Review: Holga HPL-C Pinhole lens
vrijdag 6 mei 2022, 20:10 door Elja Trum | 3.774x gelezen | 0 reactiesPinhole fotografie is de oudste vorm van fotografie. In plaats van via een objectief vormt het beeld zich alleen door een klein gaatje. Met de Holga HPL-C Pinhole lens kun je deze vorm van fotografie eenvoudig op een moderne camera beoefenen.
Bij Photofacts Academy vind je sinds een week of twee een leuke cursus over de geschiedenis van de fotografie. Daarbij komt uiteraard ook pinhole fotografie aan het bod. Dat inspireerde mij om zelf ook eens met een pinhole lens aan de slag te gaan.
Om pinhole fotografie te proberen op je moderne camera kun je zelf aan het knutselen gaan (bijvoorbeeld door een gaatje in een lensdop te boren), maar je kunt ook een kant en klaar product kopen.
Persoonlijk vond ik de Thingyfy pinhole objectieven (vanaf 69 euro) wat prijzig voor een probeerseltje als dit. Gelukkig ontdekte ik ook de Holga HPL-C Pinhole lens.
De Holga is echter niet meer nieuw leverbaar. Zelf vond ik er een via Marktplaats voor 15 euro.
Ik heb de Holga HPL-C pinhole lens gebruikt op mijn full-frame Canon EOS R5. Het eerste dat dan opvalt is dat de beeldcirkel van de lens niet groot genoeg is voor full-frame. Je krijgt dus zwarte randen in de hoeken.
Natuurlijk kun je achteraf met je fotobewerkingssoftware een uitsnede maken van het beeld zodat de zwarte randen niet langer zichtbaar zijn. Wel iets op rekening mee te houden tijdens het maken van de foto: je verliest dus nog beeld.
Je kunt de Holga pinhole lens niet scherpstellen. Dat is overigens zo bij alle pinhole camera's. Het beeld hiervan is namelijk altijd overal even scherp. Hoe scherp is afhankelijk van hoe klein de lensopening is. Een kleiner gaatje zorgt voor een scherper beeld.
Het gaatje in de Holga HPL-C is zo'n 3 millimeter groot. Een kleiner gaatje zou dus schepere foto's opleveren, maar heeft als nadeel dat de belichtingstijd dan ook langer wordt.
Door het relatief grote gat is, met een hoge ISO, een redelijk belichtingstijd te halen - overdag. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook portretten schieten met dit lensje.
Kwaliteit van de Holga HPL-C Pinhole lens
De Holga HPL-C Pinhole lens is eigenlijk niks anders dan een stuk plastic die past op een Canon vatting. Er zit zelfs geen glas in; de 'pinhole' is letterlijk een gat in je plastic. gebruik deze lens dus niet in een stoffige omgeving; het stof komt direct op je sensor.
Na slechts een paar foto's ging de Holga bij mij al kapot. Er kwam een stuk plastic los van de achterkant. Hierdoor werden foto's nog veel onscherper dan ze al waren. De oplossing was gelukkig eenvoudig: even wat lijm ertussen en de boel was weer heel.
Scherpstellen is dus niet nodig en ook een diafragma-instelmogelijkheid ontbreekt. Je stelt de juiste belichting op je camera in met behulp van de sluitertijd en de lichtgevoeligheid (ISO).
Conclusie
De Holga HPL-C Pinhole lens is echt een stuk speelgoed. Alleen leuk bij wijze van experiment. Even ervaren wat pinhole fotografie is en hoe vroeger de eerste foto's gemaakt werden.
De bouwkwaliteit van het stuk plastic is matig en er valt niks in te stellen. Je draait het stuk plastic op je camera en speelt met de sluitertijd en lichtgevoeligheid om foto's te maken.
Gelukkig is de prijs er ook na; voor zo'n 15 euro is het een leuk speeltje voor wie met pinhole fotografie wilt experimenteren.
Ontdek de Geschiedenis van de Fotografie
Benieuwd naar hoe fotografie ontstaan is? In de cursus Geschiedenis van de Fotografie laat expert Tom Meerman je alles weten over hoe fotografie ontstaan is.
De geschiedenis geeft voorbeelden om te gebruiken in het heden. Ontdek wat er al is gedaan en waar jij je eigen draai aan kan geven.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
0 reacties
Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Pinhole oftewel Slow Photography
door Laura van der Burgt
-
3 andere ideeën om je fotografieniche te ontdekken
door Michelle Peeters
-
World Pinhole Day op zondag 28 april
door Erik van Rosmalen
-
De Holga; een ode aan imperfectie
door Robert Kruyskamp
-
Pinholefotografie met een spiegelreflexcamera
door Auke Rensen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.