Review: Fujifilm FinePix Real 3D W3
dinsdag 6 juli 2021, 15:15 door Elja Trum | 22.857x gelezen | 6 reactiesOp de Photokina heb ik even gespeeld met de Fujifilm FinePix Real 3D W3 camera. Deze compactcamera beschikt over een bijzondere functionaliteit; je kunt er 3D beelden mee fotograferen. Na een korte test op de beurs was ik overtuigd en nog geen week later had ik zelf een exemplaar in huis. Deze bijzondere camera onderwerp ik graag aan de uitgebreide test.
De Fujifilm W3 is de tweede versie van de 3D camera van het merk. Eerder brachten ze de Fujifilm FinePix Real 3D W1 uit. De opvallendste verbeteringen; je kunt nu ook in HD kwaliteit 3D filmen!
Specificaties Fujifilm FinePix Real 3D W3
- 2x 10 megapixel CCD sensor
- 3x zoomobjectief (eveneens 2 stuks), vergelijkbaar met 35-105mm full-frame.
- Fotografen 2D of 3D
- Filmen in 2D of 3D (720p HD)
- 3,5 inch autostereoscopisch 3D scherm met 1,15 megapixel resolutie
- HDMI 1.4 mini uitgang
- SD(HC) geheugenkaartslot
3D bekijken op de camera
Het 3D display dat op de camera zit is wellicht wel het bijzonderste aan de Fujifilm W3. Je hebt geen brilletje nodig om de 3D beelden achter op het display te bekijken. Tijdens het maken van de foto zie je het 3D effect reeds op het scherm en achteraf kun je direct de 3D beelden terugzien.
Fujifilm doet dit met een speciaal lenticular scherm. Door het plaatsen van een speciale bovenlaag worden de twee afzonderlijk genomen beelden elk in een andere richting uitgestuurd. Hierdoor zie je met je linkeroog de foto die met de linkersensor gemaakt is en met je rechteroog alleen de foto die met het rechteroog gemaakt is.
Perfect is deze technologie niet; wanneer je beweegt flikkert het scherm. Het is daarom even wennen om naar dit scherm te kijken. Na een korte wenperiode weet je vanzelf op welke afstand je het 3D beeld het beste kunt zien en door de camera stil te houden blijft het beeld rustig.
Het 3D scherm heeft een erg hoog 'wow' effect. Iedereen die het schermpje onder ogen krijgt is direct onder de indruk. Deze techniek is overigens niet nieuw; Philips gebruikt het bijvoorbeeld al in de 3D WOW! televisies die ze een aantal jaar geleden op de markt brachten. Zij hebben deze ontwikkeling echter stilgelegd.
3D video
Met de W3 heeft Fujifilm tevens de eerste camera waarmee je op zeer simpele wijze een 3D video in HD kwaliteit (720p) kunt vastleggen. De oude W1 kon maximaal een resolutie van 680 bij 480 pixels op 30 beelden per seconde.
Net als bij de foto's kun je ook de video's direct terugkijken achter op het display van de camera. Wil je er ook op je computer iets mee kunnen dan download je de gratis Motion Jpeg Codec en het, eveneens gratis, programma Stereo MovieMaker. Kies bij het openen voor movie type a/b (100%).
Met behulp van dit programma kun je de video's ook opslaan als anaglyp video. Dan is de video gewoon te uploaden naar bijvoorbeeld YouTube en te bekijken met een rood-cyaan brilletje.
In de praktijk
Fotograferen in 3D is iets waar je even aan moet wennen als je al jaren in 2D werkt. Om het effect te maximaliseren moet je er voor zorgen dat onderwerpen op verschillende afstanden van je staan. Zorg dus voor onderwerpen voor in beeld en bouw zo in lagen op naar achteren.
Waar je bij een 2D foto vaak onderwerpen in de achtergrond probeert te vermijden versterken deze nu het effect juist. Na een korte wenperiode ga je ook echt in 3D kijken en letten op juist de verschillende lagen voor wat betreft diepte. Het is een beetje zoals zwart-wit leren zien, al is dit gemakkelijker.
Waar je goed op moet letten is je vingers. Het ontwerp van de camera is niet optimaal waardoor je al snel je vinger voor één van de twee lensjes hebt zitten. Doordat je niet altijd recht op het 3D display kijkt zie je dat mogelijk niet eens tijdens het maken van de foto. Je kijkt dan voor je compositie naar het beeld van de andere sensor.
Zo heb ik zelf al meerdere malen een foto weg kunnen gooien omdat er bij één van de beelden een wazige vinger in beeld stond. Iets om op te letten dus.
MPO bestanden
Voor het opslaan van de 3D foto's maakt de Fujifilm W3 gebruik van het Multi-Picture Object (MPO) formaat. Dit bestandformaat is specifiek gemaakt voor het opslaan van meerdere foto's binnen één bestand.
Met de door Fujifilm bijgeleverde software kun je deze bestanden als 2D bestanden bekijken en omzetten naar twee losse Jpegs. Dat viel me tegen, want ik had verwacht dat de bijbehorende software de MPO bestanden naar verschillende 3D bestandsmethoden zou kunnen omzetten. Het installeren van de bijbehorende CD is daarom eigenlijk niet nodig, wel kun je hierop een uitgebreidere handleiding van de camera vinden.
Gelukkig is op internet de gratis MPO Toolbox te downloaden. Dit pakket bevat verschillende kleine programmaatjes die de MPO bestanden wel eenvoudig om kunnen zetten. Door een MPO bestand op een van de programma's te slepen wordt het bestand omgezet. Zo kun je bijvoorbeeld probleemloos een Anaglyph maken van het MPO bestand.
Matige beeldkwaliteit
De Fujifilm Real 3D maakt gebruik van twee kleine 10 megapixels sensoren. Hoewel een 3D foto er, zeker achterop de camera, prima uit ziet is de fotokwaliteit erg matig. Bij hogere lichtgevoeligheid is er veel ruis aanwezig en alleen bij echt goed licht produceert deze camera acceptabele resultaten. Dan nog is de Jpeg compressie zo sterk dat er weinig detail te onderscheiden is.
Bovenstaande uitsnede is een 100% crop van een foto genomen in daglicht op 100 ISO. De beeldkwaliteit zou onder deze omstandigheden optimaal moeten zijn, maar is werkelijk erg slecht. Je denkt wellicht dat de schouder in deze foto zo uitgebeten is door een fel zonnetje, maar de foto is genomen in de schaduw van een schuur. Er is dus geen direct zonlicht aanwezig.
De camera is bij bovenstaande foto ook reeds ingesteld op de 'Jpeg Large - Fine' modus. Wanneer je de Fujifilm uit zijn doos haalt staat de camera nog op de 'Normaal' kwaliteit. Hoewel de beeldkwaliteit er niet heel veel beter op wordt raad ik je aan dit direct te veranderen naar de 'Fine' stand.
Achteraf 3D beelden bekijken
Het vastleggen van 3D foto's en video's gaat uitstekend met de Fujifilm W3, maar hoe bekijk je deze 3D beelden nu eigenlijk het beste? Achterop het beeldscherm kun je prima 3D beelden vertonen, maar dat schermpje is uiteindelijk ook slechts 3,5 inch en een beperkte manier om je foto's te kunnen vertonen.
3D tv
Wat in elk geval een interessante optie is, zijn de nieuwe 3D televisies die in steeds grotere aantallen te koop zijn. Wanneer je momenteel een nieuwe high-end televisie koopt is de kans groot dat deze 3D beelden ondersteund. Op de meeste televisies heb je er echter nog wel speciale brillen voor nodig.
De Fujifilm 3D kun je rechtstreeks met een HDMI kabel aansluiten op een dergelijke televisie. De foto's uit je camera kun je zo gemakkelijk in een groep en op een groot scherm vertonen. Mocht je al zo'n 3D camera hebben staan, dan is deze camera van Fujifilm een mooie manier om er ook echt gebruik van te kunnen maken!
3D op je pc
Voor het kijken van 3D op een monitor kun je met verschillende technieken werken, helaas heb je wel de ondersteunende hardware nodig. Zo kun je een active shutter brilletje gebruiken, maar je monitor moet dan ook aan de vereisten specificaties voldoen.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van een monitor die werkt met gepolariseerde brilletjes. Dit is de techniek die ook in de bioscopen gebruikt wordt. Beeldkwaliteit en kleurweergave is met deze brillen prima, maar je moet er helaas wel een speciale 3D monitor voor hebben. Een voorbeeld hiervan zijn de 3D monitoren van Zalman
Fujifilm Finepix Real 3D V1 Viewer
Fujifilm heeft zelf ook een special digitaal fotolijstje op de markt gebracht; de Fujifilm Finepix Real 3D V1 Viewer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde techniek als op de achterkant van de camera. Helaas kan deze viewer niet de 3D video's afspelen die je met de camera kunt maken.
3D afdrukken
Je kunt je foto natuurlijk altijd al omzetten naar een anaglyp en deze vervolgens op de gebruikelijke wijze afdrukken. Fujifilm biedt in zelf echter ook de mogelijkheid een bijzondere kleuren 3D afdruk te laten maken. De afdrukken worden dan geprint in Engeland.
Momenteel kun je twee maten laten afdrukken; 152x102 mm of 179x127 mm. De 10 bij 15 afdruk kost 4,39 euro en een 13 bij 18 afdruk kost je 4,69 euro. Verzendkosten bedrag 5,49 euro per bestelling. Betalen gaat via een creditcard. Fujifilm geeft aan dat een afdruk binnen 20 dagen op de deurmat moet liggen.
De print techniek is vergelijkbaar met hoe het schermpje werkt; het beeld wordt seperaat naar beide ogen gestuurd. Op de Photokina beurs waren de printjes ook te bekijken. Een dergelijke afdruk heeft inderdaad een 3D diepte effect.
Anaglyp
Op internet en bij het afdrukken is een anaglyp vaak een goede keuze. Voor dit type 3D beeld heb je een rood-cyaan brilletje nodig. Bij veel 3D films wordt een dergelijk brilletje meegeleverd en mocht je er nog geen hebben liggen, dan kun je ze voor een lage prijs aanschaffen.
Doordat deze brilletjes vaak al in huis zijn is dit een laagdrempelige manier om 3D foto's te kunnen bekijken. Het nadeel van een anaglyp is dat rode en cyaan tinten in een foto er bij het bekijken beroerd vanaf komen.
Mijn aankoopoverweging
Zoals ik in de introductie van deze review aangaf heb ik deze camera zelf gekocht. Ik heb al eerder 3D foto's gemaakt, op verschillende manieren. Zo starte ik ooit met het vastzetten van instellingen op mijn spiegelreflex om na het maken van de eerste foto de camera zes centimeter te verplaatsen voor de tweede foto. Geen ideale oplossing, want je kunt er absoluut geen bewegende beelden mee vastleggen en het gehele proces is redelijk foutgevoelig.
Nog niet zo lang geleden probeerde ik het Loreo 3D objectief. Hiermee splits je het beeld op in twee seperate delen. Een vooruitgang, want je kunt hiermee ook bewegende onderwerpen fotograferen. De kwaliteit viel echter tegen (te danken aan het plastic objectief) en de nabewerking voor het maken van een fatsoenlijk 3D beeld was omslachtig.
Deze Fujifilm 3D camera biedt een hogere kwaliteit dan de Loreo in combinatie met mijn Canon 5D mark II kon bieden én weet daarbij de benodigde nabewerking van een foto dankszij het MPO formaat flink te verminderen.
Er vanuit gaande dat de huidige 3D hype doorzet, en daar lijkt het vooralsnog wel op, zullen er op relatief korte termijn steeds meer mogelijkheden komen om 3D foto's te bekijken. Natuurlijk komen er ook andere systemen op 3D foto's te maken (denk aan de Panasonic 3D voor Micro Four Thirds), maar vooralsnog loopt Fujifilm op dit gebied vooraan.
Ik wil de Fujifilm FinePix Real 3D W3 ook echt in gaan zetten tijdens mij fotosessies. Bijvoorbeeld bij het fotograferen van een bruiloft. Door tijdens een bruiloft een aantal 3D foto's te maken kun je momenteel nog iets echt unieks bieden ten opzichte van andere bruidsfotografen.
Conclusie
De Fujifilm FinePix Real 3D W3 is een unieke camera; 3D foto's maken was nog nooit zo gemakkelijk en betaalbaar. Het schermpje achterop de camera waarop je zonder bril 3D foto's kunt bekijken werkt goed en laat goed de kracht van 3D foto's zien. Het is jammer dat het vertonen van 3D beelden (buiten de camera) nog niet zo eenvoudig is en dat de beeldkwaliteit absoluut te wensen over laat. Los van deze minpuntjes haal je met de FinePix W3 absoluut een bijzondere camera in huis!
De Fujifilm FinePix Real 3D W3 is wel een echt gadget waarvan het nut in de toekomst nog bewezen moet worden. Deze camera is te koop voor circa 450 euro bij ondere andere Foka.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 6 juli 2021.
De eerste publicatiedatum is zondag 10 oktober 2010, 23:33.
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
6 reacties
-
aradilon schreef op maandag 11 oktober 2010 om 00:01 | reageer
Mooi review, al geloof ik niet in 3D, de echte revolutie zal er pas zijn bij 4k en hdr-film gecombineerd. Lijkt me vooral een manier om nieuwe dingen verkopen, zeker nu dat de lcd of plasma tv al bijna in elke huiskamer is binnengedrongen moet de fabrikant een andere manier vinden om zijn spullen te verkopen. Uiteraard is dat hun job, maar om dan te doen of dat een hele verbetering is dat vind ik absurd, ik zie maar 1 onderwerp waar 3D wel kan helpen en dat is sport. Bij sport in 3D kan je dan bijvoorbeeld bij voetbal ook inschatten hoe ver de spelers zich van elkaar bevinden.
-
wim hoppenbrouwers schreef op maandag 11 oktober 2010 om 15:56 | reageer
Goed review! Nadelen en voordelen goed uitgelicht. Ik blijf zelf toch maar bij mijn stel Lumix TZ5.
Men ziet dat stereo in beweging is!
wim -
wim hoppenbrouwers schreef op maandag 11 oktober 2010 om 16:16 | reageer
Met mijn avatar in 3D wil het niet helemaal lukken.
-
Peter van Veen schreef op maandag 11 oktober 2010 om 21:41 | reageer
Goede review, maar al lezend zou ik er nog niet een kwart van het geld voor over hebben. Zeker gezien de kwaliteit van de foto's.
-
Arno schreef op dinsdag 12 oktober 2010 om 17:45 | reageer
Wat een slechte kwaliteit geeft deze camera, eerlijk gezegd denk ik dat de kwaliteit je een beetje tegenvalt en dat is erg jammer voor je want de verwachtingen na je bezoek op de photokina waren hooggespannen. Ik werk al jaren met een tweetal gesynchroniseerde 20d's op een speciaal hiervoor gemaakt manfrotto statief. 8 Megapixel topkwaliteit in 3D
-
Elja Trum schreef op vrijdag 17 december 2010 om 12:01 | reageer
Er is een firmware update (1.10) voor de Fujifilm W3. De update voegt een economy-mode toe aan de filmfunctie waardoor langere videoopnames in 3D geschoten kunnen worden.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Compositie tip: Verdraai je lijnen met de Dutch Angle
door Elja Trum
-
Wat ik het moeilijkste vind aan een compositie maken?
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor Creatieve Composities
door Elja Trum
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.431 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.