Waar wil je heen met je fotografie
donderdag 8 januari 2009, 18:16 door Johannes Klapwijk | 6.474x gelezen | 17 reactiesVolgens mij is het inherent aan het feit dat je veel fotografeert. Je gaat nadenken over wat je nu eigenlijk precies wilt, waar je heen wil en hoe je je wilt ontwikkelen.
De laatste tijd ben ik ook heel erg veel foto's en websites van anderen aan het bekijken. En de stijlen verschillen nogal. De ene fotograaf gebruik een foto als ruwe diamant en probeert met behulp van lagen, effecten, duo tones etc etc uit die ruwe diamant iets schitterends te maken. Vaak vind ik de resultaten prachtig.
Anderen binnen de natuurfotografie focussen zich puur alleen op vogels.. ze hebben bijzonder veel soorten prachtig vastgelegd... maar ergens lijken ze ook wel weer allemaal op elkaar: hetzelfde trucje bij iedere vogel. Maar de soortenlijsten zijn indrukwekkend lang, de teller loopt altijd in de honderden.
En ik dan? Vraag ik me af. De laatste tijd ben ik begonnen met het aanleggen van een soortenlijst op mijn website. Langzaam maar zeker categoriseer ik vogels en vlinders in wetenschappelijke families en ik moet toegeven: ik vind het echt interessant. Je gaat onderzoek doen naar soorten, naar plekken en je gaat eens naar een mooi gebied toe waar dat ene bijzondere beest rondloopt.
Afgelopen week heb ik genoten van een dagje lauwersmeer. Voor het eerst in mijn leven een roodhalsgans gezien. Ik heb het beest zeker een half uur bewonderd, al liep hij zeker 150 meter verderop rond. Maar ja. Fotografisch gezien word het dan niet echt bijzonder, maar toch gaat de foto op mijn website belanden.
Maar qua beeld is dan de onderstaande koperwiek, waarin het prachtige oranje terug komt in de omgeving al een stuk interessanter. En welke foto vond ik nou het mooist om te maken vraag ik me dan af. Ik kan alleen echt niet kiezen. de roodhalsgans vond ik een prachtig beest en ik heb ervan genoten om hem eens serieus door de verrekijker te bestuderen. Maar de koperwiek vind ik ook een prachtig dier en de foto tussen de duindoorn bessen ben ik bijzonder blij mee.
Ik denk dat ik maar lekker trouw blijf aan mijzelf: ergens een purist, geen artistiek gefotoshop. Ergens een vogelaar / vlinderliefhebber die kan genieten van zeldzaamheden en de schoonheid van gewone soorten. Maar toch ook vooral echt op zoek naar beelden die net even iets extra's hebben, mooie kleuren, heerlijk licht, oogcontact of wat er dan ook maar nodig is om prachtige beelden te maken.
Of wordt het toch hoog tijd om eens met een omgekeerde 50mm abstracte foto's te maken van bloemen of ijskristallen?
Ik ben ook erg benieuwd naar hoe jullie hier mee bezig zijn!
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
17 reacties
-
Arend Oosterlee schreef op donderdag 8 januari 2009 om 18:39 | reageer
Waar ik heen wil met mijn fotografie: ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind en ik heb verder geen doel voor ogen. Natuurlijk probeer ik wel steeds mooiere foto's te maken.
-
Stephanie schreef op donderdag 8 januari 2009 om 19:47 | reageer
kvind het tweede beeld toch wel knapper (maar dat is dan ongetwijfeld omdat ik zelf géén vogelliefhebster ben).
de diagonale lijn (de grens tussen scherp en onscherp) die ongeveer van linksboven naar rechtsbeneden trekt vind ik héél knap. -
gast schreef op donderdag 8 januari 2009 om 20:04 | reageer
ik begrijp precieswat je bedoelt Johannes. Ik ben nog altijd zoekende. Ik heb ongelooflijk veel bewondering voor wat jij doet in de natuur, je maakt ook via je (prachtige) foto's en verhalen de mensen bewuster van wat er in de natuur te zien en te ontdekken is. Ik ben nu nog bezig met de afronding van de opleiding vakfotografie via de fotovakschool waar je natuurlijk steeds proeft van allerlei mogelijkheden in de fotografie. Ik wil me nu specialiseren in architectuur maar ik zie ook nog zoveel mooie dingen die ik zou willen doen met oa. photoshop en ook zeker in de natuur. Maar als ik jou was zou ik zeker blijven bij de passie die gewoon bij jou hoort, het zou doodzonde zijn als je die koers niet zou volgen, zoveel liefde en kennis
van/ voor de natuur als jij hebt!
groetjes, Anneke -
Margo schreef op donderdag 8 januari 2009 om 20:12 | reageer
Ik wil graag de natuur laten zien zoals je die op het eerste oog niet ziet. Uit een ander standpunt bijvoorbeeld of vele malen vergroot. Bij mij komt het gevoel bij een foto op de eerste plaats, daarna pas technische perfectie. Ik kijk altijd naar het licht, mooi licht is het halve werk.
-
Peter van Veen schreef op donderdag 8 januari 2009 om 20:33 | reageer
Ik denk vaak: ik doe van alles wat en niks echt goed. Met andere woorden: ik vind eigenlijk alles wel leuk om te doen, maar heb me nergens in gespecialiseerd.
En dat is ergens wel jammer, want zo blijf je altijd in de grijze middenmoot hangen. Je kunt je natuurlijk wel in meerdere dingen specialiseren, dat geeft wat variatie. -
Johannes Klapwijk schreef op donderdag 8 januari 2009 om 23:42 | reageer
Leuk om zo te horen hoe mensen er naar kijken. Wat betreft specialiseren: tja.. ik specialiseer me ook niet echt. Ik vind landschappen prachtig, vogels, vlinders... alles is zo mooi!
Maar ook als je breed bent kun je denk ik proberen wel een eigen stijl te ontwikkelen waarin je dan toch herkenbaar word.
Wat betreft technische perfectie: ik vrees dat ik daar automatisch wel naar streef, hoewel ik eigenlijk liever meer artistieke foto's zou willen gaan maken. -
EdC schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 00:10 | reageer
Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het maken van foto's. De een verzamelt eigen beelden van vogels, waarbij het gaat om ook echt de foto van de vogel, niet van de omgeving. De ander doet dat met vliegtuigen of treinen. En weer een ander verzamelt portretten.
We hebben hier de kalender hangen van de Vogelbescherming. Die organisatie ziet vooral de vogel. Niks meer, niks minder. Mooi, maar ook weer voorspelbaar en saai (vind ik).
Maar dat heb ik vaker. Een foto van een vliegtuig in de lucht is ook maar een foto van een vliegtuig. Op Onexposure.net zie ik juweeltjes, maar meer nog zie ik daar beelden die binnen een sjabloon passen.
@Johannes, niet eerder een roodhalsgans gezien? Zo zeldzaam is die Branta toch niet? Je ziet hem vaker op plekken waar brandganzen vertoeven, zoals op jouw foto. -
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 06:36 | reageer
ik woon in Zwolle he Kom niet bepaald dagelijks in zeeland of vriesland om het zo maar te zeggen. Maar ik begin langzamerhand steeds meer ook echt vogelaar te worden, dus vandaar dat ik ook wat meer echt op zoek ga naar soorten enzo. Erg leuk om te doen, maar of je fotografie er nou beter van word...
Ik bedacht me nog dat ik eens meer zou willen proberen te spelen met onscherpte in de voorgrond als de kansen dat toelaten. -
-
Richard Hijmering schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 14:30 | reageer
Ik vind het gehele process van fotografie het belangrijks en probeer daar ok zo veel mogenlijk in te groeien. Ik maak misschien liever een slecht plaatje en zie mezelf in de loop der tijd verbeteren dan altijd een mooi en perfect plaatje te schieten. Steeds je grenzen verleggen wat ook betekent steeds een ander aspect van de fotografie te proberen.
Het kan de ene keer zijn dat ik me richt op het nabewerken van foto's, de andere keer op verschillende fototechnieken. Dan weer natuurfotografie, dan weer landschappen, dan weer macro.... Maar wel lekker in mijn eigen tijd, het blijft een hobby. -
Charles schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 15:03 | reageer
Gewoon blijven doen hoe je het nu doet. Ik geniet van de foto's op je website die ook nog een keer goed gemaakt is. Dat zie je bij veel fotografen wel anders... De soortenlijst had ik al ontdekt en is inderdaad heel aardig. (Groeten uit Zwolle!)
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 15:07 | reageer
Hey stadsgenoot
Leuk om te horen!
En ik denk ook wel dat ik op de huidige toer blijf hoor... alleen ik wil wel een steigende lijn bij mijzelf kunnen zien. Zolang je merkt dat je foto's steeds mooier worden geeft het erg veel voldoening en het is direct ook een interessante uitdaging. -
Charles schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 16:07 | reageer
Volgens mij zie ik je wel eens in de buurt van het Zwarte Water!
Ja, meer kwaliteit kun je tactisch en technisch benaderen maar ook door nog meer te knippen. Immers, lang niet alle pareltjes laten zich regiseren, een portie geluk hoort er bij. In mijn beroep (cameraman) verhoog ik mijn plafond de laatste jaren simpel door veel meer materiaal te draaien dan voorheen. Trouwens, bij kaskrakers als Bond moeten ze het, ondanks dat de top uit de filmwereld er aan meewerkt, het ook van veel draaien hebben. Het bekijken van het ruwe materiaal van zo'n productie is net zo goed ontluisterend.
-
Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 17:45 | reageer
Dat heeft absoluut een kern van waarheid.. hoe meer je er op uitgaat, hoe groter de kans op die gelukjes die net even dat prachtige beeld als gevolg hebben.
-
*eSThER* schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 18:54 | reageer
Pas ook ergens zo'n zelfde discussie gehad. Ik denk dat je het vooral moet laten lopen zoals het loopt. Dan ga je vanzelf een richting op, iedereen heeft toch zo zijn voorkeuren en stijl. En die zijn dan ook weer niet statisch, die veranderen ook.
-
Dr.Hook schreef op zaterdag 10 januari 2009 om 01:26 | reageer
Beste Johannes,
Ligt Vriesland nu bij Vriezenveen,Vriescheloo of Vries -
Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 10 januari 2009 om 07:08 | reageer
Oepsie... geen Word spelling controle op reacties, alleen als ik artikelen plaats.
Mijn spelling is vrees ik niet echt heel erg goed om het maar tactisch te brengen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe vind je jouw fotografiestijl?
door Elja Trum
-
De drie richtingen van het licht
door Nando Harmsen
-
Maak jij gebruik van schaduw als compositie-element?
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Verander de richting van je licht
door Elja Trum
-
Hoe vind je een fotografiestijl?
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.