Expressie in een sessie; voor die extra boost
maandag 2 november 2020, 20:10 door Frank Doorhof | 4.421x gelezen | 2 reactiesFotografie is schilderen met licht, die opmerking kennen we allemaal. Maar betekend dit dat licht het belangrijkste is in een foto? Nee, natuurlijk niet, er is veel meer dan alleen maar het licht in een foto.
In deze serie ga ik verschillende topics behandelen die volgens mij net zo veel, of zelfs meer, waarde hebben voor een foto dan alleen maar het licht.
Laat ik wel voorop stellen dat belichting van je model of onderwerp een foto kan maken en breken.
Maar te vaak vaak zie ik super gave belichtingen en locaties die volledig om zeep geholpen worden door verkeerde poses, expressies die missen, et cetera. Vandaar deze serie (naast de series over licht natuurlijk).
Laten we als eerste kijken naar expressie.
Als je ooit een acteur hebt geschoten dan weet je meteen wat ik bedoel. Voor een acteur is het vaak belangrijk dat je een portfolio sheet maakt met verschillende expressies van verbaasd tot boos tot verliefd.
Dus waarom zouden we dat niet ook doorvoeren in onze modelfotografie?
Neem de volgende voorbeelden.
Schreeuw
Natuurlijk kun je helemaal over-the-top gaan en je model 'het uit laten schreeuwen'. Dit geeft absoluut gave beelden die zullen opvallen, maar tenzij je bekend wil staan als de fotograaf waarbij alle modellen gillen... moet je dit zeker niet te vaak doen.
Ergens naar toe kijken
Voor mij zijn foto's niet alleen maar mooie beelden, maar moeten ze ook een verhaal vertellen. Iets over brengen als het ware. Maar hoe doe je dat met stilstaande beelden?
Wel... laat het model een bepaalde kant op kijken. Op die manier wek de suggestie dat er iets aan de hand is buiten het frame. Als kijker vraag je jezelf af: waar wat?
En voilĂ , daar heb je je doel bereikt, je vraagt je af 'wat' en daarmee haal je al meteen meer verhaal uit je foto dan alleen een knappe dame (of heer) voor een achtergrond.
Recht de camera in
Ik ben er geen fan van in alle situaties, maar niets houdt je tegen natuurlijk. Met recht de camera in kijken pak je de essentie van een model/karakter. Voor foto's die je echt raken is dit vaak de beste methode.
En toch zeg ik dat ik er geen fan van ben in alle situaties? Dat klopt, het nadeel van een foto waarbij iemand je recht aankijkt is dat als je deze ophangt in bijvoorbeeld de kamer die persoon op de foto je letterlijk en figuurlijk continue volgt en aan kijkt. Niet mijn ding.
Zoals je ziet is expressie niet moeilijk, maar toch word het vaak vergeten.
Zorg voor een ontspannen sfeer binnen de gehele dag/shoot en zorg ervoor dat je een goede communicatie hebt met je onderwerp. Luide muziek kan absoluut, maar zorg er dan wel voor dat hij (of zij) helemaal los gaat. Dat lukt vaak niet meteen bij de eerste set.
Schiet de eerste set gewoon in rust, haal de spanning eruit en ga ervan uit dat je er weinig aan overhoudt, probeer een beetje met expressie te werken.
Lukt het niet, wees dan niet bang om even wat gas terug te nemen en te kijken in hoeverre het model met haar expressie wel om kan gaan. Vaak is ook een stukje angst namelijk voor de fotoshoot.
Het is toch eng om voor een camera te staan, een fotograaf die je aan kijkt en verwachtingen heeft van hoe je presteert, en dan moet je ook nog een expressie geven... Ja, doe het maar eens.
Bouw het rustig op en push niks. Op die manier zal je echt merken dat op een gegeven moment bij de tweede of derde set de expressie van zelf komt. Dan gaan je foto's echt leven.
Veel succes!
Cursus Fotoshoot onder Controle
Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Over de auteur
Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.
2 reacties
-
martinphili schreef op maandag 2 november 2020 om 22:00 | reageer
Nou, het is waar. Ik heb veel pin-up gemaakt en zonder die oepsss expressie werkt dat gewoon niet. Het model maakt de foto.
-
frank doorhof schreef op dinsdag 3 november 2020 om 07:21 | reageer
Helemaal met pin up inderdaad. Kijk naar Dita bv. Een en al expressie.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Verschillende belichtingsmethoden maken geen betere foto
door Nando Harmsen
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Een centrale en symmetrische compositie is belangrijker dan je denkt
door Nando Harmsen
-
De Lichtmeter, hoe lees je hem af?
door Frank Doorhof
-
Praktische tips om een betere fotograaf te worden
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.