Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Jinbei Delicacy D-200 Studio Flits Kit De Luxe

vrijdag 29 januari 2016, 22:44 door | 9.906x gelezen | 6 reacties

Als je een start wilt maken met studiofotografie dan loop je al snel tegen de stevige prijzen op van de apparatuur. Als beginner start je wellicht liever met een klein budget. Wij testen een flitsset van Jinbei waarmee je voor 329 euro al een complete set hebt.

Jinbei d200 flitsset


Overcompleet zou ik de set bijna willen noemen. Ik stond echt verbaasd van de hoeveelheid apparatuur die je krijgt voor dit, in mijn ogen, erg lage bedrag.

Over Jinbei?


Jinbei is in Nederland niet zo'n bekend merk. Het is het huismerk van een redelijk grote (meer dan 200 vestigingen) winkelketen in China. Het bedrijf produceert allerlei betaalbare producten voor fotografen.

Jinbei is in Nederland een relatief onbekend merk maar heeft een aardig assortiment op het gebied van studioverlichting. De apparatuur van Jinbei is in Nederland exclusief te verkrijgen bij Foto Konijnenberg.

Wat zit er in de set?


De Jinbei flitsset bestaat uit drie flitskoppen, drie statieven, twee softboxen, een grid/kleppenset met kleurfilters, een radiografische trigger en een stevige koffer om de complete set in te vervoeren. Voeg een camera toe en je kunt direct aan de slag.

Jinbei Delicacy II-200


De flitskoppen zijn lichtgewicht, maar voelen redelijk solide. De flitsbuis wordt kant-en-klaar geleverd, maar de lamp voor het instellicht zit er los bij. Deze moet je dus zelf nog even aan de flitskop bevestigen (een kwestie van in de twee gaatjes voor in de kop duwen).

Achterop de flitskop zit de aan/uit-schakelaar waarbij je kunt kiezen voor wel of geen instellicht. Daarnaast zit er een test-knop, een sync-poort en een analoge draaiknop op. Met deze laatste knop stel je de flitskracht in. Ook kun je de optische flitstrigger in- of uitschakelen.

Je kunt in flitskracht variëren van volledige output tot 1/32ste van de maximale output. Wanneer je de flitskop terug zet op minder output kun je het beste even een keer test-flitsen om de flitskop te ontladen. Bij de volgende flits laadt ie dan op tot het ingestelde vermogen.

De statieven (Jinbei SJ-190) die bijgeleverd zijn, zijn allemaal luchtgeveerd. Dat is handig, want als je onbedachtzaam je statief aan het verstellen bent en de flitskop zakt plots omlaag, dan komt ie niet zo hard neer. De minimale hoogte is 84,5 centimeter en de maximale hoogte 1,90 meter. Ruim voldoende voor veel situaties.

Jinbei trigger TR-A8


De bijgeleverde trigger heeft een standaard flitsschoen aansluiting en werkt op twee AAA-batterijen. Er zit één ontvanger bij die je aan een flitser kunt hangen. De overige flitsers moet je dan ontsteken via hun optische flitslichtontsteking. In de praktijk werkte dit voor mij prima, ik heb geen missers gehad.

De meegeleverde grid met kleppen is maar beperkt inzetbaar. De grid zelf is best wijd, dus je kunt het licht er maar beperkt mee richten. Daarbij lekt het grid licht. Er zitten flink wat gaten in de zijkant van de grid (waarschijnlijk om oververhitting te voorkomen), maar met een beetje pech zie je deze ook terug in je achtergrond op de foto.

De barndoorns (kleppen) die op de grid zitten kunnen helaas niet ver genoeg naar achteren gebogen worden om deze lichtlekkage af te dekken.

Wel heel gemakkelijk zijn de kleurgels die je op de grid kunt bevestigen. Je klikt ze er snel op en af. Dergelijke gels kun je gebruiken om bijvoorbeeld de achtergrond een kleurtje te geven of een bijzonder lichtaccent in je foto toe te voegen.

De twee softboxen, een 60 centimeter grootte ocatbox en een 50 bij 70 centimeter rechthoekige softbox, zijn wat onhandig in elkaar te zetten. Er zijn systemen waarbij dit sneller en eenvoudiger kan. Iets om rekening mee te houden wanneer je vaker op verschillende locaties moet werken.

Jinbei's in actie


In beide softboxen zit nog een (optioneel te gebruiken) extra laag om het licht te verzachten. De formaten zijn niet heel groot, maar groot genoeg voor een portretfoto waarbij je er iemand tot op zijn middel op zet. Je kunt dan nog met aangenaam zacht licht werken.

In de praktijk


Uiteraard hebben we de Jinbei's ook ingezet tijdens een portretshoot. Merel was bereidt om model te komen staan. We hebben een aantal verschillende set-ups geprobeerd, zoals de foto hieronder waarbij we de softbox als hoofdlicht gebruikt hebben en de grid om een subtiele kleurnuance in de achtergrond aan te brengen.

Merel

Merel, softbox links en de grid op de zwarte achterwand

Gedurende de shoots hebben we geen hele rare dingen bemerkt. De trigger deed goed zijn werk en de softboxen leverden mooi zacht licht. Voor een kleine studiosituatie waarbij ook maar één persoon op de foto gaat is er geen probleem met de beperkte flitskracht. De 200 Ws is voldoende voor dit soort situaties.

Beperkingen


Een dergelijke goedkope flitsset heeft ook wat beperkingen. Zo is de flitsduur aan de lange kant. Dat is niet vreemd bij deze prijsklasse, maar je kunt de flitsers hierdoor niet gebruiken om beweging te bevriezen.

Ook missen geavanceerdere mogelijkheden die duurdere flitsers wel hebben. Als beginnende studiofotograaf zal je deze niet direct missen. Wil je wel graag grotere groepen fotograferen, meer accessoires gebruiken en geavanceerdere instelmogelijkheden gebruiken dan is het goed verder te kijken naar andere typen of merken.

De grotere flitsmerken bieden tientallen extra accessoires voor hun flitsers; grote softboxen, beautydiscs, snoots en nog veel meer. Hoewel Jinbei voor hun duurdere flitsers wel accessoires heeft kon ik er voor deze D-200 geen vinden.

Je zult het dus moeten doen met wat je in deze set koopt of hooguit zelf iets in elkaar knutselen. Een nadeel indien blijkt dat je toch meer wilt met je studiofotografie ambities. Aan de andere kant kun je er dan ook voor kiezen echt in een flitsset te investeren en deze flitsers als back-up te houden of door te verkopen op Marktplaats.

Volgens Foto Konijnenberg zijn er op korte termijn wel extra softboxen te verwachten, maar verdere details hierover heb ik niet.

Aanschaffen


Wij ontvingen de Jinbei Delicacy D-200 flitsset van Foto Konijnenberg. Zij verkopen de set voor slechts 329 euro in hun webwinkel.

Conclusie


Wil je met een klein budget aan de slag met studioflitsfotografie, dan haal je met deze Jinbei een heel betaalbare (zij het beperkte) set in huis. Vooral geschikt voor mensen die voor het eerst aan de slag willen gaan met portret- of productfotografie en nog niet direct flink willen investeren in apparatuur.

Met de Jinbei D-200 flits kit kun je dus prima kennismaken met flitsfotografie en bepalen of dit iets is waar je meer mee wilt gaan doen. Erg praktisch is de meegeleverde koffer waarin alles op te bergen en te vervoeren is. Hierdoor kun je de set ook eenvoudig meenemen naar andere locaties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

6 reacties

  1. Frank
    Frank schreef op zaterdag 30 januari 2016 om 07:54  | reageer

    Leuke review, ik heb wel eens gedacht over zo'n set. Als het zover komt zal ik deze zeker overwegen. Misschien wil je in de toekomst een keer een vergelijking van verschillende merken & prijsklassen maken? Welk merk zou je bv aanbevelen als je net wat meer wilt, en een net eat hoger budget hebt?

  2. Brian
    Brian schreef op zaterdag 30 januari 2016 om 08:06  | reageer

    Erg mooie review. Goed verwoord wat je krijgt en wat de voordelen en tekortkomingen zijn. Is de front buis van deze flitser niet 9.5 centimeter breed? Dit is een standaard die Jinbei altijd gebruikte en die je bijvoorbeeld ook terug ziet in Falcon Eyes en Linkstar flitsers. Als dst zo is, dan zijn er een hoop accessoires voor te krijgen.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 30 januari 2016 om 09:45  | reageer

    @Brian; klinkt wel ongeveer hetzelfde, kan het maandag eventueel meten. Maar ik heb het specifiek nagevraagd bij Foto Konijnenberg en zou verwachten dt ze het me dan ook verteld zouden hebben.

    @Frank; ik heb zelf Elinchrom fliters en ben daar erg blij mee. Ik kan hun D-Lite systeem (hun instapmodel) wel ter review vragen binnenkort.

  4. Walter Koopman
    Walter Koopman schreef op woensdag 3 februari 2016 om 13:19  | reageer

    Ik heb mijn flitsers gekocht bij Qflash in Sittard. Het is zeker als beginner de moeite waard om daar ook eens te kijken.

    http://www.qflash.nl/index.php?item=&action=page&group_id=10000028&lang=nl

    Zie het als niet reclamepraatje maar als goed alternatief voor de beginnende studiofotograaf. Ik ben zeer tevreden over deze flitsers.

  5. ruudschoenmakers_com
    Profiel ruudschoenmakers_com schreef op donderdag 13 oktober 2016 om 13:36  | reageer

    Hoi Elja,

    Ik heb andere Jinbei flitsers in mijn bezit, en wilde deze misschien erbij aanschaffen als backup en gewoon puur voor extra licht dat niet zwaar hoeft te zijn. Nu lees ik iets over de accessoires in jouw review, mijn huidige Jinbei's hebben een S-Bajonet (Bowens), deze niet?

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 13 oktober 2016 om 13:45  | reageer

    @Ruud; Hmm, goede vraag. Ik heb zelf geen Bowens en weet niet precies hoe die S-Bajonet eruit ziet. Bij deze Jinbei's is de vatting een rond buitenste ring en dan een 'geultje' erachter.

    Inderdaad wel slim om dat eerst even ergens goed te controleren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord