Portretfotografie tijdens je vakantie
vrijdag 28 december 2018, 11:11 door Peter Segerius | 4.030x gelezen | 2 reactiesOp vakantie gaan is een kans om even te relaxen, een kans om even nergens aan te denken. Voor enthousiaste fotografen is dit ook het moment om je hard drive te verrijken met exotische foto's die je in eigen land niet kunt maken.
De foto's met het meeste karakter zijn vaak portretfoto's. Dit is omdat een gezicht veel kan vertellen. Het is mens eigen om hierbij een verhaal te bedenken en zelfs om een voorstelling te maken bij hoe diegene zich op dat moment voelde.
Tijdens een rondreis kan het maken van portretfoto's nogal angstaanjagend zijn. In eigen land vinden sommigen het raar als je een foto van ze maakt. In het buitenland is dit vaak het tegenovergestelde. Met de juiste aanpak kan het schieten van de mooiste en meest karaktervolle plaatjes als natuurlijk aanvoelen.
Benaderingen
Elk land en cultuur is anders. Ten eerste is het goed om even gevoel te krijgen over hoe de mensen in het desbetreffende land omgaan met gefotografeerd worden. Let hierbij wel op dat dit per plaats kan verschillen. In Indonesië is het bijvoorbeeld zo dat het op Java meer getolereerd wordt dan op Bali. Met goed onderzoek kom je dus al een heel eind.
Breng je foto tot leven
Er zijn hierbij twee mogelijkheden. Je kunt in gesprek proberen te gaan met een persoon, zij het met handen en voeten, of je kiest voor de spontane aanpak. Beiden hebben een ding gemeen; je moet er namelijk voor zorgen dat je dichtbij genoeg staat.
Hiermee bedoel ik niet alleen de letterlijke afstand, maar juist de figuurlijke afstand. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zich aangevallen voelt door een fototoestel. Dus wees niet bang om met iemand te praten of gebaren uit te wisselen.
Bij de spontane aanpak is het makkelijker om een moment of bezigheid vast te leggen. Dit zorgt er ook gelijk voor dat je foto meer een verhaal vertelt dan wanneer iemand poseert. Het kan de eerste paar keer moeilijk zijn om zonder te twijfelen naar iemand toe te stappen en op een spontane manier te gebaren of je een foto van ze kunt maken.
Dit is een proces van gewenning, en gaat na een paar keer weg. Mensen die werken als fotograaf hebben hier vaak meer ervaring mee. Wees dan ook niet bang om hier iets over op te zoeken of advies te vragen aan andere fotografen.
Een goede manier om hiermee te beginnen is door ten eerste oogcontact te maken, om vervolgens bijvoorbeeld een opmerking te maken over wat ze aan het doen zijn. Hierdoor gaat de spanning van het moment af en ligt de weg open om meer contact te maken. Iets geks doen of een goed bedoelde grap maken is ook altijd leuk.
Veel mensen vinden zelfspot leuk, dus is het ook goed als je dat toont. Soms is zelfs een leuke opmerking over wat ze dragen, of een vraag over wat zij eten al genoeg. Dit kan tot momenten leiden waarbij je leert over wat ze aan het doen zijn.
Vaak vinden zij hun werk normaal, dus is het altijd leuk wanneer iemand van buitenaf hun herinnert dat wat zij doen eigenlijk heel speciaal en anders is dan dat je zelf gewend bent.
Het is verder altijd beleefd om achteraf de foto die je hebt gemaakt te laten zien aan diegene. De camera die ik vaak mee op reis neem heeft bijvoorbeeld een NFC functie waarmee ik de foto's snel naar hun kan sturen als ze dat zouden willen.
Belichting
Zoals bij elke foto is belichting ontzettend belangrijk. Soms zit het weer niet mee, maar kun je er misschien een mooi effect uit halen. Probeer altijd het meeste uit de verschillende tijdstippen van de dag te halen. Als je bijvoorbeeld al weet dat je naar een markt toe gaat, doe dan onderzoek naar op welk tijdstip de “golden hour” is.
Dit kun je gemakkelijk opzoeken in de meeste weer apps. Het is ook niet erg om erachter te komen dat je belichting toch net niet goed was. Wat op de shot staat is hierbij belangrijker. Het is altijd mogelijk om achteraf je fouten te corrigeren in Lightroom.
In de shot kruipen
Volgens professionele fotografen is tussen 85mm en 105mm de standaard voor portretfotografie. Persoonlijk vind ik het fijner om een 35mm of een 50mm lens te gebruiken. Deze objectieven zijn vaak kleiner en lichter, dit scheelt vooral als je lange dagen aan het lopen bent.
Daarnaast kun je deze makkelijker gebruiken bij het fotograferen van andere onderwerpen. Alhoewel sommigen liever een zoom gebruiken op vakantie, kun je vaak meer diepte krijgen in een foto door een objectief te gebruiken met een vaste brandpuntsafstand.
Het nadeel en ook gelijk het voordeel van een lens zoals een 24mm, 35mm of 50mm is dat je dichter bij je onderwerp moet staan. Dit forceert je ook om meer bezig te zijn met het “kruipen in de shot”.
Zo dwing je jezelf om meer contact te maken met de mensen, en dat spiegelt zich vaak ook af op de foto's. Dit zorgt er vaak voor dat mensen dan ook reageren op jouw input, wat vaak een foto oplevert met karakter.
De kern van dit alles is om niet bang te zijn om contact te maken met de mensen om je heen. Vaak voelt het wel vertrouwd om achter je telezoom te kruipen en van een afstand te fotograferen, maar contact met de geportretteerde kan je foto echt naar een ander niveau tillen.
Dus wees niet bang om een groothoeklens of dergelijk te gebruiken. Wees ook vooral niet bang om contact te zoeken met de mensen om je heen. Dit brengt niet alleen mooie foto's op, maar ook mooie herinneringen.
Photofacts Academy 11 jaar - Winactie!
Wil jij ontdekken hoe je de mooiste foto's kunt maken? Bekijk dan onze online fotografie cursussen. Meer dan 100 cursussen over fotografie, nabewerking en creativiteit.We bestaan deze week 11 jaar. Dat vieren we met een gave winactie. Word nu lid van Photofacts Academy en ontvang 70 euro korting, ons gloednieuwe boek de Compositiebijbel én maak kans op meer dan 16.000 euro aan prijzen!
Direct aanmelden met korting + gratis boek + winactie
Over de auteur
Peter werkt momenteel voor YoungCapital, maar is voorheen actief geweest als freelance fotograaf. Zijn stijl is voornamelijk een goede compositie vinden, en kenmerkt zich vooral in het kleurenspel van zijn foto's.
2 reacties
-
José
Hallo Peter,
bedankt voor je verhaal, heel leerzaam.
Ik keek er van op dat je durft om een groothoeklens te gebruiken voor portretfoto's!
Vertekent het gezicht dan niet? Dat begrijp ik niet goed.
groetjes
José -
petersegerius schreef op woensdag 2 januari 2019 om 10:03 | reageer
Hey José!
Bedankt voor je reactie. Klopt een groothoeklens vertekent inderdaad de vorm van het gezicht, maar dit kun je minimaliseren door in de nabewerking een lensprofiel te selecteren.
Ik gebruik Lightroom om mijn foto's nog een "touch up" te geven, en daar staan voor vrijwel alle objectieven een lenscorrectie. het meest positieve punt van een groothoeklens gebruiken is, zoals ik i het artikel heb beschreven, toch dat je dichterbij de actie staat. En vind ik dus iets meer tijd spenderen aan het corrigeren van de lens geen probleem.
Met vriendelijke groet,
Peter
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
-
Aperty voor portretfotografie door Skylum
door Nando Harmsen
-
5 Tips om met een veilig gevoel met je camera op vakantie te gaan
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Check de regels in het buitenland
door Michiel Heijmans
-
5 Tips voor buitenportretten
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Ergens doorheen fotograferen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.