Eerste impressie van de Fujifilm X-T50
vrijdag 31 mei 2024, 16:32 door Nando Harmsen | 2.080x gelezen | 0 reactiesIk kreeg gelegenheid om met de nieuwe Fujifilm X-T50 te fotograferen. Het gebruik van de camera was verrassend prettig. Hoewel het zeker niet het topmodel camera van de fabrikant is, doet de camera er zeker niet voor onder. Ik verwacht dat het een succesvolle camera kan worden.
De Fujifilm X-T50 is de opvolger van de X-T30 mark II. Zoals je ziet is het getal 40 overgeslagen. Dit is een bewuste keuze, want de camera heeft de vijfde generatie sensor en beeldprocessor. Het is opvallend dat de X-T50 dezelfde sensor heeft als de populaire X100 VI.
De sensor is de 40 megapixel tellende X-Trans CMOS 5 HR sensor. Het is daarmee het kleinere broertje van het topmodel, de X-T5, geworden. Er is nu ingebouwde beeldstabilisatie tot 7-stops ter beschikking en dankzij de processor de nieuwe filmsimulatie REALA-ACE.
De camerabody is volledig opnieuw ontworpen. Er is betere grip en de randen van de camera zijn ronder afgewerkt. Hoewel de afmetingen ten opzichte van de voorganger wat ruimer zijn, is dit niet merkbaar. De camera is heel compact met een goed gebruiksgemak.
De X-T50 gericht is op het gebruik van de fameuze filmsimulaties. In plaats van een ISO-instelwiel heb je nu een keuzewiel voor deze simulaties. Daarmee richt Fujifilm de pijlen in feite naar de fotograaf die graag gebruik maakt van deze mogelijkheden.
Enkele specificaties
- Back Side Illuminated 40,2 megapixel X-Trans CMOS 5 HR APS-C sensor
- Verbeterde pixelstructuur voor de meest efficiƫnte signaal-ruis verhouding
- Elektronische sluiter tot maar liefst 1/180.000 seconde
- 8 beelden per seconde (mechanisch) en 13 beelden per seconde (elektronisch)
- Maximaal 20 beelden per seconde met een extra 1,29x crop
- Beeldherkenning met AI voor dieren, vogels, auto's, insecten en vliegtuigen
- 20 filmsimulaties inclusief de nieuwe REALA-ACE
- Filmsimulatie instelwiel
- Korrel effect en color chrome effecten
- Ingebouwde 1,4x en 2,0x teleconverter
- 5-assig IBIS tot maximaal 7-stops
- 6,2K 30p video met volledige autofocus
- Tot maximaal 60 minuten video
- Geoptimaliseerde ergonomie met verbeterde knoppen
- Ingebouwde pop-up flitser
- Kantelbaar 3 inch LCD-scherm met 1,84 miljoen pixels en touchscreen mogelijkheid
- OLED EVF met 2,46 miljoen pixels
- CIPA batterij rating tot 390 foto's in de economy modes
- Enkel UHS-II-SD kaartslot
- Body weeg 438 gram, inclusief batterij en geheugenkaart
Eerste indruk
De camera is erg klein en handzaam. De verbeterde ergonomie maakt het gebruik prettig. De grip geeft een goed houvast en de knoppen hebben een goed drukpunt. Toch is niet elke knop hetzelfde uitgevoerd zodat er verschil in gebruikservaring is.
Het formaat van de camera maakt het een perfect alternatief voor de populaire X100 VI. Zonder objectief is de X-T50 zelfs iets compacter dan de oudere X100t. De combinatie met het nieuwe FUJINON XF 16-50mm f/2,8-4,8 R LM WR voelt perfect aan.
De duimgrip op de achterkant heeft een nieuw design waardoor het indrukken van de Q-knop minder snel per ongeluk gebeurt. Het is inderdaad een verbetering, maar helaas nog niet optimaal. Het hangt ook af van het gebruik van de camera, en de manier hoe je fotografeert.
Zowel het gebruik van de EVF als het LCD-scherm werkt prettig. De camera is niet erg opvallend, en de term vriendelijk is zeker van toepassing. Hiermee wordt het fotograferen van mensen minder 'bedreigend' ervaren. Zeker voor candid-fotografie en straatfotografie is dit ideaal.
Het filmsimulatie instelwiel nodigt uit om de verschillende filmsimulaties te gebruiken. Het is niet langer nodig om het menu in te duiken, wat altijd een drempel voor deze mogelijkheden was. De X-T50 laat de rotatie van het filmsimulatie instelwiel in de zoeker en op het LCD-scherm heel duidelijk zien.
Aangezien de filmsimulaties in feite uitsluitend voor de JPEG-fotograaf bestemd zijn, voelt de X-T50 ook aan als een camera voor de JPEG-fotograaf. Je kan perfect in raw-bestandsformaat fotograferen (of beiden), maar daarmee hebben filmsimulaties geen nut. Ben je een raw-fotograaf, dan verliest het instelwiel zijn functionaliteit.
Door de beperkte tijd die ik ter beschikking had kon ik de autofocus en objectherkenning niet goed uitproberen. Aangezien de mogelijkheden nagenoeg gelijk zijn aan de Fujifilm X100 VI moet dat wel goed zijn. Een uitgebreidere test zou dit kunnen uitwijzen.
Voorlopige conclusie
Doordat er zo weinig tijd ter beschikking was kan ik alleen een voorlopige conclusie geven. Het is echter zonder twijfel dat de X-T50 een heel aantrekkelijke camera is. Hij nodigt uit om te fotograferen en geeft veel plezier in het gebruik. De autofocus werkt goed, voor zover gezien, en het instellen van de filmsimulaties is erg gebruiksvriendelijk.
Er zijn wel wat nadelen aan deze camera. De knoppen zijn verbeterd maar geven niet dezelfde feedback. De plek van de Q-knop blijft een doorn in het oog. Maar dit zijn wel nadelen waarmee met wat gewenning goed gewerkt kan worden.
De filmsimulaties zijn met het instelwiel goed bereikbaar. Ben je echter een fotograaf die voornamelijk of alleen in raw-bestandsformaat werkt, dan is dit instelwiel helemaal nutteloos. Het was ook opvallend dat de touchscreen functionaliteit heel erg beperkt is. Het was goed geweest wanneer daar meer gebruik van gemaakt kon worden.
Afgezien van deze kleine dingen is de Fujifilm X-T50 een fantastische kleine krachtpatser. De prijs van 1.899 euro met het nieuwe objectief is aantrekkelijk, zeker wanneer je ziet wat je ervoor krijgt.
Ik durf zelfs te beweren dat de X-T50 een betere keuze kan zijn dan de fameuze X100 Vi. Maar dat is dan heel persoonlijk.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Cameranu opent winkel in Utrecht met leuk evenement
door Elja Trum
-
Fujifilm X-M5, XF16-55mm en XF 500mm aangekondigd
door Elja Trum
-
Review: Fujifilm X-T50
door Nando Harmsen
-
Review: Fujifilm GFX 100S II middenformaat camera
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.