Tweede kerstdag op het Plein van de Hemelse Vrede
woensdag 28 december 2011, 22:15 door Ton Vingerhoets | 6.843x gelezen | 20 reactiesTweede Kerstdag kennen ze hier niet in China en dus besloot ik afgelopen maandag op het Tiananmen Square te fotograferen, beter bekend als het 'Plein van de Hemelse Vrede' in het hart van Beijing. Internationaal is er veel vraag naar dergelijk beeldmateriaal. Niet zo verwonderlijk want China staat in de schijnwerpers en dit immense plein is een van de iconen van China's hoofdstad. Zoals jullie misschien weten grenst het aan de Verboden stad, wat momenteel Palace Museum heet.
Voordat ik een duik neem in de fotografie even enkele dingen over Tiananmen: met 440.000 vierkante meter is het een van 's werelds grootste pleinen. In het Westen is Tiananmen vooral bekend geworden vanwege het pro-democratische studentenprotest van 1989 dat door het leger bloedig werd neergeslagen. Gek, maar geen Chinees die het daar nog over heeft. Voor China heeft het plein grote culturele betekenis. Samen met Palace Museum is het de publiekstrekker van Beijing.
Enfin, met een temperatuur van rond min acht was het er behoorlijk koud! Vooral zaak om in beweging te blijven dus. En wil je op zo'n oppervlak de juiste invalshoeken vinden vergt dat flink wat voetenwerk. Het eerste dat je opvalt op het Plein van de Hemelse Vrede is de enorme aanwezigheid van Politie, soldaten, veiligheidsmensen en camera's. Het zal jullie niet verbazen dat de Chinese overheidsuitgaven voor 'openbare veiligheid' het gigantische defensiebudget overschrijdt.
Of ik me daarbij bedrukt voel? Eerlijk gezegd het tegenovergestelde. Zoals vrijwel elke expat vertel ik aan iedereen dat Beijing een erg veilige stad is om in te leven. Dat geldt overigens voor heel China dat bekend staat als het veiligste Aziatische land om te reizen. Maar goed, soldaten fotograferen op het Tiananmen stuit toch vaak op weerstand. Ze worden erg boos, iets dat in Foto 3 tot uitdrukking komt. Je ziet Chinezen daarom geen soldaten fotograferen, iets dat ik juist erg leuk vind.
Hierna de fotoserie van Tiananmen Square dat een koude, winterse sfeer laat zien. Dat heeft zo zijn voordelen omdat het licht erg zacht is waardoor je geen hinder hebt van harde slagschaduwen zoals in de zomer. Ook is het er nu wat rustiger dan in het hoogseizoen zodat je ongestoord kunt werken. China is behoolijk in de ban van Kerstmis; elke shoppingmall heeft kerstversiering en winkelpersoneel in koddige rode pakken en mutsen maar op Tianamen is het gewoon 'business as usual'.
Chang'An Avenue is een van de verkeersaders van Beijing en vrijwel dagelijks verstopt met auto's. Het is een gigantisch brede lap asfalt met het oog op militaire parades. Aan de overkant is de poort te zien naar de hoofdingang van de beroemde Verboden Stad, ofwel het Palace Museum.
Rondom de vlaggemast (niet in beeld) houden militairen fier de wacht, sinds kort in glazen hokjes. Op de achtergrond het voorbij razende verkeer met het bekende portret van Mao Zedong op de rode muur van het Palace Museum, een van de belangrijkste tourist spots van Beijing.
Deze soldaat heeft er schoon genoeg van dat ie wordt gefotografeerd en laat dat duidelijk merken. Geen probleem want ik had mijn shots ondertussen al gemaakt. Het is een beetje not done om de erewacht te fotograferen maar op de meeste westerlingen maakt dat geen indruk.
Van heinde en verre komen de dagjesmensen om het Tiananmen te bezoeken. En zoals overal in China wemelt het van de straatventers die er van alles proberen te slijten; van plaatjesboeken tot toeristische kiekjes. En de fiere soldaten houden ondertussen een oogje in het zijl.
In het hoogseizoen kun je hier zowat over de koppen lopen. Ondanks de strenge vorst waren er nu toch ook aardig wat bezoekers op de been. Let vooral op het enorme aantal camera's dat op de verlichtingsmasten is gemonteerd! Ook loopt er behoorlijk wat politie in burger rond.
Het Tiananmen, overheidsgebouwen en het Palace Museum zijn in een perfecte staat van onderhoud. Op het plein kun je van de grond eten, zo schoon. De overheid geeft er een vermogen voor uit maar de toeristenindustrie is dan ook van groot economisch belang voor Beijing.
Deze marcherende soldaat doet zijn ronde vlakbij het beroemde mausoleum van Mao Zedong. Deze soldaten worden streng geselecteerd op lengte (1.85 meter) en uiterlijk. Op de achtergrond is de enorme video wall te zien met kleurrijke presentaties over China's prestige.
Deze vriendelijke erewacht maakte na enkele shots duidelijk dat het niet toegestaan was hem te fotograferen. De bontmuts en kraag op zijn legerjas zijn geen overbodige luxe. In januari kan het kwik zakken tot min 15 en de Siberische wind geeft een gevoelstemperatuur van min 25 graden.
Een van de laatste foto's die ik maakte vanaf het Plein van de Hemelse Vrede. Het verkeer begon al wat rustiger te worden. Hier is goed te zien hoe immens breed Chang'An Avenue op deze hoogte is. Ik schat dat de rijstroken en het fietsgedeelte bij elkaar zeker zo'n vijftig meter bedraagt!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
20 reacties
-
Jan schreef op donderdag 29 december 2011 om 02:45 | reageer
Prima serie weer en je achtergrondinfo maakt het altijd leuk. Interessant dat je begint over de selectie van de militairen op lengte. Dat viel mij ook op als ze elkaar aflosten in groepjes (keurige rijtjes van 4, 5 ?). Het ene groepje was langer dan het andere (rang?) maar binnen het groepje leken ze dan wel op de milimeter evenlang. Toen ik er was liepen ze er ook veel minder gekleed bij en viel dat extra op, maar het was dan ook op een warme dag, die 11e september in 2001.
-
gast schreef op donderdag 29 december 2011 om 10:05 | reageer
leuk verhaal om te lezen, maar foto's hebben wel een heel hoog 13-in-een-dozijn-kiekjes-gehalte.
-
-
Bram Berkien schreef op donderdag 29 december 2011 om 11:40 | reageer
Ton ik vind dat je iets beter zou kunnen selecteren. De foto's zijn technisch prima, en de kleuren vind ik mooi. Maar ze lijken soms te erg op elkaar. Foto 5 en 6 bijvoorbeeld zijn genomen met de zelfde lens en praktisch de zelfde compositie. Ze horen wat mij betreft in zo'n serie foto's die je op een plek maakt en waarvan je er uiteindelijk eentje uitkiest en publiceert. Ook foto 1 en foto 9 vallen in zo'n categorie: de compositie is hier exact het zelfde, alleen is foto 1 van dichterbij genomen. Wat mij betreft maak je als fotograaf dan de keuze welk beeld sterker is, en plaats je uiteindelijk die.
-
sajasendiri schreef op donderdag 29 december 2011 om 12:31 | reageer
sajasendiri/ Ton voor mij zijn de foto's prima ik heb ze dan ook opgeslagen in mijn album van Picasa zo dat ik ze op mijn gemak kan bekijken en beordelen.
Ook zie ik dat je een obejectief er bij heb de TS E 24 F3.5L.
commentaar geef ik niet want ik ben maar een amateurtje.
de foto's van hr Klap wijk vind ik ook mooi. -
sajasendiri schreef op donderdag 29 december 2011 om 12:32 | reageer
sajasendiri/ Ton voor mij zijn de foto's prima ik heb ze dan ook opgeslagen in mijn album van Picasa zo dat ik ze op mijn gemak kan bekijken en beordelen.
Ook zie ik dat je een obejectief er bij heb de TS E 24 F3.5L.
commentaar geef ik niet want ik ben maar een amateurtje.
de foto's van hr Klap wijk vind ik ook mooi. -
tonv schreef op donderdag 29 december 2011 om 14:18 | reageer
@Jan
In September/Oktober kan het in Beijing inderdaad nog aangenaam warm zijn. Feitelijk de beste maanden om de stad te bezoeken. In tien jaar tijd heeft Beijing een complete metamorfose ondergaan. Ik denk dat je nu veel plekken (buiten Tiananmen en Verboden Stad) haast niet meer terug kent.
@gast, Erik en Bram
Bedankt voor jullie reactie, kritiek en commentaar op de serie. Dat houdt me als blogger alert op wat Photofacts lezers graag willen zien.
@sajasendiri
Hartelijk dank voor uw gewaardeerde reactie. Scherp opgemerkt, sinds kort werk ik ook met de Canon TS-E 24 f/3.5L die ik nog goed moet leren kennen. Foto 9. is in de neutraalstand genomen en dan is het objectief erg scherp. -
eduardvanmil schreef op donderdag 29 december 2011 om 18:09 | reageer
Een mooie serie scherpe foto's en een fraai verhaal! Foto 9 geeft voor mij aan dat het plein weliswaar breed is maar niet zo groot als ik dacht. Ik zie nog die man met zijn plastic tasje voor die tank staan en dacht toen wow wat een immens plein is dat, maar het valt me nu qua grote een beetje tegen. Waarschijnlijk komt dat ook door het ingenomen standpunt en de auto's die de verhouding mooi weergeven.
Waar ik nieuwsgierig naar ben is, waarom zijn de foto's 5 en 6 met die super mooie macrolens genomen? Is de macroprime 100 mm f/ 2.8 L lens toch lichtgevoeliger dan je 70-200 mm f/ 2.8. L zoom lens? Ik heb dezelfde lenzen en dacht dat de lichtsterkte van de laatste lens over het hele zoom bereik hetzelfde is. Of heb je een andere reden?
-
EdC schreef op donderdag 29 december 2011 om 18:54 | reageer
Bij het lezen van de kritieken moet ik denken aan de uitspraak van Peter Hilz, de best verkopende fotograaf van bureau Hollandse Hoogte. Voor wie het wil nalezen, de pagina's over HH zijn op Flickr terug te vinden:
http://www.flickr.com/photos/marketingfacts/5211528566/in/photostream/
'Met mooie foto's verdien je geen geld. Mooi, inhoudelijk goed beeld geeft een kick. Daar ben je fotograaf voor geworden. Maar als je spannende foto's al gepubliceerd krijgt, dan alleen in kranten en opiniebladen. Dat is tientjeswerk. Geld verdien je als fotograaf vaak met werk dat iedereen kan maken.'
Gast en Erik, jullie hebben gelijk als je het hebt over de 'gewoonheid', maar als je zoals Ton Vingerhoets ook nog iets wil verdienen met fotografie, dan lijkt zijn aanpak in China mij zo gek nog niet. -
-
rbrt schreef op donderdag 29 december 2011 om 23:43 | reageer
Arno, wat een neerbuigend toontje toch (weer). Het gaat op Photofacts volgens mij niet alleen om wie de meeste facturen kan versturen, mensen kijken ook nog een beetje naar wat ze inhoudelijk of qua creativiteit van foto's vinden.
En o ja, het Algemeen Nederlands Woordenboek zegt over fotograaf: "iemand die fotografeert voor zijn beroep of uit liefhebberij." Selectief bronnen quoten kan ik ook. -
Arno schreef op vrijdag 30 december 2011 om 00:02 | reageer
@rbrt: Dat krijg je vanzelf van al die neerbuigende reactie's de laatste tijd hier Men moet ook eens leren om in het perspectief te kijken en naar de hoedanigheid (beroepshalve)van de maker van het beeld te kijken in dit geval Ton. Maakt iemand beeld om er centjes mee te verdienen of maakt iemand beeld voor zichzelf. Dat is een heel verschil en dat zal je dan in de postings van diegene dan ook tegenkomen en dat heeft Ed hierboven eigenlijk ook mooi neergezet.
-
tonv schreef op vrijdag 30 december 2011 om 00:20 | reageer
@eduardvanmil
Bedankt voor je reactie Eduard. Het beroemde shot van de man met het plastic tasje voor de tank is van een hoger standpunt genomen. Zoals jij aangeeft lijkt het plein vanuit mijn invalshoek kleiner dan in werkelijkheid. In het verleden was ik in het bezit van een EF 70-200 zoom maar heb die verruild voor de primes EF 135 f2L en EF 200 f/2.8L en EF 100 f/2.8L Macro IS omdat ik die superieur vind en minder aandacht trekken. Het nadeel is dat ik regelmatig van lens moet wisselen maar daar valt goed mee te leven.
@EdC
Mooie, kunstzinnnige foto's verkopen niet als stock, daar heeft Peter Hilz helemaal gelijk in. Foto's zoals in deze serie, die m.i. het onderwerp objectief in beeld brengen, verkopen doorgaans goed op Shutterstock. En dat was ook de reden waarom ik ze heb gemaakt. Weer bedankt voor je reactie Ed.
@Arno
Bedankt voor je reactie Arno, inderdaad probeer ik met m'n fotografie m'n brood te verdienen, o.a. voor stock agencies. Zoals je zegt moet je proberen foto's te beoordelen aan de hand van het doel waarvoor ze zijn gemaakt. Want dat werpt vaak een heel ander licht op de waardering van iemands werk.
@rbtr
Bedankt voor je reactie. Ondanks dat ik voor opdrachtgevers zoals real estate, magazines en stock agencies werk maak ik graag creatieve foto's. Maar daarover lopen meningen vaak uiteen. Maar dat is juist het interessante van Photofacts. We kunnen verschillende visies en standpunten uitwisselen. -
Bram Berkien schreef op vrijdag 30 december 2011 om 10:23 | reageer
Ed & Arno, volgens mij is er ook niet echt een probleem. De commentaren waren over het algemeen gewoon gefundeerde meningen en opbouwend bedoeld (mijn commentaar was dat in ieder geval) en Ton neemt het allemaal heel sportief op. Ook weer een manier waarop men een fotograaf die zijn hobby/werk serieus neemt kan herkennen als je het mij vraagt.
-
rbrt schreef op vrijdag 30 december 2011 om 15:09 | reageer
Ton, de kritiek op je fotoseries is vaak dat het standaardplaten zijn. Iemand heeft het hierboven over "een heel hoog 13-in-een-dozijn-kiekjes-gehalte". Dat klinkt niet zo aardig, maar ik kan zo'n opmerking wel enigszins plaatsen.
Wie op Google Images "Tiananmen Square" intikt, komt - naast de protestfoto's - veel beeld tegen dat vrijwel identiek is aan jouw foto's.
Je pareert de kritiek steeds met de eisen van de stockbureaus: technisch perfecte foto's, zonder creatief experiment.
Echter, Photofacts is geen stockbureau, en geen site met een commercieel doel; het is een blog door en voor liefhebbers (pro en amateur) van fotografie.
Wat let je dan om na bijvoorbeeld op Tiananmen Square voor de broodwinning een reeks stockfoto's geschoten te hebben, nog wat extra tijd uit te trekken voor vrij werk? Zonder al die beperkingen van (mogelijke) opdrachtgevers in het hoofd, zoeken naar verrassende invalshoeken of details, spelen met kleuren of silhouetten - ik noem maar wat.
Hiermee zou je wellicht niet alleen de kritische bezoekers van Photofacts kunnen verrassen, maar - en dat is misschien nog leuker - ook jezelf. -
tonv schreef op vrijdag 30 december 2011 om 17:36 | reageer
@rbtr
Eerlijk gezegd was ik al verrast door de hoge hitrate van de Tiananmen shooting. Het staat iedereen vrij m'n werk af te doen als standaardplaten of dertien-in-een dozijn kiekjes. Ik lig daar eerlijk gezegd niet wakker van.
Kritiek pareer ik niet. Hierboven heb ik al gezegd dat me dat alert houdt als het gaat om wat Photofactslezers graag willen zien. En zoals je zegt is Photofacts een blog door en voor liefhebbers (pro en amateur) van fotografie.
Bedankt voor je suggesties maar ik ben momenteel te druk om te gaan experimenteren. Deze serie laat fotografie zien waar ik plezier aan beleef en waar ook waardering voor is op Photofacts. En die koers hou ik voorlopig vast. -
bhofman schreef op zaterdag 31 december 2011 om 10:05 | reageer
Ton,
Als amateur fotograaf geniet ik elke keer weer van je boeiende fotoseries over je belevenissen
in China.
Ik ben fan van je stijl van fotograferen. -
gast schreef op zaterdag 31 december 2011 om 12:06 | reageer
Arno mag het allemaal wel weer neerbuigend vinden, zodat hij op zijn beurt, zoals vaker, wel heerlijk denigrerend kan reageren.
Ik kijk vanuit het oogpunt van fotografie en niet vanuit het oogpunt van de fotograaf. Dus creativiteit boven commercie (in tegenstelling tot eerder vernoemd heerschap).
Foto's zijn allesbehalve spannend. Niet negatief bedoeld, want in andere series heb ik beter werk gezien -
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Woord 'Leica' verbannen op Chinese sociale media na controversiële 'Tank Man'-video
door Michelle Peeters
-
The Village 2; China's nieuwe lifestyle
door Ton Vingerhoets
-
Beijing's Kalverstraat door een groothoek
door Ton Vingerhoets
-
Beijing CBD night shootings; deel 1
door Ton Vingerhoets
-
The coolest Village on Earth
door Ton Vingerhoets
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.