De wondere wereld van exceptioneel transport
zaterdag 3 december 2011, 20:55 door Guus van der Linde | 7.001x gelezen | 6 reactiesIn vervolg op de positieve reacties op mijn eerdere blogpost over de wondere wereld van de scheepvaart, wil ik hieronder graag een vervolg geven aan een reeks blogposts over transport. In deze editie heb ik geprobeerd het indrukwekkende beeld van exceptioneel transport te vangen.
In deze transportklus moesten twee schoorsteendelen voor een te bouwen energiecentrale in Finland vervoerd worden vanaf een fabriek in Duitsland. Het transport zou in verschillende etappes plaatsvinden. Voor wat beeld en geluid: het ging om twee schoorsteendelen die respectievelijk 43 meter en 25 meter lang waren met een gewicht van 135 (!) en 65 ton. Gigantische delen die nog groter lijken als ze over de weg gaan.
Als eerste zouden de twee delen vanuit een loods op het fabriekterrein naar buiten worden geloodst. Een heel secuur en mooi gezicht; vooral de concentratie van de chauffeur is prachtig om te zien!
Foto 1: Opperste concentratie
ISO 100, f/9.1, 1/320s
Eenmaal buiten, zouden de twee gevaartes in konvooi, vergezeld door de Duitse politie, naar de binnenhaven van Meppen geleid worden. Hemelsbreed een route van 25 kilometer. Echter door barricades onderweg (verkeerslichten, bruggen, bomen) moest er een alternatieve route gezocht worden die bijna 100 kilometer bedroeg. Onderweg was het mooi te zien hoe nauw het past om de schoorsteendelen onbeschadigd te vervoeren.
Foto 2: De delen draaien langzaam de grote weg op
ISO 200, f/10, 1/400s
Foto 3: Politiebegeleiding
ISO 400, f/5.6, 1/200s
Eenmaal aangekomen bij de haven van Meppen, werden de schoorstenen in een binnenvaartschip overgeladen, die zou vertrekken naar de haven van Delfzijl. In de haven van Delfzijl zijn de delen voor de laatste keer overgeladen; dit maal op een zeewaardig schip, die naar de eindbestemming Finland zou vertrekken.
Foto 4: De havenkade in Delfzijl
ISO 100, f/10, 1/500s
Foto 5: Zwaargewicht door de lucht
ISO 200, f/7.1, 1/800s
Foto 6: De bemanning van de zeeschip
ISO 100, f/9, 1/400s
Wat vinden jullie van deze blogpost? Na dit tweede deel hoop ik volgende week een volgend en laatste deel te schrijven in dit drieluik. Het onderwerp is dan de afbouw, het transport en de opbouw van een boortoren. Ik ben benieuwd of jullie ernaar uitkijken...
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!
6 reacties
-
EdC schreef op zaterdag 3 december 2011 om 21:49 | reageer
Als amateurfotograaf en medewerker bij de grote Wagenborg-groep móet je zulke foto's wel maken. Je zou wel gek zijn als je de mogelijkheid niet benut. Mooi, hoor. Foto 1, 3 en 5 vind de mooi om te zien. Foto 4 is te gewoon, die had je misschien beter vanaf een hoger standpunt of van dichterbij kunnen maken, maar is wel bruikbaar als een foto bij een persbericht in vakbladen. Foto 2 kan misschien in nabewerking nog ietsje meer aantrekkingskracht krijgen. Maar kom maar op met het volgende deel.
Werken bij een bedrijf dat fotogenieke vaar- en voertuigen beheert -
tonv schreef op zaterdag 3 december 2011 om 23:52 | reageer
Wat ik van deze post vind? Een spectaculair onderwerp waar je prachtige beelden van kunt maken! Dat gezegd hebbende vind ik de kwaliteit van de foto's wisselend. Bijv. Foto 1 is qua belcihting en sfeeruitdrukking uiterst geslaagd terwijl Foto 2 en 4 nog nabewerking nodig hebben. Niettemin een geslaagde serie dat zonder meer een vervolg waard is! Ik ben daarom benieuwd naar deel 3 Guus.
-
Arno schreef op zondag 4 december 2011 om 00:40 | reageer
Ik ben het een beetje met Ton eens m.b.t. de nabwerking maar foto 1 maakt dat ruimschoots weer goed die slaat meteen aan i.c.m. de titel van de blogpost en is dus zeer geslaagd en erg mooi. Wat een leuk onderwerp om te volgen en kijk ook uit naar deel 3.
-
guusvanderlinde schreef op zondag 4 december 2011 om 16:25 | reageer
Bedankt allemaal voor de positieve reacties! Zelf vind ik het ook een bijzonder leuk onderwerp om te fotograferen. Een volgende deel komt dan ook snel! En dit maal hopelijk meer kwalitatief goede foto's!
-
Erik schreef op zondag 4 december 2011 om 16:44 | reageer
Ik kan helaas niet zo erg enthousiast zijn hierover. Allereerst vind ik de keuze van het onderwerp zachtgezegd bijzonder. Ik zie de link niet met fotografie. Afgezien van het feit dat het interessant is om te fotograferen, maar als dat een criterium is, dan is het hek van de dam.
De nadruk ligt daarnaast ook niet op hoe dit nou handig vast te leggen, ligt bijvoorbeeld je keuzes die je hebt gemaakt tijdens het maken van de foto's eens toe. Dit is namelijk op deze manier naar mijn idee meer iets voor een transportwebsite dan voor een fotosite. Wie is je doelgroep met dit stuk?
De foto's verder, vind ik van matige kwaliteit. Een tweetal slaan volgens mij volledig de plank mis en verbaas ik me over dat die in het stuk staan. De eerste foto geeft verwachtingen die je in de rest van het stuk helaas niet waar kan maken, en dat is erg jammer.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima als je schrijft en dat plaats, maar ik heb daar zo wel mijn mening over. Ik hoop dat je met alle meningen iets doet om er zo van te groeien -
Bram Berkien schreef op zondag 4 december 2011 om 16:50 | reageer
Erik, het valt me sowieso op dat een aantal bloggers hier met name stukken schrijft waarin gewoon een aantal van de eigen foto's wordt geplaatst, met een kleine toelichting over wat we hier zien. Ik vind dit over het algemeen niet bijster boeiend, het is meer iets om bij een fotoclub te laten zien dan om op een fotoblog te plaatsen, of het moet wel heel uitzonderlijk materiaal zijn.
Het krijgt wel toegevoegde waarde als we een kijkje achter de schermen krijgen of als er tips bij staan. In dat geval zou het interessant zijn geweest om te weten hoe Guus toegang kreeg tot het fotograferen van dit transport, hoe hij zich had voorbereid (route, interessante momenten), hoe het in de praktijk ging etc.
Guus, in je foto's mis ik 1 ding heel erg. Dit gaat harder klinken dan ik het bedoel, maar wat ik mis is visie. De foto die dit wel heeft is nummer 1, hier spreekt duidelijker een emotie en bedoeling uit. Foto 3, 4 en 6 zijn niet meer dan snapshots. Vooral bij foto 6 weet ik echt niet wat je hier nu mee wilt zeggen. Ik heb het idee dat je misschien wat onder de indruk was van hetgeen zich voor je ogen voltrok en daardoor de essentie niet hebt kunnen vastleggen. Een beetje als iemand die voor het eerst een stad als London bezoekt. Dan maak je foto's van de Big Ben, Tower Bridge, Picadilly Circus etc., maar dit zijn foto's waarmee je niemand meer echt zult verbazen.
Zoals al eerder gezegd zou wat extra nabewerken ook geen kwaad kunnen. Foto 4, 5 en 6 zijn te donker. Foto 2 en 3 zijn op plaatsen te licht, hebben te weinig contrast en zou wat meer zwarten kunnen gebruiken.
Maar eigenlijk is wat ik nu doe volgens mij juist niet echt de bedoeling, dit blog is er naar mijn mening (maar wie ben ik, ik heb pas net 3 bijdragen geschreven) niet om individuele fotografen elementaire feedback te geven op hun foto's.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Goede voorbereiding is het halve werk!
door Guus van der Linde
-
De wondere wereld die scheepvaart heet
door Guus van der Linde
-
Reportagefotografie: sfeer en afwisseling
door Ed Coenen
-
Op reportage naar het trafo-konvooi
door Ed Coenen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.