Een rondreis door Marokko in vijf delen; deel 3
vrijdag 10 augustus 2012, 20:14 door Yljas Roeper | 6.182x gelezen | 4 reactiesIn het vorige deel van dit feuilleton waren we onderweg van Oujda naar Meknès. We hebben net ingecheckt bij een hotel. Het is nog vroeg, zeker voor Marokkaanse begrippen, waar een deel van het leven zich vooral 's avonds afspeelt. We besluiten dus om de stad te gaan verkennen en ergens een hapje te eten.
In de vooravond bezoeken we de grootste en mooiste poort van Marokko, Bab el Mansour. In de schemer maak ik mijn eerste foto's van de poort, zoals ik hem nog nooit gezien heb. Nachtfotografie, of wat daar voor door moet gaan, is een nieuwe ervaring voor me.
Tegenover de poort, op het Place el Hedime, is het een drukte van belang. Overal staan straatverkopers hun waar aan te prijzen. Als ik boven de mensenmassa uit een verkoper fotografeer, roept hij wat tegen me. De omstanders, benieuwd tegen wie de verkoper het heeft, wijken uiteen en ik krijg de kans om tussen hen door een tweede foto te maken. De eerste plaatjes van Meknès zijn een feit.
Bab el Mansour gefotografeerd in het schemerlicht; een eerste poging tot nachtfotografie
De straatverkoper, die liever niet gefotografeerd werd
Na het eten op één van de terrasjes, bezoeken we de overdekte markt. Die staat vol met kruiden, koekjes, dadels, groenten en fruit. Ik weet niet waar ik beginnen moet met fotograferen en word na een uur door m'n vrouw met zachte dwang richting hotel gedirigeerd. Het is genoeg geweest voor vandaag.
De overdekte markt nabij Place el Hedime staat vol met allerhande eten en gebruiksvoorwerpen
De volgende ochtend bezoeken we wederom Bab el Mansour. Vervolgens steken we Place el Hedime over en duiken we de Medina van Meknès in. In de nauwe straatjes heb ik mijn camera ingesteld op diafragma voorkeuze, zodat ik snel kan reageren op wisselende omstandigheden.
Dan weer richt ik mijn camera gewoon op de scene die ik wil fotograferen, om op een volgend moment een zogenaamd hipshot uit te voeren. Het spannende van dat laatste is de onzekerheid van je compositie in combinatie met de vaak schuine beeldlijnen. Het is inmiddels één van mijn favoriete manieren van fotograferen.
Straatfotografie in de nauwe straten van de Medina
In de medina bezichtigen we de Medrasa Bou Inania, een Koranschool uit de veertiende eeuw. De combinatie van donkerbruin houtsnijwerk, wit gedecoreerd gips, gesneden friezen en typisch Marokkaans zellij mozaïek tegelwerk vind ik elke keer dat ik het zie mooier worden. Ik kan niet stoppen met fotograferen. Elke hoekje wil ik in beeld brengen en ik zou willen dat ik een kunstenaar was, zoals de bouwers van deze Medrasa waren.
Binnenplaats van Medrasa Bou Inania
Prachtig zelij tegelwerk met friezen en gipswerk in Medrasa Bou Inania
Tot slot lopen we vanuit richting het mausoleum van Moulay Ismaïl. De sobere vertrekken in combinatie met het zachte geel stralen rust uit. Buiten de grafkamer is een ruimte met rieten matten en een mighrab, een gebedsnis.
De matten en grafkamer mogen alleen zonder schoenen betreden worden. Voor de matten ligt dan ook een flinke rij schoenen. Op het moment dat ik aan kom lopen, komen de schijnbare eigenaren van de schoenen net terug uit de grafkamer.
Ik maak een plaatje van de schoenen in combinatie met de halve onderbenen, die gehuld zijn in opgerolde spijkerbroeken of de typische Marokkaanse habijten. Als ik vervolgens de grafkamer en bijbehorende ruimten betreed, is het vrijwel leeg en heb ik alle tijd om foto's te maken van ook dit geweldig gedecoreerde bouwwerk.
De binnenplaats van Mousoleum Mouay Ismaïl
Fontein met op de achtergrond geschilderde panelen in Mousoleum Moulay Ismaïl
Dit is het derde deel een reisverhaal, dat in vijf delen gepubliceerd zal worden op Photofacts. Het is een verhaal, dat ik graag deel met de lezers om de schoonheid van Marokko in zowel woorden als beelden te laten zien. Dat het mag inspireren om dit prachtige land ook eens te bezoeken.
Dit verhaal is eerder in vrijwel ongewijzigde vorm inclusief twaalf foto's gepubliceerd in Chip Foto-Video Digitaal 2010/01, Uitgeverij F&L.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.
4 reacties
-
martinphili schreef op zondag 12 augustus 2012 om 21:04 | reageer
Knappe serie foto's Yljas!
-
-
duusker schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 10:13 | reageer
Echt mooie sfeerfoto's. Goed getimed en gekadreerd, volgens mijn smaak tenminste.
Maar misschien heeft die straatverkper niet geroepen dat hij niet gefotografeerd wilde worden, maar "voor wat hoort wat!" en had je hem geld moeten geven, net als World Portraits -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
Een inspirerende reis naar Lofoten, Noorwegen
door Nando Harmsen
-
Verstandig of onzinnig? Een camera voor de hobby en voor op vakantie.
door Nando Harmsen
-
Doet de Fuji X-Pro1 nog mee?
door Yljas Roeper
-
Tips voor op fotoreis. Deel 4: foto's veilig opslaan
door Nando Harmsen
-
Tips voor op fotoreis. Deel 3: ken je camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.