Goede voorbereiding is het halve werk!
zondag 15 januari 2012, 19:23 door Guus van der Linde | 6.771x gelezen | 17 reactiesMijn vorige post ging over de wondere wereld van exceptioneel transport. Ik kreeg positieve comments, maar ook een aantal minder positieve. Deze hadden betrekking op het feit dat ik weinig in ging op mijn voorbereiding, mijn ervaringen in de praktijk en mijn visie op de serie foto's.
Minder positieve feedback is natuurlijk niet altijd leuk, maar zoals Erik Busstra in zijn comment schreef: 'Ik hoop dat je met alle meningen iets doet om er zo van te groeien'. En dat ben ik van plan! Vandaar in deze blogpost een herkansing.
Onlangs heb ik voor mijn werk namelijk wederom een speciaal transport ritje gefotografeerd, die geschikt zou zijn voor mijn herkansingspoging. De rit ging in ieder geval ditmaal van Emmen naar Drachten over (grotendeels) de N381, een weg die mij niet geheel onbekend is. Vijf diepladers zouden elk een biertank van 41 ton zwaar, 21 meter lang en 7 meter doorsnede vervoeren.
Het konvooi zou vergezeld worden met acht busjes transport begeleiding. Op papier een indrukwekkende klus; de beelden had ik dan ook al in mijn hoofd gemaakt. Nu nog zaak dit in de praktijk te brengen!
Opdrachtformulering
Wat was nu de bedoeling van deze fotoklus? Mijn opdrachtgever wil graag met deze serie foto's het vakmanschap van de chauffeurs aantonen en bewijzen bij (potentiele) anderen klanten. De WOW-factor in de foto's moest dus groot zijn. In onderstaande foto's komen een aantal WOW foto's terug, maar ook foto's om te illustereren waar ik fototechnisch tegenaan ben gelopen. Ik geef onder elke foto aan wat mijn bedoeling ermee is in deze blogpost.
Mijn voorbereiding
Voorafgaand de dag dat het transport zou plaatsvinden, heb ik de gehele route uitgekauwd met behulp van Google Maps en Street view. Op de gehele route van circa 80 kilometer heb ik acht punten gemarkeerd die ik in ieder geval zou willen gebruiken om foto's te maken.
Deze punten gaven allemaal een andere perspectief op het convooi: bovenop een viaduct, slalommend langs verkeerslichten, op een afrit, et cetera. De punten heb ik vervolgens in mijn hoofd geprent, want ik moest het kunnen dromen!
Uitdagingen en oplossingen
Voor deze klus waren er drie grote moeilijkheden / uitdagingen: het transport was dermate breed (7 meter) dat inhalen onmogelijk is. Als ik dus eenmaal achter het konvooi zou raken, dan kom ik er niet meer langs. Niet echt handig voor mooie foto's.
Daarnaast zou de colonne om zes uur 's ochtends vertrekken uit Emmen. Vroeg opstaan is niet erg, maar het was nog pikkedonker rond deze tijd! Ook niet ideaal voor mooie foto's. Dan zit je alweer vast aan (te) hoge ISO waarden, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de foto's door toenemende ruis. Tot slot zou er veel regen vallen, wat sombere grijze foto's geeft (maar ook niet ideaal is voor de fotoapparatuur). Genoeg uitdagingen in ieder geval!
Om het eerste probleem te tackelen ben ik niet met de auto gegaan, maar ben ik achterop de motor van mijn gezelschap geklommen. Dit bleek achter een gouden greep. We waren in staat overal langs, tussendoor en er voorbij te manoeuvreren. Dit is ook voorwaarde nummer één geweest om alle foto's te kunnen maken die ik in gedachten had.
Om probleem twee, de duisternis, wat te omzeilen besloot ik niet vanaf zes uur bij Emmen te beginnen, maar later in te schakelen. Tegen half acht zou het konvooi bij de kruising A28 / N381 bij Beilen zijn; makkelijk te bereiken én de schemer zou langzaam gaan inzetten. Aangekomen bij dit punt was het transport echter nog niet te bekennen.
Ik besloot ze richting Emmen tegemoet te rijden en wat wou het geval? Vlak buiten Emmen troffen we de vrachtwagens aan, ze waren pas vertrokken. Dit betekende dat we (bijna) de hele route mee konden rijden en dat het snel licht zou worden. Geluk moet je dus soms dus ook gewoon hebben!
De eerste plek waar we ons klaar maakten voor de eerste foto's was bovenop het viaduct bij Zweeloo. Waar ik bang voor was, gebeurde inderdaad. Genoodzaakt door de duisternis moest ik foto's van minimaal ISO 4.000 maken, wat best veel korrel in de foto's gaf. Wel geeft het de sfeer goed weer.
Foto 1: Transport is een 24/7 business: dag én nacht inzetbaar!
Gelukkig werd het bij dit viaduct ineens wel snel licht. Binnen een klein half uur, toen de laatste auto het viaduct passeerde, was het beduidend lichter geworden! Dit is hieronder duidelijk te zien in vergelijking met de eerste foto.
Foto 2: In vergelijking met foto 1 is er binnen een kwartier duidelijk meer licht!
Toen alle vrachtwagens en de begeleiding voorbij waren, wisten we dat het heel moeilijk zou zijn om het konvooi voor te komen. We besloten een stuk af te snijden langs een parallelweg door wat boerendorpjes.
Dit bleek tevergeefs. Het transport reed behoorlijk door, waardoor we alsnog achter de vrachtwagens belandden. Er zat niks anders op dan mee te rijden tot aan Appelscha, waar de colonne van rijbaan zou switchen, omdat ze niet onder de verkeerslichten door pasten. Zelfs langs de flitspalen rijden bleek moeilijk voor de chauffeurs; hij ging er bijna af!
Foto 3: Langs een flitspaal rijden blijkt nog een behoorlijke uitdaging!
Vanaf Appelscha zijn we continu voor de colonne gebleven: op parkeerhavens snel wat foto's maken en weer een stuk vooruitscheuren. Zo ging het verder tot aan Oosterwolde; hier wachtte weer eenzelfde actie met een aantal verkeerslichten.
Deze lange weg was behoorlijk saai om originele foto's te maken. Na twee parkeerhavens had ik het wel gezien en keek ik uit naar het volgende punt: de aansluiting op de A31 bij Drachten. Wat ik persoonlijk wel mooi vond om te zien is dat het complete verkeer moest wijken voor het transport. in combinatie met een smaller wordende weg moest tegemoetkomend verkeer naar de berm, vluchtstroken of parallelwegen uitwijken.
Foto 4: Iedereen maakt ruimte voor de gevaartes op de weg
Foto 5: Wegen worden smaller..
Aangekomen bij de A31 bij Drachten kwam er een spectaculair stuk van de route: vele delen werden op de tegenliggende rijbaan gereden. Dit was ook een element dat de opdrachtgever graag benadrukt zou willen zien. Regulier verkeer moest op aandringen van de politie zo kort mogelijk gestremd worden.
Binnen vijf minuten moest het gehele convooi dit punt voorbij zijn. Alles zou dus aan moeten komen op perfect sturen van de chauffeurs. En het lijkt makkelijker dan het is (let op de relaxte houding van de chauffeur)!
Foto 6: De afrit vanaf de A31 wordt gebruikt als oprit
Foto 7: En weer verder op de A31!
Na een paar kilometer op de rijksweg ben ik de auto's vooruit gereden en heb ik bij de noordkant van Drachten gewacht totdat het convooi daar de afslag had bereikt. Het duurde even en dat is niet fijn op een snelweg waar auto's je met volle snelheid voorbij razen!
Toch wilde ik nog een laatste shot van de auto's in Drachten. Doordat ik de route had bekeken, wist ik dat er een tweetal rotondes nog aan zouden komen. Ik hoopte hier op mooie beelden.
Foto 8: Convooi in aantocht richting afslag Drachten Noord.
Nu was het niet ver meer naar de eindbestemming: de haven van Drachten. Na ruim vier uur zijn de vijf tanks aangekomen in Drachten en was ik ruim 700 foto's rijker. Ik was erg benieuwd naar het eindresultaat op een groot scherm.
Aangezien veel foto's in de haast zijn gemaakt om de colonne voor te blijven, had ik niet veel tijd om zaken als sluitertijden, diafragma en ISO waarden te controleren. Door de grote hoeveelheid is er gelukkig voldoende mooi en bruikbaar materiaal. Hopelijk geven bovenstaande foto's een goede indruk.
Uiteindelijk heb ik de foto's 1, 4, 6 en 7 aan mijn tevreden opdrachtgever gegeven. Ik hoop daarnaast dat ik met de overige foto's in deze blogpost een betere indruk heb gegeven van de voorbereiding en verloop van deze fotoklus. Tips zijn overigens altijd welkom!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!
17 reacties
-
Bram Berkien schreef op zondag 15 januari 2012 om 19:44 | reageer
Guus, dit is een fijn verhaal om te lezen, je vertelt goed over je proces en ervaringen ter plaatse. Dit geeft het echt een meerwaarde om te lezen, in plaats van dat het alleen maar een showcase is van je werk.
Wat betreft je selectie heb je exact de goede keuze gemaakt, dit vind ik ook de meeste boeiende foto's. 8 kan heel mooi zijn maar zou je nog wat na moeten bewerken, hij is iets te donker en mag wat dramatischer (heftige kleuren), dan had je hem ook zo op kunnen sturen denk ik. -
Peter van Veen schreef op zondag 15 januari 2012 om 20:48 | reageer
Mooi verslag Guus! Dit is echt stukken beter dan het vorige. Nu kun je als lezer in de huid van de fotograaf kruipen. En aansprekende foto's!
-
-
Erik schreef op zondag 15 januari 2012 om 21:12 | reageer
Aangezien je me noemt in het stuk, moest ik het ook wel lezen. En dat was geen straf!
Goed de feedback ter harte genomen en er een interessant stuk van gemaakt. Mooi om te lezen hoe je de wensen van de opdrachtgever zoveel mogelijk probeert te behalen en wat je daarbij tegenkomt. Ik denk dat dit de goede insteek is voor dit soort stukken.
De foto's zelf spreken me nu ook meer aan dan de vorige foto's, mogelijk ook door het verhaal erbij.
Zoals Bram al zei kan er misschien hier en daar in de bewerking nog wat meer uitgehaald worden, maar dat zijn details die wat mij betreft op dit moment even niet belangrijk zijn. In het schrijven heb je namelijk wat mij betreft een grote stap vooruit gezet, doorgaan zo zou ik zeggen
Erik -
guusvanderlinde schreef op zondag 15 januari 2012 om 21:43 | reageer
Zucht van opluchting hier! Bedankt allemaal voor jullie reactie! Eventuele tips, behalve de nabewerking, zijn welkom!
-
Henk Hulshof schreef op zondag 15 januari 2012 om 21:51 | reageer
mooie foto's hoor!
-
Erik schreef op zondag 15 januari 2012 om 22:19 | reageer
Ik lees een gezonde spanning in je reactie Guus Dat is mooi
Wat je eventueel zou kunnen doen is dit proberen verder te ontwikkelen naar buiten een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld eens een stuk schrijven over het werken met opdrachtgevers, hoe je aan hun wensen kan voldoen, wat erbij komt kijken etc. etc.
Ik ben persoonlijk niet direct gecharmeerd van stukken over bepaalde locaties op een algemeen fotografie weblog. Wat ik passender voor een plek als deze vind, is een algemeen stuk over werken met opdrachtgevers bijvoorbeeld. Iets wat universeel toe te passen is, en hier en daar onderbouwd wordt met voorbeelden Misschien een idee voor weer een volgend stuk?
Hopelijk helpt dit je zelf ook om je te ontwikkelen in je schrijf- én fotografiestijl. Ik hoor ook graag hoe je daar zelf tegenaan kijkt, lijkt me leuk om te horen! -
rewitha schreef op zondag 15 januari 2012 om 22:19 | reageer
Mooie reportage. Mijn partner smult van dit soort reportages, hij is een van de chauffeurs! Toevallig niet van deze klus, wel vaak bij andere 'moeilijke, brede, hoge, lange' transporten. Inderdaad, de mannen blijven relaxt! Ik smul van je uitleg, ik moet nog veel leren op fotografie gebied (vind ik). Ik leer veel van andere fotografen!
-
Gast schreef op maandag 16 januari 2012 om 00:35 | reageer
Tja Erik, lijkt er nu toch een beetje op dat de schrijver van dit stukje zich maar moet gaan aanpassen aan jouw werkwijze en de manier waarop jij het graag ziet
Waarom accepteer je gewoon niet dat ieder zijn eigen schrijfstijl heeft??
Guus , goed geschreven stuk en foto 8 springt eruit -
tonv schreef op maandag 16 januari 2012 om 04:25 | reageer
Prima stuk Guus! Erik z'n wenken zijn niet verkeerd maar je moet je eigen handschrift ontwikkelen. Zowel tekst en beeld hebben een sprong voorwaarts gemaakt t.o.v. de vorige posting. Ik heb ervan genoten. Er is al opgemerkt dat de nabewerking nog ruimte biedt voor doorontwikkeling. De 'kers op de pudding' zou je kunnen zeggen.
-
Bram Berkien schreef op maandag 16 januari 2012 om 09:05 | reageer
Het valt me op dat 'Gast' alle reacties eigenlijk altijd zo negatief opvat als mogelijk is. Je begrijpt hopelijk toch dat in dat geval Erik gewoon opbouwende kritiek geeft, en aangeeft waar zijn eigen voorkeur naar uit gaat? Hij schrijft niet: wat een rotstuk, als je volgende niet meer universeel toe te passen is lees ik nooit meer een van je creaties. Volgens mij maak je je druk om niets
-
ton schreef op maandag 16 januari 2012 om 10:17 | reageer
Leuk om te ZIEN en te lezen. Goeie keus om voor n motor te kiezen. De tijdsdruk maakt het moeilijk, door het haasten maak je vanzelf fouten. Je vergeet iets aan of uit te zetten.
Als je de wagens op je afkomen lijkt het wel SF.... -
Erik schreef op maandag 16 januari 2012 om 10:23 | reageer
Bram, bedankt voor je reactie! @Gast, jammer dat je je naam er niet bij zet. Het staat me eigenlijk tegen om tegen een zo anoniem iemand te reageren, erg onpersoonlijk.
Het kan vanalles lijken, maar je kan zeggen wat je wil, maar ik geef feedback en feedback komt altijd van iemand zelf. Ik geef aan wat ik nog graag anders zou willen zien en het is aan Guus om te kijken wat hij daarmee doet. Inderdaad ontwikkelt ieder zijn eigen stijl en het mooie is dat dat automatisch gaat, een onderwerp bepaalt namelijk niet wat voor stijl iemand heeft.
Enfin, ik kan er een heel pleidooi over houden, maar dat ga ik niet doen. Ik hoop dat deze gast de volgende keer uit de anonimiteit wil stappen, wees verantwoordelijk voor wat je zegt en durf daar voor uit te komen, dat doet bijna iedereen hier -
JohanSr schreef op maandag 16 januari 2012 om 21:58 | reageer
En ik zeg dat het keurig verzorgd is, en het ziet er indrukwekkend uit.
-
Bram Reinders schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 08:58 | reageer
Wat een geweldige serie, waar je opdrachtgever bijzonder blij mee moet zijn.
Ik vondt de eerste serie ook al indrukwekkend, al was niet iedereen het daar mee eens, en dat hoeft ook niet, maar hier heb je de eerste serie ver overtroffen, vooral foto 5, 7 en 8 springen er voor mij uit.
De uitvoerige uitleg is geweldig en begrijpelijk geschreven, en ik weet zeker dat er velen zijn die dit artikel lezen er veel aan kunnen en zullen hebben. -
geweten schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 09:58 | reageer
foto's aan je opdrachgever gegeven? Neem aan dat gegeven gepaard ging met een rekening en dat het niet voor niks ging?!
-
ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 11:40 | reageer
@ geweten: Volgens mij was Guus voor zijn werkgever op pad, dus gebeurt dat in de baas z'n tijd. Lijkt me een salariskwestie dus
Terug naar de inhoud dus!
Goeie keuze die je hebt aangeleverd, en een gouden greep om op die motor te gaan zitten inderdaad. Netjes!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
De wondere wereld van exceptioneel transport
door Guus van der Linde
-
Fotografietip #1: Voorbereiding
door Johannes Klapwijk
-
Reportagefotografie: sfeer en afwisseling
door Ed Coenen
-
Op reportage naar het trafo-konvooi
door Ed Coenen
-
Digitale Spiegelreflexcamera Pre-Fotoshoot Checklist
door Peter van Veen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.