Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Canon EOS R

zaterdag 8 september 2018, 15:15 door | 8.090x gelezen | 11 reacties

Afgelopen woensdag kondigde Canon haar eerste full-frame systeemcamera aan, de Canon EOS R. Met deze nieuwe camera is er ook direct een compleet nieuw systeem. Wij konden in Londen al een dag lang werken met deze camera. In dit artikel onze eerste indruk.


Canon EOS R specificaties


- Canon RF vatting (via adapters ook EF en EF-S objectieven)
- 30,3 megapixels full frame CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 40.000 ISO (native, op te krikken naar 102.400 ISO)
- Dual Pixel CMOS autofocus met 5.655 autofocuspunten (scherpstellen tot - 6EV bij f/1.2)
- 8 foto's per seconde (3 bij continue autofocus)
- 5-assige beeldstabilisatie (alleen bij video)
- 4K 30p video (bij 1,7x crop) met Canon Log en 10 bit 4:2:2 HDMI output
- Elektronische zoeker met 3,69 megadot (100% van het beeld)
- Draai- en kantelbaar touchscreen
- Scherpstellen in 0,05 seconden
- DIGIC8 processor

Deze camera is een grote stap voor Canon en ze hebben er dan ook lang genoeg over gedaan. Zelf vergelijkt Canon het met de stap van de FD naar de FE mount in 1987.

Een paar weken geleden deed Nikon met de Z6 en Z7 camera overigens hetzelfde. Ook voor hun is dit een grote stap. Eindelijk, kunnen we wel zeggen, want we zaten er al jaren op te wachten.

Veel Canon en Nikon gebruikers vonden de wachttijd zelfs te lang en zijn al overgestapt op Sony die al jaren uitstekende full-frame systeemcamera's aanbiedt. Ik verwacht niet dat veel van die overstappers nu snel terug komen bij hun oude merk.

Canon EOS R


In de hand


De Canon EOS R voelt voor een Canon gebruiker eigenlijk al direct heel vertrouwd. De camera ligt lekker in de hand, ook als je handen wat groter zijn. Canon heeft duidelijk niet ingezet op het zo compact mogelijk houden van de camera.

Desondanks is de camera natuurlijk wel een stuk compacter dan een professionele spiegelreflex, maar dit zit vooral in de dikte van de camera. Er komt overigens ook een batterijgreep voor de EOS R, mocht je de camera toch te klein vinden.

Canon EOS R vs Sony a7R mark II

Sony a7R mark II naast de Canon EOS R

Hoewel de camera vertrouwd oogt en voelt zijn er toch best wat dingen anders dan bij de speigelreflex reeks. Zo zit de voorkeuzestand niet meer op een separaat wieltje, maar moet je om te wisselen een knopje indrukken boven op de camera.

Ook de aan/uit-knop is even wennen. Deze zit nu (eenzaam) aan de linkerkant van de camera en zeker in het begin is het even zoeken. Ook is het onhandig dat je de camera nu niet meer snel met één hand aan of uit kunt zetten.

Nieuw is de aanraakgevoelige schuifknop. Deze kan drie functie vervullen; aan beide kanten kun je drukken, maar je kunt er ook van rechts naar links (of andersom) overheen schuiven om een instelling te veranderen.

Ik heb een tijdje de ISO instelling op deze knop gezet, maar in de praktijk merkt ik dat ik regelmatig onbewust de lichtgevoeligheid aangepast had. Zo vaak zelfs dat ik het gedurende de dag ook were uitgeschakeld heb.

De vraag is dus welke instelling wel prettig gaat zijn onder deze knop. Je hebt immers altijd kans dat je hem onbewust aanpast.

Programmeerbare knoppen
Dat is overigens wel opvallend aan de Canon EOS R: de mate waarin je hem helemaal naar wens kunt configureren. Vrijwel elke knop (en draaiwiel) kun je naar wens instellen. Je kunt deze camera dus echt helemaal eigen maken.

Helaas is er (nog) geen manier om jouw favoriete instellingen bijvoorbeeld ook op een SD kaartje weg te schrijven. Dat zou een prettige toevoeging zijn als je na een paar weken gebruik helemaal aan jouw specifieke instellingen gewend bent.

Ook op de RF objectieven zit trouwens een extra draaiwiel. Deze is ook te programmeren; bijvoorbeeld om het diafragma ermee aan te passen. Een mooie toevoeging!

Scherpstellen


De Canon EOS R brengt wat vernieuwingen op het gebied van scherpstellen. Canon's dualpixel autofocus is een mooie, snelle manier van scherpstellen.

Canon heeft ook de mogelijkheid toegevoegd om automatisch op een oog scherp te stellen. Dit zagen we eerde ook bij bijvoorbeeld Sony en is een prettige manier voor wanneer je mensen fotografeert.

In de praktijk werkte het bij mij nog niet zo soepel als bij de Sony a7r mark III die ik ook heb, maar ik verwacht dat dit met een firmware update nog zal verbeteren.

Dat Canon veel vertrouwen heeft in de scherpstelmogelijkheden van de EOS R bleek wel uit het middagprogramma dat wij hadden. We kwamen terecht in een donkere hal met veel gekleurd licht en bewegende onderwerpen.

Gemaakt met de Canon EOS R

Canon EOS R met RF 50mm f/1.2 L USM
f/1.6, 1/80s @ 5.000 ISO @ 50mm

Eigenlijk heb ik vrijwel niet ervaren dat de scherpstelling problemen had, terwijl ik toch regelmatig naar 40.000 ISO moest om een goede foto te kunnen maken.

De camera beschikt over 5.655 autofocuspunten, dus het komt er op neer dat je overal in je beeld scherp kunt stellen.

Dat kan ook met wat Canon drag-AF noemt. Hierbij sleep je met je duim over het 'uitgeschakelde' touchscreen terwijl je door de elektronische zoeker kijkt. Je kunt zo 'op gevoel' het scherpstelpunt bepalen door je duim te bewegen. Dit werkt in de praktijk erg goed.

EF-vatting adapter


Canon heeft direct vier objectieven in de nieuwe RF-vatting aangekondigd. Dat is best aardig, maar natuurlijk niet te vergelijken met het enorme aanbod aan Canon objectieven met de EF-vatting.

Canon EOS R, adapters en objectieven


Uiteraard heeft Canon dan ook een adapter gemaakt die het mogelijk maakt om EF objectieven op een RF vatting te gebruiken. We konden dit ook al direct proberen afgelopen woensdag en dit lijkt zo op het eerste gezicht uitstekend te werken.

Van Canon vernam ik dat de adapters (Canon komt met drie verschillende adapters van EF naar RF) geen vertaalslag maken naar het nieuwe RF systeem, maar dat bij gebruik van een EF objectief overgeschakeld wordt op het oude (vertrouwde) EF-protocol.

De camera 'praat' dan dus op de oude gebruikelijke manier met het objectief. Dit zou volgens Canon beter zijn dan een vertaalslag.

Het voordeel van een systeemcamera


In de begindagen van de systeemcamera was er nog het nodige op aan te merken. Systeemcamera's bestaan inmiddels echter een jaar of tien en de techniek is in die tijd meer dan volwassen geworden. Zo ver zelfs dat een systeemcamera in mijn ogen superieur is aan een spiegelreflexcamera.

Het grootste voordeel is wat mij betreft de elektronische zoeker. De kwaliteit hiervan is tegenwoordig zo hoog dat je eigenlijk amper meer door hebt dat je naar een schermpje zit te kijken. Ook is er geen sprake meer van een merkbare vertraging in het beeld.

Wat die elektronische zoeker zo fijn maakt is dat je hierop live de foto ziet die je maakt op het moment dat je afdrukt. Je hoeft dus eigenlijk nooit meer achter op je display te kijken of je foto gelukt is.

Deze directe feedback (de foto zien voordat je hem maakt met de scherptediepte en de belichtingsinstellingen zoals die echt zijn) helpt je zo veel creatiever te zijn dan met een spiegelreflex.

Bij een spiegelreflex zie je het beeld op de grootste diafragmaopening en zonder de belichting die overeen komt met je instellingen. Je ervaring moet je helpen om vooraf te voorspelen hoe je beeld eruit gaat zien. Bij een systeemcamera neem je deze hele stap weg. Ideaal.

Bij de Canon EOS R zie je dus ook precies door de zoeker welk beeld je gaat maken. Dan is het eenvoudig om te bedenken dat je de foto bijvoorbeeld wat wilt overbelichten. Eén draaitje aan een wieltje en je weet direct of de overbelichting naar wens is.

Wortels

Canon EOS R met RF 50mm f/1.2 L USM
f/1.4, 1/50s, ISO 200 @ 50mm

Zo heb ik bijvoorbeeld bovenstaande foto gemaakt. Ik zag het beeld door de zoeker en bedacht me dat het mooi zou zijn dit te overbelichten. Zonder mijn oog van de zoeker te halen kon ik het beeld zoals ik het voor ogen had ook echt maken.

Een ander voordeel van de elektronische zoeker is dat je in een donkere ruimte door de zoeker zelfs meer kunt zien dan met het blote oog. In de donkere omgeving waar we de camera konden uitproberen was dit goed merkbaar.

Gemaakt met de Canon EOS R

4/4, 1/400s, 40.000 ISO @ 35mm

Gemiste kans: beeldstabilisatie op de sensor


Hoewel je bij video wel beschikt over een vorm van beeldstabilisatie (voornamelijk softwarematig) heb je bij het fotograferen geen enkele vorm van beeldstabilisatie op de sensor. Canon houdt voorlopig vast aan de beeldstabilisatie in hun objectieven.

In mijn ogen een gemiste kans. De stap naar een systeemcamera was een mooi moment geweest om beeldstabilisatie op de sensor toe te gaan passen. Je ziet dat de meeste andere merken dit inmiddels bieden en de ervaringen hiermee zijn erg positief.

Video


De Canon EOS R heeft aardig wat video mogelijkheden, maar ze zijn helaas alsnog te beperkt. Zo heb je 4K video op maximaal 29,97 beelden per seconden en wordt er in deze stand ook een 1,7x crop gemaakt van het volledige beeld. Lastig bij groothoekbeelden dus.

In Full HD modus komt de camera niet boven de 60 beelden per seconde uit. Dat is ook niet heel indrukwekkend.

Video op de Canon EOS R is dus prima bruikbaar en voor veel gevallen voldoende, maar de echte videografen zullen meer verwachten van de camera van deze prijs.

Canon EOS R


Voorlopige conclusie


Met de Canon EOS R maakt Canon in mijn ogen een geslaagde overstap naar de markt voor professionele systeemcamera's. Je kunt de EOS R zien als een compactere en verbeterde Canon 6D mark II.

Heb jij reeds Canon EF objectieven en ben je op zoek naar een professionele alleskunner in een relatief compacte body, dan is de Canon EOS R zeker interessant voor je.

Canon zal haar spiegelreflex lijn de komende jaren ook nog wel doorzetten, maar in mijn ogen koop je dan een exemplaar van een uitstervend ras. De Canon EOS R lijn is duidelijk de toekomst.

Meer informatie


- Canon EOS R preview op Tweakers (Nederlandstalig)
- Canon EOS R op DP Review

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

11 reacties

  1. Eugène
    Eugène

    Sony A9 is ook sluiterloos. Deze Canon R heeft nog een sluiter. Dus toch nog steeds complexe, slijtende, vervuilende mechaniek aan boord dicht in de buurt van de sensor. Ook de mechanische sluiter zal weg moeten in de toekomst.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 september 2018 om 13:01  | reageer

    @Eugène; Wellicht. Voorlopig zet Canon de sluiter ook handig in: als je de camera uit zet gaat de sluiter dicht zodat bij het verwisselen van een objectief er geen stof op de sensor kan komen.

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 9 september 2018 om 13:21  | reageer

    @Eugène De A9 is niet sluiterloos, heeft gewoon een mechanische sluiter. Elektronische sluiters hebben nog echt teveel nadelen in situaties met flitsers en natuurlijk rolling shutter.

  4. Eugène
    Eugène

    @Elja en Paul. Ik begin over de sluiter omdat ik nog een Canon 5D M1 heb. Deze moeten regelmatig onderhoud hebben omdat de sluiter zelfs tegen de beeldsensor aan komt. Vandaar dat mijn volgende een sluiterloze is. A9 is volgens reviews in ieder geval met elektronische sluiter en met de snelste tijd 1/32.000ste. Ik heb hem zelf niet maar als het een mechanische is dan zou ik dat wel heel vreemd vinden. Deze sluitersnelheid mechanisch? Je kunt er een kogel mee fotograferen als die toevallig voorbij zou vliegen. Misschien dat er een A9 gebruiker is dit dit kan bevestigen of ontkennen? Ik zie met al dat gepoets (leest: niet stof maar vet) uit het verleden grote voordelen in een sluiterloze camera. R blijft een supermooi ding, maar dat even ter zijde.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 september 2018 om 15:02  | reageer

    @Eugène; de Canon heeft ook de mogelijkheid om alleen met elektronische sluiter te werken. Het is een instelling. Volgens mij is dit hetzelfde bij de A9.

    Met elektronische sluiter kun je hogere sluitertijden halen, maar het heeft de nadelen die Paul aanhaalt. Dus kun je bij deze camera's beide opties gebruiken, zodat je kunt kiezen wat past bij jouw situatie.

  6. Eugène
    Eugène

    Ja, duidelijk een aanvulling op mechanisch. Ik zie het nu ook, nu ik er wat dieper in zit te spitten op internet. Het elektronische wordt vaak aangehaald waardoor de schijn wordt gewekt dat er niks mechanisch in zit. Sorry voor de error.

  7. Peter Heins
    Peter Heins schreef op zondag 9 september 2018 om 18:19  | reageer

    Wordt het nu niet erg rommelig bij Canon met al die verschillende lensvattingen? EF-S , EOS M en nu nog de R-vatting erbij. Hier wordt gezegd dat de systeemcamera nu superieur is aan de DSLR , daar zal menig sport-en actiefotograaf toch anders over denken met maar 3 foto's per seconde bij continu focus. Bovendien is deze slechts weggelegd voor de pro de consument zal echt geen €2000 voor een body neerleggen. We zijn op weg maar die weg is nog wel lang eer ik geen DSLR's meer ga zien op stedentrips. Ik gebruik zelf de Canon M5 naar volle tevredenheid , maar naast de 760D( voor studio en sport).

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 september 2018 om 19:52  | reageer

    @Peter; Deze Canon EOS R is inderdaad niet de camera voor iedereen, maar systeemcamera's op zich zijn wel de volgende stap na spiegelreflex.

    Voor sportfotografen is er bijvoorbeeld de Sony A9. Er zijn geen spiegelreflexcamera's die 20 foto's per seconde halen. Canon komt ongetwijfeld ook nog met een R-camera voor sportfotografen.

  9. MarkdeZwart
    MarkdeZwart schreef op dinsdag 11 september 2018 om 16:06  | reageer

    Dit is toch geen concurrentie voor Sony. Canon slaat volledig de plank mis met deze systeemcamera. Zeker omdat ze ook nog eens met een nieuwe vatting gaan werken waardoor je weer verbonden ben aan adapters waar maar weer altijd de vraag is of je auto focus nog wel optimaal werkt. (De grootste issue van Sony gebruikers)
    Ik denk dat erg weinig mensen voor deze camera gaan en Canon misschien nog meer klanten richting Sony duwen.
    Ik ben benieuwd wat Sony brengt met de nieuwe 7Slll.

  10. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 11 september 2018 om 19:44  | reageer

    @MarkdeZwart: Niet overdrijven he. Ja, Sony heeft in mijn ogen nog steeds de beste full frame spiegelloze systeemcamera, maar om nu te zeggen dat Canon de plank volledig misslaat, gaat ook wat ver. Toen Sony met hun A7-serie kwam, hadden ze ook maar een handjevol lenzen ervoor. Daarnaast is gebleken met de EOS M dat Canon EF lenzen met adapter prima werken qua autofocus. Het voordeel van Sony is dat ze een aantal jaar eerder zijn begonnen en niet alle third-party lenzen proberen te boycotten. Iets waar Nikon en Canon wel een handje van hebben. Zeiss produceerde al vanaf begin af aan lenzen voor Sony en nu zijn Tamron en vooral Sigma ook flink bezig. Dit zie ik voorlopig nog niet gebeuren voor Canon R.

    Ik ben ook wel benieuwd naar de A7SIII, maar die is voor fotografie niet bepaald interessant.

  11. Eugène
    Eugène

    Misschien dat er een fotograaf eens een blog kan weiden aan de mechnische-electronische sluiter. Dit is toch wel een belangrijke innovatie in de sluitertechnologie waar iets over geblogt kan worden. Omdat het vrij nieuw is denk ik dat er meer mensen zijn die de werking wat beter willen begrijpen. Als dit AAN en UIT te zetten is dan zet het me nog steeds voor 'n raadsel wat de effecten ervan zijn onder bepaalde omstandigheden bij foto en video.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord