Is het perfecte objectief nodig voor je fotografie
vrijdag 1 december 2023, 20:10 door Nando Harmsen | 1.808x gelezen | 7 reactiesDe nieuwste objectieven worden nog steeds beter. Van de resolutie die ze kunnen weergeven tot lensafwijkingen in de extreme hoeken. Is het wel nodig om die betere objectieven te willen gebruiken, of verlies je foto daarmee karakter?
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van mijn vraag naar wat de lezers van dit blog zouden willen lezen. Dit onderwerp, oude objectieven versus nieuwe objectieven, is voorgesteld door Jeepee, waarvoor mijn dank.
Het zal ongetwijfeld opgevallen zijn dat de nieuwste top-objectieven verschrikkelijk duur zijn. Drieduizend euro is al lang geen uitzondering meer. Hoewel ik de prijzen niet wil goedpraten, is er wel een reden voor de hoge bedragen.
De nieuwste objectieven zijn uitzonderlijk staaltjes van ontwikkeling en techniek. Tien of meer lenselementen werken nauw samen om zo min mogelijk vignettering, chromatische aberratie, coma-vervormingen, en lensflares te krijgen.
Daarnaast moet het onderscheidend vermogen steeds groter worden. Wat voor zin heeft het anders om hoge resolutie camera's te gebruiken als de objectieven die resolutie niet kunnen weergeven. En dat alles heeft een prijs, letterlijk.
Ben je op zoek naar de perfecte scherpte, met nauwelijks of geen lensafwijkingen van welke soort dan ook? Dan zijn dit de objectieven voor jou. Het stelt je in staat om je foto op pixelniveau te bekijken en je dan nog te verbazen over de kwaliteit.
Hoe belangrijk is de kwaliteit van een objectief voor je foto? Dat is een vraag waarop het antwoord voor iedereen anders kan zijn. Toch moet je bij jezelf eens te rade gaan wat belangrijk voor een foto is. Technische perfectie, of wat een foto laat zien en vertelt?
Een foto is meer dan alleen een weergave van de werkelijkheid tot in oneindig detail. Een foto is een momentopname van een gebeurtenis die voorbij is en niet meer terug komt. Een goede foto laat een herinnering zien, en wekt gevoelens en emotie op. Het is een geheel.
Een goede foto hoeft dan ook geen perfecte weergave van de werkelijkheid te zijn. Je kijkt naar het beeld in het geheel en naar het verhaal dat de foto vertelt. Je raakt erdoor geïnspireerd, of bent overdonderd door wat je ziet. Daar komt geen resolutie, lichtafval, onscherpte in de hoeken, of chromatische aberratie bij kijken.
Het is mooi om te zien dat er veel fotografen kiezen voor oude objectieven. Dit zijn de vintage objectieven, die elk een eigen, unieke uitstraling hebben. Je moet ervan houden, natuurlijk. Die objectieven zijn niet perfect, maar gaat om de foto als geheel, niet de minieme details bij maximale vergroting op het scherm.
Het is echter niet nodig om per se naar dat soort vintage objectieven te grijpen. Je kan ook kiezen voor de wat oudere moderne objectieven. Met andere woorden, het is niet per se nodig om het nieuwste van het nieuwste te kiezen omdat daarmee de kwaliteit weer beter is geworden.
Er bestaat zelfs een risico met de zoektocht naar het beste, meest perfecte objectief. Het beeld, hoe perfect ook, kan te klinisch worden. Een foto zonder gevoel waar het alleen gaat over de perfectie. Met andere woorden, juist de tekortkomingen van een objectief geven de foto karakter.
Uiteraard zijn er ook situaties waarbij een zo perfect mogelijke weergave wel nodig is. Maar dan is de fotografie niet langer een kunstzinnige uiting. Dan is het puur registratie met een ander doel dan een foto aan de muur.
Hoe denk jij over de perfectie die objectieven tegenwoordig moeten hebben? Vind je dat de foto te klinisch daardoor worden, of valt het allemaal wel mee? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
7 reacties
-
jeepee schreef op vrijdag 1 december 2023 om 21:52 | reageer
Top Nando! En met mirrorless camera’s en een adapter kun je nu heel veel lenzen passend maken. Ik heb zelf een paar maanden geleden met een 5 tal verschillende lenzen op 50 mm en zelfde diafragma een opname van een zelfde tafereel gemaakt. Ik was zelf stomverbaasd dat diegene die mij het meeste aanspraak niet met een moderne lens maar met een van 60 jaar oud was gemaakt. Leuk experimentje misschien voor de lezer met een paar lenzen in de kast?
-
-
MacBigfoot schreef op vrijdag 1 december 2023 om 22:49 | reageer
Ik vind het heel moeilijk, ik zou graag wat foto’s naast elkaar willen zien.
Oude objectieven werden gebruikt met analoge rolletjes, krijg je dat gevoel terug met hetzelfde objectief bij een digitale camera? Of laat de digitale camera dan ook al een klinischer beeld zien vanwege de enorme hoeveelheid pixels?
Er zijn oude objectieven die een hele mooie bokeh hebben, of soft focus.
Met een modern lichtsterk objectief kan het onderwerp heel mooi scherp worden weergegeven met een hele mooie vage achtergrond.
Ik weet niet of je oud en nieuw 1-op-1 kunt vergelijken. -
Nando schreef op dinsdag 5 december 2023 om 11:10 | reageer
Een goede opmerking: ligt het aan de resolutie.
Je moet wel in gedachten houden dat het objectief een bepaald onderscheidend vermogen heeft. Is dat onderscheidend vermogen lager dan de resolutie van je sensor, dan is dat de bepalende factor voor de scherpte.
Persoonlijk denk ik dat je het gewoon 1:1 vergelijken. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 december 2023 om 10:48 | reageer
Het lezen van het verhaal van Nando doet mij naar één conclusie brengen: De beste perfectie is de imperfectie.
Ik kan mij vinden in bovenstaand verhaal. -
Maurice schreef op dinsdag 5 december 2023 om 12:51 | reageer
In aanvulling op deze discussie; veel mensen klagen over de korreligheid van foto's gemaakt met een moderne camera als de Nikon Z8. Ik denk dan terug aan de analoge negatieven met ISO 400, met ontwikkelen een factor 4 opgewaardeerd. Ik vindt die korreligheid wel mooi en fotograaf soms op een maximale ISO om een anomale korreligheid te krijgen.
-
Ynze Braaksma schreef op vrijdag 8 december 2023 om 21:32 | reageer
Objectieven kunnen zich onderscheiden door hun scheidend vermogen
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Gaan fabrikanten meer en meer op digitale beeldcorrectie vertrouwen?
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert nieuwe 24mm, 50mm, 70-200mm en VR objectief
door Nando Harmsen
-
Fotograferen met een vintage lens, of een manual lens
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 1.4/85mm GM II
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.346 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.