Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Impressie: de Nikon D300

donderdag 8 mei 2008, 19:29 door | 30.809x gelezen | 21 reacties

Ik ben verliefd! Nee mijn vriendin hoeft zich geen zorgen te maken want er is geen andere vrouw in het spel maar een camera; de Nikon D300. Afgelopen weekend kon ik een dagje met de D300 spelen welke ter review was opgestuurd naar Photofacts. Helaas was het maar voor een dagje, niet vanwege Nikon maar door interne logistieke lastigheden, ik kon me er dus niet helemaal mee uitleven. Maar om er toch het beste van te maken ben ik het dagje er op uit gegaan om verschillende aspecten van de camera te onderzoeken.

Eerste indruk
De D300 heeft een flinke body welke door sommige misschien te groot wordt geacht. Helemaal door de trend bij de minder professionele modellen welke steeds kleiner lijken te worden. Persoonlijk vind ik hem door zijn formaat juist lekker stevig in de hand liggen. De magnesium legering body voelt ook stevig aan alsof hij tegen een stootje kan, wat een vertrouwt gevoel geeft in het veld. Waterdicht is de body niet volgens Nikon maar ze hebben er wel alles aan gedaan om alle knopjes goed dicht te sealen zodat je in een fikse regenbui alleen zorgen hoeft te maken over je eigen pak. Helemaal als je de meer recentere objectieven gebruikt welke beschikken over een rubberen seal bij de mounting.

Over objectieven gesproken, helaas was de D300 verstuurd met de AF-S 18-70mm f/3.5-4.5. Ik heb deze lens zelf ook, als kitlens aangeschaft, en ben er niet echt over te spreken wegens de vignettering. Toch jammer dat ze dan een camera van dit formaat ter review versturen met een objectief van minimale kwaliteit. Naast de handleiding is er over de verschillende functionaliteiten van de camera genoeg te vinden op het internet.

Het gebruik
Zelf schiet ik ook met een Nikon, nog de D70, maar deze verschilt aardig in knoppen lay-out, laat staan in functionaliteit. Toch lag de D300 erg vertrouwd in de hand en kon ik dankzij de duidelijke functie aanduiding en logische lay-out meteen vanaf het begin de basis handelingen verrichten.. of te wel, naar buiten en schieten maar.

Bloembollen
Bedankt voor de bloemen


Zoals je kan verwachten van een camera van dit kaliber kan de Nikon D300 veel meer dan alleen de basis handelingen. Hij bevat dan ook een legio aan instelmogelijkheden. Er zijn vier standaard Picture Control instellingen, standaard, neutraal, vivid en monochroom, plus nog de mogelijkheid om persoonlijke settings op te slaan en te laden. De opties voor Sharpening, Contrast en Saturation en Brightness zijn sterk verbreedt. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, te veel om door te spitten in een dag. Aan hygiëne is ook gedacht, de chip is namelijk uitgerust met een self cleaning system welke de chip op vier verschillende frequenties kan laten trillen om van dat vervelende stof af te komen. De gebruiker kan zelf instellen wanneer dit moet gebeuren, bijvoorbeeld bij aanzetten en/of uitzetten.

Een tata
Een prachtige Jaguar


Het top info paneel is duidelijk afleesbaar en geeft voldoende informatie van de huidige settings. De info van dit scherm kan, voor wanneer de situatie dit vraagt, ook op het grote LCD scherm getoond worden. Er kan dan zelfs gekozen worden tussen zwarte karakters op een lichte achtergrond of witte karakters op een zwarte achtergrond.

Door de zoeker kijkend zie je een heldere layout van je settings en een inschakelbaar alignment grid. Wanneer tijd een belangrijke factor was ging het focuseren wat lastig door de vele (51) selecteerbare beeldpunten van de Multi-CAM 3500 DX autofocus sensor. Het duurt even voordat je het geselecteerde focuspunt over het scherm heb bewogen en in tijdnood vloog hij kriskras over het scherm. Later zag ik bij een vriend, die tot mijn blije verrassing de D300 net had aangeschaft, dat je ook 11 focuspunten kunt kiezen om dit probleem te vermijden.

Eindelijk geland
Landend vliegtuig op Schiphol


De burstschot, beschikbaar in 3, 6 of 8 (met batterijgreep) foto`s per seconden, is geweldig. Normaal ben ik niet zo’n fan van burstshot omdat je daarmee altijd een foto net voor en net na het cruciale moment krijgt. Maar bij de D300 gaat hij af als een machine geweer en hij blijft ook afgaan. Zo ben je gegarandeerd van juist die cruciale foto. Nadeel is wel dat je kaartje zo is volgeschoten.

Hoewel ik normaal de build-in flitser zoveel mogelijk probeer te vermijden heb ik hem voor de volledigheid toch eventjes getest. Voor een build-in flitser vond ik hem best goed. Het flitslicht was goed egaal verspreid. Maar om eerlijk te zijn valt bij gebruik als eerste het geweldige 3 inch TFT LCD scherm op. Dankzij de grootte van het scherm en de hoge resolutie van 922,000 pixels kan je direct een goede beoordeling maken van scherptediepte en focus. Naast de eerste visuele beoordeling heb je nog een display met highlights en focuspunt, een display met histogram en standaard info, een display met RGB histogrammen en drie extra display met gedetailleerde informatie om je beoordeling compleet te maken.

Het resultaat
Het verbazende aan de D300 is wel de ruis op de foto’s, of beter gezegd het gemis van de ruis. Je kan met gemak ruisvrij schieten tot 1600 iso maar zelfs bij hogere iso waardes, 3200 iso instelbaar en 6400 iso equivalent onder H1, is de ruis zeer acceptabel te noemen. Hiermee komt er naast diafragma en sluitertijd een extra insteldimensie in de fotografie.

Nikon D300; 1600 iso
Foto genomen met 1600 iso
Beweeg je muis over de afbeelding voor een 100% crop


De 12 megapixel CMOS chip bevat dezelfde intensiteit curve als de D3 waardoor de dynamic range vergroot is. De intensiteit curve is ook gekromd zodat deze het menselijk oog, welke logaritmisch is, beter benaderd. In de praktijk betekent het dat je een foto kan maken van een donkere kamer met een raam op een zonnige dag terwijl er alsnog details in de schaduw en in de hoge intensiteiten aanwezig zijn. Daarnaast zorgt de active D-lighting ervoor dat zonder de dynamic range te vergroten er toch meer detail aanwezig is in de shaduwen en highlights. De informatie van de chip wordt verwerkt door de nieuwe EXPEED processor. Deze kan de informatie in 14 bits verwerken wat samen met de CMOS sensor tot een hoge kwaliteit leidt.

Indien je dan nog niet geheel tevreden bent over de foto bevat de D300 nog een legio aan aanpassingmogelijkheden voor bijvoorbeeld Sharpening, Contrast, Brightness, Saturation en Color. Ik heb dit niet echt getest, omdat ik dit meestal liever op de computer doe, maar met het scherm moeten deze functionaliteiten zeker tot hun recht komen.

Live-view
Een van de veelbesproken nieuwe features van DSLRs, vooral bij de top range, is Live-view. Vele doorgewinterde fotografen vinden deze feature maar een fancy accessoire zonder echt doel. Om een goed beeld van je compositie te krijgen moet je namelijk direct door het objectief kijken (via de zoeker en wat spiegelende oppervlaktes natuurlijk). Hier moet dus niet nog eens een chip en LCD scherm tussen zitten. Natuurlijk zie ik stiekem wel het nut van Live-view in om juist die benarde posities te vermijden waarin je je lichaam soms moet wringen om juist die creatieve foto te krijgen. Maar dat hoor je mij niet hardop zeggen.

Live-view
Live-view geprojecteerd op een televisie


En hier ligt nou net de zwakte in de Live-view van de D300. Omdat het scherm niet kantelbaar is moet je je alsnog in een benarde positie wringen om het scherm goed te kunnen zien, hoewel deze positie meestal wel wat comfortabeler is dan door de zoeker kijken. In Live-view mode kan de fotograaf uit twee focus modes kiezen; Statief en Hand-held focusering.

In de Statief mode wordt de focusering verricht via contrast detectie door de hoofd sensor, wat doorgaans meer tijd kost. In de Hand-held mode wordt voor de focusering de spiegel opgeklapt waardoor het Live-view beeld verdwijnt. Wat wel jammer is is dat de focusering geactiveerd wordt door een ander knopje (AF-on). De ontspanknop is namelijk al in gebruik om de Live-view te actieveren. Persoonlijk zou ik deze twee knopjes van functionaliteit laten wisselen. Maar buiten deze puntjes werkt de Live-view perfect.

Een leuke feature is dat je in Live-view ook tot 100% kan inzoomen. Het grote (resolutie) scherm geeft de compositie goed en duidelijk weer. En via een HDMI/composite of USB kabeltje kan men de Live-view doorsluizen naar een PC scherm of TV wat erg handig kan zijn bij studio werk.

Conclusie
Als men mij vraagt om echte min punten op te noemen voor de D300 wordt het moeilijk. Ik denk dat ik als enig minpunt ik de puntjes bij de Live-view kan noemen. Door het niet draaibaar scherm wordt de functionaliteit verminderd en het afwijkende knopje voor het scherpstellen is in de praktijk tamelijk lastig. Maar verder dan dat kom ik echt niet.

De D300 is een geweldige camera welke gemakkelijk is in gebruik en voor professionele resultaten zorgt. Zoals ik al zei in het begin ben ik verliefd geworden. Maar zoals altijd bij verliefdheid, het gaat het wel geld kosten. De prijs is met 1479,- tamelijk aan de forse kant voor de gemiddelde fotograaf maar het is dan ook een professionele dSLR. Dat wordt dus of even sparen voor de D300, wat het zeker waard is, of wachten totdat deze geweldige technieken doorsijpelen naar de ‘lagere’ modellen.

Naast deze impressie door Richard verschijnt er binnenkort ook nog een volledige review van de Nikon D300 op Photofacts.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

21 reacties

  1. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 8 mei 2008 om 22:40  | reageer

    Leuke review, 1 dag is ook véél te kort voor zo'n camera. Je snapt inderdaad toch niet dat Nikon met dit vlaggeschip zo'n lens meestuurt... Een gemiste kans!

  2. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 8 mei 2008 om 23:40  | reageer

    Inderdaad een mooi toestel die D300.
    Ik wacht nog tot augustus voor ik weet wat ik ga doen: of de D300 of de D3...
    Bedoel als ik toch moet "bloeden' dan maar iets goeds knipoog zeker als ik een maand door Amerika "cruise" vrolijk

  3. Serge
    Profiel Serge schreef op donderdag 8 mei 2008 om 23:42  | reageer

    Leuk om jouw impressies te lezen. Ik ben ook tevreden over mijn D300, op sommige vlakken toch een serieuze stap voorwaarts ten opzichte van de D100 en D200.

  4. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 09:57  | reageer

    Peter: Ik vond 1 dag ook te weinig om hem goed te kunnen doorgronden. Hierdoor heb ik toch het een en ander gemist, helemaal omdat ik geen handleiding had (deze lag nog bij photofacts. Maar de eerste indruk was wel zo goed dat ik erg geneigd ben hem verder te gaan testen end an wel dagelijks, maar daar moet ik even het geld voor opbrengenvrolijk

    Niels: Dat is me nog niet een prijsverschil, D300 of D3. Meet de aankoop van een D3 heb je natuurlijk wel de top of the line aan camera, maar met de D300 heb je geld over voor een paar mooie 2.8 en/of VR lensen. Op Dpreview zag ik ene post van iemand met dezelfde keuze. Daar vind je een hoop adviesen. Wat ik je wel zou aanraden is als je in augustus vertrekt de camera eerder aan te schaffen. Gun jezelf de tijd om aan de camera te wennen.

    Serge: Bij vrienden heb ik de D200 en de D300 even naast elkaar gehouden. Het grote voordeel van de D300 boven de D200 is toch wel de hogere kwaliteit van de chip en lager ruisniveau. Niet dat D200 houders nu direct moeten overstappen, zeker niet, maar op dit moment zou ik wel die paar honderd euro extra uitgeven voor de D300. Maar gezien de stappen tussen de D100, D200 en D300 ongeveer even groot zijn betekent dat dat er over een tijdje de D400 uitkomt welke nog veel beter zal zijn. Hoewel dat nu nog lastig lijktvrolijk

  5. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 11:46  | reageer

    @Richard: inderdaad een prijsverschil (aanzienlijk). maar zit in dubio: crop-camera laten en overgaan naar fullframe... of toch aanhouden...
    maar goed.. september pas de reis, dus augustus wordt een besluit genomen (met dalende prijzen). Met de D300 kan ik nog de nodige objectieven aanhouden, die ander bij de D3 op lagere (5-6Mp) resolutie gaan werken.
    aan de andere kant: D300 is goed genoeg voor "ons amateurs" die zo nu en dan een keer een opdrachtje krijgen vergoed. Ofwel : de eeuwige strijd tussen verstand en gevoel..moeilijk moeilijk moeilijk...
    :D

  6. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 13:30  | reageer

    @Niels: Dit soort keuzes zijn idd altijd lastig. Zou ik een mooie VR 2.8 lens kopen of toch een flitsset. of toch maar een nieuwe camera. De pc is eigenlijk ook al aan vervanging toe. Dit valt allemala onder CAPS (Compulsive Accessory Purchase Syndrome). Full-Frame is zeker een mooie feature! Toen ik mijn FM2n (Ja zo eentje met een film rolletje) uitprobeerde was ik verbaast. Mijn goede lenzen werden opeens geweldig. Helaas hebben we de D3 (nog)niet ter review gekregen anders zouden we je wat meer adviesen kunnen geven. Maar je hebt nog even om te beslissen.

  7. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 9 mei 2008 om 15:17  | reageer

    @Richard: nu de winkels nog open zijn, maar even een lot halen....wie weet is morgen(avond) de D3 dan wel erg dichtbij knipoog
    Ben er nog niet uit uit dilemma fullframe/crop... moet eea nog eens op een rij zetten :$ tot die tijd: elke maand die je wacht, zakt de prijs !!

  8. GeFke
    GeFke schreef op zaterdag 10 mei 2008 om 15:25  | reageer

    Het gemis van de ontspan-/scherpstelknop tijdens live-view is te verwaarlozen hoor.
    Tijdens het gewone fotograferen heb ik de optie "a5" uitgeschakeld zodat je ten alle tijde alleen maar met de af-on knop kan scherpstellen

  9. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op zondag 11 mei 2008 om 11:44  | reageer

    Kijk daar was een manual dus handig voor geweestvrolijk Bedankt voor de info!

  10. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 23 mei 2008 om 17:33  | reageer

    oei het leven is zo verschrikkelijk: krijg je een leuke bonus... lonkt daar die D300... Een knipoog uit de lens vanuit de etalage, en k'was verkocht.
    Nu nog de dikke manual doorspitten. Maar alleen al 't geluid van de sluiter is al "YUMMIE"!! vrolijk

  11. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 23 mei 2008 om 19:49  | reageer

    @Niels; Gefeliciteerd met je Nikon D300. Tja, dat vakantiegeld moet ergens aan opgemaakt worden he.. knipoog

  12. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 23 mei 2008 om 20:19  | reageer

    @niels:Gefeliciteerd!!!
    Ik kan niet anders zeggen dan dat het een goede koop is geweestvrolijk
    Hoop snel wat resultaten te zien!

    Richard

  13. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 23 mei 2008 om 22:32  | reageer

    Thanks! Nu kan die vakantie in New York e.o. (3 weken oostkust) niet meer kapot...
    alleen nog een imagetank (of een bundel 8Gb kaarten...voor mn RAW-foto's...)

    Wordt vervolgd! knipoog

  14. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 23 mei 2008 om 22:35  | reageer

    ...en t was geen vakantiegeld...
    Slechts een "miezerige" bonus dat ik voldoende uren declarabel ingezet ben :D

  15. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op zaterdag 24 mei 2008 om 00:54  | reageer

    @Niels: Doe mij ook eens zo'n miezerige bonus. vrolijk

    Er zijn een hoop oplossingen om je foto's onderweg op te slaan. Zo zijn er een hoop leuke gadgets en communicaties tussen bv cardreader en Ipod maar deze kunnen onbetrouwbaar zijn, dus niet doen. Image tanks zijn op zich goed maar zorg er voor dat je de foto's zelf van de card moet deleten en dat je op de image tank kan controleren dat het kopieren goed is gegaan. Je wilt niet thuis komen en er achter komen dat je al je foto's kwijt bent. De beste oplossing is toch wel een laptopje meenemen. Je kan de foto's controleren (heel belangrijk!!!), filteren (scheelt werk thuis) en sorteren. Dus misschien nog wat uren laten declareren. vrolijk

  16. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 24 mei 2008 om 08:24  | reageer

    Een laptop en gewoon wat extra geheugenkaarten (8 GB heb je al in een fatsoenlijk merk en snelheid voor zo'n 65 euro) zou mijn keuze zijn.

  17. Wendy Verhappen
    Profiel Wendy Verhappen schreef op donderdag 29 mei 2008 om 22:39  | reageer

    Geweldig goede tips allemaal. Ben zelf aan het denken om de D300 te kopen, ben er eigenlijk wel uit maar weet niet welke keuze voor lenzen nu slim is. Wil er hooguit 2, maar wel van goede kwaliteit, anders doe ik camera geen recht. Tips iemand?

  18. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 30 mei 2008 om 10:19  | reageer

    @Wendy: ga dan in ieder geval voor lichtsterke lenzen!

  19. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op vrijdag 30 mei 2008 om 11:26  | reageer

    Ik zou aanraden om de duurste lenzen te kopen die je kan betalen. Voor lenzen geld namelijk zeker hoe duurder hoe beter de kwaliteit. Daarnaast zoals Peter al aangaf neem lichtsterke lenzen. Deze zijn in weinig licht omstandigheden nog bruikbaar end aarnaast is de kwaliteit gewoon veel beter. Persoonlijk zou ik ook meerdere zoom lenzen kopen en niet eentje die de gehele range overdekt. Dus ~20-70mm als standaard en daarnaast is een wide angle (~14-24mm) en een telelens (~70-200mm) handig indien gewenst. De standaard zal ik niet boven de 24 laten beginnen omdat je snel te kort komt. En de wide angle geeft mooie vertekeningnen n je foto's en de telelens kan handig zijn in het veld, beide nagelang je ze gaat gebruiken.

    Succes met de aankoop!
    EN veel plezier met de D300vrolijk

    Richard

  20. NielsThijssen
    Profiel  NielsThijssen schreef op vrijdag 30 mei 2008 om 13:23  | reageer

    @richard: de D300 is een crop-sensor... dus 12-24 is ook mogelijk (zelf in bezit van de Nikkor versie).
    Vorige week eerste nachtfoto's in R'dam gemaakt (zie site), en echt lekker spelen met de D300.
    @Wendy: goede kwaliteit kan ook een prime bieden, de Nikkor 50mm /1.8 is nieuw ca 100 EUR, en HAAR-scherp! (heb je meer geld te verspelen dan is een 1.4 variant ook mogelijk..)
    Zelf fotografeer ik met de combi:
    Nikkor 70-300VR, 17-50mm/2.8 (Tamron), 50mm/1.8, 85mm/1.8 en de 12-24/4.0 (Nikkor)

  21. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 17 juli 2008 om 09:03  | reageer

    D3 en de Tour de France. Volgens Rockwell beheerst de D3 momenteel de Tour. Dat wil zeggen, bij de fotografen. Deze link geeft een erg aardige impressie van wat die fotografen daar met hun D3 doen. Er zitten schitterende plaatjes tussen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord