Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Hoezo crisis? Fotograaf in China.

maandag 30 november 2009, 23:11 door | 7.232x gelezen | 19 reacties

Uit mijn laatste artikel 'Hoe fotografeer je een wolkenkrabber?' is op te maken dat de Chinese economie groeit als kool. In de grote steden zoals Beijing, Hong Kong en Shanghai schieten nieuwe shoppingmall's als paddestoelen uit de grond. Het straatbeeld wordt gedomineerd door een opvallend jong wagenpark met een hoog gehalte aan exorbitant dure Westerse automobielen.

Merkengek als de Chinezen zijn geven ze graag geld uit om hun nieuwe welvaart te etaleren met modieuze kleding van toonaangevende Italiaanse fashion brands. De Chinese consument heeft er weer zin in!

Chinese Welvaart


MacDonalds-generatie
Leven en werken in het huidige China is vooral dynamisch. Er gebeurt erg veel in een enorme sneltreinvaart. Beijing wordt ook vaak 'de snelst veranderende stad ter wereld' genoemd en dat kan ik volmondig beamen. Ook Shanghai maakt zich op voor de World expo 2010 en is met grootse projecten in de weer.

Economische vooruitgang heeft natuurlijk ook z'n schaduwzijde. Door de oprukkende verwestering is er in mijn beleving een enorme erosie gaande van Chinese tradities. Duizenden jaren oude wijsheden zijn niet meer in zwang bij de jonge MacDonalds-generatie die meer geinteresseerd is in hun iPhone of felbegeerde Gucci tas. Het is opmerkelijk dat hun ouders veertig jaar geleden niet eens een radio hadden en popmuziek tijdens de culturele revolutie werd afgedaan als verderfelijke westerse producten.

Westerse Fashion
Persoonlijk ben ik gecharmeerd van Aziatisch vrouwelijk schoon en het verwondert mij des te meer hoezeer het Westerse uiterlijk tot schoonheidsideaal is verheven. Elk zichzelf respecterend Chinees reclamebureau huurt met vaste regelmaat Westerse modellen in voor campagnes. Er zijn zelfs al veel modellenbureaus te vinden die zich helemaal op deze lucratieve markt hebben gestort. Voor menig buitenlandse student is het zelfs een mogelijkheid om een extra zakcentje te verdienen.

Italiaanse modehuizen zoals Gucci, D&G, Louis Vutton, Ferragamo en Armani doen momenteel goede zaken in China en openen elke maand wel ergens een nieuwe outlet. Het lijkt erop alsof de bomen tot in de hemel groeien en dat feest zal het komende decennium nog wel aanhouden.

Starbucks


Veelkleurigheid en verwondering
Als fotograaf ben ik vooral verwonderd door de veelkleurigheid en dynamiek van de Chinese samenleving. Ook de contrasten spreken tot mijn verbeelding. Zo loop je een fancy shoppingmall uit en om de hoek vindt je een eeuwenoude Boedhistische tempel. En 500 meter van een Gucci shop verkopen straatventers sokken voor een habbekrats.

Gucci


Het is zonder meer een bont geheel met een totaal andere esthetiek dan de Nederlandse. Daarom had ik de eerste maanden in China ook serieus last van een cultuurshock moet ik zeggen. Na dik vier jaar ben ik er inmiddels helemaal ingeburgerd en gewend aan deze verschijnselen. Voor een Amerikaanse stock agency, gevestigd in Seatlle en Beijing, fotografeer ik veel van het moderne straatbeeld maar ook de traditionele volksbuurten.

Veel van de Beijingers leven nog steeds in de kenmerkende hutongs in het oude stadshart.
Dat zijn smalle steegjes met uitsluitend laagbouw met een zogenaamde courtyard waar in vervlogen tijden de notabelen woonden in de directe omgeving van de Verboden Stad, het majestueze paleis van de Emperor.

Professionele fotografie in China
Door de ontstuimige groei neemt professionele fotografie in China ook een grote vlucht. Er is een ruim aanbod aan goed geequipeerde fotostudio's en steeds meer Europese en Amerikaanse fotografen wagen de oversteek vanwege de aanhoudende recessie op hun thuismarkten. De taalbarriere is nog vaak een knelpunt, maar steeds meer jonge, goed opgeleide Chinezen spreken een aardig mondje Engels.

Toch is het voor Westerlingen zaak de Chinese cultuur te leren begrijpen die totaal anders is dan de onze. Chinezen willen vooral eerst een relatie opbouwen en kijken daarom de kat uit de boom voordat ze met je in zee gaan. Ons Westerse geduld wordt op die manier aardig de proef gesteld!

Komt het tot een opdracht dan is de Chinese klant ook echt Koning. Een briefing is vaak onduidelijk en gaandeweg moet je proberen uit te vogelen wat men nou precies wil. Ook wil men de vrijheid hebben om te wijzigen en veranderen totdat het helemaal naar hun zin is. Die onverwachte dingen moet je in je prijs incalculeren wat vaak lastig is.

Straatbeeld China


Hoezo crisis?
Van een crisis is in China momenteel dus weinig te merken alhoewel dit jaar niet was zoals voorgaande. Natuurlijk gaat zo'n wereldwijde crash heus niet aan China voorbij maar hun economie blijkt veerkrachtiger dan de Europese. Daarbij wil ik toch ook opmerken dat het Chinese succes vooral is te danken aan hun tomeloze inzet. Hun werklust en commitment ligt op een hoger niveau dan wat ik in Nederland heb gezien.

Chinezen zijn een nijver en ondernemend volk waar wij Nederlanders best wat van kunnen leren. Als we de handen ineen slaan kunnen we de crisis het hoofd bieden en er zelfs winst uit halen. Welke winst precies? Misschien de gedachte dat we meer oog hebben voor elkaars belangen waardoor het gras in je eigen tuin ook groener wordt..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciƫle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

19 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 30 november 2009 om 23:43  | reageer

    Ton, chapeau voor dit werk. Prachtige serie over China in jouw stockfoto-collectie.

    Als ik al dat werk zie, dan ben je niet alleen een steengoede architectuurfotograaf, maar ook een geweldige portrettist.

  2. Charles
    Profiel Charles schreef op dinsdag 1 december 2009 om 08:48  | reageer

    Ton, hoe staat het nu met jouw Chinees?
    Fraaie foto's. De laatste is qua kleur en licht heel apart. Lijkt wel een mix van dag- en studiolicht. Een beetje Hollywoodlook maar waarschijnlijk gewoon candid.

  3. tonv
    tonv schreef op dinsdag 1 december 2009 om 09:21  | reageer

    @ Charles
    Momenteel spreek ik basis Mandarin maar studeer frekwent om het uiteindelijk vloeiend te kunnen spreken. De laatste foto is inderdaad candid, genomen bij licht bewolkt weer en zacht, egaal licht met de EF 135 f/2L

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 1 december 2009 om 10:42  | reageer

    Knap artikel: erg interessant.. goed geschreven en nette platen erbij!

  5. Tommy
    Tommy schreef op dinsdag 1 december 2009 om 11:11  | reageer

    Eerst dacht ik dat mooie foto's schieten jouw specialiteit was. Maar nu zie ik dat je taalkundig ook je mannetje staat! Begrijp dat ik er een concurrent bij heb... nahnah

    Hoe dan ook, erg interessant om te lezen! Ben benieuwd naar je volgende vertellingen!

  6. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 1 december 2009 om 12:45  | reageer

    Erg leuk om deze artikelen te lezen!
    Zoals ook al in vorige artikel gezegd.. Je krijgt steeds meer zin om direct af te reizen vrolijk

    Erg leuk en mooie platen!

  7. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 1 december 2009 om 13:45  | reageer

    Naast een verdienstelijk fotograaf ben je blijkbaar ook een verdienstelijk blogger met mooie en boeiende teksten en ik hoop nog veel meer van je te lezen hier op photofacts. Chapeau!

  8. tonv
    tonv schreef op dinsdag 1 december 2009 om 14:56  | reageer

    @ Niels & Arno
    Misschien moet ik Elja maar vragen of ik mag promoveren van gast- naar vaste blogger. Bedankt voor jullie reacties!

  9. gast schreef op dinsdag 1 december 2009 om 17:02  | reageer

    @Ton: als het aan mij ligt met terugwerkende kracht! knipoog

    Ik lees je artikelen graag!

  10. gast schreef op dinsdag 1 december 2009 om 17:07  | reageer

    Trouwens grappig om te zien dat Starbucks (voor degene die het niet kennen een wereldwijde coffee brand) ook echt een wereldwijd begrip is.

    Die dame zit zo mooi met die beker in d'r hand, je zou hem aan Starbucks moeten verkopen vrolijk

  11. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 1 december 2009 om 17:09  | reageer

    Ton, dit was ik 2x hierboven, was vergeten in te loggen...

  12. tonv
    tonv schreef op dinsdag 1 december 2009 om 17:21  | reageer

    @ Niels
    Gezien China een lange theetraditie kent is het succes van Starbucks des te opmerkelijker. Omdat ik geen model release heb kan ik de foto niet gebruiken voor publicaties. Wel jammer maar ja...

  13. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 1 december 2009 om 17:32  | reageer

    @Ton: Had inderdaad leuk geweest...
    Heeft Starbucks maar weer mazzel met deze sluipreclame. vrolijk

  14. PeterB
    PeterB schreef op woensdag 2 december 2009 om 16:22  | reageer

    Prachtig om meer te zien en te lezen over China/Shanghai vanuit jouw perspectief, Ton. En voor betreft de status "gast of vaste blogger": mijn stem voor een promotie heb je!

  15. mmmfotografie
    mmmfotografie schreef op vrijdag 4 december 2009 om 15:43  | reageer

    Ik gun absoluut iedereen de luxe van onze westerse maatschappij maar meestal wordt vergeten wat de prijs is die betaalt wordt door de man met de pet en niet te vergeten het milieu.

    Ten tweede houden China en de USA elkaar vast bij strot met behulp van de Dollar en als het misgaat dan gaat dan zal het niet voorbij gaan aan de rest van de wereld.

    Nee de vooruitgang in China heeft een enorme donkere zijde waar wij maar niet naar willen kijken.

    Marcel

  16. tonv
    tonv schreef op vrijdag 4 december 2009 om 16:40  | reageer

    @mmmfotografie-Marcel
    Het ligt ook niet in mijn bedoeling de welvaart in China te verheerlijken. In mijn artikel maak ik gewag van het verval van culturele waarden. Daarnaast gaat de Chinese 'vooruitgang' ten koste van het milieu, jij plaatst terecht een kritische noot. Als grootmachten zijn Amerika en China tot elkaar veroordeeld om de handen ineen te slaan en mondiale problemen het hoofd te bieden. Of ze daarin slagen zal de tijd leren...

  17. Lucien
    Profiel Lucien schreef op zondag 6 december 2009 om 14:13  | reageer

    Hebben de mensen in china er problemen mee als er fotos van hun worden gemaakt?
    Vroeg me af hoe wat dat betreft de cultuur is.
    Of is er niet zoveel verschil meer t.o.v. de westerse wereld.

  18. tonv
    tonv schreef op zondag 6 december 2009 om 17:07  | reageer

    @lucien
    Chinezen vinden het doorgaans geen probleem om te worden gefotografeerd in tegenstelling tot Nederland. Toen ik laatst in Nederland was viel me op dat mensen nogal argwanend zijn t.o.v. iemand met een (opvallende) camera. In China vinden mensen het vaak zelfs dikke pret.

  19. jasperl
    Profiel jasperl schreef op dinsdag 8 december 2009 om 14:08  | reageer

    hallo iedereen jullie moeten ton niet zo vlijen.. daar gaat hij naast z'n schoenen van fotograferen/lopen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord