PixelDude, we zijn het eens, zegt de ene oldie tegen de andere oldie😃

  36. Mikko
    Mikko schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 09:39  | reageer

    @ PixelDude

    bedankt dat je op alle punten mijn standpunt bevestigd.
    Dat is leuk om te lezen maar het gaat er mij niet om "mijn gelijk" te halen.
    Het gaat om het principe dat men de consument wil verleiden om sneller en méér iets te kopen en je moet het niet nodig hebben of te wachten tot het defect is.
    Het is al genoeg dat het ouderwets is en dat men anders niet mee kan met de moderne tijd of zoals je het zo mooi omschrijft "de vooruitgang"
    Hopelijk kunnen we binnenkort terug ons normale leven hernemen en ga dan eens naar een fototentoonstelling
    Zou het je lukken om te zeggen welke foto met een spiegelreflex of wel met een systeemcamera genomen is ? Ik denk het niet
    Mijn conclusie is dus dat het nieuwe systeem wel een verbetering zal zijn maar of ik daar direct ga in zal meegaan ???

    We, de meesten onder ons, zijn ooit overgestapt van analoog naar digitaal en binnenkort zullen we inderdaad zo goed als verplicht zijn om met de systeemcamera te fotograferen gewoon omdat de spiegelreflexen niet meer gemaakt zullen worden

    Je kan het goed vergelijken met de evolutie van de tv's
    Ga naar een elektronicazaak en probeer daar eens een moderne tv te kopen met een beeldbuis .... ? Dat zal niet meer lukken vrees ik.
    Uit het oogpunt van verbruik, veiligheid, bedieningsgemak, ... is dat ook een hele verbetering geweest
    Net zoals je nu geen tv met beeldbuis meer kan kopen voorspelde men toen dat er geen filmrolletjes meer gemaakt zouden worden ...

    Dus de afgelopen 15 jaar heb ik een 5-tal nieuwe digitale toestellen gekocht (gemiddeld ééntje om de drie jaar)
    Niet omdat ze defect waren maar telkens omdat de specificaties en het gebruiksgemak veel beter waren (vooral in de beginjaren van de digitale toestellen heb ik me vaak een beter toestel aangeschaft)
    Alleen, in de vorige 35 jaar dat ik aan fotografie deed heb ik het met 2 semiprofessionele toestellen gedaan (ééntje om de 17,5 jaar) en die deden nog perfect hun job toen ik ze verkocht

    Het is niet dat ik verknocht ben aan mijn spiegelreflex, niet uit mijn comfortzone durf te treden of wegens koppigheid niet wil overstappen naar een systeemcamera
    Voor mij zijn de "gadgetjagers" - zoals ik ze noem - de ideale personen om alle kinderziektes uit die eerste ontwerpen te halen zodat de gewone fotograaf nadien met een verbeterde versie (upgrade) van dat toestel op stap kan gaan

    ps. herinner je je het artikel nog waarin te lezen stond dat de smartphone camera van de gsm de compactcamera's zouden gaan verdringen?
    Dat is een gelijkaardige evolutie en ook daar stellen we vast dat wie graag een keertje foto's maakt eerder zal opteren voor een gsm met een zeer goede camera dan voor een compactcamera. Idem voor ondergetekende knipoog)

    Dat is de vooruitgang en die is inderdaad niet te stoppen (enkel te vertragen zoals door het coronavirus waar hopelijk iedereen mag van gespaard blijven)
    Oh ja, ik ben niet jaloers op wie zich het laatste nieuwe toestel gaat aanschaffen, ik wens ze er veel fotografiegenot en vele leuke foto's mee
    Ik ben gewoon tevreden met het toestel dat ik heb en dat doet wat ik ervan verwacht

  37. Noor
    Noor schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 11:48  | reageer

    Ik had niet beter kunnen verwoorden👍😊

  38. André Vosselman
    André Vosselman schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 11:57  | reageer

    De uitspraak : "de spiegelreflexcamera is door, leve de systeemcamera" gaat wel erg ver. Behalve als geld geen rol speelt.

    Ik zie wel diverse voordelen van een systeemcamera maar ook de nadelen; en dan met name de kosten.
    Als hobbyfotograaf werk ik al lang met Sony spiegelreflex camera's (heb nu al een tijdje de A68) en heb in de loop der jaren een aantal (voor mij mooie en acceptabele) objectieven aangeschaft. Als dat allemaal vervangen moet worden ben ik zo maar een paar duizend Euro kwijt en dat is het mij (nu) niet waard.

    Als hobby-fotograaf kan ik mij prima redden met de spiegelreflex, dus voor mij leeft die nog wel een tijdje....



  39. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 13:25  | reageer

    @André; Meestal zijn er goede adapters om je bestaande objectieven te blijven gebruiken. Ik weet niet precies hoe dat met de Sony zit.

    Overigens heb ik zelf ook nog geen concrete plannen een nieuwe camera te kopen. Ik werk dus ook nog even met mijn Canon 5D mark III.

    Mijn bedoeling met het artikel is om duidelijk te maken dat een systeemcamera inmiddels een uitstekende vervanging is voor een spiegelreflexcamera. Als je een nieuwe camera gaat aanschaffen: kijk dan naar een systeemcamera.

  40. Ronnie
    Ronnie schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 14:42  | reageer

    @pixeldude

    De profs bij het NYIP leren je veel heel veel technieken 1 op 1, en dat maanden lang. Ze leren je niet de keus maken tussen systeem of spiegelreflex daar is de opleiding helemaal niet op afgestemd.

  41. Noor
    Noor schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 15:37  | reageer

    Mee eens Elja. Als ik nu zou moeten aanschaffen dan zou ik wel voor systeem gaan.
    Maar heb nu zoveel normale lenzen. Ga ik dus niet inleveren voor ander merk.
    Hooguit als de d800 het begeeft dat ik dan de body vervang.

  42. PixelDude
    PixelDude schreef op woensdag 14 oktober 2020 om 15:47  | reageer

    @Ronnie
    Weet je welke onderneming hier ook prima op inspeelt?
    En je moet niet verder zoeken dan hier: PHOTOFACTS.
    Tot op heden heb ik nog geen andere cursus, classroom of internet, gevonden die start van een systeemcamera. Allemaal van een spiegel. Wanneer je dan informeert of een systeemcamera ook OK is dan krijg je als antwoord 'ja, dat kan ook nog wel'. Wanneer je dan zegt dat je een micro 4/3 gebruikt dan wordt je als een vreemde eend in de bijt beschouwd. M.a.w. de programma's van trainingscentra en opleidingen zijn meestal oerverouderd. Niks up to date met de huidige technologie.

  43. Ton Rothengatter
    Ton Rothengatter schreef op donderdag 15 oktober 2020 om 10:11  | reageer

    De prestaties van de huidige systeem camera's zijn inderdaad indrukwekkend. Ik kom in de verleiding om naast mijn beide spiegelreflexcamera's er een systeemcamera bij te nemen. Wel een fikse aanschafprijs. En ik ben verknocht aan mijn 5D.
    Gestart indertijd met een tweedehandsje, de eerste versie, daarna jarenlang met de 5D mark3 en vrijwel vanaf de dag van uitgifte een 5D mark 4. Een sublieme camera in alle omstandigheden inzetbaar. Wel je objectieven up graden. Maar een geweldige en betrouwbare camera samen met de excellente L objectieven van Canon is dit voor mij de top.
    Voor mij is de spiegelreflex nog steeds nummer 1.

  44. Noor
    Noor schreef op donderdag 15 oktober 2020 om 12:23  | reageer

    Elja.
    Is het ook mogelijk om.de laatste reacties bovenaan te krijgen?

  45. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 oktober 2020 om 12:24  | reageer

    @Noor; Niet echt zo hier.
    Maar je kunt vanaf de homepage wel op 'laatste reacties' klikken. Dan krijg je de nieuwste reacties bovenaan.

  46. Noor
    Noor schreef op donderdag 15 oktober 2020 om 12:55  | reageer

    Ah. Ga ik dat proberen.
    We moeten nu steeds naar onderen scrollen.
    "Meer reacties" aanklikken en dan weer scrollen.....

  47. Lou Bronger
    Lou Bronger schreef op donderdag 15 oktober 2020 om 15:16  | reageer

    Beste Elja,
    Ik ben nog steeds heel blij met mijn Canon 1Dx en de Canon 6d markII. Ik weet ook zeker dat mijn volgende camera een systeemcamera zal zijn. Maar zolang deze twee camera's goed functioneren, denk ik niet na over vervanging.

  48. primefoto.nl
    Profiel primefoto.nl schreef op vrijdag 16 oktober 2020 om 14:48  | reageer

    Is de spiegelreflex dood?

    Bij mij is ie in 2013 overleden toen ik mijn Fujifilm X-E1 er bij kocht als lichte meesleep camera. Niet veel later volgde de X-T1, de X-T2 en de X100F. Daar ben ik nu nog, want ze doen het nog steeds prima, zelfs de X-E1.

    De spiegelreflex zal voor de regulieren fotograaf uitsterven, maar er zullen altijd mensen zijn die ze blijven gebruiken zolang ze er nog zijn. Zo wordt 4"x5" ook nog steeds door enkelen gebruikt net zoals de 6x6 en de kleinbeeld camera. Dat is ook prima, maar mainstream zal toch overgaan op de ML camera. Beiden, DSLR en ML hebben hun voor en nadelen. Welke je gebruikt maakt idd voor het resultaat niets uit, maar toch zul je met de moderne ML er uiteindelijk kwalitatief meer uit kunnen halen. Maar iedereen voor zichzelf bepalen welke eigenschappen je belangrijker vindt.

    Zelf gebruik ik Fujifilm X100F en de X-T2 met 3 primes (14mm f2.8, 35mm f1.4 en de 56mm f1.2). Daar heb ik genoeg aan. Voor macro nog wat 30+ jaar oud nikon glas en een leica 180mm f4R. Ik werk er op de ouderwetse manier mee bij landschappen e.d. Dan gaat de spotmeter ook mee, maar dat is persoonlijk mijn manier van werken. Het voordeel van die manier van werken is wel dat het niet uitmaakt welke camera je voor mijn neus zet. Ik kan er elke techniek bijna wel mee doen zonder een gadget te gebruiken. Dat maakt voor mij zaken als panorama, IBIS en OIS en andere gadgets dan ook overbodig. Maar omdat velen het willen, stoppen de fabrikanten het er in. De fabrikant wil immers verkopen. Dat is ook bepalend voor het overlijden van de DSLR als mainstream camera type. De GSM zal de instapcamera verdrijven en de ML de DSLR. Alleen wat verstokte oude fotofielen zullen er nog aan vast blijven houden, maar dat zullen de uitzonderingen op de regel zijn.

  49. peterheins
    Profiel peterheins schreef op zondag 11 april 2021 om 14:25  | reageer

    Ik heb 2 jaar geleden mij 2 Canons 760 D ingeruild voor de canon M5. Nog geen moment spijt gehad. Wat het batterij verbruik aangaat , ik laatst een familie shoot gedaan , 318 foto's gemaakt en de batterij was nog niet leeg. Shhoot was ongeveer een uur. Wat wel zo is dat je voor goede lenzen toch op de EF-S lenzen terug valt en dan wordt het gewicht voordeel weer teniet gedaan. Het lijkt wel of Canon met de M-serie op 2 gedachten hinkelt. Als er in die serie vergelijkbare lenzen waren dan heb je juist voordeel van het gewicht en formaat. Ik gebruik de 11-22 en 55-200 EOS-m . En verder heb ik EFs lenzen. Sigma100-400 11-24mm Tamron Sigma 17-70mm Contemporary. Kwaliteit is prima en de snelheid ook. Zeer gedetailleerde foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord