Review: Fotograferen met kleurpoeder
zaterdag 11 januari 2014, 23:34 door Marije Weterings | 19.499x gelezen | 13 reactiesNa de Meelshoot in 2011 heb ik onlangs een shoot gedaan met kleurpoeder, ook wel bekend als holi poeder uit India. Ik heb in deze fotoshoot gebruik gemaakt van 5 shooters in verschillende kleuren. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van losse zakjes poeder, die we over het model hebben gegooid.
Materiaal en milieu
De basis van het kleurpoeder is maïszetmeel. Daaraan zijn kleuren en geuren toegevoegd. De gebruikte kleuren zijn E102 E122 E124 en E133. Voor de geurstof is gebruik gemaakt van: lavendel, lavendel olie, thee plant, salie, dille, 2-undecanone, kamille, rozemarijn, rozemarijn olie, azijnzuur (E260). Daarnaast zit er in het kleurpoeder géén zwaar metaal.
Het poeder is ietwat klonterig, maar tegelijkertijd ook lekker stoffig. Tijdens de fotoshoot creëerde dit een stofwolk met zichtbare deeltjes, wat de foto extra spannend maakte.
Timing
Ik heb tijdens deze shoot gebruik gemaakt van vijf shooters en wat losse verpakkingen met poeder, in de kleuren fuchsia, geel, groen, oranje en blauw. Een shooter is een soort confetti-kanon en bevat 100 gram kleurpoeder onder CO2-druk. Een shooter is maar éénmaal te gebruiken.
Essentieel in deze shoot is de timing. Ik heb mezelf en het model qua timing goed voorbereid, maar ondanks dat heb ik een misser gemaakt met de blauwe shooter. Per ongeluk telde ik verkeerd om af naar 0, waardoor iedereen in de war schoot. En ik dus mis schoot. Maar ik ben de beroerdste niet.... ik laat ook even mijn misser zien. Dit toont maar weer aan hoe belangrijk de timing is, wil je met shooters werken.
Overigens, zijn er ook een boel foto's wel gelukt!
Los kleurpoeder
Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van los kleurpoeder. Deze worden in zakjes van honderd gram geleverd. Het model heeft de poeder in de hand genomen, maar ook heeft een collega-fotograaf de poeder over het model heen gegooid vanuit de hand en als derde hebben we het geprobeerd vanuit een bakje. In het laatste geval kun je twee foto's maken, door de hoeveelheid uit een zakje in tweeën te delen. Door het bakje voor de tijd even om te husselen wordt de poeder iets losser.
Schoonmaken
Zowel het model, als mijn apparatuur, maar ook de natuur zaten vol met los poeder. Het model kon zichzelf goed schoonmaken door zich nadien éérst te föhnen en vervolgens twee maal de haren te wassen. Onze kleding was na goed afstoffen eigenlijk gelijk weer schoon, maar het witte jurkje van het model heeft de was uiteindelijk niet helemaal overleeft.
Achter de schermen
Het makkelijkste is natuurlijk om jullie mee te laten genieten van een film... dan kun je zelf zien hoe alles een beetje in zijn werk is gegaan.
Prijzen
De prijzen voor kleurpoeder zijn goed te doen. Voor een shooter betaal je gemiddeld tussen de 10 en de 15 euro, dat is per foto goedkoper dan met een CO2-machine (zoals die gebruikt is in Hollands Next Top Model), daarmee betaal je gemiddeld 150 euro voor één shot.
Maak je géén gebruik van een shooter, maar alleen van het poeder dan ben je voordeliger uit. Uit één zakje van honderd gram kun je twee foto's maken als je het goed doet en je betaalt per acht zakjes (dus 16 foto's) 15 euro, dus dan kom je op een kostprijs van ongeveer één euro per foto. Dit maakt het voor zowel de professionele alswel de amateur/hobby fotograaf lucratief om foto's met dit thema aan te kunnen bieden aan particulieren en modellen.
Een overzicht van de foto's kun je hier bekijken.
Credits voor bovenstaande foto's gaan naar model Priscilla de Vries en visagiste Windy Wessels
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Marije Weterings staat voor gevoel, creativiteit, passie en contact. Haar stijl laat zich omschrijven als chic, artistiek, hip en persoonlijk. Ze is gespecialiseerd in mode, reclame en bedrijfsfotografie en geeft tevens workshops en masterclasses reclamefotografie en interieurfotografie.
13 reacties
-
Elja Trum schreef op zaterdag 11 januari 2014 om 23:54 | reageer
Lijkt me best leuk om ook eens in een shoot te gebruiken. Met die prijzen en het weinige aantal foto's dat je kunt maken moet je wel goed nadenken voordat je aan de slag gaat. Geen kwestie van 'trial and error', dat wordt wat prijzig. Het lijkt wel analoge fotografie.
-
Marije schreef op zondag 12 januari 2014 om 00:05 | reageer
Daarom ook de workshop!
-
robin schreef op zondag 12 januari 2014 om 07:57 | reageer
Dit brengt mij op het idee zoiets te doen met een groep, naar goed Indiaas voorbeeld. Leuker dan een standaard groepsfoto
-
Harm schreef op zondag 12 januari 2014 om 09:18 | reageer
Kijk vooral even op LensRentals.com: How to Ruin Your (or Our) Gear in 5 Minutes (Without Water).
-
James schreef op zondag 12 januari 2014 om 09:59 | reageer
Bedankt Harm voor je tip, leuke foto's maken om daarna je camera in de kliko te moeten dumpen lijkt me idd niet zo'n goed plan.
-
marijeweterings schreef op zondag 12 januari 2014 om 10:16 | reageer
@harm als je midden in zo'n groot evenement staat is dat zeer logisch gevolg. Maar een beetje verstandige fotograaf let op zijn spullen. Zowel bij de meelshoot als bij deze kleurpoeder shoot zaten mijn camera en lensen niet onder de stof. Ook hier geld voorbereiding en timing. Echter, mijn auto, die stond erachter, daar zit nu wel een roze waas overheen. De hoeveelheid stof die gebruikt wordt bij een Color Run of een festival is heel wat anders qua hoeveelheid en impact.
-
James schreef op zondag 12 januari 2014 om 10:37 | reageer
@Marije, toch vraag ik me af hoe het interieur van je camera er nu uitziet als ook je auto een rode waas had. Gebruikte je een zoomlens?, in-uitzoomen veroorzaakt een blaas-zuig effect waardoor uiterst kleine stofdeeltjes makkelijk het inwendige van je camera/lens kunnen bereiken. Op LensRentals.com las ik dat zelfs goed gesealde lenzen rijp waren voor de sloop.
-
Jody schreef op zondag 12 januari 2014 om 10:39 | reageer
Zag laatst een documentaire over fotografe Robyn Beeche. Zij is specialist in Holi-fotografie in India. Tijdens dat festival krijgt ze flink wat kleurpoeder of zichzelf en haar camera heen. Ze werkt dan ook met een flink ingepakte camera. Zie docu.
-
marijeweterings schreef op zondag 12 januari 2014 om 10:42 | reageer
Bij deze.
Hoe mijn objectief er nu uit ziet.. -
Harm schreef op zondag 12 januari 2014 om 12:04 | reageer
Je geeft in bovenstaande artikel zelf aan: "Zowel het model, als mijn apparatuur, maar ook de natuur zaten vol met los poeder." Verder heb je het in het artikel niet over inpakken van de lens en camera en ik zie het ook niet in de video. Zoals James aangaf: zelfs bij de beste weather gesealde lenzen gaf het problemen.
-
Jan schreef op maandag 13 januari 2014 om 20:30 | reageer
Wel erg 2009, dat holi powder. Model zelf kwam er ook niet echt van in beweging zo te zien. Je vraagt je af wat er gaat volgen na bloem en holi powder .... Een ballon gevuld met niespoeder, flitsspuit met roet of gewoon een busje zwitserse kaas ...voor de geur. En dan gaan we al gauw richting food fight en dat is misschien veel leuker. Toen ik nog kleuter was moest mijn grootvader aan tafel tijdens het erwtensoep eten plotseling keihard niezen. Helaas had ik toen nog geen camera om de ontstane Bartje-meets Mr Bean-scene vast te leggen
-
Fons schreef op vrijdag 17 januari 2014 om 23:05 | reageer
Het valt me op dat artikelen van deze auteur eigenlijk meer een verkapte reclame zijn voor haar eigen workshops.
Dat lijkt me toch niet de bedoeling van dit soort artikelen? -
Guido schreef op zondag 2 februari 2014 om 22:59 | reageer
Bijzonder te lezen dat mensen behoorlijk sceptisch zijn.
Ik heb zelf ook zo'n shoot gedaan. klik op de link en kijk de BTS.
Het poeder gooien gebeurde binnen, het fotograferen buiten, Nikon D800 en een 85mm lens erop, en ook niet wisselen. Er zat nagenoeg geen stof op de camera en lens, dus geen enkel probleem, gewoon afstand nemen, mits je daar de ruimte voor hebt natuurlijk. Dus camera werkt nog steeds, geen probleem, en dat geld ook voor de lens.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
-
Kom jij ook naar het Nature Talks Fotofestival?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor sfeervolle portretfotografie
door Laura van der Burgt
-
Portretfotografie tip: Creatief met poeder
door Elja Trum
-
Expressie in een sessie; voor die extra boost
door Frank Doorhof
-
Modellen voor je fotoshoot; de juiste foto's kiezen
door Frank Doorhof
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.430 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.