Eerste vakantie ervaringen met een dSLR
zondag 7 september 2008, 19:45 door Erwin Derksen | 8.186x gelezen | 3 reactiesEen vakantie is natuurlijk de uitgelezen gelegenheid om je foto apparatuur eens goed te leren kennen. Voor mij als amateur tenminste, want als professional kan ik me voorstellen dat het juist lekker is die apparatuur een keer niet mee te sjouwen.
De tas waar alles in zat heb ik in mijn vorige artikel uitgebreid beschreven, deze beviel ronduit uitstekend, behalve dan dat je bereid moet zijn om hem altijd mee te nemen. Ik kan me voorstellen dat mensen het irritant vinden, maar ik vindt het juist prettig om alles bij je te hebben. Ik wil gewoon het juiste objectief kunnen kiezen. Van mijn vorige (hybride) camera had ik al de ervaring dat ik het meesjouwen van een tas niet erg vindt.
Ik had dus mee:
- Sony Alpha 350 + lader
- Extra accu + geheugenkaart (2 x 4GB)
- Tamron 11-18 f/4.5-5.6
- Sigma 24-70 f/2.8 DG Marco
- Sigma 70-300 APO (mijn laatste aanwinst)
Het lastige van vakantiefoto's vind ik dat je zelden het ideale licht hebt, zo knetterde tijdens onze vakantie de zon volop en dat maakt het lastig om mooi belichte foto’s zonder opvallend harde schaduwen te maken. Ook viel het me op dat het gebruik van een groothoek objectief in die omstandigheden vaak onderbelichting oplevert, een center lichtmeting of simpelweg +0,7EV lost dit voor mij vrijwel altijd op, hoewel ik de groothoek foto’s op de PC toch nog vrij donker vindt.
Heel opvallend, vind ik overigens dat wanneer je met een SLR en een niet-KIT lens rondloopt je als snel gezien wordt als een soort van professional! Niet alleen in een land als Albanië (waar je sowieso overal een attractie bent en dus uitgebreid en ongegeneerd bekeken wordt) maar ook in Nederland. Mensen maken zelfs ruimte voor je, of vragen je om een foto te nemen. Dat had ik met mijn hybride toch minder.
Ik moet zeggen dat ik de groothoek erg veel heb gebruikt, er was licht in overvloed en je krijgt hiermee prachtige overzichtsfoto’s die de meeste andere toeristen niet kunnen maken, zo heb ik een aantal mooie plaatjes kunnen maken van het ‘casa poporului’ van Ceauşescu in Boekarest.
Het uitzicht vanaf het balkon dat voor de toespraken van de Roemeense dictator moest dienen. Hij heeft er nooit gestaan.
Uitzicht vanaf het balkon van het 'Casa Poporului' over de Piatza en Bulevardul Unirii
Zelf vind ik het groothoek effect hier super!
Dat geldt ook voor onderstaand plaatje, met een normale camera krijg je dit er dus nooit op. Om te benadrukken hoe ver ik er vanaf stond heb ik de voorgrond in takt gelaten, let op het formaat van de bussen en auto's.
De 24-70 is erg veel ingezet en kan dus gezien worden als mijn 'standaard' lens.
Maar toch, met de 70-300 kun je dan weer onderstaand tafereel vastleggen, iets wat met 24-70 dus nooit gelukt was. Ik heb de 70-300 echter minimaal gebruikt, had verwacht dat ik dit meer zou doen, maar het startpunt van 70mm maakt deze lens in mijn optiek niet algemeen bruikbaar.
Handmatig treinen wassen in de hoofdstad van Albanië, Tirana.
Let op de open / kapotte raampjes.
Met de 24-70 kon ik wel weer deze foto maken, genomen net voor totale duisternis zodat de lucht mooi blauw blijft. Ik heb diverse van dergelijke foto's gemaakt, maar het sterretje (veroorzaakt door een diafragma f/14) vond ik wat toevoegen.
Het grootse centrale plein van Tirana, Albanië
Overigens, voor alle foto’s geldt dat ze zo onbewerkt als Jpeg uit de camera komen, ik heb wel een aantal RAW foto’s gemaakt, maar ik moet nog tijd vinden om die eens te bewerken. Ik constateer ook dat je toch redelijk 'bewust' fotografeert, ik kwam met minder foto's thuis dan ik gedacht had. Kortom, ik ben erg blij dat ik een digitale spiegelreflex met objectieven gekocht heb. Hij is erg bruikbaar gebleken en ik heb er foto’s mee kunnen maken die anders niet mogelijk waren geweest.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.
3 reacties
-
Peter van Veen schreef op maandag 8 september 2008 om 07:06 | reageer
Die groothoekfoto's komen inderdaad wel imposant uit de verf. Vooral de tweede, door het formaat van de auto's en bussen krijg je een idee hoe immens groot dat gebouw wel niet is. Staat er mooi op!
-
zonnevogeltje schreef op maandag 8 september 2008 om 07:35 | reageer
Mooie plaatjes. Ik vind groothoek foto's altijd weer verrassen, zowel op afstand als dicht op het onderwerp. Ik ben er achter gekomen, dat ik op vakantie heel veel in de groothoek fotografeer. Naast een extreme groothoek, vond ik ook een superzoom erg praktisch (18-200/18-250/28-300) helaas heb ik die moeten verkopen om de sigma 17-70 te kunnen betalen.
Ik ben erg benieuwd wat straks de tamron 10-24 gaat presteren. -
Richard Hijmering schreef op maandag 8 september 2008 om 12:44 | reageer
Mooie foto's!
De onder belichting kan ook gewoon aan je camera liggen maar dat het met de wide angle gewoon extra opvalt. Meestal geven amateur camera's een kleine overbelichting omdat beginners de heldere kleuren mooi vinden. De prof camera's geven juist een kleine onderbelichting omdat profs graag het gehele histogram willen gebruiken en achteraf nog willen corrigeren. Daarnaast kan de verschillende belichtings methode (spot, center weighted etc) ook nog uitkomst bieden.
Dat je nu als prof word aangezien klinkt bekend in de oren. Voordurend word je door vreemden gevraagd om een foto te nemen want je hebt er blijkbaar verstand van . Het leukst is om ergens gewoon je camera op te wijzen alsof je een foto maakt. je zal al snel een groepje mensen om je heen zien die dezelfde foto aan het maken zijn.
Richard
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
Eindigt morgen: Profiteer vandaag nog van 40% korting
door Elja Trum
-
De beste en leukste besteding van je vakantiegeld
door Elja Trum
-
Tips voor op fotoreis. Deel 4: foto's veilig opslaan
door Nando Harmsen
-
5 Tips om van je vakantiefoto's mooie reisfoto's te maken
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.