Photoshoot met Janina
zondag 31 mei 2009, 15:33 door Cor Jexo | 11.468x gelezen | 9 reactiesNa eerst een tijdje met vertrouwde mensen te hebben geoefend, was ik klaar voor een nieuwe uitdaging: Een shoot met een model. Via Dutchheaven kwam ik in contact met Janina. Zij was ook geïntereseerd in een TFP shoot dus de afspraak was snel gemaakt.
Omgang met model
Mijn belangrijkste uitgangspunt voor de eerste shoot was hoe ga ik om met mijn model, en hoe zorg ik er voor dat ze zich relaxed kan voelen. Als eerste gaf ik aan dat het voor mij waaarschijnlijk net zo spannend was als voor haar en we begonnen gewoon met de shoot. Tijdens de shoot heb ik Janina zoveel mogelijk proberen te betrekken bij wat ik aan het doen was en heb haar tussendoor wat resultaten laten zien.
Thema
Janina zelf gaf tijdens ons mailcontact al aan dat ze iets met fruit wilde doen, dat is wat ik een ieder zeer kan adviseren die ook plannen heeft om met modellen te gaan werken, keep it simple tijdens je eerste shoot. Na ongeveer anderhalf uur en zo'n 200 foto's te hebben geschoten was ik tevreden, vroeg haar of ze zelf nog wensen had en stelde toen voor om te stoppen. Voor een eerste shoot ben ik niet ontevreden en heb ook een goed gevoel over gehouden aan de interactie tussen mij en het model.
Basic setup
Voor de shoot heb ik gekozen voor een vrij basic setup van twee softboxen waar ik een beetje mee heb gespeeld qua intensiteit en qua positie. Verder heb ik geschoten op ISO 200 met de flitssynchronisatie sluitertijd (1/180 sec) van mijn Pentax K10D en daarbij switchend tussen f/9.0 en f/11.
Voor degene die geintereseerd zijn in het shooten met modellen, en graag wat meer zouden weten, kun je in een eerder artikel van Elja wat bruikbare tips lezen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.
9 reacties
-
Marcel Wiegerinck schreef op zondag 31 mei 2009 om 16:46 | reageer
nou Jeroen dat ziet er goed uit. mij complimenten. groeten marcel.
-
Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 1 juni 2009 om 02:09 | reageer
Dat is een zeer geslaagde 1e shoot.
Mooi model, en zeer mooie foto's -
Leon schreef op maandag 1 juni 2009 om 10:35 | reageer
Waarom op iso 200 ipv iso 100?
-
Cor Jexo schreef op maandag 1 juni 2009 om 10:50 | reageer
@ leon, ik moet eerlijk zeggen dat ik hier mee nog aan het stoeien ben, en zoveel ervaring heb ik nog niet maar heb op dit moment iets betere resultaten met iso 200.
mn sensor is daardoor iets gevoeliger en kan zo eenvoudiger diafragma 11 goed belicht krijgen, (hoewel ik mn flitsset lang niet eens op volle kracht heb geschroeft). en de kwaliteit van het beeld gaat naar mijn idee niet drastisch achteruit.
maar als er iemand is die hier weer een betere suggestie voor heeft share youre knowledge on the web!!!!
@ Bian en Marcel, dank jullie wel voor de complimenten -
Thomas Dral schreef op maandag 1 juni 2009 om 23:01 | reageer
Jeroen, dat ziet erg mooi uit mijn complimenten
-
deGrootfotografie schreef op dinsdag 2 juni 2009 om 08:56 | reageer
ik heb maar een 150 ms flitsset en als ik die vol-open zet dan kan ik mijn camera prima op ISO 100 hebben met sluitertijd tussen 160 en 250 en een diafragma varierend tussen de 9 en 11.
Dus dat komt vrij overeen met jou. Jij zegt dat je je flitsers niet volledig benut nog maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Hoe minder vol-open hoe sneller hij weer geladen is voor de volgende flits.
ISO 200 is nog prima te doen maar je wil natuurlijk de allerhoogste kwaliteit. Dus stel hem in op ISO 100 of lager als dat kan (ik ken je camera niet) en schiet op RAW. Even een test foto maken met een grijskaart en/of kleurenkaart en je kan beginnen.
Maar een goed begin heb je en je weet wat ze dan zeggen... een goed begin... -
-
deGrootfotografie schreef op dinsdag 2 juni 2009 om 21:37 | reageer
Jeroen,
In principe niet veel/vaak. Meestal is de sluitertijd hetzelfde... hoe hoger, hoe beter maar dan wel rekeninghoudend met de synchronisatie tijd van je flitsers. Het wil heel soms voorkomen dat de sluitertijd korter moet omdat het licht dan te langzaam gaat (niet dat dat kan maar zo lijkt het) en dan een rare blauwe rand krijg... het kan ook andersom zijn maar in die gevallen heb ik dan een iets langzamere sluitertijd.
Dit komt trouwens alleen voor bij een witte achtergrond. -
Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 juni 2009 om 08:50 | reageer
mooie variatie in de foto's!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Modellen voor je shoot vinden met Modelmanagement.com
door Elja Trum
-
Expressie in een sessie; voor die extra boost
door Frank Doorhof
-
Modellen voor je fotoshoot; de juiste foto's kiezen
door Frank Doorhof
-
Modellen voor je fotoshoot; hoe zorg je dat je model echt komt
door Frank Doorhof
-
Modellen voor je fotoshoot; wat is je eigen niveau?
door Frank Doorhof
-
Modellen voor je fotoshoot; gratis of TFP?
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.