Portretfotografie tip: Afwisseling in poses
donderdag 25 juli 2024, 20:10 door Elja Trum | 1.132x gelezen | 1 reactieAls je onderwerp de hele tijd dezelfde pose aanhoudt levert dat weinig afwisselende foto's op. Natuurlijk kun jijzelf ook steeds wisselen van positie, camera instelling of licht opstelling, maar als je model elke keer in dezelfde houding en dezelfde uitdrukking op de foto staat ga je geen topfoto's krijgen.
Een mooie manier om voor afwisseling te zorgen is je model te vragen om na elke foto iets te veranderen. Een geoefend model zal dit vaak al doen, maar werk je met iemand die niet regelmatig voor de camera staat dan gaat dit vaak niet vanzelf.
De verandering per foto mag heel klein zijn, een arm die in de zij gezet wordt, een kin die iets hoger wordt gehouden en dergelijke.
Als een pose niet werkt is dat niet erg, maak gewoon de foto en je model zal een nieuwe pose uitproberen. Werkt een pose juist erg goed, reageer dan enthousiast en vraag hem of haar meer variaties op die pose te proberen. Benoem vooral wat goed werkt.
Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.
» Bestel De Portretbijbel
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
1 reactie
-
Donald Willemsen schreef op maandag 29 juli 2024 om 10:10 | reageer
Werk je met (semi)professionele modellen of met geoefende amateurmodellen, dan moet je opletten dat het model niet het heft in handen neemt en je een paar standaardposes voorlegt. Dan wordt het al gauw teveel van hetzelfde. Bovendien weten modellen (zeker de professionals) heel goed hoe ze hun goede kant moeten laten zien en waar hun zwaktes zitten en die laten ze dan niet zien.
Ik ben van mening dat de fotograaf het model moet 'sturen', want vaak heeft de fotograaf een bepaald doel voor ogen. Natuurlijk mag daarbij de inspraak van het model ook een rol spelen, maar dat zal zeker lukken als er een goede vertrouwensband is tussen fotograaf en model.
De fotograaf huurt een bepaald model in en dus is de fotograaf die een plan heeft voor een shoot met dat model. Hij bepaalt dan ook wat voor type foto's hij wilt hebben.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Portretfotografie tip: Licht van opzij
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Laat je omgeving meespelen in je foto
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Voeg kleur toe aan je achtergronden
door Frank Doorhof
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.