Rook fotografie: spelen met vuur?
zaterdag 2 januari 2010, 20:19 door Niels van der Perk | 15.017x gelezen | 17 reactiesEén van de dingen die nog op mijn to-do lijstje stond was het fotograferen van rook. Ik ben dit een aantal keren tegengekomen op internet, en wilde dit zelf ook graag eens gaan proberen. Met het koude en gladde weer buiten was dit een leuke binnenactiviteit.
In eerste instantie dacht ik dat ik het wel af kon met een net uitgeblazen kaars of lucifers die je net aansteekt. De praktijk bleek echter minder waar, dit zijn onbruikbare artikelen als het je om de rook te doen is. Je moet iets hebben dat constante rook produceert, en het liefst een tijdje achter elkaar.
Mijn eerste plannetje was dus mislukt. Hoe moest ik het dan wel doen? Na wat denken schoot mij iets te binnen wat geschikt kon zijn: wierrook. Deze geven een constante en mooie rook af, en je hele huis is na het fotograferen ook nog eens fris van geur, en niet vergeven van de zwavel.
Na dit bedacht te hebben ben ik naar de dichtstbijzijnde Toko gereden en heb daar twee pakjes aangeschaft. Dit kost trouwens bijna niks, voor een euro heb je twintig stokjes waarmee je dagen vooruit kunt.
Eenmaal thuis heb ik mijn opstelling opgezet. Een zwarte achtergrond, twee flitsers met softbox en natuurlijk niet missen, mijn camera. Ik heb één softbox links en 1 softbox rechts opgesteld bijna tegen het tafeltje waarop de wierrook staat. (deze heb ik in een klem gezet, staat ie lekker stevig)
Om de autofocus van de camera goed te kunnen gebruiken is het handig om bij beide flitsers het instellicht aan te zetten. Hierdoor zie je de rook niet alleen veel beter, maar je kan nu ook prima je autofocus gebruiken.
Na twee hele stokjes te hebben opgerookt (niet letterlijk) begint de rook en geur toch wel zijn tol te eisen. Een beetje draaierig en naar lavendel ruikend heb ik de foto's in Photoshop geladen (onderwijl toch maar even een raampje open gezet).
Het leuke van het fotograferen van rook is tevens dat je in Photoshop met een paar kleine bewerkingen en aanpassingen leuke varianten kan creëren. Zo kun je bijvoorbeeld een kleurtje toevoegen met behulp van de Hue/Saturation sliders. Een foto van rook met een zwarte achtergrond zet je razendsnel om naar een foto van rook op een witte achtergrond door het toepassen van een inverse (CRTL - I).
Al met al vind ik dit een erge leuke bezigheid, en ik ga hier zeker noch wat uurtjes aan spenderen. Met weinig middelen en kosten is dit een prima bezigheid voor binnen als het buiten nat en guur is.
En uhh nee, ik rook niet!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.
17 reacties
-
-
Thomas Dral schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 21:29 | reageer
Leuke techniek om mee bezig te zijn, ik ga het ook zeker nog een keer proberen!
Zorg inderdaad voor voldoende ventilatie als je hier mee bezig gaat! -
Niels schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 21:39 | reageer
@Reinoud: je kan het inderdaad redden met 1 lichtbron. (bijvoorbeeld een speedlite of softbox) Wel moet je dan met bijvoorbeeld een hallogeen lampje bijschijnen om de rook goed te zien, om zo je autofocus goed te kunnen gebruiken.
Ik heb voor 2 softboxen gekozen, omdat ik dan met het 2 instellichten goed licht heb,en bijna altijd raak heb met mijn autofocus. -
tonv schreef op zaterdag 2 januari 2010 om 23:00 | reageer
Wanneer je niet van sneeuw houdt (zoals ik) is dit een leuk alternatief om je binnenshuis te vermaken. Zoals je het beschrijft kun je met een minimum aan middelen prachtige shots maken. Na een paar van die wierookstojes kom je in hogere sferen waardoor je het helemaal 3D gaat zien. Mooi werk Niels!
-
-
EdC schreef op zondag 3 januari 2010 om 00:26 | reageer
Voor de liefhebbers van filmpjes over de studio.
@Reinoud: Autofocus is vaak handig, maar is nooit absoluut nodig. Hier lijkt handmatig scherpstellen praktischer, maar het vraagt oefening. -
Lies Van Camp schreef op zondag 3 januari 2010 om 07:11 | reageer
Hmmm...ziet er tof uit, ik moet dit zeker ook eens proberen
Toffe post! -
Niels schreef op zondag 3 januari 2010 om 10:54 | reageer
@Reinoud: Uiteraard kan het ook met handmatige focus vanaf een statief.
Ik heb liever wat meer bewegingsvrijheid en heb daarom niet voor een statief gekozen.
Tevens gaat de rook bij de minste of geringste beweging een andere kant op, waardoor je handmatig steeds weer opnieuw moet focusssen en soms net die mooie rookvlaag mist.
Het is dus mogelijk, mijn persoonlijke voorkeur heeft de autofocus en niet op een statief. -
Peter Biesheuvel schreef op zondag 3 januari 2010 om 12:54 | reageer
Cool!. Uit ervaring weet ik dat dit een hele leuke bezigheid is!! Foto's zijn goed geluk trouwens.!
-
Johannes Klapwijk schreef op zondag 3 januari 2010 om 17:16 | reageer
Gave resultaten zeg!! Erg mooi en abstract!
-
discocandy schreef op zondag 3 januari 2010 om 20:05 | reageer
Vaak gezien. Nooit geprobeerd. Lijkt mij top om eens te prberen!
Die stokjes worden hier regelmatig aangestoken!
wat voor flitsers heb je gebruikt? -
-
patrick schreef op maandag 4 januari 2010 om 07:39 | reageer
mooi restultaat
maar vertel eens wat meer. Wat voor sluitertijden en diagragma heb je gebruikt -
-
-
FotoJudith.nl schreef op dinsdag 5 januari 2010 om 11:47 | reageer
Mooie foto's!!! Erg leuk om te doen, zeker als het slecht weer is buiten. Ik ben laatst ook bezig geweest, enthousiast geworden door foto's van Peter Biesheuvel. Volgens mij heb ik toen ook een uitleg hier op Photofacts erover gelezen. Ik heb de rook extra uitgelicht met de snoot op mijn flitser.
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Compositie versus Photoshoppen
door Frank Doorhof
-
Foto van begin tot eind: Vuurvliegjes
door Marit Hilarius
-
Wat je kunt doen met een paar simpele lichten
door Frank Doorhof
-
Werken met rook
door Frank Doorhof
-
Hallerbos in België; een sprookjesbos!
door Liesbeth van Asselt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.