Terug naar een oude liefde: Hipstamatic
zaterdag 4 juni 2016, 23:23 door Robert Kruyskamp | 7.897x gelezen | 3 reactiesWie ooit Hipstamatic gebruikte, maar deze foto app al een tijdje uit het oog is verloren, doet er goed aan de applicatie opnieuw te downloaden. Hipstamatic is vorig jaar volledig op de schop gegaan. Het is een veelzijdige bewerkingsapplicatie voor je iPhone foto's geworden. Tijd dus voor een hernieuwde - of wellicht eerste - kennismaking.
Hipstamatic bestaat al sinds 2009. Grafisch ontwerpers Ryan Dorshorst en Lucas Buick - twee liefhebbers van analoge camera's - zochten na een mislukt zakelijk avontuur een nieuw project. Het werd uiteindelijk een foto applicatie voor Apple's iOS platform. En Hipstamatic maakte winst vanaf de eerste dag.
Het basisidee voor Hipstamatic was redelijk eenvoudig. Door te kiezen voor een combinatie van een "lens" en een "film" (en eventueel "flitser") simuleer je een analoge look bij het fotograferen met de iPhone.
Professionals
De applicatie werd al snel het favoriete mobiele gereedschap van fotojournalisten en andere professionals. In 2010 schoot Damon Winter van de New York Times met Hipstamatic een fotoserie over de oorlog in Afghanistan. Het was de eerste keer dat iemand met mobiele fotografie een prestigieuze journalistieke prijs won.
En het Franse persbureau AFP publiceert regelmatig Hipstamatic series, gemaakt in de marge van nieuwsgebeurtenissen als het filmfestival in Cannes of de aanslagen in Parijs. De Nederlandse fotojournalist Roger Cremers won, ook met een Hipstamatic serie over Parijs, een derde prijs in de laatste Zilveren Camera editie.
Het klassieke Hipstamatic kende wel een nadeel. Je koos vóór het fotograferen een lens/film combinatie, en daar zat je aan vast. Achteraf herstellen was niet mogelijk, en je beschikte niet over een onbewerkt bestand van je foto.
Hoewel veel Hipstamatic gebruikers dat juist een goede simulatie van het onomkeerbare analoge proces vonden, pakte het soms onhandig uit.
Zelf schoot ik ooit met Hipstamatic een redelijk exclusieve foto van de arrestatie van een FEMEN-activiste tijdens Prinsjesdag. Gezien de nieuwswaarde werd de foto geplaatst door een aantal internationale media. Maar ik had graag een origineel file gehad, zodat ik ook een neutraal ogende versie van de foto had kunnen aanbieden.
Update
Met de nieuwe release van Hipstamatic - gelanceerd in september 2015 - is dit alles verleden tijd. Je kunt nu bestanden uploaden vanuit de fotoalbums op je iPhone en daarna - dus achteraf - bewerken.
Je raakt het ongefilterde origineel daarbij niet kwijt (tenzij je via de instellingen voor destructieve opslag kiest). Daarnaast kun je ook fotograferen met de camera in de app (ProMode).
Het verplichte vierkante formaat is losgelaten. Je kunt nu bijsnijden in de bekende ratio's, zoals 3:2 en 16:9.
Naast deze cropfunctie zijn er nog meer handige bewerkingsopties toegevoegd, zoals rechtmaken en het aanpassen van belichting, contrast, highlights/schaduwen, tooncurven of vignet. Ook is het mogelijk de kaders van sommige films weg te laten.
Hipstamatic puristen waren in eerste instantie niet onverdeeld gelukkig met deze ingrijpende veranderingen. Het unieke karakter van de applicatie zou om zeep geholpen zijn. Ik denk daar anders over.
Voor mij was de update juist een reden Hipstamatic weer intensief te gaan gebruiken. En voor wie er echt niet aan wil: Hipstamatic biedt binnen de app nog steeds een "classic mode", waarin je op de ouderwetse, onomkeerbare manier kunt fotograferen.
Wanneer je Hipstamatic (opnieuw) downloadt, vind je in de applicatie een aantal meegeleverde lenzen en films. Hiermee kun je experimenteren en de app leren kennen. Daarna kun je in de virtuele shop op zoek gaan naar extra lenzen en films. Best een lastige klus, want het aanbod is overweldigend.
Gelukkig vind je op gear.hipstamatic.com een volledig overzicht, en hier is ook te zien wat diverse lens/film combi's voor resultaten opleveren. Een andere onmisbare bron is de site Hipstography, waar fotografen hun voorkeur voor bepaalde lenzen en films toelichten.
Beperk je tot twee of drie vaste films, en een aantal lenzen voor diverse typen licht. Wanneer je te veel verschillende stijlen door elkaar gaat gebruiken, wordt het al snel een kermis en dan ziet bijvoorbeeld je Instagram feed er nogal rommelig uit.
Zelf gebruik ik bij voorkeur de zwart-wit BlacKeys Supergrain film, met de lenzen Jane, Akira of Americana. Voor mijn gevoel benader ik zo de look van mijn favoriete analoge camera aller tijden, de Holga.
Truc?
Critici van Hipstamatic doen de app vaak af als een trucje. En dat is het natuurlijk ook. Maar de fotografie zit nu eenmaal vol trucs. Diafilm in een LOMO stoppen en dan cross processen voor een bepaald effect is ook een truc. Een prijzig, lichtsterk objectief op een high-end spiegelreflex schroeven en dan spelen met de scherptediepte, is eveneens een truc.
Het is maar net welk resultaat je wilt bereiken. En na talloze applicaties geprobeerd te hebben, is Hipstamatic voor mij - zeker na de update van vorig jaar - het beste gereedschap om mijn mobiele foto's de gewenste analoge uitstraling te geven.
Hipstamatic is alleen beschikbaar voor de iPhone.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.
3 reacties
-
-
PvRFotografie schreef op zondag 5 juni 2016 om 17:47 | reageer
Heel interessante app, ik heb het vaak voorbij zien komen en ook de foto's die hier in het artikel gebruikt worden spreken mij enorm aan. Het is echt ontzettend jammer dat dit alleen voor iPhone is.
Ik zou er best wat voor willen betalen, zoals bijvoorbeeld bij VSCO maar heb er niet de honderden euro's voor een iPhone voor over -
Robert Kruyskamp schreef op zondag 5 juni 2016 om 20:35 | reageer
@PvRFotografie: Pieter, Hipstamatic leunt sterk op de technologie die Apple in de camera van de iPhone stopt. Er is (met de "spin-off" app Oggl) geëxperimenteerd op Windows phones, maar dat bleek slecht te werken.
In mijn eigen Android tijd - maar dat is al even geleden - gebruikte ik bijna exclusief de app Vignette. Die benadert qua resultaten nog het meest het Hipstamatic-idee.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: DigiEra externe SSD voor iPhone video
door Nando Harmsen
-
Review: Amaran app voor het aansturen van lampen
door Nando Harmsen
-
Wat je als fotograaf kunt leren van een netje sinaasappels
door Elvira Smit
-
Koop geen zinloze fotoapparatuur
door Nando Harmsen
-
Wat doe ik met de foto's op mijn telefoon?
door Elvira Smit
-
Bruidegom draagt Apple Vision Pro op zijn bruiloft
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.