Zhang Jia Kou Photo Project; een fotografisch portret
vrijdag 16 september 2011, 22:53 door Ton Vingerhoets | 6.191x gelezen | 19 reactiesMijn laatste post dateert alweer van 27 augustus! Sindsdien ben ik nogal in de weer geweest; ik heb in Zhang Jia Kou en Qinghai Province gefotografeerd. Qinghai grenst aan Xinjiang (Oeigoeren) en Tibet en staat bekend om zijn adembenemend mooie landschappen. Maar laat ik beginnen met Zhang Jia Kou, een stad in Hebei Province, zo'n 200 kilometer van Beijing. Het Zhang Jia Kou Photo Project werd door High Noon Culture & Arts georganiseerd, net zoals Yangzhou waar ik vorig jaar over schreef.
High Noon Culture & Arts had ditmaal zes (in Beijing woonachtige) fotografen gecharterd: twee Britten, een Duitser, Amerikaan, een Chinese en ondergetekende. Nadat we de eerste dag een ferme klim op de Chinese muur hadden gemaakt (ik voelde mijn kuiten de dag erop!) werden we verdeeld in twee groepen. Ik ging samen met Tim Fischer (Duitser) en Wang Zhe op stap. Een comité van de plaatselijke overheid nam ons vervolgens op sleeptouw langs een keur aan bezienswaardigheden.
In China is het vooral zaak dat je laat zien dat je belangrijk bent en het comité zwol allengs aan tot een groep van zo'n zes tot acht mensen. Enkelen van hen waren gewapend met heavy gear zoals een Canon 1Ds met EF 24-70mm f/2.8L om toch vooral serieus te worden genomen. Misschien wel het Chinese equivalent van de 'mannetjes van Bram' die zoveel stof deden opwaaien. Terwijl wij ons in het zweet werkten om vooral interessante invalshoeken te vinden waren ze driftig aan het kopiëren.
Enfin, de opdracht was om in tien ultieme beelden onze fotografische visie te geven op Zhang Jia Kou. Tja, das natuurlijk geen gemakkelijke opgave want je bent vooral in de weer om goede RAW's te schieten. Onze Chinese begeleiders hadden een lijst met onderwerpen die we moesten afwerken. Niet gehinderd door (fotografische) kennis reden ze ons van hot naar her waar we geacht werden plaatjes te schieten. Het werden lange dagen want Chinezen kijken niet op een uur meer of minder.
Zo hebben we oude volksbuurten, stadsmuren, landschappen, musea, bruggen en straatleven gefotografeerd. Het tempo lag feitelijk wat te hoog om 'voeling' met het onderwerp te krijgen. Wat is de juiste invalshoek en wat doet het licht op een bepaald moment? Bijvoorbeeld een brug is een ferm subject waar je toch even tijd voor nodig hebt om zo'n kolos er goed op te krijgen. Veel benenwerk dus! Alhoewel Yangzhou meer tot de verbeelding sprak ben ik niet ontevreden over deze serie.
Hierna volgen de tien foto's die ik heb geselecteerd voor mijn Zhang Jia Kou submission. Ik heb getracht een zo breed mogelijke port folio te maken met sprekende beelden. Het laat zich raden dat Zhang Jia Kou de foto's vooral voor promotionele doeleinden gaat gebruiken. Er is ons ook verteld dat er een expositie in hartje Beijing wordt georganiseerd en prijzen worden uitgeloofd voor de winnende foto's. Enfin, Ik moet het allemaal nog zien want Chinezen brengen het vaak mooier dan het is.
Voor mij zat de meerwaarde vooral in de inspirerende contacten met collega fotografen. Binnenkort hebben we een avondje georganiseerd waar we onze Zhang Jia Kou portfolio's uitwisselen onder het genot van een goede Chinese maaltijd. Maar de Photofacts lezers wilde ik alvast een primeur geven..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
19 reacties
-
-
jasper schreef op zaterdag 17 september 2011 om 06:57 | reageer
foto 3 bobby.. super!
-
EdC schreef op zaterdag 17 september 2011 om 11:10 | reageer
Meetrekken met een PR-machine heeft zijn beperkingen, maar brengt je ook naar locaties waar je niet dagelijks komt. Maak t.z.t. nog een nieuw bericht over de uitkomst van dit project. Als de Chinezen goed kopiëren dat zal de jury ook daar oordelen naar eigen smaak. Gaan ze voor de moderne architectuur, voor natuur of voor mensen?
Met de geweldige foto 2 laat je volgens mij zien dat je niet alleen met een groothoek straatfoto's kunt maken en goed contact met mensen kan houden.
Mooie reeks, Ton! -
Ruth schreef op zaterdag 17 september 2011 om 11:17 | reageer
Hi Ton! Die nieuwe brug lijkt wel op de Terheijdense brug
Prachtige shots weer! Doegies !!! -
tonv schreef op zaterdag 17 september 2011 om 13:34 | reageer
@EdC
Foto 2 is gemaakt met de Canon EF 100 f/2.8L IS Macro. Op een full frame zoals de 5D MKII sta je nog dicht genoeg bij je onderwerp. In dit geval heb ik eerst contact gemaakt en de man had er echt schik in.
@Ruth
Zouden de Chinezen de Terheijdense brug niet stiekum hebben gekopieerd? Het zou me niks verbazen. -
Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 17 september 2011 om 16:35 | reageer
Ik vind 6 een geweldig moment! Het oogcontact, de blik, de vinger in het oor... erg leuk!
-
tonv schreef op zondag 18 september 2011 om 07:27 | reageer
@Johannes Klapwijk
Het jongetje vind ik zelf ook een van de betere Zhangjiakou shots. Het is gemaakt tijdens de golden hours en het mooie licht doet ook een duit in het zakje. Zoals een Shutterstock reviewer laatst opmerkte: 'You have to tailor the light to your subject". -
Steven de Boer schreef op dinsdag 20 september 2011 om 10:58 | reageer
Mooie foto's hoor, maar de laatste 4 hadden inderdaad zo in Terheijden gemaakt kunnen zijn.
-
-
-
-
-
Cas van der Voorn schreef op dinsdag 20 september 2011 om 12:50 | reageer
Grappig en interessant verhaal, de Chinezen lijken de nieuwe Japanners te zijn: alles namaken is het credo. De foto's vind ik wisselend van impact. De twee portretten steken voor mij met kop en schouders uit boven het andere werk. Vooral dat jongetje is een topper!
-
tonv schreef op dinsdag 20 september 2011 om 17:08 | reageer
@ Cas van der Voorn
Bedankt voor je reactie Cas. Ik besef dat de kwaliteit van de serie wisselend is, veroorzaakt door een wat al te gejaagd tempo. Ik deel je mening dat de twee portretten eruit springen. Met die foto's ben ik ook erg content.
Chinezen zijn inderdaad de 'nieuwe Jappen'. Ze zitten duidelijk in het stadium van kopiëren. Naar verwachting zal dat wel veranderen maar voordat research & development zoden aan de dijk zet zijn ze een decennium verder. -
Cas van der Voorn schreef op dinsdag 20 september 2011 om 20:04 | reageer
@tonv: Ik vraag me af of een decennium genoeg is... 12 jaar geleden was ik op visite in Hong Kong en raakte verzeild bij Nederlanders die daar al jaren werkten. De algemene mening was toen dat Chinezen creativiteit en inventiviteit missen en dat ze nooit zonder buitenlandse inbreng zouden kunnen. Dat klinkt erg denigrerend, maar in 12 jaar is er wat dat betreft niet veel veranderd.
Misschien een invalshoek voor een vervolgartikel? Stilstand of juist ontwikkeling in beeld brengen, zoiets dergelijks? -
tonv schreef op woensdag 21 september 2011 om 05:18 | reageer
@Cas van der Voorn
Er is in 12 jaar veel gebeurd in China dat sneller accelereert dan het Westen. In tegenstelling tot het Westen mist China echter nog steeds creativiteit en inventiviteit. Ook kwaliteitsconcepties moeten nog een ontwikkeling doormaken.
Wat China competitiever maakt dan het Westen is werklust en cash. In mijn optiek zijn vervuiling en corruptie China's achilleshiel. Ze gaan op termijn een hoge (economische) prijs betalen om het land milieutechnisch op orde te brengen.
Tegenstellingen of ontwikkelingen (zoals China's plotselinge welvaart of verwestering) in beeld brengen is iets waar ik al een tijd over nadenk. Jouw suggestie versterkt m'n gevoel daar binnenkort iets mee te gaan doen. Bedankt voor je reactie! -
PehrG schreef op woensdag 21 september 2011 om 17:16 | reageer
Beste Ton, ik hoef er niet mee aan te komen op de fotoclub, maar ik begrijp uit een eerdere bijdrage dat je stockfoto's maakt. Dan zijn dit natuurlijk goede foto's. Maar ik vraag me af of dit ook foto's zijn waarmee je een wedstrijd kunt winnen. Aan de andere kant: de organisator heeft jou geselecteerd en kent jouw werk dus. En ik heb geen idee wat Chinezen een 价格赢取的相片 vinden. (Als het goed is, dan staat hier 'prijswinnende foto').
-
PehrG schreef op woensdag 21 september 2011 om 17:17 | reageer
Ik zie dat de Chinese tekens niet doorkomen.
-
tonv schreef op donderdag 22 september 2011 om 11:29 | reageer
@PehrG
Ik denk niet dat er een rekbaarder begrip bestaat dan 'goede foto's'. En wat de Chinese jury als criteria hanteert is voor mij ook tasten in het duister. Zelf pretendeer ik niet dat ik altijd goede foto's maak maar zo af en toe zit er iets bij waar ik content mee ben zoals de twee portretfoto's in deze serie. En stockfotografie is inderdaad een deel van m'n werk als fotograaf. Ik ben bezig een collectie op te bouwen op een aantal microstocksites. Bedankt voor je reactie!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Qinghai Lake; adembenemend op 3400 meter!
door Ton Vingerhoets
-
De wondere wereld van macrofotografie; vervolg
door Ton Vingerhoets
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.