Mobiele fotografie; een hip(stamatic) ding!
zaterdag 15 oktober 2011, 22:51 door Niels van der Perk | 5.458x gelezen | 20 reactiesTegenwoordig hebben steeds meer mensen een smartphone met daarin een prima camera. De foto's die hiermee gemaakt worden kom je steeds meer tegen, zoals in de sociale netwerken als Twitter en Facebook. Ik ben onlangs naar Parijs geweest en heb daar de hoogtepunten vastgelegd met de camera van mijn iPhone.
Ik heb ervoor gekozen om bij het maken van de foto's gebruik te maken van de populaire Hipstamatic app. Deze app geeft je foto's het uiterlijk van de foto's die vroeger uit de plastic camera's kwamen. Uiteraard hebben ze de marketing machine hier flink laten draaien en kan je, als extra optie, veel effecten bijkopen en een heel divers scala van rolletjes en lenzen aanleggen die allemaal een ander effect hebben. De app is voor de iPhone te koop in de appstore voor 1,59 euro.
Bij het maken van de foto's heb ik eigenlijk steeds hetzelfde effect gebruikt, welke bestaat uit het blanco fotorolletje en de John S lens. Deze geeft naar mijn smaak een leuke twist aan je foto's, maar zoals ik al schreef is de keuze reuze..
Uitzicht vanaf de Eifeltoren
Arc de Triomphe
Metrostation
Straatartiest
Notre Dame
Sacré-Coeur
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.
20 reacties
-
Margo schreef op zaterdag 15 oktober 2011 om 23:18 | reageer
Ik doe het ook graag! Ik gebruik behalve de Histamatic app, ook Instaplus, Instagram en 100Cameras. Op inkstagram.com kun je alle foto's zien van mensen die je volgt. Vergelijk het niet met 'gewone' fotografie. Het is iets anders. Het is ook niet in de plaats van, maar komt ernaast. Ik vind het leuk te experimenteren met de verschillende filters.
-
tonv schreef op zondag 16 oktober 2011 om 05:02 | reageer
De thumbnail bracht me in verwarring; ik meende dat het ging over de release van een nieuwe Transformers in plaats van een ludieke Parijs portfolio. De lichtstad is de laatste tijd in trek en deze serie geeft er een nostalgisch tintje aan. Alsof je de lang vergeten schoenendoos met foto's van oom Henk met z'n Leica weer terugvindt op de zolder.
-
EdC schreef op zondag 16 oktober 2011 om 09:55 | reageer
Met een smartphone kun je onbevangen op straat fotograferen, net als Tons 'Oom Henk' die ooit kennelijk de revolutionaire kleinbeeldcamera in handen had. Anders dan toen is de smartphone een alledaags voorwerp geworden en is het gebruik als camera gemakkelijk en gewoon geworden. Beter daarmee fotograferen dan met een plaat van een tablet voor je kop.
Deze foto's vind ik 'leuk', maar het trucje zie ik te vaak en het valt wat mij betreft dan in dezelfde categorie als miniaturisatie met tilt-shift. AAn de andere kant: spielerei maakt fotografie wel een mooie hobby/mooi beroep. -
Arno schreef op zondag 16 oktober 2011 om 10:59 | reageer
Leuk speelgoed dat hipstamatic. Ik gebruik het niet zoveel meer omdat ik ben overgestapt op een ander telefoon. Maar het effect blijft waanzinnig vandaar dat ik een aantal presets heb gemaakt die dat oude doos gevoel geven. Binnenkort komt er hier weer wat tijd vrij en zal ik eens artikel posten met mijn tak van sport en dan volgens door oude doos bewerkt.
-
MartinPhili schreef op zondag 16 oktober 2011 om 11:12 | reageer
Ik vind het wel grappig maar eerlijk gezegd niet meer dan dat. Toen ik dit soort foto's voor het eerst zag dacht ik nog dat het een creatief stukje werk was van de fotograaf maar toen ik begreep dat alle creativiteit in feite uit een doosje kwam was ik best wel een beetje teleurgesteld.
-
rbrt schreef op zondag 16 oktober 2011 om 12:42 | reageer
Fraai fotowerk, van een prachtige stad. En Niels, goed dat je je beperkt hebt tot één filter, waardoor een mooie, uniforme serie is ontstaan. Veel mensen gaan los met allerlei applicaties, waardoor je al snel een visuele kermis krijgt.
Ik ben het niet eens met degenen die dit slechts een trucje noemen. Of we het als "serieuze" fotografen nu leuk vinden of niet, de huidige beeldcultuur wordt bepaald door telefoonfotografie. Er groeien generaties op die alleen nog fotograferen met de mobiel en van elkaar - op Facebook en andere plekken - ook alleen maar telefoonfoto's zien.
Smartphones worden inmiddels gebruikt door fotojournalisten in Afghanistan en Libië. En zelfs in trouwfotografie. Modefotograaf Ben Watts fotografeert er modellen mee. NRC-nestor Vincent Mentzel schiet Hipstamatic portretten.
Het is geen gimmick om je als professionele fotograaf te verdiepen in de visuele taal van nu. Beter kun je het zien als een toevoeging aan toe te passen technieken. -
tonv schreef op zondag 16 oktober 2011 om 13:31 | reageer
@rbrt
Dan breken er mooie tijden aan. Als 'serieuze' fotografen kunnen we nu onze DSLR's op marktplaats zetten. En geen gedoe meer met lenzen, simpelweg een smart phone bomvol met apps en schieten met die handel. Bovendien kunnen we dan het credo van Bram omdraaien: "vison is good, gear is better"... -
gast schreef op zondag 16 oktober 2011 om 13:34 | reageer
Volledig eens met Rbrt.
Mijn nieuwe favo app: Streetmate.
Het leuke aan fotograferen met een iPhone is dat niemand naar je kijkt. Je kan volledig opgaan in de massa, en heerlijke 'kiekjes' schieten.
Erg mooie foto's. -
rbrt schreef op zondag 16 oktober 2011 om 13:53 | reageer
@tonv: "toevoeging" is niet hetzelfde als "vervanging". Dus je hoeft je spiegelreflex wat mij betreft nog niet op Marktplaats te zetten.
En een selectieve keuze voor lo-fi techniek lijkt mij nu net een bewijs dat mooi beeld niet (altijd) draait om dure spullen. Dus gear is juist niet "better". -
EdC schreef op zondag 16 oktober 2011 om 14:31 | reageer
@rbrt. 'Cultural Professor' Mentzel verwijst in een interview in het blad van de TU Delft naar een Amerikaanse persfotograaf die in Afghanistan ziet dat Amerikaanse soldaten elkaar met een iPhone fotograferen en dan besluit dat ook te doen. Hij valt niet meer op en kan dan onbevangen zijn werk doen. Mentzel is dat ook gaan doen en zo te lezen doet 'gast' dat ook. Journalistiek of straatfotografie bedrijven met een smartphohe is wel wat anders dan deze app gebruiken. Gebruik van deze app vind ik een trucje. Maar het is ook foto-cultuur en over een paar jaar zeggen we waarschijnlijk van deze beelden 'typisch 2011'.
-
rbrt schreef op zondag 16 oktober 2011 om 14:48 | reageer
@EdC: dat klopt. Daarom zei ik ook dat telefoonfotografie een toegevoegde fototechniek is, die je afhankelijk van omstandigheden of gewenst effect kan inzetten. Zoals ik in mijn antwoord aan tonv zei: een bewuste keuze voor lo-fi.
Wat Hipstamatic betreft: ik heb zelf geen iPhone en dus geen ervaring met deze app. Maar het valt me op dat vrijwel alle fotografen die de iPhone voor serieus werk gebruiken voor deze app kiezen, dus blijkbaar is het een aantrekkelijke tool. -
Damien Franscoise schreef op zondag 16 oktober 2011 om 20:53 | reageer
Ik kan zelf niet echt enthousiast worden van al die hipstamatic foto's. Het gaat bijna niet meer om wat er op de foto staat maar om de bewerkingen die op de foto losgelaten zijn. Licht en sfeer (twee van de belangrijkste kenmerken in een foto) verdwijnen helemaal dankzij al die truukjes en worden vervangen door de meest vreemde bewerkingen. Het is zeg maar niet mijn kop thee...
Dat gezegd hebbende vind ik de eerste foto wel een lekkere sfeer uitademen, typisch Parijs zeg maar. -
Niels schreef op zondag 16 oktober 2011 om 21:52 | reageer
Ik zie deze vorm van fotografie niet als vervanger, maar als leuke toevoeging op de "standaard" fotografie. Ik merk dat het - naast je gewone dslr of pocket - een leuke fun factor aan fotograferen geeft.
En ja... mobiele fotografie komt steeds meer in opmars, en de camera's in die in mobieltjes worden beter en beter.. Maar in the end: geef mij maar gewoon lekker mijn spiegel reflexje en die tas met lenzen.. -
Johannes Klapwijk schreef op maandag 17 oktober 2011 om 07:24 | reageer
Bij 2 en 4 komt het effect erg leuk tot zijn recht. Wat ik zelf jammer zou vinden is dat de 'nabewerking' al in het origineel zit. Als je dus opeens een echte topper hebt heb je geen keuze meer voor de foto zonder het effect lijkt me?
-
gast schreef op maandag 17 oktober 2011 om 08:56 | reageer
Leuke filmpje over iPhoneography.
-
rbrt schreef op maandag 17 oktober 2011 om 11:08 | reageer
@Damien: of je (bijvoorbeeld) Hipstamatic foto's wel of niet mooi vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak. Persoonlijk hou ik juist weer niet van de cleane beelden die digitale spiegelreflexen produceren, te zielloos en vaak dodelijk saai. Zelf schiet ik daarom momenteel alleen nog met een compact (in tegenstelling tot tonv heb ik wel recent al mijn Canon op Marktplaats verkocht). Het stelt mij in staat een niet te perfect, analoog effect te benaderen. Zoals gezegd, smaken verschillen.
Ik snap alleen dat "truukjes"-argument niet zo. Jij kiest met je spiegelreflex voor een bepaalde lens, bepaalt bijvoorbeeld via de scherptediepte de sfeer en gaat in Photoshop met wat schuifjes aan de gang om een beeld te creëren.
Omdat het is gemaakt met een spiegelreflex, noem je dat creatieve keuzes? En wie bewust kiest voor de mobiel, een bepaalde applicatie, een filter of een combinatie daarvan, is ineens bezig met niet meer dan een truukje? Ik zie het verschil niet.
Beiden maken de keuze uit beschikbare, technische middelen - resulterend in een gewenst beeldeffect.
@gast: bedankt voor de link, had dit filmpje nog niet gezien. -
Damien Franscoise schreef op maandag 17 oktober 2011 om 16:37 | reageer
Wat ik vooral bedoelde te zeggen is dat de foto's leunen op de bewerking die door de software op de foto is uitgevoerd. Het komt dan vaak (net persé deze foto's hoor, maar in het algemeen) op mij over dat als die bewerkingen er niet waren gemaakt de foto gewoon doodsaai was geweest. Maar door bijzondere kleurtjes, vignettering en onscherpte toe te voegen moet een foto opeens goed en interessant zijn. Dat vind ik niet. Een foto moet in de basis al goed zijn, dus tijdens het maken moet het licht, de compositie en het onderwerp al goed zijn.
Dat dit een persoonlijke smaak is weet ik en je kunt duidelijk zien aan mijn foto's dat ik daar van houd: ik voer er geen gekke bewerkingen op uit, het beeld wordt alleen in Lightroom wat geoptimaliseerd. Meer niet. Maar daardoor lukt het mij niet om enthousiast te worden van dit soort foto's. Net als foto's die helemaal zwart-wit zijn gemaakt behalve dat ene gekleurde ding (vul in: taxi in NY, trouwboeket, kledingstuk). Ook dan zou de foto beter moeten worden door die bewerking... -
rbrt schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 13:28 | reageer
Damien, natuurlijk worden er veel matige telefoonfoto's gepimpt om er nog iets van te maken. Maar ik zie dagelijks minstens zoveel beroerde foto's gemaakt met prijzige spiegelreflexen, die ook door de makers "opgeleukt" zijn met vergezochte bewerkingen als foute fake-HDR of de door jou al genoemde vreselijke, selectieve kleuromzetting.
Mijn punt is dat je een foto alleen moet beoordelen op het eindresultaat, niet op de camera waarmee is gewerkt. Internationaal befaamd fotojournalist Zoriah meldde een paar maanden geleden op zijn blog dat hij voor een reportage in Afrika online voor 70 dollar een gebruikte point & shoot camera had gekocht. Hij irriteerde zich mateloos aan al de mensen die bij het zien van zijn (vaak aangrijpende) foto's slechts vroegen met welke camera de foto was gemaakt. Doet er niet toe, zegt hij. Het is een stuk gereedschap. Niks meer dan dat. -
Damien Franscoise schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 13:33 | reageer
Fijn om te horen dat we het over die vreselijke kleuromzettingen eens zijn!
Ben ook helemaal eens met je dat het gekozen materiaal van ondergeschikt belang is. Wat ik duidelijk wilde maken is dat de bewerkingen van nog ondergeschikter belang zou moeten zijn. Maar volgens mij zijn we het daar ook over eens?! -
rbrt schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 13:38 | reageer
Zeker, ook een filter op de mobiel moet net als elke bewerking slechts een middel zijn, niet een doel.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Straatfotografie tip: Probeer een nieuwe stad
door Michiel Heijmans
-
Straatfotografie tip: Gebruik zone focus
door Michiel Heijmans
-
7 Tips voor compositie in de stad
door Elja Trum
-
Terug naar een oude liefde: Hipstamatic
door Robert Kruyskamp
-
Win een Samsung NX300 én ontmoet Usain Bolt!
door Marije Weterings
-
Video: The Light That Shines
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.