Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Haida Premium Brass en Bluestone UV filters

vrijdag 16 augustus 2024, 15:15 door | 1.543x gelezen | 2 reacties

Wie extra bescherming voor zijn of haar objectief wil, kan een UV filter gebruiken. De filterfabrikant Haida heeft twee nieuwe UV filters op de markt gebracht: de premium Brass versie en de Bluestone versie. Ik kreeg beide filters voor een review.

Nando haida bluestone premium brass


Twee verschillende filters?


Beide filters zijn gemaakt van Schott B270 glas en hebben een dikte van 3,1mm. Hiermee zijn ze goed te gebruiken op ultragroothoek objectieven zonder gevaar voor vignetting.

Op regelmatige afstand is er een profiel in het frame voor grip. Dat profiel is blauw voor de Bluestone en goudkleurig voor de Premium Brass. Het materiaal van het frame is aluminium voor de eerstgenoemde en zwart gecoat koper voor de Premium Brass.

Nando haida bluestone premium brass 2


De Bluestone heeft 24 lagen coating, twaalf aan elke kant van het glas. De Premium Brass heeft in totaal 36 lagen coating, achttien aan elke kant. De lichtdoorlaatbaarheid van de filters is respectievelijk 99,4% en 99,8%

Bescherming


Het primaire doel van een UV-filter is bescherming. Het biedt een extra barrière voor eventuele beschadigingen en vervuilingen van het objectief. Haida zet daar ook hoog op in.

Nando haida bluestone premium brass 8


De coating van de filters beschermen tegen regen, stof, vuil, vingerafdrukken, krassen en olieachtige vloeistoffen. Ze zijn eenvoudig schoon te maken, dankzij de coating aan beide zijden van het glas.

Het Schott B270 glas in combinatie met de coating zijn shock-proof, waardoor ze bestand zijn tegen vallen of objecten die tegen het glas aankomen. Haida garandeert dat een 14mm stalen bal, die vanaf 1,5 meter hoogte op het glas valt, het filter niet zal breken.

Ik heb dit niet getest, ik geloof dit op hun woord. Hou er wel rekening mee dat harde scherpe objecten zeker krassen kunnen veroorzaken, of zelfs het filter kunnen breken. Hoewel het veel kan hebben, is het niet onbreekbaar.

Nando haida bluestone premium brass 9



Vignettering en beeldkwaliteit


Dankzij het 3,1mm dunne frame hoef je niet bang te zijn voor vignettering. Ik heb de filters getest op 15mm brandpuntafstand, op een fullframe camera.

Nando haida bluestone premium brass 6

Bij 15mm beeldhoek op een fullframe is er geen extra vignettering.


De filters verminderen de beeldkwaliteit niet. Kleuren worden niet beïnvloed en de hoge lichtdoorlaatbaarheid hebben geen invloed op de belichting. Het is dan ook geen probleem om deze filters permanent op het objectief te laten.

Nando haida bluestone premium brass vergelijk 03

De beeldkwaliteit lijdt bij het gebruik van de filters er niet onder.

De filters zijn niet erg gevoelig voor extra flarevorming. Er is een kans dat er wel wat extra flares ontstaan, maar dit is minimaal.

Nando haida bluestone premium brass vergelijk 01

Er is een heel klein beetje extra flare ontstaan, maar dit is minimaal.

UV-filter, of toch niet?


Een UV-filter zorgt voor het verminderen van de hoeveelheid UV-licht. Hierdoor is er minder snel last van een blauwige kleurzweem. Dit was vooral een probleem dat bij analoge film een rol speelde.

Echter, UV-licht wordt al door de atmosfeer tegengehouden, en zal alleen op grote hoogte nog een rol spelen. Per 1000 meter hoogte zal het UV-licht tot 12% toenemen. In de bergen kan een UV-filter nog steeds effect hebben.

Nando haida bluestone premium brass vergelijk

Op zeeniveau hoef je geen UV-filter te gebruiken. Het kan anders zijn op grote hoogte.

Ik heb deze filters alleen op zeeniveau getest en kan geen uitspraak doen over het effect in de bergen. Haida beweert dat de filters een beter contrast geven en eventuele blauwe zweem verminderen.

Conclusie


Ik gebruik nooit UV-filters op mijn objectieven, hoewel ik het nut van de bescherming niet onderken. Onlangs op het strand wenste ik dat mijn objectief toch zo'n filter had. Het geeft dan toch iets meer bescherming voor je kostbare objectief.

Nando haida bluestone premium brass 4


De Bluestone is iets goedkoper dan de Premium Brass. De verschillen zijn minimaal, afgezien van het aantal coatings. Bedenk wel dat de Premium Brass uitvoering minder snel zal vastzitten dan een aluminium filter. Het 'vreet' niet vast.

Voor het UV-licht hoef je een dergelijk filter niet te kopen. Dit filter is primair voor de bescherming. Ben je op zoek naar een hoog kwaliteit filter voor dit doel, dan kan ik deze filters zeker aanraden.

Hoewel beide voldoen, zou ik toch de Premium Brass adviseren. Dan weet je zeker dat je het filter altijd zonder problemen weer kan verwijderen zonder dat het te vast is gaan zitten.

De filters zijn verkrijgbaar in de maten 52mm tot 95mm. De Premium Brass kost iets minder dan 60 euro voor een 77mm filter. De Bluestone kost iets minder dan 40 euro voor een 77mm filter.

Met dank aan Haida voor het beschikbaar stellen van deze filters.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 20 augustus 2024 om 10:48  | reageer

    De foto's met Engelse teksten lijken mij foto's die door de fabrikant zijn geleverd, dus ik snap niet helemaal wat er nu 'getest' is.

    Ik heb in 55 jaar fotograferen overigens allerlei merken filters voorbij zien komen en gebruikt: ik heb nog nooit verschil gezien in mijn dia's gemaakt met o.a. UV filters van B&W, Hoya, Nikon, Minolta, Hasselblad etc. (Camerafabrikanten laten hun filters overigens vaak door derden fabriceren, vaak Hoya)
    Wat voegen deze Haida filters toe aan wat er al te koop is? Slagvaste filters bestaan al jaren......

    Dat er op zeeniveau geen UV zou zijn lijkt mij niet helemaal te kloppen: ik verbrand als de hel wanneer ik op zee niet beschermd ben en dat is te wijten aan een deel van het UV gamma.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 20 augustus 2024 om 11:40  | reageer

    Alle foto's in dit artikel zijn door mij persoonlijk gemaakt, en niet geleverd door de fabrikant. Ik heb het allemaal zelf getest. Echt getest.
    Waarom Engels? Omdat dit oorspronkelijk geschreven is voor een Engelstalig fotografieblog en ik de foto's niet aangepast heb.
    Ik zeg niet dat er geen UV aanwezig is op zeeniveau, maar dat er veel wordt tegengehouden. Maar ik had misschien erbij moeten vertellen om welk deel van het UV-spectrum het gaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.432 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord